Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Μνημονιομαζέματα, ομολογοσκορπίσματα!

Μνημονιομαζέματα, ομολογοσκορπίσματα!
Ήρθαν 4,2, έφυγαν 5,6... Για να ξέρουμε πού πάνε οι περικοπές και η αφαίμαξη του κόσμου της εργασίας.
Αποπληρώθηκαν από το Δημόσιο τα «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, τα οποία κατείχε κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έληγαν σήμερα.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για την αποπληρωμή χρησιμοποιήθηκαν τόσο η δόση των 4,2 δισ. ευρώ (από την ευρωζώνη), όσο και ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία υπήρξαν λόγω της «χρηστής διαχείρισης του προϋπολογισμού».

Η Επισκόπηση Τύπου για το τριήμερο 18-20/5/2013 από το LeftLab

Η Επισκόπηση Τύπου για το τριήμερο 18-20/5/2013 από το LeftLab
Η διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το Σαββατοκύριακο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τις νέες προκλήσεις της Χρυσής Αυγής σε Αγρίνιο και Πάτρα.
Πληθώρα άρθρων και παρεμβάσεων για την πορεία προς το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά και για την προάσπιση της δημοκρατίας από τους νεοπαγείς νοσταλγούς του Χίτλερ και της εγχώριας χούντας.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Κοινωνική αντεπίθεση τώρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του συνεδρίου του ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση ενός ενιαίου, δημοκρατικού και πολυτασικού πολιτικού φορέα της Αριστεράς και ταυτόχρονα ξεκινά μεγάλη πολιτική εξόρμηση, προκειμένου να σταματήσει το ξεπούλημα των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και η κατάρρευση της κοινωνίας και να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στην Κεντρική Επιτροπή, που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα, διεξάγεται γόνιμος διάλογος για τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις και την υπέρβαση των σημερινών παθογενειών.
Ο προβληματισμός αφορά τόσο τη λειτουργία των συνιστωσών όσο και τις σημαντικές πολιτικές επιλογές για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης, επί των οποίων αναζητούνται προωθητικές συνθέσεις, που να υπηρετούν το σχέδιο της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανεχθεί άλλη πολιτική επιστράτευση ούτε μόνιμη παγίδευση της χώρας στο Μνημόνιο, που σχεδιάζουν τρόικα και Σαμαράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και την ιδεολογική και προγραμματική της επαναθεμελίωση. Ανταποκρίθηκε στο αίτημα για την ευρύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων.
Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα των κοινωνία, ενός ρεύματος με ενιαία αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα.
Χρειάζεται οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Χρειάζεται ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών, και οργανωτικής ένταξης. Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας.
Επιδίωξή μας είναι να βαδίσουμε αυτόν τον δρόμο όλοι μαζί, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε αυτονόητη υποχρέωση όλοι μας και κυρίως όσοι ανήκουμε σε συνιστώσες, να συνεννοηθούμε πως ακριβώς αυτές θα μετεξελιχτούν από κόμματα που συγκροτούσαν ένα συνασπισμό κομμάτων, στον αρχικό ΣΥΡΙΖΑ, σε διακριτά και συγκροτημένα πολιτικά ρεύματα εντός του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που η δράση τους θα ορίζεται και θα δεσμεύεται από το καταστατικό μας. Αυτό είναι το αυτονόητο.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς ανάμεσά μας που να πιστεύει, ότι η κοινή μας απόφαση για μετεξέλιξη από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, θα σήμαινε ότι συνεχίζουμε όπως πριν τη διακριτή δραστηριότητα των συνιστωσών στο δημόσιο χώρο, ως διαφορετικών κομμάτων μέσα στον ενιαίο φορέα. Αυτό θα ήταν αδιανόητο και θα σήμαινε ότι υποτιμούμε τη νοημοσύνη του κόσμου μας.
Από την άλλη, όμως, αυτή η αναγκαία συνεννόηση που επικαλέστηκα πριν είναι προφανές πως δε μπορεί να τους συμπεριλάβει όλους σε μια ταχύτητα. Γι’ αυτό και πρέπει να δείξουμε κατανόηση στις διαφορετικές ωριμάνσεις.
Άλλες συνιστώσες είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν ως τέτοιες και τα μέλη τους να περάσουν ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα. Άλλες να μετασχηματιστούν από συνιστώσες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συνασπισμός κομμάτων σε διακριτά πολιτικά μορφώματα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δε μπορεί και δε θα θέλαμε να μην είναι πλουραλιστικός, πολυσυλλεκτικός και πολυτασικός.
Αλλά το κρίσιμο είναι να συζητήσουμε περισσότερο για τις οργανώσεις και για τα μέλη του νέου ΣΥΡΙΖΑ και για τα δικαιώματά τους και λιγότερο για τα υπόλοιπα. Οι οργανώσεις μας πρέπει να ανοίξουν στον κόσμο που θέλει να μας πλησιάσει και να ενταχθεί. Να γίνουν τα κύτταρα οργάνωσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας για το γιάτρεμα των πληγών του μνημονίου. Να ξεκινήσει άμεσα μία μεγάλη καμπάνια για εγγραφή νέων μελών, ταυτόχρονα με την μεγάλη πολιτική καμπάνια και εξόρμηση που θα κάνουμε για το συνέδριό μας. Να γίνουμε από άθροισμα συνιστωσών σε ένα νέο κόμμα άμεσης δημοκρατίας και αυτοοργάνωσης, που θα κρινόμαστε όλοι και πρώτοι και πρώτες οι άντρες και οι γυναίκες της ηγεσίας.
Οι διαδικασίες συγκρότησης του ενιαίου κόμματος, δεν πρέπει να μας ξεκόψουν σε καμία περίπτωση από τις απαιτήσεις των κοινωνικών αγώνων. Αντιθέτως, το στοίχημα είναι να συνδέσουμε την πορεία προς το συνέριο με την ενίσχυση των πολιτικών μας δεσμών με την κοινωνία.
Διαφωνίες θα υπάρξουν και είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό όταν βαδίζουμε προς ένα απόλυτα ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο. Όμως υπάρχουν όλες οι δημοκρατικές εγγυήσεις, ώστε να λυθούν τα θέματα, είτε στις προσυνεδριακές διαδικασίες, είτε στο ίδιο το συνέδριο.
Και επειδή τώρα έχουμε την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία να ορίσουμε το πλαίσιο της λειτουργίας μας σε στέρεη βάση, οφείλουμε τώρα και χωρίς ταμπού να κουβεντιάσουμε ανοιχτά όλους τους προβληματισμούς και όλες τις απόψεις. Τώρα είναι η στιγμή να δούμε με ωριμότητα και να αντιμετωπίσουμε επιτέλους παθογένειες και στρεβλώσεις που κουβαλάμε μέχρι σήμερα.
Η πιο σοβαρή είναι η εξής: ο χώρος των καθοδηγητικών οργάνων. Και του στελεχικού δυναμικού, συγκροτείται αποκλειστικά από τάσεις, ομάδες, πλατφόρμες. Είναι σεβαστό. Όμως στη βάση και στο χώρο πολιτικής επιρροής τα πράγματα δεν είναι έτσι, κάθε άλλο μάλιστα.
Οι άνθρωποι εκεί παρακολουθούν πολύ σοβαρά τις εσωτερικές συζητήσεις αλλά δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να δηλώσουν ένταξη και δέσμευση απέναντι στο ένα ή το άλλο εσωκομματικό πολιτικό ρεύμα. 
Η πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αλλάξουμε λέει ότι στις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατη η ανάδειξη ενός στελέχους, αν το στέλεχος αυτό δεν έχει την εμπιστοσύνη και την στήριξη ενός εσωκομματικού μηχανισμού.  Και αυτό είναι παράλογο.
Θέλουμε πολυτασικό πλουραλιστικό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι προφανές. Όχι, όμως, ένα κόμμα που να κυριαρχείται πλήρως από τους εσωκομματικούς μηχανισμούς.
Για να προσπεραστεί το πρόβλημα αυτοί πρέπει να κάνουμε βήματα. Το πιο σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε ότι αφήνουμε πίσω τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που υποβάλλουν οι εσωκομματικές παρατάξεις στις διαδικασίες εκλογής οργάνων.
Παλιότερα, το δικαίωμα ξεχωριστής λίστας είχαν οι μειοψηφίες που υποτίθεται ότι προστάτευαν τον εαυτό τους από το αποκλεισμό. Σήμερα η κάθοδος σε ξεχωριστή λίστα δε χρησιμεύει ως δικαίωμα στην εκπροσώπηση στα όργανα μειοψηφιών αλλά ως πολιτική δήλωση διαφοροποίησης από την δημόσια ενιαία εικόνα του κόμματος. Και αυτό δε βοηθά στο βάθεμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Αλλά στο να διαιωνίζεται μια εικόνα εσωτερικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.
Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό μας πρέπει να είναι δημιουργική, πολιτική και ιδεολογική. Όχι αντιπαράθεση παγιωμένων εσωκομματικών μηχανισμών αλλά ιδεολογικών ρευμάτων ανοιχτών που δε λειτουργούν με δικούς τους κανόνες και εσωτερικές ιεραρχίες.
Πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή να το κουβεντιάσουμε και να το αλλάξουμε αυτό, χωρίς να καταργήσουμε το δικαίωμα στις τάσεις και στη διακριτότητα των απόψεων. Η δική μου πρόταση είναι όχι να καταργηθεί η δυνατότητα ξεχωριστής λίστας αλλά να έχει κάθε φορά το δημοκρατικό δικαίωμα το εκάστοτε σώμα, να αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη διαδικασία της εκλογής. Να μην επιβάλλεται δηλαδή κάθε φορά, στο όνομα δήθεν του δικαιώματος της αναλογικής εκπροσώπησης της μειοψηφίας, ο τρόπος εκλογής στα όργανα. Και, φυσικά, αυτή την πρόταση την καταθέτω χωρίς την αυταπάτη ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται με διαδικαστικές και καταστατικές διατάξεις.

