Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΤΟ ΓΡΕΚΙ: Ψωμί, Παιδεία, ...επιστράτευση


Ψωμί, Παιδεία, ...επιστράτευση




ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ
Επίδειξη πυγμής από τη Ν.Δ., με στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
* Οι καθηγητές Κώστας Χ. Χρυσόγονος και Άρης Καζάκος μιλούν στην «Ε»




Επικίνδυνος «προληπτικός» αυταρχισμός



Με το πρόσχημα ότι από τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων «απειλούνται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων», η τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε στην προληπτική επιστράτευση των καθηγητών. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που επιλέγεται η μέθοδος της προληπτικής καταστολής. Τα Δελτία Ατομικής Πρόσκλησης είναι έτοιμα και θα επιδοθούν στους καθηγητές από...


το μεσημέρι της Τετάρτης. Με δεδομένη την επιστράτευση, καλούνται οι καθηγητές να πάρουν την τελική απόφαση. Η ΟΛΜΕ προσφεύγει στο ΣτΕ και οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ.




Με απόλυτη προσήλωση στη γραμμή «νόμος και τάξη», η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε να αντιμετωπίσει την προαναγγελθείσα απεργία των καθηγητών με μια πιο προχωρημένη μέθοδο.




Αυτήν της προληπτικής καταστολής. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, ξεπερνώντας κάθε όριο, σχεδίασε και προχώρησε σε προληπτική επιστράτευση, προτού να εκδοθεί η απόφαση του κλάδου για απεργία.




Με το πρόσχημα ότι από τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων «απειλούνται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων», η κυβέρνηση έσπευσε το περασμένο Σάββατο να επιστρατεύσει τους καθηγητές, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι αυτό της απεργίας. Με την ενέργειά της ανοίγονται ακόμη πιο επικίνδυνοι δρόμοι αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, αφού μετατρέπει ουσιαστικά μια μελλοντική κινητοποίηση σε «ιδιώνυμο αδίκημα».




Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διέγραψε φαίνεται από τη μνήμη του όσα ο ίδιος υποστήριζε λίγα χρόνια πριν. Οταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει από τα έδρανα της Βουλής «χουντικές μεθόδους» τις επιστρατεύσεις εργαζομένων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο νέο του ρόλο πλέον σήμερα, κατέφυγε στις ίδιες «χουντικές μεθόδους». Σε διάστημα λίγων μηνών, υπέγραψε τρεις φορές την πολιτική επιστράτευση: για τους εργαζόμενους στο Μετρό, για τους λιμενεργάτες και τώρα για τους καθηγητές.




Από την Τετάρτη




Το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση της επιστράτευσης εκδόθηκε με ταχύτατες διαδικασίες, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της να απεργήσουν, ενώ ετοιμάστηκαν και τα Δελτία Ατομικής Πρόσκλησης τα οποία θα επιδοθούν στους καθηγητές από το μεσημέρι της Τετάρτης.




Την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της σκληρής λιτότητας, κατήγγειλε το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου κατηγορώντας και τα άλλα δυο κόμματα που τη στηρίζουν, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για τη συνδρομή τους σε φασίζουσες αντισυνταγματικές ενέργειες. Ζητούν μάλιστα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, να θυμηθεί το παρελθόν του και να καταγγείλει τη συγκεκριμένη ενέργεια.




Η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο. «Η απόφαση της ΟΛΜΕ», δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας, «δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και την οικονομική ζωή του τόπου και αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες».




Η είδηση ότι ετοιμάζονται ήδη τα Δελτία Ατομικής Πρόσκλησης των καθηγητών αιφνιδίασε την ΟΛΜΕ, που συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο το βράδυ του Σαββάτου προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Με προσφυγή της στο ΣτΕ, η ΟΛΜΕ θα ζητήσει να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους καθηγητές πριν καταλήξουν σε απόφαση για κήρυξη της απεργίας.




«Η κυβέρνηση μας επιστρατεύει προληπτικά, προφανώς για να μας απαγορεύσει ακόμη και να συζητήσουμε. Σε λίγο θα μας απαγορεύσουν και να σκεφτόμαστε», δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θεμιστοκλής Κοτσυφάκης. «Η προληπτική επιστράτευση είναι ακραία αντιδημοκρατική πράξη και δεν στηρίζεται σε καμία διεθνή νομοθεσία. Αποδεικνύεται πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά η στέρηση του δημοκρατικού δικαιώματος να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε».




Με προειλημμένη κι επομένως δεδομένη την απόφαση της επιστράτευσης, που αφορά το σύνολο των καθηγητών (μόνιμους και αναπληρωτές), περίπου 90.000, καλούνται τώρα οι ίδιοι να αποφασίσουν. Αύριο Τρίτη, θα συνεδριάζουν από το μεσημέρι οι 86 Τοπικές Ενώσεις (ΕΛΜΕ) σε όλη τη χώρα, ενώ θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Η τελική απόφαση εάν θα απεργήσουν ή όχι θα γίνει γνωστή το μεσημέρι της Τετάρτης από τους προέδρους των Τοπικών Ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ), που θα συνεδριάσουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.




Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΟΛΜΕ καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, για να καταδικάσουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και να στηρίξουν τα κοινωνικά αγαθά που απειλούνται με εξαφάνιση.




Συγκέντρωση σήμερα




Καλεί επίσης όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. στα γραφεία της, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης, που ποινικοποιεί την απεργία. Στο πλευρό της ΟΛΜΕ, καταδικάζοντας την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών, τάχθηκαν ήδη με ανακοινώσεις τους η ΔΟΕ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.




Να θυμίσουμε ότι η πρόταση - εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία 9 έναντι 2 μελών. Καταψήφισαν τα δύο μέλη του ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Υπέρ της πρότασης για απεργία ψήφισαν τα 3 μέλη της ΔΑΚΕ, τα 3 μέλη της ΠΑΣΚ, τα 2 του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μέλος από τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις.




Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ




Θα το 'χουν ξεχάσει...


Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ sisour@orange.fr




Εχουν περάσει τρία χρόνια από τις 11 Μαΐου του 2010, όταν η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες 46 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνυπέγραψε τη δεσμευτική «Χάρτα του ΣτΕ για την Παιδεία της Δημοκρατίας και την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα».




Βάζοντας τότε την υπογραφή της, η Ελλάδα αναγνώρισε ότι «η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των βασικών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης -της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου-, καθώς και στην πρόληψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αναγνώρισε, παράλληλα, και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας: ότι «η εκπαίδευση θεωρείται όλο και περισσότερο ως άμυνα κατά της αύξησης της βίας, του ρατσισμού, του εξτρεμισμού, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας».




Αυτά στα χαρτιά... Διότι στις είκοσι δύο σελίδες της «Χάρτας» δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι όποιες εμπλοκές στο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με «επιστρατεύσεις» και «φύλλα πορείας». Αντίθετα, τονίζεται ότι «η παιδεία της δημοκρατίας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στα δημοκρατικά δικαιώματα, στις ευθύνες και στην ενεργό συμμετοχή όλων στο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, νομικό και πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας». Οπως δε αναφέρει ρητά η «Χάρτα», οι πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που κινούνται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας δημοκρατικής παιδείας θα πρέπει να «διέπονται από τον δέοντα σεβασμό για τις συνταγματικές δομές, με τη χρήση των κατάλληλων μέσων για την εφαρμογή τους».




Το κατά πόσον, τώρα, συνάδουν οι πρακτικές της «επιστράτευσης», και ενδεχομένως η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα εξεταστικά κέντρα, με το σεβασμό στις συνταγματικές δομές, είναι κάτι που ασφαλώς θ' απασχολήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος και όσους από το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχοληθούν με το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της «Χάρτας» που -φαρδιά πλατιά- υπέγραψε. Κι αφήστε τη «Χάρτα» να κραυγάζει ότι «ένα σημαντικό στοιχείο του συνόλου της εκπαίδευσης για την παιδεία της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής και του διαπολιτισμικού διαλόγου». Ποιος τη λαμβάνει υπ' όψιν του; Εχει γίνει κουρελόχαρτο στα χέρια της ημετέρας δημοκρατικής κυβέρνησης.




