Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάνεια - Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

Σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάνεια - Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία
Παρακολουθήστε Live και εδώ από το κανάλι της Βουλής

Περί τις 10.45 τελείωσε την ομιλία του ο Β. Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ο οποίος δεν θα υπερψηφίσει βέβαια την πρόταση νόμου.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε πως  «Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε τώρα το θέμα των πλειστηριασμών»  αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, παράτασης ή μη της αναστολής των πλειστηριασμών έως και το τέλος του 2013, καθώς θεωρεί ότι η κοινή λογική επιτάσσει αυτή η συζήτηση να γίνει πριν το τέλος της λήξης της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών, δηλαδή λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, που είναι το τέλος του έτους.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συζήτηση στη Βουλή, από την Αυγή:


Προτάσσοντας τις απαιτήσεις της τρόικας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ακολουθούν κοινή γραμμή πλεύσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κλιμακωτά κριτήρια στην διευκόλυνση των δανειοληπτών με ταυτόχρονη προστασία των ευπαθών ομάδων.


Λίγο μετά τις 4 μμ ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010» με την οποία προβλέπεται παράταση στην άρση των πλειστηριασμών. Η συζήτηση στην Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 4μμ και θα ολοκληρωθεί ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.


Ι. Τζαμτζής: Με το ν/σ το κράτος μπαίνει ως ρυθμιστής απέναντι στις τράπεζες

Με την παντιέρα ότι δίνεται η δυνατότητα διευκόλυνσης του ενήμερου οφειλέτη με περίοδο χάριτος 48 μηνών, ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής έσπευσε να υπερθεματίσει ότι με το νομοσχέδιο αίρονται οι διώξεις κατά του υπόχρεου, εξαιρείται των πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία και εισάγεται ο προδικαστικός συμβιβασμός. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αφορά μόνο όσους έχουν ενήμερο το δάνειο και όχι αυτούς που έχουν ξεπεράσει το όριο των 90 ημερών – για να καταβάλουν δόση- που υποχρεούνται ώστε το δάνειο να μην υπαχθεί στα "κόκκινα". "Στηρίζουμε το ένα εκατομμύριο δανειοληπτών, που έχουν στεγνώσει και τα δάνειά τους δεν έχουν καταγγελθεί", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ιορδάνης Τζαμτζής.


Γ. Σταθάκης: Το νομοσχέδιο είναι λιγότερο γενναιόδωρο από τις τράπεζες

"Την στιγμή που ένας στους 3,5 εργαζόμενους είναι άνεργοι, οι μισθοί στο Δημόσιο και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 27% και στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 17,5%, η κυβέρνηση δεν μας έχει πει πόσους αυτή η ρύθμιση εξυπηρετεί", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιώργος Σταθάκης.

"Το νομοσχέδιο είναι λιγότερο γενναιόδωρο από τις τράπεζες που κάνουν αναδιάρθρωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια", τόνισε εξηγώντας ότι "το νομοσχέδιο λειτουργεί υπέρ των τραπεζών γιατί με τον προδικαστικό συμβιβασμό ο οφειλέτης συνεχίζει να πληρώνει χωρίς να έχει ουσιαστικές διευκολύνσεις", ειδικά αναφερόμενος σε όσους δεν έχουν δυνατότητα να αποπληρώσουν ούτε το 10% της δόσης τους.

Ο Γιώργος Σταθάκης επέκρινε την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις, που προωθεί ότι τα κριτήρια για την ρύθμιση δεν είναι "κλιμακωτά" ώστε να λειτουργούν υπέρ των φτωχών στρωμάτων, καθώς "εντάσσεται αυτός που έχει πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000, αλλά εξαιρείται αυτός που έχει περιουσία άνω των 250.000 ευρώ χωρίς να εξετάζεται εάν αυτό προκύπτει από την αξία της πρώτης κατοικίας ή από την συνολική περιουσία του". Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

"Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συλλεχθεί η νομολογία, που προέκυψε από τον νόμο Κατσέλη του 2010 και να γίνει νόμος του κράτους", σημείωσε ο Γ. Σταθάκης υπογραμμίζοντας ότι με τον νόμο 3869/2010 από τις 5000 υποθέσεις που εκδικάστηκαν το 1/3 δικαιώθηκαν και επιτεύχθηκε κούρεμα των δανείων της τάξεως του 50%.