Οι Θέσεις της "Αριστερής Πλατφόρμας" του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Τις δικές της «Θέσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική, ιδεολογική ανάπτυξή του κόμματος κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή η «Αριστερή Πλατφόρμα» και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μέχρι το συνέδριο του Ιουλίου.
Το κείμενο συμπυκνώνει την πολιτικο-ιδεολογική οπτική της «Αριστερής Πλατφόρμας» για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τη χώρα, το Μνημόνιο και η πορεία της οικονομίας γενικότερα, η θέση της χώρας στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, η εσωτερική και διεθνής πολιτική και η πολιτική συμμαχιών.
Η «Αριστερή Πλατφόρμα» διακατέχεται από μια μείζονα ανησυχία, το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώματα που το στηρίζουν, όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης και για τον λόγο αυτό, το κείμενο, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ώστε να καταπολεμηθεί κάθε τάση αναδίπλωσης.

Τα βασικά σημεία των «Θέσεων» της «Αριστερής Πλατφόρμας είναι:
--Όχι σε ένα συνέδριο εσωτερικών σκοπιμοτήτων, αλλά σε ένα συνέδριο των πλατιών εργατικών λαϊκών στρωμάτων και της προοδευτικής ανατροπής.
--Το ιδρυτικό Συνέδριο πρέπει να αναδειχθεί σε μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να προχωρήσει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα περίπου χρόνο μετά τις εκλογές, μπορεί και πρέπει να ξεκολλήσει από τα ποσοστά που κατέγραψε σε αυτές, μπορεί να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, να αποκτήσει ξανά την ηγεμονία στην πολιτικοκοινωνική σκακιέρα και πρώτα απ΄ όλα μέσα στο λαό και να κατακτήσει μια νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική, εν μέσω νέας ανάπτυξης των εργατικών-λαϊκών αγώνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιτύχει όλα τα παραπάνω στην κατεύθυνση μιας μεγάλης προοδευτικής ανατροπής στη ζωή της χώρας, χρειάζεται να πραγματοποιήσει ο ίδιος μια δημιουργική ανατροπή μέσα από τη συνέχεια της πορείας του.

--Καταπολέμηση κάθε ενδεχόμενης τάσης αναδίπλωσης και εξετάσεων συστημικής «υπευθυνότητας». Το ιδρυτικό Συνέδριο μπορεί να γίνει το Συνέδριο τομής για το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας δεύτερης ριζοσπαστικοποίησης με όρους ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς, κοινωνικούς , οι οποίοι να πατάνε γερά, προωθητικά και τολμηρά στο έδαφος των εργατικών και κοινωνικών αναγκών στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές, τους δήμους, στα σχολεία, στο χώρο της υγείας, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους άνεργους νέους και μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταστεί προγραμματικά πιο αξιόπιστος, φερέγγυος, διεισδυτικός και αποδεκτός από το λαό, πρέπει να γίνει αυθεντικά πιο εναλλακτικός με κοινωνικούς λαϊκούς όρους, να ανακόψει κάθε τάση προγραμματικής αναδίπλωσης και «στρογγυλέματος», να εγκαταλείψει ενδεχόμενες «φοβικές» εμμονές για επιθέσεις του κατεστημένου και να προχωρήσει σε μια νέα προγραμματική αντεπίθεση εφ' όλης της ύλης και σε όλα τα μέτωπα.
--Για μιά νέα θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας και τον κόσμο --Ακύρωση -κατάργηση Μνημονίων --Διαγραφή ελληνικού κρατικού χρέους --Ακύρωση-κατάργηση των δανειακών συμβάσεων --Γενναία ρύθμιση έως διαγραφή χρεών στα ασθενέστερα στρώματα --Εθνικοποίηση -κοινωνικοποίηση των τραπεζών --Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις-Να υπάρξει ένας νέος δημόσιος, εργατικά ελεγχόμενος κοινωνικοποιμένος τομέας, κινητήριος δύναμη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου σοσιαλιστικής προοπτικής.
--Στήριξη μισθών και συντάξεων-εκδημοκρατισμός εργασιακών σχέσεων και συγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος --Δημόσιος κοινωνικός έλεγχος στα ΜΜΕ. Ισχυρά και δημοκρατικά δημόσια , υπό κοινωνικό έλεγχο ΜΜΕ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Στην εκτενή αναφορά στην ευρωζώνη και τη θέση της «Αριστερής Πλατφόρμας, στο κείμενο σημειώνεται: «Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις υπογραμμίζουν ακόμη πιο έντονα ότι τόσο η Ευρωζώνη, όσο και η ΕΕ, δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται αλλά μόνο ανατρέπονται, αν το αίτημα παραμένει -και παραμένει- μια Ευρώπη των λαών, της σύγκλισης προς τα πάνω, της προόδου και του σοσιαλισμού. Και αυτή η διαδικασία ανατροπής μπορεί να γίνει ρεαλιστική και να μην παραμείνει κενό γράμμα ή ουτοπία, αν ξεκινήσει από μια χώρα ή ομάδα χωρών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει, ίσως και πολύ σύντομα, ένα ντόμινο ανάλογων ανατρεπτικών εξελίξεων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Αντίθετα, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συνιστά ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν παραπέμπει σε ένα άλλο πρόγραμμα και σε άλλες συμμαχίες, αλλά ίσα-ίσα δηλώνει την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα, αποφασιστικά, μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο. Για τη συγκεκριμένη επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου, με τις ιδιαίτερες εκδοχές και παραμέτρους του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, απευθυνόμενες και σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα, τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και συνολικά την Ε.Ε».

Πολιτική Συμμαχιών Η «Αριστερή Πλατφόρμα» προτείνει ένα μεγάλο αριστερό πολιτικοοικονομικό μέτωπο για κυβέρνηση της αριστεράς και την προοδευτική ανατροπή. Ειδικότερα προτείνει συμπόρευση όλων των δυνάμεων της αριστεράς , κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό.
Παράλληλα όμως, το κείμενο σημειώνει: «Για μας μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή συμπαράταξη δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, παρά το ξεχωριστό, ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος αυτών των δυνάμεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με στελέχη και συλλογικότητες από το σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τ' αριστερά και με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με κοινές θέσεις, κοινές πρωτοβουλίες και κυρίως κοινοί αγώνες».
Βλέπε και η Συμβολή της  Αριστερής  Πλατφόρμας  προς το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

Μανώλης Γλέζος: Μονόδρομος ο Ενιαίος Φορέας
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ΚΕ ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε τα εξής:
"Ο γόνιμος διάλογος, που αναπτύχθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποδεικνύει τα παρακάτω: Μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις. Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε", τόνισε ο Μανώλης Γλέζος με την ολοκλήρωση των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τώρα το λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είναι το σχόλιο πηγών του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η δυνατότητα της διατύπωσης όλων των απόψεων οι οποίες και εκτέθηκαν. Υπό το πρίσμα αυτό, προσθέτουν, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ισότιμες μπροστά στο συνέδριο του κόμματος και καταλήγουν ότι «συλλογικά και κατά απόλυτα δημοκρατικό τρόπο αποφασίσαμε για το πλαίσιο των προσυνεδριακών μας διαδικασιών. Τώρα το λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».
Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο σύμφωνα με το οποίο : «Η επιχείρηση διάλυσης των Συνιστωσών, συνοδεύεται επίσης με μια προκλητική επιχείρηση επιβολής του «ενιαίου ψηφοδελτίου» στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με προφανή στόχο όχι την προώθηση της Δημοκρατίας, αλλά την κατάργησή της και την επιβολή της κυριαρχίας μιας και μοναδικής άποψης.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι το μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας έχει δώσει πολύ σκληρές μάχες για να καταργήσει τα ενιαία ψηφοδέλτια στα Συνδικάτα και τους άλλους Μαζικούς Φορείς, που για δεκάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν οι εργατοπατέρες για να ελέγχουν απόλυτα τη λειτουργία τους. Για όσους δεν το ξέρουν, ας μας επιτραπεί να σημειώσουμε ότι με το ενιαίο ψηφοδέλτιο όποιος έχει τον συσχετισμό (συγκυριακά ή όχι δεν έχει σημασία) τα παίρνει όλα και φεύγει. Αυτή η «δημοκρατία» μας αξίζει; Φυσικά, η απάντηση είναι έντονα αρνητική.
Στο σημείο αυτό, επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η επιδίωξη μιας απόλυτης κυριαρχίας έχει και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών ποτέ δεν συνδυάστηκε με αριστερή πολιτική διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Μια τέτοια πορεία μάλλον προς δεξιά διαχείριση θα κατευθυνθεί και όχι προς αριστερή και μάλιστα Ριζοσπαστική.
Ο δρόμος της παραπέρα Συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αριστερών Ριζοσπαστικών δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων που παίρνουν οριστικά διαζύγιο από την μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία και των δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας, έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει και οι προοπτικές που διαγράφουν οι πρωτοβουλίες της πλειοψηφίας του ΣΥΝ, δεν βοηθούν σ' αυτή την κατεύθυνση».
Το κείμενο, εκτός του Μανώλη Γλέζου εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών,  συνυπογράφουν και οι Θεωνάς Γιάννης Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (Κ.Ε.Δ.Α.), Καράμπελας Σταύρος Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.),  Μαντάς Παναγιώτης Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.), Μαρκόπουλος Αντώνης Ριζοσπάστες και
Σχίζας Γιάννης Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά.