Μετέωρη νομικά η απόφαση


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ




Κινδυνεύουμε με εθισμό στην αντισυνταγματική εκτροπή, τονίζει στην «Ε» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονος για το μέτρο της προληπτικής επιστράτευσης που εγκαινίασε η κυβέρνηση κατά των εκπαιδευτικών. Μιλά για κυβερνητικό αυταρχισμό και αφήνει αιχμές για το τάιμινγκ της εξαγγελίας των δυσμενών μέτρων για τους καθηγητές, παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων. Η κατάσταση μεγάλου άγχους και στρες των υποψηφίων δεν έχουν καμία σχέση με την αυστηρή προϋπόθεση που θέτει ο νόμος, επισημαίνει και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Α. Καζάκος. Το κράτος θα έπρεπε να ενεργεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας και να επιδιώκει τη συνεννόηση.




** ΚΩΣΤΑΣ Χ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ


«Προσχεδιασμένη παραβίαση Συντάγματος»




Η απόφαση του πρωθυπουργού για επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών (πολιτική επιστράτευση) των εκπαιδευτικών της Μέσης Εσκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων παραβιάζει καταφανώς το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος (απαγόρευση κάθε μορφής αναγκαστικής εργασίας).




Η παραπάνω διάταξη επιτρέπει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών κατ' εξαίρεση σε περιπτώσεις οι οποίες δεν συντρέχουν σήμερα (πόλεμος, στρατιωτική επιστράτευση, κ.λπ.). Η πρωθυπουργική απόφαση μνημονεύει αόριστα κινδύνους για την «υγεία των υποψηφίων» των πανελλαδικών εξετάσεων από την ενδεχόμενη αναβολή των τελευταίων (!), αλλά τούτο δεν συνιστά «ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» κατά την έννοια του άρθρου 22 παρ. 4, διότι είναι εμφανές ότι αφορά εντελώς εξαιρετικές και υποθετικές περιπτώσεις μεμονωμένων υποψηφίων.




Το γεγονός άλλωστε ότι η κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή επί το δυσμενέστερον των εργασιακών σχέσεων στη Μέση Εκπαίδευση εξαγγέλθηκε παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων αφήνει να εννοηθεί ότι η παραβίαση του Συντάγματος είναι προσχεδιασμένη.




Ενδέχεται δηλαδή σκοπός των κυβερνώντων να ήταν εξαρχής να προκαλέσουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη για μεγάλο αριθμό οικογενειών απεργιακή κινητοποίηση, ώστε να ακολουθήσει η πολιτική επιστράτευση και να περιβληθεί έτσι με κοινωνική αποδοχή ο κυβερνητικός αυταρχισμός.




Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για την πολλοστή φορά που κηρύσσεται πολιτική επιστράτευση από την παρούσα κυβέρνηση, χωρίς τη συνδρομή των απαραίτητων συνταγματικών προϋποθέσεων, κινδυνεύουμε με εθισμό στην αντισυνταγματική εκτροπή.





** ΑΡΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ




«Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη»




Το καινούργιο σε αυτή την πολιτική επιστράτευση είναι ότι τώρα έχουμε και προληπτική πολιτική επιστράτευση. Και μάλιστα προληπτική με δυο έννοιες. Με την έννοια ότι δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, ούτε καν αποφασιστεί, απεργία και με την έννοια επίσης ότι δεν έχει προλάβει καν να δημιουργηθεί η έκτακτη ανάγκη που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πολιτική επιστράτευση.




Το Σύνταγμα, στο άρθρο 22 παρ. 4, απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας και μόνο κατ' εξαίρεση επιτρέπει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών. Για την περίπτωση που μας ενδιαφέρει, μόνο για επείγουσα κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση μεγάλου, ανυπόφορου στρες και άγχους και οι συναφείς επιβαρύνσεις στην ψυχολογική και σωματική κατάσταση των υποψηφίων και των οικογενειών τους δεν έχουν καμία σχέση με την αυστηρή προϋπόθεση του νόμου. Αν θα ήθελε κανείς να ξεχειλώσει τις έννοιες, τότε για να είναι συνεπής θα έπρεπε να ανατρέξει στο αρχικό αίτιο: την κυβερνητική απόφαση και τη ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης που ψήφισε η Βουλή.




Ωστόσο ακόμη και με αυτή τη συνθήκη το κράτος θα έπρεπε να ενεργήσει και πάλι με βάση την αρχή της αναλογικότητας και να επιδιώξει μεταξύ άλλων μια διαλλακτικότερη προσέγγιση του ζητήματος. Να έρθει σε συνεννόηση και να επιδιώξει μια καταλλαγή στη σχέση με τους καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης.




Από enet

ΠΡΕΖΑ TV ©: ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΕΚΡΑΖΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΤΩΡΑ ...

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΕΚΡΑΖΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ-VIDEOS










ΠΡΕΖΑ TV
13-5-2013

ΠΡΕΖΑ TV ©: ΠΑΤΜΟΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ... ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ...

ΠΑΤΜΟΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ... ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ;


Με τρεις γιατρούς που σύντομα θα γίνουν δύο είναι ...«στελεχωμένο» το Κέντρο Υγείας Πάτμου, ένα νησί με περίπου 3.500 κατοίκους, που διαθέτει πάνω από 100 ξενοδοχειακές μονάδες και το καλοκαίρι «πνίγεται» στον τουρισμό - φτάνει και τους 17.000 επισκέπτες.


Υπάρχουν μόλις μια αγροτική γιατρός - που λήγει η θητεία της μέσα στο Μάη - ένας παθολόγος κι ένας γενικός γιατρός, ενώ ξεχωρίζει η παντελής απουσία παιδιάτρου. Το νησί επισκέπτεται κάποιες μέρες ένας ιδιώτης παιδίατρος, όπως επίσης κι ένας ιδιώτης ορθοπεδικός κι ένας οδοντίατρος. Επίσης, στο νησί δεν υπάρχει κανένας γυναικολόγος. Παρότι το ΚΥ διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό δεν γίνονται εξετάσεις αίματος, γιατί είναι κενές οι θέσεις μικροβιολόγου και βοηθού, ούτε ακτινογραφίες γιατί δεν υπάρχει βοηθός ακτινολόγου. Ακόμη και για στοιχειώδεις βιοχημικές εξετάσεις οι κάτοικοι πρέπει να ταξιδέψουν ως και 3 ώρες (για Κάλυμνο, Λέρο ή Σάμο) να πληρώσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διαμονή σε ξενοδοχείο. Λόγω των συνολικών ελλείψεων το ΚΥ Πάτμου κοντεύει να «σβηστεί». Λίγοι είναι οι κάτοικοι που το επισκέπτονται ακόμη και για απλά πράγματα, όπως μικροχειρουργεία, τοποθέτηση γύψου κ.ά.

Αναγκάζεται ένας γιατρός να εφημερεύει 15 μέρες συνεχόμενα και όταν πάει ο ασθενής στο ΚΥ ο γιατρός είναι άυπνος και εξουθενωμένος με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Σύντομα θα απομείνουν δυο γιατροί και όταν θα φεύγει ο ένας ως συνοδός σε κάποια διακομιδή, ο άλλος θα μένει μόνος του να καλύψει το ΚΥ. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορεί να φύγει αν προκύψει δεύτερο περιστατικό για διακομιδή. Εντονη είναι η απουσία από τα ΚΥ γενικών γιατρών που είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά σε μια σειρά βασικές ειδικότητες όπως παθολόγου, παιδιάτρου, καρδιολόγου, γυναικολόγου, ορθοπεδικού, γενικού χειρουργού κ.λπ.

Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι τόσο μειωμένο - 6 άτομα μαζί με τη μαία - που δεν καλύπτονται καν όλες οι βάρδιες (24ωρη λειτουργία του ΚΥ). Στη βραδινή βάρδια (10 μ.μ. - 6 π.μ.) συνήθως δεν υπάρχει κανένας νοσηλευτής και στην απογευματινή (2 μ.μ. - 10 μ.μ.) υπάρχει κάποιος περίπου τις μισές μέρες της βδομάδας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών με έναν παθολόγο και έναν αγροτικό γιατρό που θα φύγει τον Ιούνη. Δεν υπάρχει παιδίατρος, βοηθός μικροβιολόγου και ακτινολόγου και παρότι υπάρχει εξοπλισμός για παραϊατρικές εξετάσεις, αυτές δεν γίνονται. Δυο γιατροί και δυο νοσηλευτές προσπαθούν σκληρά για να εφημερεύει σε 24ωρη βάση το Ιατρείο, ενώ τους χρωστάνε πολλούς μήνες υπερωριών. Μόνο μεσοπολεμικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτές τις συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης. Και η μεγαλύτερη ειρωνεία θα είναι μελλοντικά να ...αξιολογηθούν από την κυβέρνηση οι παραπάνω δομές - και όχι μόνο - ως μη «συμφέρουσες», μη «αποδοτικές» και αντί να στελεχωθούν, να καταργηθούν...
902.gr

Πολιτικό Κοράκι: Ψοφίμι η Ελλάς.

Ψοφίμι η Ελλάς.

Ονομάζεται "επενδυτικό ενδιαφέρον".
Λέγεται και "προώθηση" συμφερόντων.
Εγώ το αποκαλώ...Ψοφίμι!! 


Τα Αρπακτικά σκοτείνιασαν τον ουρανό της Πατρίδας.
Το θήραμα που λέγεται Ελλάς στοχοποιήθηκε δεόντως.
Οι "φίλοι"...οι "σύμμαχοι"...οι τοκογλύφοι
σύντομα θα μετατρέψουν τη Χώρα σε...Ψοφίμι.
Με την πλήρη υποστήριξη της τρικομματικής μνημονιακής
κυβέρνησης.
Κι ΕΣΥ...παρακολουθείς αμέριμνα σφυρίζοντας...
Σωστός!!
Από πίτα που δεν τρως, τι σε μέλλει κι αν καεί!!

Εγώ ελπίζω να τη βολέψω

Ο Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε την απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών. Τα φύλλα πορείας θα σταλούν στους καθηγητές το πρωί της Δευτέρας και, μόλις τα παραλάβουν, θα φύγουν με το τρένο για το μέτωπο.
Από επιστράτευση σε επιστράτευση το πάει η κυβέρνηση, οπότε να δείτε που κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνει καμιά κανονική επιστράτευση και δεν θα πάει κανείς.
Παρακολουθώ από μακριά την κατάσταση αυτή την εποχή και αυτό είναι πάρα πολύ καλό για την ψυχική μου υγεία. Ελπίζω να είναι καλό και για την Ελλάδα.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε, ανεργία 27%, ανεργία στους νέους 64%, απολύσεις και στο Δημόσιο, από 15 Μαΐου νέες μειώσεις μισθών για 1 εκατ. εργαζόμενους, ό,τι έχει απομείνει ξεπουλιέται -ακόμα και το νερό-, τα έσοδα του Κράτους έχουν πέσει έξω, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν, η κοινωνία μέρα με τη μέρα βουλιάζει όλο και πιο πολύ στον φασισμό, και άλλα πολλά που αφενός είναι γνωστά και αφετέρου βαριέμαι να τα γράψω τώρα.
Μετά απ’ όλα αυτά, παραθέτω τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου:
«Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων».
Δεν χρειάζεται σχόλιο. Όταν συναντάς την βλακεία, δεν χρειάζεται να γίνεις κι εσύ βλάκας.
Η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων δίνει στην κυβέρνηση και το σύστημα που την στηρίζει ένα άλλοθι κανονικότητας.
Οι Πανελλαδικές κινδυνεύουν να μην διεξαχθούν εξαιτίας της απεργίας των καθηγητών, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους καθηγητές, οι Πανελλαδικές διεξάγονται κανονικά, οπότε δίνεται η εντύπωση πως όλα δουλεύουν ρολόι.
Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι αυτή που περιέγραψα πιο πάνω, και η ιστορία με τις Πανελλαδικές θυμίζει το ανέκδοτο του Χότζα με τα ζώα. Είσαι στην κατάσταση που ήσουν και πριν αλλά έχεις την εντύπωση πως τα πράγματα καλυτέρευσαν.
Κανείς δεν μπορεί να πει στους Έλληνες -τουλάχιστον σε αυτούς που δοκιμάζονται- τι θα κάνουν. Θα κάνουν ό,τι θέλουν, όπως έκαναν πάντα.
Εγώ, πάντως, σκέφτομαι συνέχεια το τελευταίο διάστημα πως σήμερα η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία θυμίζει πιο πολύ από ποτέ άλλοτε τον τίτλο εκείνου του καταπληκτικού βιβλίου με εκθέσεις παιδιών του Δημοτικού από ένα χωριό, το Αρζάνο, στην νότια Ιταλία: «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω».
Ο μικρός Ιταλός μαθητής καλείται από τον δάσκαλό του να γράψει ποια από τις παραβολές του Ιησού προτιμάει και γράφει τα εξής:
Εγώ προτιμάω το τέλος του κόσμου, γιατί δεν φοβάμαι, επειδή θα είμαι πεθαμένος από ένα αιώνα κιόλας.
Ο Θεός θα ξεχωρίσει τις κατσίκες από τους βοσκούς, ένας δεξιά και ένας αριστερά, στη μέση αυτοί που θα πάνε στο Καθαρτήριο.
Θα είναι πάνω από χίλια δισεκατομμύρια, περισσότεροι και από τους Κινέζους, ανάμεσα σε κατσίκες, βοσκούς και αγελάδες.
Αλλά ο Θεός θα έχει τρεις πόρτες. Μια πάρα πολύ μεγάλη (που είναι η Κόλαση), μια μεσαία (που είναι το Καθαρτήριο) και μια πάρα πολύ στενή (που είναι ο Παράδεισος).
Μετά ο Θεός θα πει «Βγάλτε το σκασμό όλοι!» και μετά θα τους χωρίσει. Ένας από δω και τον άλλο από κει.
Μερικοί που θέλουνε να κάνουνε τους πονηρούς θέλουνε να πάνε από δω, αλλά ο Θεός τους βλέπει.
Οι κατσίκες θα πούνε ότι δεν έχουνε κάνει τίποτα, αλλά λένε ψέματα.
Ο κόσμος θα σκάσει, τα άστρα θα σκάσουν, το Αρζάνο θα γίνει χίλια κομματάκια.
Ο δήμαρχος του Αρζάνο και ο δημοτικός σύμβουλος θα πάνε ανάμεσα στις κατσίκες.
Θα υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα, ο Άρης θα σκάσει, οι ψυχές θα πάνε και θα γυρίσουνε από τη γη για να πάρουνε τα κορμιά, ο δήμαρχος του Αρζάνο και ο δημοτικός σύμβουλος θα πάνε ανάμεσα στις κατσίκες.
Οι καλοί θα γελάνε και οι κακοί θα κλαίνε, εκείνοι από το Καθαρτήριο λίγο θα γελάνε και λίγο θα κλαίνε. Τα αβάφτιστα μωρά θα γίνουν πεταλούδες.

Εγώ ελπίζω να τη βολέψω.
(Κι εγώ.)