Κ. Χατζηδάκης: Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών

Με παρέμβαση του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών έως και το τέλος του 2013, αλλά απέφυγε να διαβεβαιώσει εάν εν μέσω εντεινόμενης ύφεσης θα επεκταθεί. "Η κυβέρνηση δεν μπορεί κατά την αποψινή ψηφοφορία να αποδεχθεί την τροπολογία, διότι η κοινή λογική επιτάσσει αυτή η συζήτηση να γίνει πριν το τέλος της λήξης της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών, δηλαδή λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, που είναι το τέλος του έτους", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ταυτόχρονα, προέταξε τις απαιτήσεις τρόικας, για να μην δεσμευτεί για επέκταση του χρονικού ορίου των έξι μηνών για την αναστολή των πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε: «Η πρακτική των κυβερνήσεων, από το 2009 και εντεύθεν, για το θέμα αυτό είναι να νομοθετούν στο τέλος της χρονιάς, το τελευταίο δίμηνο, διότι αυτό λέει και η κοινή λογική. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό, αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή την ώρα δεν προτιθέμεθα να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα, αφού έχουν υπάρξει και όλες οι συνεννοήσεις, όπως προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα, και να είστε βέβαιοι ότι φυσικά όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία».

Αθ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ): Το ν/σ είναι ένα μικρό βήμα λίγο πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Επιχειρώντας να διαχωρίσει την θέση του ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου, στην αγόρρευσή του στην Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθ. Μωραϊτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν ακουμπά στον πυρήνα του προβλήματος. "Δεν θέλουμε το νομοσχέδιο να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών", τόνισε ο Αθ. Μωραϊτης υπερθεματίζοντας για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το ακατάσχετο των καταθέσεων. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" την μείωση των επιτοκίων κρίνοντας ότι πρέπει να γίνουν ευνοϊκότερα "για να μην επεκταθεί το φαινόμενο όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους".

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "ένα μικρό βήμα πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών", αν και επέκρινε την Νέα Δημοκρατία για την πρόθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα να καταθέσει το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατ' επείγοντος. Παράλληλα, εξέφρασε την διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο εντοπίζοντας ότι αυτό οφελεί λιγότερους, καθώς εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν ενυπόθηκα δάνεια και όχι όσους έχουν λάβει καταναλωτικά και ταυτόχρονα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο των "κόκκινων γραμμών", ο Αθ. Μωραϊτης ακολουθώντας την ρητορική Βενιζέλου έθεσε ζήτημα λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης λέγοντας πως οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά "επιβεβαίωσαν τον φόβο για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας" και απαίτησε την "κοινή λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης".

Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ): Πρέπει στο νομό να ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Διεύρυνση των κριτηρίων, που μπορούν οι δανειολήπτες να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ζήτησε από το βήμα της Βουλής η αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ευπαθείς όμάδες. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην τροπολογία, που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ και αφορά στην μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής των δανείων και στην αύξηση της χρονικής παράτασης για την αναστολή πλειστηριασμών πέραν των έξι μηνών.

"Στόχος μας είναι η συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή με επέκταση της περιόδου χάριτος", τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη. "Είναι δυνατόν αν αποκατασταθεί η οικονομική κατάσταση ενός ανέργου μέσα σε έξι μήνες; Είναι δυνατόν να βρει δουλειά μέσα σε έξι μήνες;", διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής η Ασημίνα Ξηροτύρη και τόνισε ότι "η παράταση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, για το οποίο θα αντιδράσει η τρόικα" προσθέτοντας ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι "δομική" με βάση τους όρους του Μνημονίου.

Παρ' όλα αυτά αρκέστηκε να πει ότι το νομοσχέδιο δίνει "ρεαλιστική προοπτική" στην διευκόλυνση των δανειοληπτών, αλλά υπογράμμισε ότι "έπρεπε να είχε γίνει εκτενής διαβούλευση χωρίς την πίεση της τρόικας". "Ευτυχώς αποτρέψαμε την διαδικασία του κατ' επείγοντος", είπε χαρακτηριστικά.


Το παρασκήνιο πριν την ψήφιση



Υπενθυμίζουμε ότι η ψήφιση αναβλήθηκε την περασμένη Τρίτη (4/6) μετά την προσχηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να αρθούν οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας -ζήτημα που έθεσε ευθέως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς- αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που τονίζει ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις εξυπηρετούν τις τράπεζες και συν τοις άλλοις αντέδρασαν την διαδικασία του κατ' επείγοντος.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, πρέπει να υπάρξει νέα παράταση στους πλειστηριασμούς, προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση και αναστάτωση στους δανειολήπτες και να δημιουργηθεί αίσθημα δικαίου. Ήδη από τους τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, την Ασημίνα Ξηροτύρη, το Νίκο Τσούκαλη, τον Δημήτρη Αναγνωστάκη και τη Νίκη Φούντα, έχει κατατεθεί τροπολογία με την οποία προτείνεται να δοθεί νέα παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 έναντι της 31ης Δεκεμβρίου 2013.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε "ανοιχτός" σε κάποιες βελτιωτικές τροποποιήσεις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Τρίτης (4/6).