Αλέξης Τσίπρας: Φτάνει πια με την κομματοκρατία, τη διαφθορά και τη λεηλασία της ΕΡΤ
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Δημοσιογράφων της ΕΡΤ, το Σάββατο και στην οποία  συμμετείχαν από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Βασίλης Μουλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο υποβάθμισης της Δημόσιας Τηλεόρασης και μετατροπής της σε εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης. 
Η  μνημονιακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σε απόλυτη συνεργασία με τα άλλα δύο μνημονιακά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ,  έχουν μετατρέψει την ΕΡΤ σε ΥΕΝΕΔ παλαιάς κοπής. 
Την ίδια στιγμή που μειώνουν μισθούς, απολύουν συμβασιούχους και περιορίζουν δικαιώματα στους εργαζόμενους και δημοσιογράφους στην ΕΡΤ, προσλαμβάνουν σε θέσεις ειδικών συμβούλων, δημοσιογράφους με πλουσιοπάροχες αμοιβές, πολλοί εκ των οποίων ούτε καν εμφανίζονται στο γυαλί. 
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο προκλητικό απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση. 
Εμείς θεωρούμε την ενημέρωση δημόσιο αγαθό και τη Δημόσια Τηλεόραση ως ένα οργανισμό που πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, προκειμένου έγκυρα και έγκαιρα να  τον ενημερώνει. 
Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι όχι μόνο θα ανατρέψουμε αυτήν την πορεία κατάρρευσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά θα την αναβαθμίσουμε, προχωρώντας, ταυτόχρονα,  και σε διαδικασίες που θα μετατρέπουν τη διοίκησή της σε Ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου να υπάρχει το αδιάβλητο και το αξιοκρατικό της δομής και της διοίκησής της. 
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Δημόσια Τηλεόραση χαμηλού επιπέδου, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Δημόσια Τηλεόραση τύπου ΥΕΝΕΔ, είναι έννοιες ασύμβατες. 
Καλούμε, όμως, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αλλάξουν συμπεριφορά και στάση, να σταματήσουν τη λεηλασία της Δημόσιας Τηλεόρασης και να επιβάλλουν έστω και την ύστατη στιγμή συνθήκες αξιοκρατίας.
Φτάνει πια με την κομματοκρατία, τη διαφθορά και τη λεηλασία της ΕΡΤ».

Π. Σκουρλέτης (ΕΠΟΧΗ) : Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ιστορική πρόκληση για την κυβέρνηση της αριστεράς
"Η γέννηση του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να εκφράσει το αίτημα ενός ευρύτερου κόσμου της αριστεράς για ενότητα. Δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια παρόλο που ανταποκρινόταν σε μια βαθιά ανάγκη, τα μπρος- πίσω ήταν πολλά και πολλές φορές και το εγχείρημα πέρασε δύσκολες ώρες. Η συνειδητοποίηση πως κανένα από τα ιστορικά ρεύματα της αριστεράς δεν μπορεί να διεκδικεί για τον εαυτό του τη δικαίωση, η συνάντηση με τις πολύμορφες κινηματικές δράσεις των τελευταίων ετών, με κορυφαία το κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και η συμμετοχή στις μικρές και μεγάλες μάχες, αποτέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες για να αντέξει αυτό το πρωτότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ενωτικό εγχείρημα", υπογραμμίζει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη σημερινή "Εποχή" ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
"Οι επιλογές των ηγεσιών των σχημάτων που συμμετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές γραμμές και παρά τη διπλή κρίση που πέρασε ο χώρος (ΔΗΜΑΡ, Αλαβάνος) ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του κόσμου της αριστεράς να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε συνιστώσας, χωρίς ηγεμονισμούς. Δεν ήταν μια δεδομένη πορεία, ιδιαίτερα σε μια αριστερά που η κουλτούρα του διαλόγου, της ενότητας και των συμμαχιών δεν ήταν κυρίαρχη", συμπλήρωσε ο Π. Σκουρλέτης.
Για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των άλλων υπήρξε, μια διαρκής προσπάθεια ανασύνθεσης, το αίτημα μια ψήφος ένα μέλος, περισσότερη δημοκρατία στο εσωτερικό του έγιναν πλειοψηφικά. Μετά τις εκλογές του Μάιου και του Ιουνίου υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και η υπόθεση της ανασύνθεσης της αριστεράς αποκτά νέο περιεχόμενο και διαφορετική ταχύτητα. Οι επιπτώσεις τις κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών έχουν επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση νέων πολιτικών συνειδήσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ο νέος διευρυμένος περίγυρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, πολλαπλάσιος από αυτόν προ των εκλογών, μας θέτει εκ των πραγμάτων νέα καθήκοντα. Μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας είναι να τον μορφοποιήσουμε πολιτικά, να διαμορφώσουμε με τις νέες δυνάμεις που μας προσέγγισαν, τη νέα ταυτότητα της αριστεράς του αιώνα μας. Πιο λαϊκή, πιο κινηματική, πιο γειωμένη. Κάτι τέτοιο δεν είναι μια απλή προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στα χαρακτηριστικά του κόσμου που μας προσέγγισε, αλλά η κατάκτηση μιας νέας πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας για τον φορέα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς".
Για τον Π, Σκουρλέτη "αν όλα τα παραπάνω έχουν βάση, δεν απαιτούν ένα αντίστοιχο πολιτικό υποκείμενο ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής μας; Δεν ήταν αυτή η εντολή που πήραμε από την τελευταία πανελλαδική συνδιάσκεψη; Να κινηθούμε, δηλαδή, προς μια τέτοια κατεύθυνση; Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το διακύβευμα του ιδρυτικού συνεδρίου που δεν μπορεί να αρκεσθεί σε ομφαλοσκοπήσεις και στο να μετονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Αντίθετα, η ενιαιοποίηση πρέπει να έχει βάθος και περιεχόμενο. Αδικούμε, λοιπόν, την προσυνεδριακή συζήτηση αν θεωρούμε πως εξαντλείται σε κουβέντα για μέτρα εκλογής, προνόμια και ρυθμίσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Το στοίχημα, λοιπόν, για το πρώτο μας συνέδριο είναι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ να ανταποκριθεί στις ιστορικές προκλήσεις και ενωμένος να αγωνισθεί για την κυβέρνηση της αριστεράς ανατρέποντας το μνημόνιο, σταματώντας τον κατήφορο, βάζοντας νέες βάσεις στον αγώνα της αριστεράς για την ολόπλευρη κοινωνική χειραφέτηση".

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Βαφτίζουν "επενδύσεις" το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι όσο κλείνει συμφωνίες για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις βαφτίζει «επενδύσεις», η ελληνική οικονομία καταρρέει από τη μνημονιακή πολιτική και η κοινωνία υποφέρει από την ανεργία και τη φτώχεια.
Με αφορμή τις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά κατά την επίσκεψή του στην Κίνα και τις γενικότερες θέσεις της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρει ότι το μοναδικό σχέδιο που έχουν για τη χώρα, είναι να τη μετατρέψουν σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη, «παράδεισο» για το εγχώριο και διεθνές επιχειρηματικό κεφάλαιο και «κόλαση» για τους εργαζομένους και την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το ξεπούλημα των στρατηγικών εργαλείων για την ανάπτυξη και των δημόσιων αγαθών, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και οι μισθοί πείνας όχι μόνο δεν συνιστούν στρατηγική για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την οικονομική της ανασυγκρότηση, αλλά μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια τριτοκοσμική χώρα».




Τα ΜΜΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Με τίτλο «οι συνιστώσες είναι εδώ» υποδέχονται τα σημερινά ΝΕΑ τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προσθέτοντας ότι «οι αντιδράσεις υποχρέωσαν τον Τσίπρα σε αναβολή της «ενοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ». Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί διαβάζουμε και τα εξής: «Σε αναδίπλωση, προκειμένου να αποφύγει μια οδυνηρή εσωκομματική ήττα, αναγκάστηκε το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας. Τόσο ο ίδιος όσο και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου φάνηκε ότι βρέθηκαν απροετοίμαστοι απέναντι στις αντιδράσεις για δύο αλλαγές - αγκάθια, όπως αποδείχθηκε στην πορεία: την αλλαγή του τρόπου εκλογής των οργάνων και της τύχης των συνιστωσών που παραπέμπονται για λύση στο Συνέδριο». Και  ότι «Η ηγεσία εξήλθε διπλά τραυματισμένη από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: πρώτον, διότι αιφνιδιάστηκε, καθώς εκτιμούσε ότι θα περνούσαν πολύ εύκολα οι προτάσεις του προέδρου για λίστα και συνιστώσες, βάσει του γνωστού 75%-25% που έβγαλε η κάλπη της Συνδιάσκεψης. Και, δεύτερον, γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δέχτηκε σκληρή κριτική για τον χειρισμό της απεργίας των καθηγητών».

Η Ελευθεροτυπία προτιμά τον τίτλο «Φαγούρα στ0ν ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα δυο μήνες»  γράφοντας ότι  «Στο συνέδριο του Ιουλίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος,  ζητήματα που αφορούν το καταστατικό και τις συνιστώσες –η Αριστερή Πλατφόρμα εκφράζει τη διαφωνία της με την διάλυση των συνιστωσών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του νωρίτερα, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών στην Κεντρική Επιτροπή, επισήμανε ως κορυφαία προτεραιότητα την ανάγκη για συμπαγή παράταξη, χωρίς περιχαρακώσεις. Τόνισε ότι οι συνιστώσες ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις ή θα έχουν θέση παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ,  οι εγγραφές νέων μελών θα γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου –όσοι εγγραφούν μετά από την παραπάνω ημερομηνία δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Με βάση την αναλογία 1:10, οι σύνεδροι θα ανέλθουν περίπου στις 3.000, γεγονός που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για ένα πολύ ανοιχτό συνέδριο. Ενώ, αν υπάρξει ρεύμα νέων εγγραφών είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ακόμα περισσότερο».

Η Εφημερίδα των συντακτών αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα πορευτεί «Με τις συνιστώσες έως το συνέδριο του Ιουλίου» επισημαίνει ότι «Για το ιδρυτικό συνέδριο του Ιουλίου μετατίθενται όλες οι αποφάσεις για τις συνιστώσες και τις λίστες. “Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα” τόνισε ο Α. Τσίπρας.
Στο πλούσιο δισέλιδο ρεπορτάζ παρουσιάζονται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, το «κείμενο συμβολής» στον διάλογο που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και οι «αντιπαραθέσεις στα πηγαδάκια» που υπογράφει ο Φώτης Παπούλιας.

Το Έθνος αναφέρει ότι «Έριξε το γάντι ο Τσίπρας για τις συνιστώσες»- «Πυρά» από Παναγιώτη Λαφαζάνη και Μανώλη Γλέζο». Στο ρεπορτάζ γράφονται και τα εξής: «Στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπονται προς λύση όλα  τα πολιτικά επίδικα που αφορούν τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος, μετά από μία σφοδρή αντιπαράθεση στην Κεντρική Επιτροπή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Το μείζον, όπως εξελίχθηκε, ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών και της κατάργησης της λίστας για την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας πετώντας το γάντι στις συνιστώσες, κυριάρχησε στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ η οποία διεξήχθη σ΄ ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με τον Π. Λαφαζάνη να κατηγορεί εμμέσως την ηγεσία του κόμματος ότι επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο στο κόμμα».