Αδικία

Διαβάζω για το πέναλτι που δεν έδωσε ο διαιτητής στον Αστέρα Τρίπολης, στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Χόρτασε το μάτι μου να διαβάζει για την «αδικία».
Έχω ξαναγράψει πως δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που πάνε στα γήπεδα και ασχολούνται ακόμα με το ποδόσφαιρο στην χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2013.
Εκείνο, όμως, που δεν θα καταλάβω ποτέ είναι πώς γίνεται να ζητάς Δικαιοσύνη στο γήπεδο, όταν δεν ζητάς Δικαιοσύνη στην κοινωνία.
Βέβαια, οι περισσότεροι δεν ζητούν Δικαιοσύνη στο γήπεδο. Ζητούν να νικήσει η ομάδα τους ακόμα και με πέντε πέτσινα πέναλτι, και αυτό να βαφτιστεί δίκαιο.
Κάτι σαν τους «δίκαιους» βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι και πολύ έξυπνο να ζητάς δικαιοσύνη από τον διαιτητή -που μπορεί να κάνει ανθρώπινα λάθη-, όταν δεν απαιτείς δικαιοσύνη στην κοινωνία.
Όταν ζητάς το δίκιο μόνο από τον διαιτητή, έχεις αδικήσει τον εαυτό σου.
Κι όμως, είναι πολύ βολικό να μην υπάρχει δικαιοσύνη ούτε στο γήπεδο, ούτε στην κοινωνία.
Αυτό νομιμοποιεί τους πάντες να κάνουν ό,τι θέλουν, επικαλούμενοι την απουσία Δικαιοσύνης.
Κι αν, παρανομώντας αβέρτα, δεν τα καταφέρουν, μπορούν πάλι να επικαλούνται την αδικία.
Η χώρα μας είναι γεμάτη από αδικημένες και παρεξηγημένες μεγαλοφυΐες που τις πολεμάει -την κάθε μία προσωπικά- ένα ολόκληρο αόρατο σύστημα.
Αν δεν τις πολεμούσε το σύστημα, θα μεγαλουργούσαν.
Μπορεί στο γήπεδο να είσαι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός αλλά στη ζωή σου -τις περισσότερες φορές- είσαι Αστέρας Τρίπολης.
Φρόντισε τουλάχιστον να διαβάσεις Καρυωτάκη. Πού ήταν συμπατριώτης σου.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ: Συνεδριάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ "στα μουλωχτά"

Συνεδριάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ "στα μουλωχτά"



Στη βδομάδα που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν δύο κατεπείγουσες συνεδριάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, οι οποίες δεν δημοσιοποιήθηκαν με το συνήθη τρόπο («Διαύγεια», δελτία τύπου, web tv κλπ.). Οι προσκλήσεις κολλήθηκαν στην είσοδο των γραφείων του ΕΔΣΝΑ, ενώ τις ανακαλύψαμε στο site, στην κατηγορία «ανακοινώσεις». Το γιατί συνέβη αυτό επιβάλλεται να
μας το εξηγήσει ο ΕΔΣΝΑ και ο Πρόεδρός του κ. Σγουρός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για σοβαρά θέματα. Ορισμένα σχόλια:

Η μοναξιά του καθηγητή | Εφημερίδα των συντακτών

Η μοναξιά του καθηγητή

Είναι η τέταρτη κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης μέσα σε λίγους μήνες. Προηγήθηκαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, στους ΟΤΑ και οι ναυτεργάτες. Αυτή τη φορά, όμως, δεν υπάρχει καν απεργία σε εξέλιξη. Ουσιαστικά, μετατρέπεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η σκέψη της απεργίας, με τα πρώτα φύλλα πορείας να επιδίδονται σήμερα. Οι εκπαιδευτικοί, εξοργισμένοι απ΄ αυτή την εξέλιξη που ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο της μνημονιακής επίθεσης στη δημόσια παιδεία και τους λειτουργούς της, καλούν σε συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. έξω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ και σε μαζική συμμετοχή του κλάδου στις συνελεύσεις της Τρίτης και της Τετάρτης. ΣΕΛ. 3-6 (στο φύλλο που κυκλοφορεί)
ΑΡΘΡΑ ΤΩΝ: Α. Καζάκου, Κ. Χρυσόγονου, Τ. Πετρόπουλου και Χρ. Κάτσικα
13/05/2013

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Όλοι σήμερα στα συλλαλητήρια να σπάσει ο τρόμος

Όλοι σήμερα στα συλλαλητήρια να σπάσει ο τρόμος


Η μεγάλη στιγμή της  εργατικής απάντησης έφτασε! Η κυβέρνηση του ολοκληρωτισμού των ΜΑΤ και της κατάλυσης των ελευθεριών  μπροστά στο φόβο της γενίκευσης των αγώνων, επέλεξε να κηρύξει για άλλη μια φορά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιστρατεύοντας  τους ανυπότακτους καθηγητές .Είναι η ώρα του ανένδοτου  αγώνα, η ώρα της μαζικής ανυπακοής . Ανυποχώρητοι ενωμένοι κι αποφασισμένοι να κηρύξουμε την  αρχή του τέλους στη λεηλασία των ζωών μα, την έναρξη της  ανατροπής του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και  της κοινωνικής βαρβαρότητας.

Όλοι στο δρόμο !

Όλοι  στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας  

1. ΑΘΗΝΑ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στα γραφεία της (Ερμού και Κορνάρου). Ώρα 7 το απόγευμα.

2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Οι τοπικές ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καλούν την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

3. ΠΑΤΡΑ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Η ΕΛΜΕ Αχαίας, καλεί πολίτες, φορείς και σωματεία την δευτέρα 13/5, στην Πλατεία Γεωργίου, στις 7:30 το απόγευμα.

4. ΠΥΡΓΟΣ, ΗΛΕΙΑΣ. To Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας απευθύνει κάλεσμα συμπαράταξης-αλληλεγγύης σε όλα τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους, τους φορείς της Ηλείας σε μια ανοιχτή σύσκεψη τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 7:00μ.μ στα γραφεία της ΕΛΜΕ

5. ΤΡΙΠΟΛΗ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει η ΕΛΜΕ Αρκαδίας για αύριο Δευτέρα, στις 7.00 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Τρίπολης, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση.

6. ΛΑΡΙΣΑ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ. Η ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας καλεί την Δευτέρα 13-5-2013 και ώρα 7:00 το απόγευμα στην Πλατεία Ταχυδρομείου όλους τους καθηγητές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πικετοφορία.

7. ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ. Τα εκπ/κά σωματεία της Κορινθίας σας καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη  Δευτέρα 13 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ., στην Κόρινθο, στον Πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως μπροστά από την Εθνική Τράπεζα.

8. ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας σας καλεί όλους τη Δευτέρα 13 Μαϊου 2013 και ώρα 19:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου στο Ναύπλιο για την καταδίκη του αυταρχισμού της κυβέρνησης και της ποινικοποίησης των απεργιών.

9. ΞΑΝΘΗ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ. Η ΕΛΜΕ Ξάνθης, καλεί σε συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 19:30, στην κεντρική πλατεία της πόλης

10. ΚΑΒΑΛΑ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ. Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ν. Καβάλας , μετά τις πρωτοφανείς ενέργειες της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των καθηγητών ,σας καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 13-5-2013 στις 19.00 στην πλατεία Καπνεργάτη.

11. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. «Να μην περάσει η τρομοκρατία. Να αρθεί η επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση», δηλώνει η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης που οργανώνει συλλαλητήριο τη Δευτέρα 13 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι).

12. ΚΟΖΑΝΗ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ. ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΛΜΕ καλούν σε συγκέντρωση  ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13/5 ΣΤΙΣ 7:00μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΊΑ ΝΊΚΗΣ

13. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ. Η Α” ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την  Δευτέρα 13-05-2013,ώρα 19:30,στην Κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου

14. ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου τη ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΗ στις 8 μ.μ. στην Περιφέρεια (Νομαρχία Ζακύνθου).

15. ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας απέναντι στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών, θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Δεύτερη φύση της κυβέρνησης η παραβίαση του Συντάγ...

Δεύτερη φύση της κυβέρνησης η παραβίαση του Συντάγματος


Το άρθρο 22 του Συντάγματος απαγορεύει κατηγορηματικά οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας.
Κατ' εξαίρεση μόνο επιτρέπεται η επιβολή επίταξης προσωπικού υπηρεσιών (πολιτική επιστράτευση) σε περιπτώσεις πολέμου ή στρατιωτικής επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση των αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η αόριστη επίκληση στην απόφαση του πρωθυπουργού για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των
εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης «κινδύνων για την υγεία των υποψηφίων» των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων από την ενδεχόμενη αναβολή τους δεν υπάγεται σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές. Ειδικότερα είναι εμφανές ότι το υποθετικό ενδεχόμενο να υποστούν νευρικό κλονισμό μεμονωμένοι υποψήφιοι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία κατά την έννοια του Συντάγματος.
Πρέπει να επισημανθεί εξάλλου ότι πρόκειται τουλάχιστον για την τρίτη κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης εντός του 2013, χωρίς τη συνδρομή των συνταγματικών προϋποθέσεων.
Η παραβίαση του Συντάγματος από έξη φαίνεται πως κινδυνεύει να καταστεί δεύτερη φύση της μνημονιακής εξουσίας.