Θέλουν άρση της αναστολή πλειστηριασμών οι τραπεζίτες


Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις, όπως είχαν διατυπωθεί στο νομοσχέδιο εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον τις τράπεζες, γιατί όπως είχε δηλώσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Τετάρτης (5/6) ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος "ο αριθμός των αιτήσεων που θα υποβληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μεγάλος" και ζήτησε να καταργηθεί η «πρόχειρη διαδικασία» των προσωρινών διαταγών, διότι μια προσωρινή διαταγή μπορεί να προκαταλάβει την τελική δικαστική απόφαση. Επιχειρώντας, όμως, να ανασκευάσει είχε δηλώσει τότε πως "οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως στο παρελθόν τα αυτοκίνητα".

Λ. Κατσέλη: Η ρύθμιση ωφελεί μόνο τις τράπεζες

Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη με δηλώσεις της στον ρ/σ 105,5 την προηγούμενη εβδομάδα επισήμανε ότι "το πρόβλημα με την ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ότι οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν το 10% της μηνιαίας δόσης, που αντιστοιχεί στα 40 ευρώ μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία". Εξήγησε, μάλιστα, ότι "αυτή η ρύθμιση ωφελεί τις τράπεζες, καθώς παρουσιάζουν τα δάνεια ως ενήμερα την στιγμή που τα έχουν τιτλοποιήσει και δεν τα εμφανίζουν ως κόκκινα". Η πρώην υπουργός εκτίμησε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στις τράπεζες, καθώς από την έκθεση των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, αυτές θα χρειαστούν περί τα 20 δισ. ευρώ, πέρα από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το site του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

Το site του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Για το site του προσυνεδριακού διαλόγου δείτε ΕΔΩ.

Ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:
Όσοι/ες επιθυμούν να πάρουν μέρος στον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο για το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορούν να αποστείλουν κείμενό τους στις εφημερίδες Αυγή, (editors@avgi.gr) Εποχή (epohi@otenet.gr), Δρόμος της Αριστεράς (info@edromos.gr).
Τα κείμενα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 700 λέξεις και θα δημοσιεύονται κατά σειρά παραλαβής, η δε παραλαβή των κειμένων θα σταματήσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου, ώστε η τελευταία δημοσίευση στα κυριακάτικα φύλλα να γίνει την Κυριακή 7 Ιουλίου.
Ο διάλογος στην Αυγή θα γίνεται σε ειδικό ένθετο δυο φορές την εβδομάδα (Τετάρτη-Κυριακή), στην Εποχή κάθε Κυριακή και στο Δρόμο κάθε Σάββατο.
Μπορείτε, επίσης, να στείλετε κείμενα (ως 1000 λέξεις) προς δημοσίευση στο site synedrio.syriza.gr, στο e-mail: synedriakosdialogos@gmail.com
Τα κείμενα πρέπει να είναι ενυπόγραφα, με διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail.