Η Ελλάδα αύριο προτιμά να ανεβάσει τη συνεδρίαση της ΚΕ ως πρώτο θέμα της εφημερίδας με τίτλο «Κόμμα εξουσίας φτιάχνει ο Τσίπρας» και πλάγιους τίτλους « Η ενιαία παράταξη στοχεύει στο μεσαίο χώρο», «Διαφορετική η πλατφόρμα από Λαφαζάνη εν όψει Συνεδρίου» και «Κόμμα έγινε το «Σχέδιο Β» του Αλαβάνου». Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού στον ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση της άμυνας στην οποία βρισκόταν, λόγω της κριτικής που ασκούσαν οι σκληρές αριστερίστικες ομάδες για τα ανοίγματα στο Κέντρο, πέρασε στην επίθεση θέτοντας ευθέως ζήτημα για τις Συνιστώσες, ζητώντας αυτοδιάλυση και ενσωμάτωσή τους στο ενιαίο κόμμα στο συνέδριο του Ιουλίου».
Ο Ελεύθερος Τύπος αποφαίνεται ότι « Οι συνιστώσες οδήγησαν τον Τσίπρα σε υποχώρηση», ότι «το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει στο συνέδριο του Ιουλίου» και πως «Σκληρή κριτική (έγινε) στην ηγεσία από Λαφαζάνη και Γλέζο», η δημοκρατία διαπιστώνει ότι  «σε ένα κολασμένο διήμερο: Συνιστώσες και Γλέζος απειλούν να τινάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα», ενώ ο Τσίπρας βρίσκεται σε άμυνα.
 Η Θεσσαλονίκη, τέλος, εκτιμά ότι «Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκονται» και ότι «όλα δείχνουν ότι η προσυνεδριακή περίοδος που ξεκινά από σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι έντονη και με πολλές αντιπαραθέσεις, δεδομένου ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα», της οποίας ηγείται ο Π. Λαφαζάνης, δεν κρύβει τις προθέσεις της ότι θα «παίξει» σκληρά αυτό το διάστημα ζητώντας περισσότερο αριστερό ριζοσπαστισμό».

Στις ηλεκτρονικές εκδόσεις:

Το ΒΗΜΑ  γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση:
Την ανάγκη μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, με αυτοκατάργηση των συνιστωσών και των μηχανισμών τους και τη μετεξέλιξή τους σε ιδεολογικές τάσεις, επανέλαβε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών, είπε. Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, την Παρασκευή, απευθύνοντας κάλεσμα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ενώ άσκησε οξύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία.
Ειδικότερα, στη μακρά αναφορά του για την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και πρόσθεσε ότι ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και την ιδεολογική και προγραμματική της επαναθεμελίωση.
Τώρα όμως, είπε, είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα των κοινωνία, ενός ρεύματος με ενιαία αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα.
Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Χρειάζεται δηλαδή, ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών και οργανωτικής ένταξης. Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας.
Επισήμανε ότι υπάρχουν συνιστώσες που είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν και τα μέλη τους να περάσουν ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα. Άλλες να μετασχηματιστούν από συνιστώσες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συνασπισμός κομμάτων σε διακριτά πολιτικά μορφώματα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δε μπορεί και δε θα θέλαμε να μην είναι πλουραλιστικός, τόνισε.
Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που υποβάλλουν οι εσωκομματικές παρατάξεις στις διαδικασίες εκλογής οργάνων. Σήμερα, υπογράμμισε, η κάθοδος σε ξεχωριστή λίστα δε χρησιμεύει ως δικαίωμα στην εκπροσώπηση στα όργανα μειοψηφιών, αλλά ως πολιτική δήλωση διαφοροποίησης από τη δημόσια ενιαία εικόνα του κόμματος. Όπως είπε, αυτό δεν βοηθά στο βάθεμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, αλλά στο να διαιωνίζεται μια εικόνα εσωτερικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.
Επίσης, πρότεινε, το εκάστοτε σώμα (σ.σ. προφανώς το συνέδριο) να αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη διαδικασία της εκλογής και να μην επιβάλλεται, δηλαδή, κάθε φορά, στο όνομα δήθεν του δικαιώματος της αναλογικής εκπροσώπησης της μειοψηφίας, ο τρόπος εκλογής στα όργανα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά και να οδηγήσουν σε συνεννόηση και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα πρέπει να αποφασίσει η βάση του κόμματος.
 Το βράδυ της Κυριακής, ξανά το ΒΗΜΑ που είχε ακροβολιστεί στο CineΚεραμεικός έγραφε ότι «Η εσωτερική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί (τουλάχιστον) ως τα μέσα Ιουλίου - Κόντρα Τσίπρα - Λαφαζάνη σε μία κατά τα άλλα υποτονική συνεδρίαση το Σάββατο - Σκληρή κριτική προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μανώλη Γλέζο.
Με την εκ μέρους του κ. Αλ. Τσίπρα παραπομπή όλων των κρίσιμων ζητήματα και αποφάσεων για την μορφή, τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος και την διάρθρωση των εσωκομματικών συσχετισμών, στο ιδρυτικό Συνέδριο του προσεχούς Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΕ το απόγευμα της Κυριακής.
Με τη συζήτηση ανοιχτή και ενώ οι εκπρόσωποι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επαναλάμβαναν από το βήμα της ΚΕ κατηγορίες για απόπειρα του κ. Τσίπρα να ηγεμονεύσει εντός του κόμματος και για υιοθέτηση πρακτικών ξένων προς τον «πολιτικό πολιτισμό και την κουλτούρα της Αριστεράς», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη εκ νέου την Κυριακή το μεσημέρι και ζήτησε αφενός προσοχή στις δημόσιες διατυπώσεις και παρεμβάσεις, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν «οι Ηρακλείς του ριζοσπαστισμού και κάποιοι άλλοι από εμάς, που να έχουν εκχωρήσει τα πάντα στην Σοσιαλδημοκρατία» και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «είναι αδιανόητο να απαγορεύουμε να ανοίξει η συζήτηση στη βάση του κόμματος».
Επεσήμανε ότι δεν θέτει τελεσίγραφα ούτε δείχνει την πόρτα σε κανέναν, και σημείωσε ότι οι συνιστώσες αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν ως το συνέδριο, καθώς και ότι αν το επιθυμούν μπορούν έως τότε να εκλέξουν αντιπροσώπους με ξεχωριστές λίστες. Τόνισε όμως ότι το συνέδριο θα είναι το σώμα που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και για τα δύο αυτά ζητήματα.
«Πέρασε» όμως ο κ. Τσίπρας από την ΚΕ του Σαββατοκύριακου δύο σημαντικές αποφάσεις. Ειδικότερα: το μέτρο του 1 προς 10 για την εκλογή συνέδρων (κάτι που σημαίνει πως το σώμα θα είναι ευρύ, τουλάχιστον 3.000 - 3.500 άτομα) και σταυροδοσία 30%.
Κατόπιν όλων αυτών, οι ψηφοφορίες που διεξήχθησαν με συνοπτικές διαδικασίες για το Καταστατικό και τις Θέσεις και αφότου η Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλλε ως συμβολή στο διάλογο ένα αντιπαραθετικό κείμενο (όχι όμως με μορφή αντι-εισήγησης), ήταν καθαρά τυπικές. Ολα παραπέμπονται σε διάλογο στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο, όπου όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει με την ισχύ της εσωκομματικής πλειοψηφίας.
Πάντως, στελέχη του περιβάλλοντος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν το απόγευμα της Κυριακής, πως στόχος του κ. Τσίπρα, με δεδομένη και την τροπή που πήρε η συνεδρίαση της ΚΕ, ήταν - και θα παραμείνει ως το συνέδριο - η αλλαγή των όρων της εσωτερικής συζήτησης, θέτοντας ως κορυφαίο ζήτημα τον ρόλο και την φυσιογνωμία του νέου κόμματος και ειδικότερα το θέμα της διακυβέρνησης, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ο υπ' αριθ. 1 στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν αυτών και ενώ από την Δευτέρα ξεκινά ουσιαστικά η τελευταία φάση του προσυνεδριακού διαλόγου, στον ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργούν δύο νέες επιτροπές: μία 13μελής για την παρακολούθηση της συζήτησης για το καταστατικό και μία 15μελής για την τελική διαμόρφωση των θέσεων του νέου κόμματος. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=513459