Κώστας Χρυσόγονος. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ: Τέτοια διγλωσσία κ. Φώτη, μα τέτοια διγλωσσία;

Τέτοια διγλωσσία κ. Φώτη, μα τέτοια διγλωσσία;

Χρήστος Κάτσικας
Τελικά, η ζωή αποδεικνύεται βιτριολικά χιουμορίστρια: ανατρέχοντας στο "ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1988" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, για να θυμηθώ τι συνέβη στη μεγάλη απεργία των καθηγητών τότε, στη σελ. 75 διαβάζω ότι η πρώτη μέρα παρουσίας του νέου υπουργού παιδείας Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο σημαδεύεται από την απόφαση του Πρωτοδικείου να χαρακτηρίσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΟΛΜΕ. Αντιγράφω: "Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Κουβέλης καταδικάζει την απόφαση, δηλώνοντας ότι δεν είναι της αρμοδιότητας των δικαστηρίων να κρίνουν τις απεργίες και υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μία απεργία εργαζομένων που να οδηγήθηκε σε δικαστήριο και να μην κρίθηκε καταχρηστική". Συνεπώς δεν είναι μόνον ο πρωθυπουργός δίγλωσσος. Πώς το λέει ο λαός; Πού 'σαι, νιότη, που ΄λεγες πως θα γινόμουν άλλος...
Το εύστοχο σχόλιο το αλίευσα στο f/b, έλεγξα την ακρίβεια όσων γράφει, και το παρουσιάζω για να γίνει μάθημα στα σχολεία για τη διγλωσσία
Χρήστος Κάτσικας
alfavita

ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ: ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!!

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!!

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση
Το Σάββατο, 11 Μαΐου ο πρωθυπουργός της χώρας έβαλε την υπογραφή του σε μια πράξη κατάλυσης του Συντάγματος. Η πολιτική επιστράτευση των καθηγητών  αποτελεί βαρύτατη εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα, καθώς επιτάσσει ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ 86.000 εργαζόμενους, φαινόμενο μοναδικό στη νεότερη ελληνική ιστορία. Δείχνει έτσι ξεκάθαρα την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής: σιδερένια πυγμή και εκφασισμός. Επιστρατεύεται ένας κλάδος χωρίς να έχει ακόμα αποφασίσει για απεργία και ουσιαστικά τίθεται υπό απαγόρευση το δημοκρατικό του δικαίωμα να αποφασίσει, μέσω των γενικών του συνελεύσεων, για τη μορφή των κινητοποιήσεών του.
Ο αγώνας τώρα είναι αγώνας για τη δημοκρατία. Και ταυτόχρονα, για το δικαίωμα στην εργασία (καμία απόλυση), για το δημόσιο – κοινωνικό αγαθό της Παιδείας..
Ακόμη και συνάδελφοι που είχαν επιφυλάξεις σχετικά με τη μορφή του αγώνα, κατανοούν ότι ο μαζικός, ενωτικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιεί πλέον, παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο λάσπης, ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν ως επίδικο την αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Αυτό που κάποιοι ονομάζουν “κοινωνικό αυτοματισμό” δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μιντιακά κατασκευασμένη πραγματικότητα, που εύκολα μπορεί να αντιστραφεί. Την απεργία στο συγκεκριμένο χρόνο δεν την επέλεξε το συνδικαλιστικό κίνημα. Την επέβαλε η κυβέρνηση. Κανένα συνδικάτο δεν μπορεί να αποδεχτεί την απόλυση 15.000 μελών του. Και μπροστά σε αυτό το επιχείρημα όλα τα υπόλοιπα υπαρκτά και σοβαρά αντεπιχειρήματα (ηθικά, παιδαγωγικά, πολιτικά, συνδικαλιστικά) στέκουν αμήχανα.
Γύρω από τον άξονα ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ πρέπει  να οικοδομηθεί ένα μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό, συνδικαλιστικό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής.
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις καλούμε κάθε συνάδελφο/-ισσα να υπερψηφίσει μαζικά και αποφασιστικά την εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δίνοντας συνέχεια και προοπτική στους αγώνες μας.
 Από τις παγωμένες σχολικές αίθουσες ως τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το επιχειρηματικό σχολείο… τώρα ο αγώνας είναι για τη δημόσια εκπαίδευση.
Από την Ιερισσό ως τα λιμάνια και από τα αμαξοστάσια του μετρό ως κάθε σχολική αίθουσα…  τώρα ο αγώνας είναι για τη δημοκρατία.
Από τα απλωμένα χέρια για μισή σακούλα δωρεάν τρόφιμα έως τα καμίνια της χαλυβουργίας και από το τελευταίο σημείωμα του αυτόχειρα έως  τα ειδικά σχολεία που κλείνουν… τώρα ο αγώνας είναι για την αξιοπρέπεια.
Για το δικαίωμα στην εργασία (του αναπληρωτή, του ωρομίσθιου, του μόνιμου, του αδιόριστου, του κάθε άνεργου).
Για το δικαίωμα στην ελπίδα.
Για το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
 ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ: Κοίτα ποιον μου θύμισες Μερκελιστή

Κοίτα ποιον μου θύμισες Μερκελιστή

“ Εδώ είναι ο ... Παπαδόπουλος ”
Επί Χούντας ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς. Δεν χρειάστηκαν, παρά λίγα δευτερόλεπτα για να ξεκινήσουν οι περίεργοι ... συνειρμοί.

Δείτε το video και τα συμπεράσματα εναπόκεινται στην κρίση του καθενός.


periodista

Αριστερή Διέξοδος: Χ. Κάτσικας: Ψέμματα και Συκοφαντίες για τα Ωράρια...



Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ*
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την απεργία στις εξετάσεις (7/5–23/6/1988), τουπουργείο Παιδείας με τα νέα εξοντωτικά μέτρα για τη σχολική εκπαίδευση και τα ζωντανά της στοιχεία οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε σύγκρουση. Την ίδια ώρα, τα φιλικά στην κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαπολύουν τόνους ψεμάτων και συκοφαντιών για τους καθηγητές στην εναγώνια προσπάθειά τους να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους, ποντάροντας στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού.
Δεν πρόλαβαν οι εκπαιδευτικοί να εκδηλώσουν τις διαθέσεις τους να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που αφανίζει το δημόσιο σχολείο, τη δουλειά τους και τις ζωές τους και αμέσως έπιασαν δουλειά οι εργολάβοι της παραπλάνησης και συκοφάντησης όσων τολμούν να αντιστέκονται.
Μια ματιά να ρίξει κανείς στις εφημερίδες των τελευταίων ημερών μπορεί να το διαπιστώσει: «Απειλούν τις εισαγωγικές εξετάσεις» ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, «Απεργία στις εξετάσεις-δεν ντρέπονται οι καθηγητές» ΑΡΘΡΟ της Κυριακής, «Γιατί η ΟΛΜΕ παίζει ξανά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις» ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, «Νάρκη της ΟΛΜΕ στις Πανελλαδικές» ΤΟ ΒΗΜΑ, «Σύγκρουση με θύματα τους μαθητές» 6 ΜΕΡΕΣ, «Τρόμος για τις Πανελλαδικές» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «Αγωνία για 100.000 υποψήφιους» ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, «Στον αέρα η απεργία στις Πανελλαδικές» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, «Απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις Πανελλαδικές» ΗΜΕΡΗΣΙΑ κ.λπ.
ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Το υπουργείο Παιδείας, για να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας εργάζονται λίγο, «δίνει τα ρέστα του» στη διαστρέβλωση των συγκριτικών στοιχείων του χρόνου εργασίας. Είναι γνωστή η αλχημεία του υπουργείου Παιδείας δίνοντας τα στοιχεία στο Δίκτυο Ευρυδίκη να αναφέρει μόνο το καταληκτικό διδακτικό ωράριο των 16 ωρών! Το ίδιο συμβαίνει και στα στοιχεία που έχουν δοθεί στον ΟΟΣΑ.
Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι της αυλής και της οθόνης «ανακαλύπτουν» τους μαθητές «που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση της ζωής τους», συμμερίζονται τους γονείς «που αγωνιούν για την τύχη των παιδιών τους», και τραβώντας το νήμα στα άκρα θυμούνται τους «βολεψάκηδες καθηγητές, τους τεμπέληδες, τους ιδιαιτεράκηδες», παρουσιάζοντας τους εκπαιδευτικούς σαν «κοπανατζήδες», «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας».
Στην πραγματικότητα το διδακτικό ωράριο των καθηγητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αρχίζει από τις 21 ώρες την εβδομάδα και αποκλιμακώνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σε 19, 18 και τελικά 16 μετά την εικοσαετία.
Ταυτόχρονα, όμως, το ωράριο εργασίας φτάνει μέχρι τις 30 ώρες, τουλάχιστον, υποχρεωτικά, αλλά στην πράξη μπορεί να υπερβαίνει και τις 40 και περιλαμβάνει ένα πλήθος γραφειοκρατικών εργασιών και καθηκόντων, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο! Αν συνυπολογίσουμε και την εργασία στο σπίτι, που συνίσταται στην προετοιμασία της διδασκαλίας για την επόμενη μέρα και τη διόρθωση των συχνών γραπτών εργασιών των μαθητών, προκύπτει ένας αυξημένος όγκος ωρών που ξεπερνά, κατά πολύ, το ημερήσιο οκτάωρο!
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Γιώργο Καββαδία, μέλος του Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης(ΚΕΜΕΤΕ), ο μέσος όρος διδακτικών ωρών για τους εκπαιδευτικούς των 25 χωρών από τις 27 της Ε.Ε.για την κατώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο) είναι 19,1 και για αυτούς της ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκειο) είναι 18,4. Στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχος διαχωρισμός, ο μέσος όρος διδασκαλίας είναι 18,5, αντίστοιχος του μέσου όρου Ε.Ε. (19,1 και 18,4).
Οσον αφορά τους Ελληνες εκπαιδευτικούς προκύπτει ότι ως προς τον χρόνο εργασίας συνολικά σε ετήσια βάση στο σχολείο είναι 1.170 ώρες για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 1.199 για την κατώτερη και 1.166 για την ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για την Ε.Ε./19 είναι 1.133 και 1.108, αντίστοιχα.
Ο μέσος όρος των καθαρών εργάσιμων εβδομάδων για τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι 38,6 εβδομάδες, ενώ στην Ελλάδα οι εργάσιμες εβδομάδες για τουςεκπαιδευτικούς είναι 39, λίγο πάνω από τον μέσο όρο Ε.Ε./27.
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Τι συμβαίνει όμως και ο εκπαιδευτικός κόσμος βρίσκεται στα πρόθυμα έκρηξης; Οπως είναι γνωστό σε όσους αναπνέουν την κιμωλία μέσα στις σχολικές αίθουσες, με μια αιφνιδιαστική ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας αυξάνει το ωράριο των καθηγητών, νομοθετεί υποχρεωτικές μεταθέσεις, ενώ τις επόμενες μέρες σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και υπερφόρτωση των σχολικών τμημάτων με 30 μαθητές.
Οι συνέπειες των αλλαγών αυτών είναι τραγικές καθώς σημαίνουν μόνιμη έξοδο 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναγκαστικές μετακινήσεις τα επόμενα δύο χρόνια 10.000-15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, απολύσεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων που δεν «χωράνε» στους νέους σχεδιασμούς και μείωση κατά 10.000 των μόνιμων θέσεων εργασίας στη σχολική εκπαίδευση (οργανικών θέσεων) με ανάλογη έξοδο των εκπαιδευτικών που περισσεύουν. Οσοι απομείνουν, θα αναγκαστούν να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, ενώ την ίδια ώρα πάνω τους θα κινείται απειλητικά το φάντασμα της αργίας και της διαθεσιμότητας.
*Πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών" (10/5/2013)

Αριστερή Διέξοδος: Μας αξιολογεί η κοινωνία. Να διδάξουμε αξιοπρέπεια...

Μας αξιολογεί η κοινωνία. Να διδάξουμε αξιοπρέπεια!
Του Γιώργου Τριβιζάκη.
Ο καθηγητές, σαν κλάδος αλλά και σαν συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος του μνημονιακού κράτους έκτακτης ανάγκης. Η επίθεση που δέχονται απειλεί αφ΄ενός τη φύση του δημόσιου σχολείου, όπως τουλάχιστον το ξέραμε μέχρι τώρα και  αφετέρου την υπόσταση του οργανωμένου συνδικαλιστικού τους κινήματος.
Δεν μιλάμε για  κάποια επίδειξη  «Κυβερνητικής αδιαλλαξίας» και η επιστράτευση  δεν είναι μια«Επιστράτευση αυταρχισμού», όπως (πολύ άστοχα και αναντίστοιχα με τις περιστάσεις) καταγγέλλει η σημερινή ΑΥΓΗ στον κεντρικό τίτλο της. Φαινόμενα αδιαλλαξίας ή αυταρχισμού  υπήρξαν πάμπολλα στη μεταπολιτευτική ιστορία και μάλιστα στις χρυσές εποχές του ελληνικού καπιταλισμού και του ευρωπαϊκού ονείρου. Σήμερα μιλάμε για κάτι πολύ πιο μεγάλο. Μιλάμε για την απόπειρα τσακίσματος και διάλυσης  του μεγαλύτερου ελληνικού συνδικάτου, μιλάμε για το ελληνικό ισοδύναμο της επίθεσης του θατσερισμού στους βρετανούς ανθρακωρύχους.  Και είναι πολιτικά επικίνδυνο να μην το βλέπει αυτό όποιος θέλει να ηγεμονεύει πολιτικά στον αγώνα του ελληνικού λαού για επιβίωση.
Για την  τακτική που επέλεξε το συνδικαλιστικό των εκπαιδευτικών μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις ή επιφυλάξεις, αλλά η μαχητική στήριξη και η συμπαράταξη μαζί τους είναι η μόνη θέση που οφείλουν να έχουν όλες οι ταξικές οργανώσεις των εργαζομένων και οι οργανώσεις της Αριστεράς. Χωρίς κανένα αλλά. Κάποιοι αγώνες πρέπει να δίνονται ακόμα και αν εκτιμάς ότι (πιθανότατα) θα  τους χάσεις. Το πρώτο κριτήριο για το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι είναι η διάθεση και η αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων. Γι αυτό είναι κρίσιμο το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη, όπου στα ανοιχτά σχολεία  και τις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα φανεί η ύπαρξη ή όχι συγκρουσιακού φρονήματος. (Όπου βέβαια για τη διαμόρφωση τέτοιου φρονήματος έχουν κύρια ευθύνη οι «πρωτοπορείες». )
Το (δεξιό) παραμυθάκι, ότι η επιστράτευση είναι «νίκη» γιατί επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιστρέφουν στο μαντρί με ψηλά το κεφάλι, πρέπει να τελειώνει. Η επιστροφή στη δουλειά μετά από επιστράτευση είναι ήττα, όπως ακριβώς και η επιστροφή στη δουλειά μετά από σπάσιμο της απεργίας με άλλα  πιο «δημοκρατικά» μέσα. Κάνεις ότι μπορείς για την αποφύγεις-επειδή είναι το βαρύ όπλο του αντίπαλου-αλλά αν γίνει,  πρέπει να δεις πως την αντιμετωπίζεις και τουλάχιστο να μην γίνεσαι καταγέλαστος λέγοντας «νικήσαμε». Ακόμα δεν ξέρουμε αν οι καθηγητές σκοπεύουν-και πως-να αντιπαλέψουν την επιστράτευση. Η κινηματική ύφεση του τελευταίου διαστήματος δημιουργεί απαισιόδοξες σκέψεις. Αλλά σε αυτά τα δύσκολα χρόνια πρέπει να προβλέπουμε-και να προετοιμάζουμε- και το απρόβλεπτο. Όπως κατά κόρον κάνει και ο αντίπαλος.
Τα τρία χρόνια του μνημονιακού εφιάλτη μας ζεσταίνει η ελπίδα και η αναμονή ενός (μικρού έστω) «εργατικού Στάλινγκραντ». Δεν ήρθε με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε με τη χαλυβουργία, ούτε  με το μετρό. Πιθανώς να είναι ακόμα μακριά. Αυτή τη στιγμή όμως η πόλη που πολιορκείται από τον εχθρό είναι οι εκπαιδευτικοί. Χρέος  της αριστεράς και όλων των εργαζομένων  είναι ναδουν και αυτή τη μάχη σαν εκείνη που πιθανώς θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Είναι αυτονόητο ότι, για την επόμενη εβδομάδα, το κύριο καθήκον κάθε αριστερής συλλογικότητας, κάθε συνδικάτου, κάθε εργαζόμενου είναι η συμπαράταξη με τους εκπαιδευτικούς και η στήριξη του αγώνα τους. Δεν υπάρχει δικαιολογημένος απών από αυτή τη μάχη. Από τη μια μεριά του οδοφράγματος ή από την άλλη, δεν υπάρχει χώρος πάνω στο οδόφραγμα.
Η ελληνική κοινωνία, ακόμη και αν στη πλειοψηφία της  διαφωνεί - κατά τους δημοσκόπους - με την επιλογή του χρόνου της απεργίας,  έχει τα μάτια της στραμμένα σε αυτούς στους οποίους έχει αναθέσει τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της.  Περιμένει  να διδάξουν το μάθημα της αξιοπρέπειας και του αγώνα.  Ότι και να λέει τώρα, στο βάθος θα τους αξιολογήσει για το μάθημά τους. Αν είναι νικηφόρο θα τους βάλει άριστα. Αν δεν παραδώσουν καθόλου μάθημα θα τους βάλει άσσο. Υπάρχουν και οκτώ ακόμα ενδιάμεσοι βαθμοί.Οι καθηγητές πρέπει να αποδεχτούν να διδάξουν το μάθημα και να αξιολογηθούν γι αυτό!

Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΔΣΝΑ: ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ

ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ

 μην απορήσετε όταν αύριο γυρίσει το Παιδί σας και σας πεί τι "έκανες εσύ όταν μου κατέστρεφαν το μέλλον μου ;" 

αναδημοσίευση από το ιστολόγιο ο πατέρας  


ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ








του Κώστα Παπαδόπουλου 

Συμμετέχω στο κίνημα των Γονιών από την πρώτη στιγμή που η Φωτεινή , δεύτερη κόρη μου, πήγε στην 1η τάξη  στο 10ο δημοτικό σχολείο Νίκαιας . Βλέπετε η πρώτη μου Κόρη η Άννα παιδί τότε με αναπηρία δεν είχε το δικαίωμα , έτσι είχαν αποφασίσει οι κυβερνώντες να συμμετέχει της δημόσιας παιδείας , μέχρι και τώρα μετά από 16 χρόνια με διάφορους τρόπους και από πολλές θέσεις έκανα ότι μπορούσα για να πάμε το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και το δημόσιο σχολείο ένα βήμα παραπέρα .
Από την θέση του προέδρου ενός συλλόγου γονέων δημοτικού σχολείου , από την θέση του προέδρου της Ένωσης συλλόγων γονέων Νίκαιας , από την θέση του μέλους του ΔΣ της Ανώτατης συνομοσπονδίας γονέων μαθητών Ελλάδας που είμαι μέχρι και σήμερα προσπάθησα πάντα . Δεν ξέρω αν κατάφερα κάτι πάντως έχω την ικανοποίηση ,και θα το λέω και στα εγγόνια μου ότι δεν κάθισα με σταυρωμένα χέρια , ότι κάτι έσπρωξα και εγώ .
Φέτος πήρα την απόφαση , τελειώνοντας και η μικρή μου κόρη Μαρία το 2014 το λύκειο να μην ξαναασχοληθώ με το κίνημα των γονιών από θέση διοικητική , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου Σχολείου .
Έτσι τώρα με την αποφασισμένη απεργία των εκπαιδευτικών παίρνουμε θέση  , είμαστε μπροστά και δίπλα στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται είμαστε δίπλα στο Δημόσιο σχολείο που συρρικνώνεται .
Απευθυνόμενος στους Γονείς που γνώρισα τοσα χρόνια στα σχολεία της Πόλης μας αλλά και στους νέους Γονείς που είναι και θα έρθουν στα Σχολεία ,
ΑΝΤΙΔΡΆΣΤΕ , ΟΡΓΑΝΩΘΗΤΕ , και πάρτε θέση απέναντι σε όλα αυτά που σας ετοιμάζουν .
Δεν αντιδράσετε όταν έδωσαν στα Παιδιά σας φωτοτυπίες αντί για βιβλία .
Δεν αντιδράσατε όταν σας καλούσαμε να κινητοποιηθούμε για να μην είναι το Παιδί σας χωρίς Δάσκαλο .
 Δεν αντιδράσατε όταν ακόμη και τώρα λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις δεν έχει έρθει το βιβλίο της Φυσικής που θα δώσους εξετάσεις .
Δεν αντιδράσατε όταν είδατε να κρυώνουν τα Παιδιά σας μέσα στη τάξη
όταν είδατε άλλα Παιδιά να πεινάνε
όταν είδατε άλλα Παιδιά να εγκαταλείπουν το Σχολείο
όταν σας λέγαμε να υπογράψετε για την ίδρυση του ειδικού σχολείου στην Νίκαια ρωτάγατε "που θα γίνει;" μην τυχών και γίνει προφανώς στην γειτονιάς !
Τι να πώ άλλο
Ενα θα σας πώ , μην απορήσετε όταν αύριο γυρίσει το Παιδί σας και σας πεί τι "έκανες εσύ όταν μου κατέτρεφαν το μέλλον μου ;"
Δεν ξέρω τι θα του πείτε , δικαιολογίες που έχετε πάντα πολλές , μάλλον θα του πείτε , Εγώ ξέρω πάντως τι θα απαντήσω .
ΑΓΩΝΙΖΟΜΟΥΝΑ .
Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν άλλο αγώνα που θα είναι καθοριστικός για το μέλλον του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος καλούμαστε να πάρουμε θέση ΟΛΟΙ ΜΑΣ
Εμείς πήραμε θέση όπως πάντα . 
 Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη "κόντρα στο ρεύμα" τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών , για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης όπως και για την διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών . 
Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαστε μαζί στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το Δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ,  μαζί με τους Γονείς τα Παιδιά μας , με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να υπερασπιστούμε ότι έχει απομείνει από την λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της συγκυβέρνησης και της τρόικα .
Δημοσιεύουμε ολόκληρη και συμφωνούμε ανεπιφύλακτα την ανακοίνωση κάλεσμα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας , ΑΣΓΜΕ η οποία καλεί στο συλλαλητήριο ενάντια στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών την Δευτέρα στις 19.00 στο Σύνταγμα 


Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΔΣΝΑ: ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ τη Δευτέρα στις 7 το απόγευ...

ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα





Θέλω να παρακαλέσω όλους τους φίλους που ζουν στην Αθήνα να κατέβουν τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα στηρίζοντας τους καθηγητές.
Γιατί;
Πιθανά επειδή σε λίγο δεν θα έχεις δικαίωμα συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.
Επειδή η εκπαίδευση των νέων μας αφορά όλους.
Επειδή η απαγόρευση μιας απεργίας πριν καν εξαγγελθεί θυμίζει ζοφερά βιβλία επιστημονικής φαντασίας.
Θέλω να θυμηθείτε όλοι έναν καθηγητή που κρατάτε στην καρδιά σας από έφηβοι γιατί αυτόν τον καθηγητή διώκουν σήμερα.
Ξεχάστε τον άλλον, τον αδιάφορο γιατί αν περάσει η κυβερνητική άποψη αυτός θα θριαμβεύσει και αυτός θα διδάξει τα παιδιά σας αύριο.
Θερμά και απελπισμένα παρακαλώ , ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ .

Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΔΣΝΑ: ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Μ...

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

αναρχογατουλης: Ποιος ειπε οτι οι ελληνες δεν βγαινουν στους δρομο...