Α. Τσίπρας: Τέσσερις δεσμεύσεις για Διοίκηση -Αυτοδιοίκηση

Τις κεντρικές προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση, παρουσίασε σήμερα στο Ναύπλιο,  ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρας.
Βασισμένοι σε 4 άξονες που απαντούν στην διαπίστωση ότι «το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε βαθιά κρίση» επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα νέο μοντέλο κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης με ξεκαθαρισμένες σχέσεις και αρμοδιότητες.
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών, παρά τα μεγάλα λόγια περί δήθεν επανίδρυσης ή εκσυγχρονισμού του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου.»
Άσκησε δριμύτατη κριτική για το ότι από «το 2010 επιχειρείται με συστηματικό – μνημονιακό τρόπο η επιβολή ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης με κύρια χαρακτηριστικά, την αποδυνάμωση – κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις,  την αναπαραγωγή των τοπικών και κεντρικών «καρτέλ» νομής της εξουσίας και του δημοσίου χρήματος.»
Η προσπάθεια αυτή κατά τον κ. Τσίπρας « έχει στόχο τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και της μεταφοράς κομβικών λειτουργιών του κράτους, μαζί με τους πόρους που τις συνοδεύουν, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Για αυτό προώθησε ένα νέο αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο, όχι για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά για να καθυποτάξει, να εκβιάσει και να διώξει υπαλλήλους
Σκληρή ήταν και η κριτική που άσκησε για την μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε διαμεσολαβητή της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. « Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια συρρικνώθηκε και η Αυτοδιοίκηση αφού ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» μετέτρεψαν έναν κατεξοχήν θεσμό άσκησης πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας και κοινωνικού ελέγχου, όπως η Αυτοδιοίκηση, σε «διοικητή» τοπικών υποθέσεων και διαμεσολαβητή της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Με τον «Καλλικράτη» οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μεταβλήθηκαν σε μια μικρογραφία του κεντρικού κράτους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι 4 άξονες των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

Ο Πρώτος Άξονας αφορά τη Δομή και τη λειτουργία του Κράτους: Το σχέδιο μας : Αποκέντρωση του Κράτους με ισχυρή Αυτοδιοίκηση
α) Το πιο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.
Στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς.
Το μέγεθος αυτής της αλλαγής να είναι τέτοιας έκτασης που θα ανατρέψει την παραδοσιακή συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, το οποίο από το 1830 διαμορφώθηκε ως ένα γραφειοκρατικό αντιδημοκρατικό μόρφωμα που καλλιέργησε σχέσεις δυσπιστίας και αντιπαλότητας με τους πολίτες.
  • Τα τρία επίπεδα διοίκησης της χώρας θα είναι ο Κεντρικός Τομέας, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.
Η Κεντρική Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση ως δύο διακριτοί πόλοι του ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος θα αποτελούν το Δημόσιο Τομέα που κοινό στόχο θα έχουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η αντίληψη ότι όλα προγραμματίζονται και αποφασίζονται στο κέντρο και η Αυτοδιοίκηση απλά υλοποιεί ως απλό εξάρτημα, πρέπει να ανατραπεί.
Η αποκέντρωση με αποτελεσματική διοίκηση – ισχυρή Αυτοδιοίκηση, η επικουρικότητα και ο δημοκρατικός προγραμματισμός είναι τα βασικά στοιχεία της προγραμματικής μας πρότασης.

β) Η Κεντρική Διοίκηση θα επικεντρωθεί στον καθορισμό των βασικών αναπτυξιακών στόχων, στην κατάρτιση και στο συντονισμό του γενικού οικονομικού προγραμματισμού, στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό κατανομής επενδύσεων, στη χάραξη κατευθυντηρίων γραμμών στα θέματα οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής κλπ πολιτικής.
Η βασική αρχή που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση (Κεντρική και Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες) είναι μικρότερες και επιτελικά προσανατολισμένες κεντρικές διοικήσεις και πολυπληθείς τοπικές υπηρεσίες, κοντά στον πολίτη.
γ) Η Αυτοδιοίκηση θα αναδιοργανωθεί ριζικά. Οι ανάπηροι θεσμικά και οικονομικά Δήμοι και Περιφέρειες διαχειρίζονται σήμερα μόλις το 2,8% του Α.Ε.Π. και 5,6% του συνόλου των δημόσιων δαπανών έναντι 17% και 33,1% αντίστοιχα του μ.ο. της Ευρώπης των 27 (στοιχεία της Ε.Ε. 2010).
Αυτό και μόνο δείχνει την πλήρη αποτυχία των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών.
Οι Περιφέρειες θα μεταβληθούν σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης.
Στόχος το σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών εθνικής εμβέλειας έργων, να υλοποιείται από τις περιφέρειες που θα πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στον γενικό δημόσιο σχεδιασμό.
Παράλληλα οι περιφέρειες θα συντονίζουν και θα συναποφασίζουν με τους Ο.Τ.Α τις παραγωγικές και κοινωνικές δράσεις της περιοχής τους.
Το ίδιο βέβαια πρέπει να συμβεί και με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πρέπει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να τα διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει άλλωστε στις χώρες της Ε.Ε.
Οι Δήμοι θα είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους. Η τοπική πολιτική εξουσία και διοίκηση που παρεμβαίνει και απαντά αποτελεσματικά στα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των τομέων που αφορούν κοινωνικές δράσεις – κοινωνική συνοχή, χωροταξία, περιβάλλον, χρήσεις γης, τοπική ανάπτυξη, σχέσεις διοικητικής μορφής δημοσίου – πολίτη, θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, στα πλαίσια του ενιαίου ισόρροπου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να καταργήσουμε τον «Καλλικράτη» και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα αρχιτεκτονική και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου και θα προβλέπει με ακρίβεια την κατανομή των απαιτούμενων πόρων και των αντίστοιχων επενδυτικών μέσων.
Η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα φέρει μπροστά στον ελληνικό λαό προς έγκριση μια νέα λεπτομερή μελέτη της εθνικής Επικράτειας, με στόχο οι νέοι Δήμοι που θα προτείνονται να δομούνται στη βάση οργανικών κοινωνικο-οικονομικών και πολιτιστικών ενοτήτων και να έχουν υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής.
Οι νέοι Δήμοι θα έχουν διακριτή ταυτότητα και θα είναι εύληπτες ενότητες, αναγνωρίσιμες, άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από την τοπική τους κοινωνία.
Ο σημερινός «συγκεντρωτισμός» του Καλλικράτη  θα αντικατασταθεί από χωρικές ενότητες που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία, η οποία θα εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων.
Στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ.χλμ, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετρ.χλμ περίπου.
Επομένως στόχος μας θα είναι η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, έτσι ώστε να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας.
Παράλληλα θα προωθηθεί μια εσωτερική αποκέντρωση των υπηρεσιών των δύο αυτών θεσμών έτσι ώστε οι δράσεις τους να είναι δημοκρατικές και ταυτόχρονα αποτελεσματικές.
Το σημερινό γραφειοκρατικό αδιέξοδο, η θεσμική σύγχυση, οι αρμοδιότητες που πάνε και έρχονται μεταξύ Κέντρου-Περιφέρειας-Δήμων, η επικοινωνιακού τύπου δήθεν συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), έχουν οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο.
Χρειαζόμαστε μια άμεση βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα αντιστρέψει εντελώς τους ρόλους μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών θεσμών.