Τα ΝΕΑ (ηλεκτρονική έκδοση) επιλέγουν, επίσης,  ως  αρχικό τίτλο το «Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ». Στη δεύτερη έκδοσή της ρίχνει το βάρος στις προτάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας με τίτλο: «Την ανατροπή της ΕΕ και της ευρωζώνης ζητά η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ». Η «Αριστερή Πλατφόρμα», αναφέρεται, διακατέχεται από μια μείζονα ανησυχία, το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώματα που το στηρίζουν, όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης και για τον λόγο αυτό, το κείμενο, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ώστε να καταπολεμηθεί κάθε τάση αναδίπλωσης». http://www.tanea.gr/news/politics/article/5018359/ggasg/
Στην αρχική παρουσίαση του θέματος γράφουν συγκεκριμένα: « Όχι στο «κόμμα-σιωπητήριο» είπε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και επικεφαλής της μειοψηφίας Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας αιχμηρό και σαφές μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος με αφορμή τις προτάσεις για ενιαία λίστα στις ψηφοφορίες των οργάνων και κατάργηση των Συνιστωσών.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Μανώλη Γλέζου από την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, καθώς αρκετοί εκτιμούσαν ότι συνιστά ένδειξη δυσαρέσκειας για την πρόταση κατάργησης των Συνιστωσών.
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή με τις ψηφοφορίες των κειμένων – Καταστατικό και Θέσεων και κυρίως του Κανονισμού Συνεδρίου.
Με τις ψηφοφορίες αυτές αναμένεται να κλείσουν τα κείμενα που θα δοθούν για διάλογο στις οργανώσεις βάσης το επόμενο διάστημα μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο που θα γίνει 11-14 Ιουλίου στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ψηφοφορία για τον Κανονισμό του Συνεδρίου, καθώς σε αυτή θα κριθεί και αν θα περάσει η πρόταση του Προέδρου του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρα για ενιαία λίστα.
Στελέχη της πλειοψηφίας τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.
Με την τοποθέτηση του κ. Λαφαζάνη, αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας - Αντ. Νταβανέλλος, Αλ. Καλύβης, Βασ. Πριμηκύρης - η πλευρά της μειοψηφίας, επί της ουσίας σήκωσε το γάντι που της πέταξε η ηγεσία του κόμματος για τις θέσεις που προέβαλε σχετικά με την επιβολή ενιαίας λίστας στις ψηφοφορίες, την διάλυση των Συνιστωσών και στην εκλογή του προέδρου.
Πίσω από τα διαδικαστικά, η Αριστερή Πλατφόρμα, με την πλευρά της οποίας συντάχθηκαν και δυνάμεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, έδειξε την έντονη ενόχλησή της για τους χειρισμούς προσωπικά του επικεφαλής του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα και ιδιαίτερα την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για συνιστώσες και ενιαία λίστα μέσω συνέντευξης στο ραδιόφωνο (Κόκκινο) πριν τις καταθέσεις στα όργανα του κόμματος.
Σε μια ιδιαίτερα πολιτική, και «αρχηγικού τύπου» ομιλία, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η συζήτηση που γίνεται ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου «δεν αγγίζει το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είπε, διαφωνεί με την άποψη ότι το πρόβλημα είναι πως το κόμμα «έχει κολλήσει στο 27%». «Το 27% δεν είναι καθόλου λίγο, με αυτό μπορεί κανείς να αλλάξει την χώρα» τόνισε. «Το πρόβλημα είναι η δυναμική. Απωλέσαμε την δυναμική μας στην κοινωνία».
Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την ηγετική ομάδα για εφησυχασμό λέγοντας: « Η ανάγκη είναι να ξαναστήσεις το συγκρουσιακό χαρακτήρα του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει ξανά μπροστά στους αγώνες, δεν υπάρχει αγώνας χωρίς περιεχόμενο. Αυτό το συγκρουσιακό πνεύμα χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε ορμή, για να βγούμε από το black out».
Στην συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην πλευρά της ηγετικής ομάδας γιατί «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής». Και υπογράμμισε με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, ούτε αρχηγικό, ούτε μονολιθικό» ενώ υπερασπίστηκε τόσο το δικαίωμα των συνιστωσών να παραμείνουν, όσο και την δυνατότητα να κατεβαίνουν με ξεχωριστή λίστα κι όχι ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Νωρίτερα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη προσαρμογής του κόμματος στα νέα δεδομένα που επέφερε το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας «αν δεν αλλάξουμε τίποτα τότε γιατί να πάμε σε Συνέδριο;». Όπως είπε «αυτή την στιγμή δίνουμε την εντύπωση του διφυούς κόμματος, του διφυούς φορέα κι από αυτή την κατάσταση πρέπει να βγούμε με συμφωνίες. Ούτε με επιβολή, ούτε όμως και με ομηρεία». Ακόμη υπογράμμισε στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, πως αν έρθει πρώτο κόμμα «τι πρέπει να κάνουμε σύντροφοι; Να μην πάρουμε την εντολή; Κι αν την πάρουμε τι να την κάνουμε;».

Επανερχόμενα Τα ΝΕΑ το απόγευμα της Κυριακής, αναφέρουν: «Εμφανώς πιεσμένος ο Αλέξης Τσίπρας από τις αντιδράσεις συνιστωσών και κορυφαίων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το θέμα της επιβολής ενιαίου ψηφοδελτίου, κι όχι ξεχωριστής λίστας σε όποιον το επιθυμεί, πήρε τον λόγο το μεσημέρι της Κυριακής στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Νωρίτερα σήμερα, είχε γίνει γνωστή η ανακοίνωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου και άλλων τεσσάρων εκπροσώπων Συνιστωσών η οποία επέκρινε προσωπικά τον κ. Τσίπρα τόσο για το θέμα της ενιαίας λίστας, όσο και την θέση του για άμεση διάλυση των συνιστωσών.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τσίπρας , ο οποίος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την τροπή που πήραν τα πράγματα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θέλει να «δημιουργήσει πρόβλημα» αλλά όπως είπε, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεννόησης να βρεθεί μια κοινά αποδεκτά λύση.
Κάποιοι, συνέχισε, εξέλαβαν ως «περιορισμό» όσα πρότεινε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105» και διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του.
Και επιχειρώντας να αποφορτίσει το κλίμα, είπε με μάλλον απολογητική χροιά: «Μπορεί αυτή η πρόταση που κατατέθηκε να ήταν λάθος, όμως η δική μου επιδίωξη είναι να αναβαθμιστεί ο διάλογος μέσα στο κόμμα και να αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας του».
Πριν από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε άλλο ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ο οποίος επέκρινε την απόφαση για επιβολή ενιαίας λίστας, ο κ. Τάσος Κουράκης ο οποίος θεωρείται «ανένταχτος» της πλειοψηφίας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουράκης, αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της λίστας, «λυπάμαι αλλά αυτό δεν μπορώ να το ψηφίσω, δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, αντίκειται στο αξιακό μας σύστημα».
Η πρόταση Τσίπρα ήταν, τόσο στην εκλογή των αντιπροσώπων του Ιδρυτικού Συνεδρίου όσο και στα όργανα του κόμματος, να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο και όποιος θέλει να βάζει σε παρένθεση την «πολιτική καταγωγή του» : πχ Πάνος Λάμπρου (ΑΚΟΑ).
Αυτή η πρόταση ήρθε σε ευθεία αντίθεση με το «κεκτημένο» της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του περασμένου Νοεμβρίου όπου έγινε αποδεκτό να «κατέβει» ξεχωριστή λίστα στην εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από όποιον το επιθυμούσε. Τότε κατέβηκε με ξεχωριστή λίστα η «Αριστερή Πλατφόρμα» (Αριστερό Ρεύμα., ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, το μισό ‘Κόκκινο’) και έλαβε το 25% των ψήφων».

Τη «Διάλυση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο Τσίπρας» προτιμά το Έθνος ως τίτλο, προσθέτοντας  Κυριακή πρωί) απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:
Ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς οι συνιστώσες, αλλά χρειάζεται ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών και οργανωτικής ένταξης, είπε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα απηύθυνε προσκλητήριο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή με πρωταγωνίστρια τη Χρυσή Αυγή, διαβεβαιώνοντας ότι «από εδώ και στο εξής, μηδενική ανοχή απέναντι στις συμμορίες, στους υβριστές της δημοκρατίας και της ιστορίας του λαού μας που έδωσε φόρο αίματος στους ναζί, αγωνιζόμενος για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

 Το απόγευμα της Κυριακής, η ηλεκτρονική σελίδα του Έθνους επανακάμπτει με τίτλο: «Σύγκρουση φέρνει η κατάργηση των συνιστωσών» και το ακόλουθο ρεπορτάζ:
«Με την παραπομπή για διαβούλευση στις οργανώσεις και για αποφάσεις στο Συνέδριο του ζητήματος της ενιαίας λίστας και της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε επίσης εκλογικό μέτρο 1/10 στην ανάδειξη αντιπροσώπων και ενέκρινε τη δυνατότητα σε όσες οργανώσεις το επιθυμούν να εκλέγονται με διαφορετικές λίστες. Το Κείμενο Θέσεων εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Της σχετικής ψηφοφορίας απέσχε η Αριστερή Πλατφόρμα (του Π. Λαφαζάνη).Ωστόσο η εισήγηση Τσίπρα για αυτοκατάργηση των συνιστωσών προκαλεί ήδη αντιδράσεις και σκηνικό σύγκρουσης
Σήμερα σε σύντομη παρέμβασή του, λίγο πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση που και διετύπωσε και χθες λέγοντας ότι πιστεύει σε ένα κόμμα με τάσεις, όχι όμως με μηχανισμούς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τελικά για το θέμα της ξεχωριστής λίστας και των συνιστωσών, θα αποφασίσει το ίδιο το συνέδριο και πρότεινε, κατά την διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, οι οργανώσεις να λειτουργούν συναινετικά, χρησιμοποιώντας ακόμη και λίστες. Για τις συνιστώσες, είπε ότι ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις ή θα έχουν θέση παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας στην κίνηση για αυτοκατάργηση των συνιστωσών, ο Π . Λαφαζάνης καταλόγισε χθες στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής» και υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, ούτε αρχηγικό, ούτε μονολιθικό».
Γλέζος: Ο Τσίπρας διαλύει τις Συνιστώσες προς τέρψιν της τροκομματικής
Στην απόφαση Τσίπρα εναντιώθηκαν επίσης με κείμενό τους έξι συνιστώσες μεταξύ των οποίων και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου. Αναφέρεται σε αυτό:
«Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. επικαλούμενος εντολές, των 1.600.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν ανεπανόρθωτα την συνοχή του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και πλήττουν καίρια την ίδια τη δημοκρατία και την πλουραλιστική έκφραση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια χρονική περίοδο, που κανονικά θα έπρεπε να οργανώνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για την 13η επέτειο από την ίδρυση του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Μάη 2001 με επίσημη Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ύστερα από πρωτοβουλία 3 Συνιστωσών (ΑΚΟΑ, ΚΕΔΑ, ΣΥΝ) και αρκετών στελεχών μη ενταγμένων σε Συνιστώσες.
Δυστυχώς, αυτή την ιστορική ημέρα βρήκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. για να εξαγγείλει, προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της, τη διάλυση των Συνιστωσών και ουσιαστικά του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που ξεκίνησε ως Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μετεξελίχθηκε το 2004 σε ΣΥΡΙΖΑ και μας έφερε ως το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα του 27%.» Την ανακοίνωση (δείτε εδώ το πλήρες κείμενο) υπογράφουν:
Γλέζος Μανώλης Ενεργοί Πολίτες, Θεωνάς Γιάννης Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (Κ.Ε.Δ.Α.), Καράμπελας Σταύρος Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.), Μαντάς Παναγιώτης Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.), Μαρκόπουλος Αντώνης Ριζοσπάστες, Σχίζας Γιάννης Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά».