Ποιος ειπε οτι οι ελληνες δεν βγαινουν στους δρομους;;;

Μπορει να μην βγαινουν...για το κοψιμο των μισθων
Μπορει να μην βγαινουν...για το κοψιμο των συνταξεων
Μπορει να μην βγαινουν...για τον εργασιακο μεσαιωνα
Μπορει να μην βγαινουν..για τον θανατο της δημοσιας υγειας
Μπορει να μην βγαινουν..για την καταστροφη της παιδειας
Μπορει να μην βγαινουν...για την φτωχεια
Μπορει να μην βγαινουν...για τις αυτοκτονιες
Μπορει να μην βγαινουν...για την κρατικη τρομοκρατια
Μπορει να μην βγαινουν...για την βιαιη καταστολη
Μπορει να μην βγαινουν...για την ανεργια

Μπορει να μην υπαρχει σε ολα αυτα σοβαρος λογος να βγουν ΕΞΩ
Μπορει να θεωρουν οτι δεν εχουν να κερδισουν κατι.

Αν ομως υπαρξει καποιος σοβαρος λογος
οπως να κερδισουν ας πουμε ενα κυπελο...
Ε τοτε βαστατε τουρκοι τ αρματα.
Τοτε  ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΓΑΙΝΟΥΝ.

Ειπαμε ομως....

Αρκει να υπαρχει καποιος σοβαρος λογος.

Αμεινίας ο Παλληνεύς: ΠΑΣΟΚ: δυστυχώς επτωχεύσαµεν!



 Σε δραματικούς τόνους ο γενικός διευθυντής του κόμματος Ν. Σαλαγιάννης παρουσίασε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα στοιχεία για την αδιέξοδη, όπως τη χαρακτήρισε, οικονομική κατάσταση του Κινήματος
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Χρεοκοπία! Μόνο αυτή η λέξη περιγράφει με ακρίβεια την οικονομική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατείνεται ότι έσωσε τη χώρα από την κατάρρευση, δεν κατάφερε όμως να γλιτώσει το ίδιο από το ολέθριο κραχ. Τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μιλούν από μόνα τους και συγκλονίζουν…
Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά και πρακτικά είναι πλήρως αποκλεισμένο από έσοδα και δεν μπορεί να προσδοκά στην κρατική επιχορήγηση (ώς το 2019) την οποία παρακρατούν οι τράπεζες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο οι τόκοι των τραπεζικών δανείων για το 2012 έφτασαν στα 16,7 εκ. ευρώ ανά έτος. Σίγουρη και μοναδική πηγή, σύμφωνα με την έκθεση Σαλαγιάννη, οι εισφορές των βουλευτών, περίπου 18 χιλ. ευρώ μηνιαίως, όταν οι αντίστοιχες εισφορές μέχρι το 2011 ήταν 100 χιλ. ευρώ.
16,7 εκατ. τόκοι ετησίως! 
Στο σκέλος των δαπανών την τελευταία πενταετία το πρωτογενές έλλειμμα του ΠΑΣΟΚ άγγιξε το 1 εκ. ευρώ τον μήνα και, παρά τη γενναία μείωση που επιτεύχθηκε, οι λειτουργικές δαπάνες εξακολουθούν να κρίνονται ασύμβατες με τα έσοδα και ασυμβίβαστες με τη βιωσιμότητα του Κινήματος.
Σε δραματικούς τόνους ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ φέρεται να παρομοίασε με αδιέξοδο την κατάσταση προβλέποντας πρόσκρουση …σε «τοίχο» λόγω των υπέρογκων χρεών που κάνουν το κόμμα να κινείται σε ναρκοπέδιο και να έχει σχεδόν κηρύξει «στάση πληρωμών», του υπερβολικού δανεισμού, των ανύπαρκτων εσόδων, των πιέσεις τραπεζών και προμηθευτών, τις αγωγές και τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που πέφτουν βροχή και συνέστησε να μην καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες.
Η κατακρήμνιση έχει βάθος δεκαετίας… Από 12,2 εκατ. ευρώ το 2003 το χρέος του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες ανήλθε σε 133,4 εκατ. ευρώ το 2012. Ειδικότερα την πενταετία 2006-2010, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στην αρχική της αποκάλυψη περί μαύρης τρύπας, το κόστος των μετακινήσεων για στελέχη και ψηφοφόρους ανήλθε στα 53,36 εκατ. ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν να έχουν εκδοθεί περί τα 40.000 αεροπορικά εισιτήρια ανά έτος.
Οι υπάλληλοι 
Σχετικά με το προσωπικό, οι μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι στις κεντρικές υπηρεσίες της Ιπποκράτους καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2012 σε 286 (168 που αμείβονταν από το ΠΑΣΟΚ και 118 αποσπασμένοι) με μηνιαίο κόστος 434 χιλ. ευρώ και ετήσιο 6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το 2003 οι εργαζόμενοι ήταν μόλις 88 με κόστος ανά χρόνο 1 εκατ. 551 χιλ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από το 2005 ώς το 2010, που το Κίνημα δανειοδοτήθηκε με 206 εκ. ευρώ, έγιναν προσλήψεις πάνω από 60 εργαζομένων με επιβάρυνση περίπου 100 χιλ. ευρώ ανά μήνα. Στις 16 Απριλίου του 2013 έμειναν να απασχολούνται 120 άτομα με κόστος 840 χιλ. ευρώ.
Η πρόσφατη εξέλιξη για τους εργαζόμενους, που είτε δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους (για 23) είτε λύθηκε με συναίνεση και με καταβολή μικρής αποζημίωσης είτε εντάχθηκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας 2-3 ημερών την εβδομάδα, χαρακτηρίζεται «οδυνηρή κοινωνικά και δύσκολη οικονομικά», πλην όμως χρήματα για να αποζημιωθούν δεν υπάρχουν και γι’ αυτό επικροτείται η κατανόησή τους.
Βάσει του υπομνήματος των αρμόδιων υπηρεσιών, χαίνουσα πληγή για το Κίνημα διαπιστώθηκε ότι αποτελεί το τεράστιο κόστος των μισθωμάτων για τα κτίρια. Για την πολυτελή και πολυέξοδη, όπως αποδεικνύεται, Ιπποκράτους καταβαλλόταν ενοίκιο για γραφεία και πάρκινγκ ύψους 67 χιλ. ευρώ τον μήνα, την ώρα που για το ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη το μίσθωμα ήταν 11,5 χιλ. ευρώ.
Για τη δε Ιπποκράτους συυμφωνήθηκε μείωση στα 35 χιλ. ευρώ, ενώ για τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου πιθανότατα θα μετακομίσει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, το αντίτιμο θα πέσει στα 5 χιλ. ευρώ μηνιαίως.
Το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει πλέον το ΠΑΣΟΚ αφορά το μέλλον του, αν δηλαδή υπάρχει λύση στο γρίφο του καθεστώτος χρεοκοπίας στο οποίο έχει βρεθεί σήμερα.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις που έθεσε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί ως εξής:
- Το μέγιστο κόστος λειτουργίας (λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία, ενοίκια, λοιπά έξοδα) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 100-110 χιλ. ευρώ το μήνα. Επισημαίνεται ότι ο μέσος όρος του κόστους λειτουργίας της περιόδου 2003-2012 υπολογιζόταν σε 2 εκατ. ευρώ τον μήνα, ήτοι 24 εκατ. ευρώ ετησίως, που σε σχέση με τη σημερινή πρόβλεψη ρίχνει το κόστος κάτω του 5%.
- Οι δημοτικές και περιφερειακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ καθίστανται πλέον αυτοδιαχειριζόμενες και άρα αναλαμβάνουν μόνες να καλύψουν τα έξοδά τους.
“Μονόδρομος”
- Η «επιστροφή στις ρίζες» αναφέρεται, τέλος, ως μονόδρομος. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, αν από τα περίπου 120 χιλ. ενεργά μέλη του νέου μητρώου μπορέσουν να πειστούν οι μισοί συμβάλλοντας με 1 ευρώ τον μήνα ο καθένας, θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστούν πόροι της τάξης των 60 χιλ. ευρώ ανά μήνα.
Με την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων του Κινήματος, η ηγεσία της Ιπποκράτους θέλησε να στείλει και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για το παρελθόν και το μέλλον, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να χαραχθεί μια καθαρή γραμμή απέναντι στα αρνητικά των περασμένων ετών και να ξεκινήσει μια νέα πορεία, ώστε να ανακτηθεί το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξης, που προς το παρόν αναζητείται…
d.kouklouberis@efsyn.gr -  http://www.efsyn.gr/