Στην ιστοσελίδα news247.grδιαβάζουμε ότι:
«Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την έγκριση των θέσεων, που θα αποτελέσουν τη βάση για συζήτηση, μέχρι το συνέδριο του κόμματος (10-14 Ιουλίου).
Στην ψηφοφορία για τις θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πρόταση Τσίπρα για αυτοκατάργηση των συνιστωσών, βρέθηκαν και 16 λευκά.
Στο τραπέζι του προσυνεδριακού διαλόγου βρίσκονται και οι "Θέσεις" της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία έχει εκφράζει την διαφωνία της με την διάλυση των συνιστωσών, θέμα που επίσης θα αποφασίσει τελικά το συνέδριο.
Η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι εγγραφές νέων μελών θα γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Εγγραφές θα μπορούν να γίνουν και αργότερα αλλά όσοι εγγραφούν μετά τις 10 Ιουνίου δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Με βάση το μέτρο 1:10 οι σύνεδροι θα ανέλθουν γύρω στις 3000. Αν όμως υπάρξει ρεύμα νέων εγγραφών είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για αυτοδιάλυση των συνιστωσών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Μανώλης Γλέζος και τέσσερις επικεφαλής συνιστωσών, με ανακοίνωσή τους, άσκησαν σκληρή κριτική για την απόφαση, κάνοντας λόγο για "κινήσεις προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης".
Ο Μανώλης Γλέζος με νέα δήλωσή του φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω ως προς την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για "ενιαία δράση", ωστόσο αφήνει αιχμές για "όποιον επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα "που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού".
"Ο γόνιμος διάλογος, που αναπτύχθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποδεικνύει τα παρακάτω: Μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις. Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε" δήλωσε ο κ. Γλέζος».

Τέλος, στα Παραπολιτικά με τίτλο «Δεν θέλουν να διαλυθούν – Αντίθετος στην πρόταση του Αλέξη και ο Γλέζος», αναφέρεται ότι : «Βαριά τραυματισμένος βγήκε ο Τσίπρας από την συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μετά το «άκυρο» που έριξαν οι συνιστώσες στην πρότασή του να διαλυθούν και να λειτουργήσουν ως ενιαίο κόμμα.
Στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει τώρα το βάρος των αποφάσεων, καθώς μετά από δύο ημέρες συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τα κυριότερα θέματα που την απασχόλησαν παραπέμφθηκαν προς απόφαση στο Συνέδριο που προγραμματίζεται για το διάστημα 10-14 Ιουλίου… Στην πραγματικότητα, πάντως, η παραπομπή για αποφάσεις στο Συνέδριο, δίνει «παράταση» και στην κόντρα που εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και εν πολλοίς αποτυπώθηκε στις ομιλίες στελεχών του κόμματος κατά τη διήμερη συνεδρίαση. Δεν ήταν λίγοι όσοι υπονόησαν (ή και κατηγόρησαν ευθέως) ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να «ηγεμονεύσει» στο κόμμα με τρόπο ξένο προς την κουλτούρα της Αριστεράς, με τον ίδιο να ζητεί προσοχή στις δημόσιες παρεμβάσεις, απαντώντας από του βήματος χθες ότι δεν υπάρχουν «Ηρακλειδείς του ριζοσπαστισμού» και «κάποιοι άλλοι από εμάς που να έχουν εκχωρήσει τα πάντα στη Σοσιαλδημοκρατία».


Εσωτερικές ειδήσεις


Με διαφορά μιας μονάδας προηγείται η ΝΔ σε δημοσκόπηση της «Μέτρησις»
Προβάδισμα στη ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας «Μέτρησις» για την εφημερίδα Παραπολιτικά.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 21,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με 20,4%, η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 10%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,6%, ΚΚΕ 4,6%, Δημοκρατική Αριστερά 4,5% και ΠΑΣΟΚ με 4,2%.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς, προηγείται με 40,8%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώσει 23,7%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά 6,6 μονάδες, ενώ στην ερώτηση αν «η τρικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία», το 46,8% απαντά «ναι» και το 46,6% απαντά αρνητικά.

Welt: Σαμαράς ο εξυγιαντής
Με τον τίτλο: «αυτός που επιτυγχάνει την εξυγίανση», δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Welt απένειμε εύσημα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Μετά από αντίστοιχο δημοσίευμα της Bild, η Welt χαρακτηρίζει υπεύθυνο τον τρόπο με τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός διαχειρίζεται την κρίση: «Ειδικά ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί όντως να σταθεροποιηθεί εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης και μάλιστα να κυβερνηθεί. Η κουρασμένη από την λιτότητα Ευρώπη μένει έκπληκτη».«Ο κύριος Σαμαράς έχει εκπλήξει πολλούς με την ικανότητά του να διατηρεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και να αποκαθιστά με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», δηλώνει στην εφημερίδα ο Επίτροπος Όλι Ρεν.
Σύμφωνα με τη Welt, ο Αντ. Σαμαράς ικανοποιεί τους πιστωτές και συγχρόνως διασφαλίζει σε έναν βαθμό τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την κοινωνική συνοχή.
«Κανείς δεν  μπορεί να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αν συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με το πολιτικό χάος έναν χρόνο πριν», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Πάντως, η Welt αναφέρεται μάλλον με καυστικό τρόπο στο ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα: «Ο άνθρωπος έχει τσαγανό: Πηγαίνει στο Πεκίνο, συγκρίνει την υπό κρίση Ελλάδα του με μία τεράστια αυτοκρατορία που δεν ξέρει τη να κάνει τα χρήματά της. Και οι δύο χώρες στην ουσία είναι κοιτίδες πανάρχαιων πολιτισμών. Και μετά ο Αντώνης ?Σαμαράς προκαλεί την κινεζική οικονομία να συμμετάσχει στην «ελληνική ιστορία επιτυχίας». Η οικοδέσποινα Κίνα σιωπά ως προς το ερώτημα εάν συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση της κατάστασης».

Αντώνης Ρουπακιώτης: Τα πράγματα είναι σοβαρά με τη Χρυσή Αυγή
Την πεποίθηση πως αν θέλει το πολιτικό σύστημα να αποκρούσει τον νεοναζισμό όσο είναι ακόμη νωρίς, θα πρέπει να πράξει, σε επίπεδο κοινωνίας, θεσμών, κυβέρνησης και κομμάτων εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στη ΝΕΤ.«Οι πράξεις ήταν τόσο βάναυσες σε βάρος του κοινοβουλευτικού θεσμού, του κοινοβουλίου και  των βουλευτών ώστε να θέτουν σε εγρήγορση εκείνους που διαχειρίζονται τα κοινά», υπογράμμισε, ως προς τα γεγονότα της Παρασκευής στη Βουλή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι το προωθούμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν έχει ταυτότητα και δεν φωτογραφίζει κανέναν: «θέτει όρια  και ο εισαγγελέας θα έχει το λόγο γι' αυτούς που παραβιάζουν το νόμο, το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις και τα δικαστήρια στη συνέχεια θα κρίνουν τις πράξεις τους».
Σημείωσε δε πως κατά τη γνώμη του πρόκειται για την επιεικέστερη νομοθετική πρόταση σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Παράλληλα, ο Αντ. Ρουπακιώτης εξέφρασε χαρακτηριστικά την άποψη πως κανένα κόμμα δεν δικαιούται να αντιμετωπίζει το φάσμα του νεοναζισμού, της αμφισβήτησης των πανανθρώπινων δικαιωμάτων, όποιων πολιτών και αν αμφισβητούνται, με εκλογικά κριτήρια.
Σχολιάζοντας τις εισηγήσεις περί απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα, ωστόσο, υπάρχουν νόμοι οι οποίοι τιμωρούν πράξεις βίας ή άλλες συμπεριφορές και μέσω αυτών μπορούν να παραπεμφθούν σε δίκη βουλευτές οι οποίοι τυχόν τους παραβιάζουν.

ΠΑΜΕ: "Δεν θέλαμε να υποβαθμίσουμε το πρόβλημα υγείας της Τζολί
Με δεύτερη ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επιχειρεί να εξηγήσει τι εννοούσε με την πρώτη του ανακοίνωση για την Αντζελίνα Τζολί. Αναφέρει συγκεκριμένα:
« Ορισμένοι ενοχλήθηκαν από το σχόλιο τύπου του ΠΑΜΕ για τον τρόπο της παρουσίασης της περίπτωσης της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί από τα ΜΜΕ. Για κάποιους καλοπροαίρετους σημειώνουμε :
Σε κανένα σημείο του σχολιασμού δεν γίνεται υποβάθμιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η γνωστή ηθοποιός και του τρόπου που η ίδια το αντιμετωπίζει.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ είχε στόχο να αναδείξει το πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των αστών προσεγγίζουν τέτοια ζητήματα αποκόβοντας τα από τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπισή τους.
Η υποβάθμιση έως απόκρυψη των ελλείψεων στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα αντικαρκινικά, των τεράστιων δυσκολιών της εργατικής οικογένειας στην πρόληψη και θεραπεία τέτοιων καταστάσεων – καθώς και η υποστήριξη από μέρους τους των πολιτικών που οδηγούν σε αυτές τις θανατηφόρες ελλείψεις απαντούν από μόνα τους στην υποκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης των αστών».
Στην προηγούμενη ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής: «Απ΄ αφορμή την προσπάθεια των αστικών μέσων μαζικής αποβλάκωσης να παρουσιάσουν την ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί ως πρότυπο γυναίκας αγωνίστριας και με αφορμή την αποκάλυψη ότι έχει κάνει προληπτικά διπλή μαστεκτομή, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ έχει να κάνει το εξής σχόλιο:
Αν οι αστοί δημοσιογράφοι, και όχι μόνο, θέλουν να προβάλουν καρκινοπαθείς αγωνίστριες και αγωνίστριες με μαστεκτομή που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη, ας έρθουν σε εμάς. Έχουμε να τους δείξουμε εκατοντάδες εργάτριες, άλλες λαϊκές γυναίκες που εξακολουθούν, παρά την αρρώστια, να δίνουν τη μάχη του μεροκάματου, τη μάχη του μεγαλώματος και της ανατροφής των παιδιών χωρίς νταντάδες, τη μάχη συμμετοχής στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες. Αυτές οι γυναίκες που όλοι εσείς αστική τάξη και κολαούζοι, νιώθετε μίσος για αυτές, είναι τα αληθινά πρότυπα άξια θαυμασμού και είναι χιλιάδες τέτοιες ανώνυμες γυναίκες στη χώρα μας και διεθνώς».

ΔΗΜΑΡ: Εγκρίθηκε η εισήγηση Κουβέλη στην κεντρική επιτροπή
Με μεγάλη πλειοψηφία και κανένα κατά, εγκρίθηκε από την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, με κεντρικό άξονα τη διεκδίκηση -μέσα από τη στήριξη της κυβέρνησης- πολιτικών που θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται έντονα από την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα, καθώς και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να εκλείψουν οι αιτίες που την προκάλεσαν.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της εκτίμησε θετικά την απόφαση για συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη, η ΔΗΜΑΡ εφεξής να καταστήσει, με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της, σαφές το διακριτικό της στίγμα, από τη ΝΔ, αρχής γενομένης από την προώθηση και ψήφιση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Διατυπώθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής στάσης με το ΠΑΣΟΚ, εντός του κυβερνητισμού σχήματος. Τονίστηκε επίσης, η ανάγκη για επικοινωνιακή προβολή των θέσεων του κόμματος, με αιχμή τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει την επόμενη Τετάρτη, 22 Μαΐου, στα Ιωάννινα, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Αρκετά μέλη ζήτησαν ακόμα, να επισπευσθούν οι πρωτοβουλίες του κόμματος για την προώθηση της συνεργασίας με αριστερές προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες ώστε να διαμορφωθεί ο πόλος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας, ο οποίος αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΔΗΜΑΡ.

Μ. Μπαρνιέ στην «Κ» : Οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώνουν τη χρεοκοπία μίας τράπεζας
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίες ως γνωστόν δεν καλύπτονται από την εγγύηση του κράτους, θα «επιστρατεύονται» σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έπεται, μόνο στην περίπτωση που τα κεφάλαια δεν επαρκούν. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ είναι ξεκάθαρος. Και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς παγίωση του «κυπριακού» μοντέλου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπαρνιέ θεωρεί δεδομένο ότι η τραπεζική ενοποίηση θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθιστώντας το ενδεχόμενο πλήγματος στις καταθέσεις ακραίο σενάριο. Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Έγινε κόμμα το «Σχέδιο Β»
Το «Σχέδιο Β», μία πρωτοβουλία του Α. Αλαβάνου που πρόβαλλε κατά κύριο λόγο την ανάγκη εξόδου της χώρας από το ευρώ, είναι από χθες πολιτικό κόμμα και φέρει τον ίδιο τίτλο.

Την  Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση του «Σχεδίου Β» ως πολιτικού φορέα. Η πρόταση για την συγκρότηση και τις πολιτικές του «Σχεδίου Β» εγκρίθηκε ομόφωνα με 2 λευκά.
Στην ομιλία του, η οποία ήταν επικεντρωμένη στο μέλλον των νέων γενεών της χώρας, ο  Αλέκος Αλαβάνος, ανέφερε ότι  "Ο Ηρόδοτος έγραφε ότι ειρήνη είναι όταν τα παιδιά θάβουν τους γονείς. Πόλεμος είναι όταν οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους. Σήμερα θάβουμε τα όνειρα των παιδιών μας. Και ζούμε εμείς μαζί με τις Ερινύες."
Όπως εξήγησε ο ίδιος, αναφέρει η Ελευθεροτυπία,  "το νόμισμα είναι μια από τις πολλές πολιτικές του Σχέδιου Β. Αντίθετα εδώ βρίσκεται ο βαθύτερος πυρήνας του Σχέδιου Β: Να δημιουργήσουμε τις απελευθερωτικές εκείνες συνθήκες μαζί με τη νεολαία, ώστε εκείνη να κτίσει την καινούργια δική της πατρίδα."


Παραίτηση Τέρενς Κουίκ από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ
Επιστολή παραίτησης από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέστειλε σήμερα το πρωί ο Τέρενς Κουίκ.
Στην επιστολή, η οποία απεστάλη στο γραφείο του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου, ο βουλευτής Επικρατείας επισημαίνει ότι παραιτείται από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και παραμένει στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο κ. Κουίκ, επισημαίνει ακόμη, την κοινοβουλευτική δραστηριότητά του και τον προγραμματισμό του, για τις περιοδείες σε περιφέρειες όπου το κόμμα δεν έχει εκλέξει βουλευτή.

Αρχίζει η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος μέσω TAXIS
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS NET, για όλους τους φορολογούμενους. Για την υποβολή μέσω του TAXIS της φορολογικής δήλωσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να διαθέτει κωδικό πρόσβασης.

Στη εφετινή φορολογική δήλωση έχουν επέλθει μια σειρά αλλαγές μεταξύ των οποίων, η αναγραφή υποχρεωτικά για πρώτη φορά των τόκων των καταθέσεων, νέος τρόπος για την αναγραφή των προστατευόμενων τέκνων, έχει προστεθεί ειδικός κωδικός για φορολογούμενους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών για να μην επιβαρυνθούν με την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες κλπ.

Αρθρογραφία

Οι αστοί τρομάξανε (Μεταρρύθμιση)- Του Νίκου Μπίστη
«Το σημερινό ΚΚΕ νομίζει ότι η ελληνική κοινωνία χωρίζεται σε αστούς και εργάτες, στην εργατική λαϊκή οικογένεια και στην αστική οικογένεια. Σε λίγο θα μας ζητήσει να ετοιμαζόμαστε για το βουνό. Δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει Πουλαντζά, αρκεί να κοιτάξεις γύρω σου, για να δεις την συνθέτη πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
Αυτές τις αναλύσεις τις είχε εγκαταλείψει ακόμα και η Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ (για αυτό και κατέρρευσε, θα μας πουν οι ζηλωτές του κομμουνισμου). Και μετά ήρθε η γελοιότητα. Αναπόφευκτα, όταν ζεις στον προηγούμενο αιώνα. Ο καρκίνος των εργατριών και ο καρκίνος των αστών. Η λαϊκή μαστεκτομή και η αστική, των πλούσιων».

Κινήματα – ΣΥΡΙΖΑ: Τα πολιτικά σιαμαία (Εφημερίδα των συντακτών):  Μάκης Μπαλαούρας
Μη βγαίνοντας όμως από το γήπεδο του αντιπάλου, υπάρχει μία ακόμα πολιτική παρενέργεια. Τον αντισυστημικό, μέχρι τις εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ, τον βάζουν πια στο κάδρο των συστημικών δυνάμεων! Όμως, ακόμα και αν επαληθευτεί η παραπάνω εκλογική προσομοίωση, πώς θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ενεργά κινήματα; Είτε θα ανατραπεί πολύ σύντομα είτε θα αφομοιωθεί, όπως το ΠΑΣΟΚ. Να θυμίσουμε, όμως, για όσους αρέσκονται στις ιστορικές ακροβασίες, ότι η αφομοίωση του ΠΑΣΟΚ επήλθε μετά την τριετή διακυβέρνησή του, μέχρι τότε είχε νερώσει ελάχιστα τις όποιες ριζοσπαστικές θέσεις του. Και αν συμβούν τα παραπάνω, άντε, μετά, από τα συντρίμμια να ξαναχτίσεις μια δυνατή-ελπιδοφόρα Αριστερά.

Θ. Tζήμερος (AthensVoice): Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επικίνδυνος από τη Χρυσή Αυγή, φάνηκε στο επεισόδιο με το Χάιλ Χίτλερ
«Aυτός που διασύρθηκε από το επεισόδιο με τον Χρυσαυγίτη ήταν ο Δραγασάκης. Δηλαδή είναι υβριστικές εκφράσεις τα "σούπα" και τα "μίστερ" και δεν είναι οι "Τσολάκογλου", οι "δοσίλογοι", οι "Χίτες", οι "προδότες", οι "πουλημένοι" οι "γκαουλάϊτερ", που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ για τους αντιπάλους τους;» γράφει με τον προκλητικό του τρόπο ο ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία.

(Σημείωση: Λόγω πληθώρας ύλης για τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η πλούσια και γόνιμη αρθρογραφία του Σαββατοκύριακου, θα δημοσιευτεί στην αυριανή επισκόπηση Τύπου)

Διεθνής ειδησεογραφία

Ιταλία-Συνδικάτο Cgil: "Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν, όχι άλλη λιτότητα"
Πενήντα χιλιάδες εργάτες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Ιταλίας συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Fiom, στην Ρώμη με κύριο σύνθημα "τέρμα στη λιτότητα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο". "Η προτεραιότητα είναι η δουλειά, όχι ο φόρος ακινήτων" θέλησε να υπογραμμίσει το ιταλικό συνδικάτο Cgil, με διαδήλωση της οργάνωσής του Fiom, στην οποία είναι εγγεγραμμένο μεγάλο ποσοστό των εργατών βιομηχανιών της χώρας.
"Η κυβέρνηση Λέτα πρέπει να ασχοληθεί με τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, αρχίζοντας από τη μείωση της ανεργίας, και να προσέξει να μην φανεί υπερβολικά ευαίσθητη μόνο προς τα αιτήματα του Μπερλουσκόνι", δήλωσε ο γραμματέας της Fiom-Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι. "Επιβάλλεται να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της μοναξιάς και της απελπισίας που ώθησε τόσους συμπολίτες μας στο να αυτοπυρποληθούν. Η κρίση αυτή, σκοτώνει την ευρωπαϊκή Δημοκρατία", πρόσθεσε ο Λαντίνι. Τη διαδήλωση στήριξαν το μικρό κόμμα "Αριστερά και Ελευθερία", του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα (έχει το 5% της πρόθεσης ψήφου) αντιπροσωπείες φοιτητών, όπως και μέλη του κεντροαριστερού "Δημοκρατικού Κόμματος" και του κινήματος "Πέντε Αστέρων", του Μπέπε Γκρίλο.
"Η μόνη σωστή πολιτική συνταγή είναι εκείνη που επικεντρώνεται στο μέλλον των νέων και στην καταβολή κάθε προσπάθειας για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας", τόνισε ο Βέντολα ο οποίος δεν θέλησε με το κόμμα του, να πάρει μέρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα. 

Συντάκτης: Δημήτρης Τσιπούρας
Πηγή: leftlab.gr

Άδωνις: Ο Βορίδης ήταν χουντικός...

Άδωνις: Ο Βορίδης ήταν χουντικός...
Το παραλήρημα του Αδώνιδος Γεωργιάδη στο twitter δεν έχει τέλος... Σε σημερινή του συνομιλία προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της ακροδεξιάς συνιστώσας της ΝΔ, χαρακτηρίζει τον Βορίδη χουντικό, αλλά όχι νεοναζί... Όσο για τη χούντα, κακό πράγμα μεν, αλλά όχι και ναζισμός!

 




ο Τατούλης ήταν Μαοικός να ξέρετε, άρα και ο Βορίδης άλλαξε και έγινε (νεο)δημοκράτης και μάλιστα πιο εύκολα

Δημ. Στρατούλης: Η ταύτιση της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ παρέχει μια ανοχή στις εγκληματικές της ενέργειες

Δημ. Στρατούλης: Η ταύτιση της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ παρέχει μια ανοχή στις εγκληματικές της ενέργειες
Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β’ Αθήνας, στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη, στον ρ/σ «Αθήνα 9,84»:

  • Με τη ρητορική της η κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια της λογικής των άκρων. Ποια είναι η άποψη σας;

Θεωρούμε ότι αυτή η ταύτιση από την κυβέρνηση της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά εξυπηρετεί την Χρυσή Αυγή και, κατά κάποιον τρόπο, της παρέχει μια ανοχή στις εγκληματικές της ενέργειες που πολλές φορές παραβιάζουν και το κοινό ποινικό δίκαιο. Νομίζω ότι η τακτική αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και περιμένουμε τα σχόλια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που στηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση. Γιατί, αν δεν το κάνουν –καθώς ο κ. Κεδίκογλου μιλά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος–, θα αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι συγκυβερνόντα κόμματα με την ΝΔ, αλλά απλώς τα δεκανίκια και οι «μαϊντανοί» μιας δεξιάς κυβέρνησης του κ. Σαμαρά.

  • Υπάρχει η άποψη ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρασύρεται κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε αντεγκλήσεις με συναδέλφους από άλλα κόμματα που τραυματίζουν τον κοινοβουλευτικό θεσμό. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Η άποψη αυτή δεν έχει καμία βάση. Τα κοινοβούλια πρέπει να είναι ζωντανά. Δείτε τι γίνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο που έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορική παράδοση από το δικό μας αλλά και σε άλλα κοινοβούλια της Ευρώπης. Δεν πρέπει να είναι πολιτικά νεκροταφεία. Πρέπει να έχουν διαλόγους και αντιπαραθέσεις πάνω στα ζητήματα που αφορούν νομοσχέδια που κατατίθενται ή τις ερωτήσεις και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που πραγματοποιείται και έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του λαού και την προοπτική της χώρας. Είναι άλλο πράγμα η οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή με πολιτικά και προγραμματικά επιχειρήματα και άλλο το να βγάζεις μαχαίρια και να σφάζεις μετανάστες ή να χτυπάς σε δημόσια θέα, μπροστά στην τηλεόραση, και προεκλογικά βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ή να τραμπουκίζεις. Και όσοι δεν το καταλαβαίνουν, ας θυμηθούν σκοτεινές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας και κυρίως της Γερμανίας. Ας θυμηθούν με ποιον τρόπο ανοίχτηκε ο δρόμος, καθώς το ναζιστικό καθεστώς ανέλαβε την εξουσία μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και ας δουν τις συνέπειες που είχαν, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα και την ίδια τη Γερμανία, η ανοχή αυτών των καταστάσεων που βλέπουμε σήμερα κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία.

  • Θεωρείτε ότι ανήκουν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης χαρακτηρισμοί όπως «ναιναίκοι», «δοσίλογοι» ή «Γουδί»;

Καταρχήν, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τα «δοσίλογοι» και «Γουδί» δεν ακούγονται. Κάνουμε πολύ έντονη και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά την κάνουμε με πολιτική ορολογία. Είμαστε ένας χώρος που έρχεται από μακριά, μέσα από την Αριστερά. Η αντιπαράθεσή μας δεν είναι ποτέ προσωπική, είναι πολιτική, είναι οξύτατη όταν την κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του λαού, αλλά στηρίζεται σε πολιτικά επιχειρήματα και χρησιμοποιεί πολιτικούς χαρακτηρισμούς.

Και θεωρώ ότι, και μόνο το γεγονός ότι κάνουμε κουβέντα γι’ αυτό, για το εάν ο ένας χαρακτηρισμός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς, τη στιγμή που κάποιοι, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν με όπλα μέσα στη Βουλή και τη στιγμή που κάποιοι συλλαμβάνονται για δολοφονίες και κακοποιήσεις μεταναστών ή άλλων πολιτών και στα σπίτια τους βρίσκονται φυλλάδια ή συνθήματα της Χρυσής Αυγής, νομίζω είναι πάρα πολύ άτοπο. Θα το πληρώσει η χώρα. Θα το πληρώσει η δημοκρατία, εάν η Νέα Δημοκρατία –και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο αιώνιος και επαγγελματίας υβριστής της Αριστεράς, ο κ. Πάγκαλος– συνεχίσει αυτήν την αντιπαράθεση, θα το πληρώσουν και η χώρα μας και ο λαός μας. Και, ειλικρινά, μου προκάλεσε πολιτική ανατριχίλα το να βλέπω να συζητείται το θέμα της άρσης ασυλίας του βουλευτή, του συναδέλφου μου κ. Τατσόπουλου, σε μήνυση που του άσκησε η Χρυσή Αυγή για μια αξιολόγηση πολιτική που έκανε σε συνέντευξή του και να υπάρχουν δεκάδες, πάνω από 50, βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ψήφισαν να αρθεί η ασυλία του κ. Τατσόπουλου και να δικαστεί από τη Χρυσή Αυγή για την πολιτική εκτίμηση που έκανε για αυτήν. Είναι απίστευτο. Δηλαδή η ΝΔ, προκειμένου να έχει ανοικτό δίαυλο με τους ψηφοφόρους της ΧΑ, υιοθετεί την ατζέντα της ΧΑ για να αντιπαρατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, πράγμα πολύ επικίνδυνο, και φθάνει στο σημείο να «αδειάζει» ακόμη και τους συμμάχους της στην κυβέρνηση, όπως τη ΔΗΜΑΡ, επιστρέφοντας δύο φορές στον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Ρουπακιώτη το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας στη χώρα μας.

  • Με αφορμή την ΚΕ του Σαββάτου, εσείς είστε υπέρ της άποψης ότι δεν θα πρέπει να διαλυθούν οι συνιστώσες;

Τις όποιες απόψεις είχαμε, τις εκφράσαμε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θέλω να αξιολογήσω είναι το αποτέλεσμα των εργασιών της ΚΕ. Ήταν τελικά ένα αποτέλεσμα συνεννόησης, και στα ζητήματα των συνιστωσών, και στα ζητήματα των τάσεων και πώς θα εκφράζονται και θα εκπροσωπούνται, τα οποία αποτελούν στοιχεία της κουλτούρας μας και της δημοκρατίας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν τελικά μετά από συνεννόηση όλων μας είναι θετικές και βοηθούν να πάμε σε έναν ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο στο συνέδριο, με στόχο να είναι ένα συνέδριο εξωστρεφές και όχι εσωστρεφές όσον αφορά τα ζητήματα της λειτουργίας μας και της μορφής που θα έχει η δημοκρατία στο εσωτερικό μας. Θέλουμε να είναι ένα συνέδριο εξωστρεφές που να συμβάλει με τις αποφάσεις του στον στόχο μας για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και για άνοιγμα του δρόμου για μια αριστερή κυβέρνηση και, κυρίως, να συμβάλει με τις αποφάσεις του στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων. Ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε και από δω και πέρα στον προσυνεδριακό διάλογο το λόγο έχουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα τοποθετηθούν επί όλων των ζητημάτων.


  • Συμμερίζεστε την άποψη ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να έχει χάσει τη δυναμική του;

Το θέμα δεν είναι εάν τη συμμερίζομαι ή όχι. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε και την πορεία προς το συνέδριο αλλά και το ίδιο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό συνέδριο, ένα ιδρυτικό συνέδριο ενός ενιαίου κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε στοιχεία του δυναμισμού μας, την κινηματική μας φρεσκάδα και μια ακόμα πιο ριζοσπαστική δυναμική, που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την πολιτική και εκλογική επιρροή μας. Αυτήν τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, με τις αναγωγές, βρισκόμαστε περίπου στο 27-28%, δηλαδή περίπου στα ποσοστά που είχαμε πάρει στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές. Δεν είναι λίγο αυτό το πράγμα, αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται ένα άλμα παραπέρα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε πραγματικά την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης και το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ανακτήσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη δυναμική από αυτήν που είχαμε πριν από λίγους μήνες.


  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των επενδύσεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, επιχειρήσεων και υποδομών κοινωνικής και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Θεωρούμε ότι πρέπει να ανήκουν στον έλεγχο του Δημοσίου, για να τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία για την ανάπτυξη της χώρας και όχι ως μέσο κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων. Είμαστε λοιπόν κατηγορηματικά αντίθετοι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και άλλων κοινωνικών αγαθών και, εφόσον είμαστε κυβέρνηση, έχουμε δεσμευθεί ότι θα ακυρώσουμε αυτές τις συμφωνίες όσον αφορά αυτά τα κοινωνικά αγαθά και τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Από την άλλη, είμαστε υπέρ βεβαίως των επενδύσεων, αλλά των επενδύσεων που σέβονται τις εργασιακές σχέσεις, σέβονται το περιβάλλον, σέβονται την εργατική και φορολογική νομοθεσία της χώρας μας. Δηλαδή να είναι παραγωγικές επενδύσεις και όχι πειρατικές επεμβάσεις. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, ο κ. Σαμαράς στο ταξίδι του στην Κίνα, κατά τη δική μας γνώμη, έδωσε τέσσερα-πέντε λιμάνια, καμιά δεκαριά αεροδρόμια και, δυστυχώς από ό,τι φαίνεται, πήρε αέρα κοπανιστό και τρεις μεταξοσκώληκες, για να το πω σχηματικά, καθώς από εκεί προήλθαν οι μεταξοσκώληκες και το μετάξι στο Βυζάντιο.