Ο Δεύτερος Άξονας αφορά τη Δημιουργία Κοινωνικού Κράτους – τη  Παραγωγική Ανασυγκρότηση
Η δημιουργία ενός νέου Δημόσιου Τομέα θα πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ενταγμένες στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της χώρας.
  • Η αποτροπή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων κοινωφελών οργανισμών είναι πρώτη προτεραιότητα. Στη συνέχεια η αξιοποίησή τους προς όφελος της παραγωγικής ανάταξης της χώρας.
  • Η ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων κοινωφελών δημόσιων οργανισμών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους θα αποτελέσει κρίσιμη καμπή στην αναστροφή της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών.
  • Η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης είναι κομβικής σημασίας τόσο για την πολιτική αντίληψη της Αριστεράς όσο βέβαια και για την αναγκαία, για την ανάταξη της οικονομίας, κοινωνική συνοχή.
Η επιλογή για ενίσχυση της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας με αξιοποίηση από το δημόσιο όλων των πιθανών πόρων, όπως επίσης και των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης δεν αποσκοπεί μόνο στην ανακούφιση των πολιτών αλλά σηματοδοτεί και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καινούργιες μορφές κοινωνικής δράσης, για οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων.
  • Η παρέμβαση του Δημόσιου Τομέα στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση, μπορεί να εντοπισθεί με τρείς παρεμβάσεις:
ü  Με την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους έχοντες,
ü  Με το δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος,
ü  Με την αξιοποίηση όλων των πιθανών διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.).
Όλα αυτά προσανατολισμένα στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας με επιλεγμένους στόχους σε συγκεκριμένους τομείς, με βασικά θεσμικά εργαλεία την Κεντρική Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.
  
Ο Τρίτος Άξονας αφορά στη Δημοκρατική Αναδιάρθρωση – στην Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το νέο μοντέλο διοίκησης θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα και συνέπεια μια σειρά μέτρων.
Βασικός κοινός παρονομαστής αυτών των μέτρων θα είναι, για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, να αποδώσει και πάλι στον Δημόσιο Τομέα και στους χιλιάδες έντιμους και ικανούς ανθρώπους που τον στελεχώνουν ό,τι τους στέρησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας: την πρωτοβουλία στο σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και τον έλεγχο-αξιολόγηση των κρατικών πολιτικών.
Στρατηγικός στόχος των ν/φ πολιτικών, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπήρξε η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα.
Και αυτό έγινε με δύο τρόπους. Ο πρώτος ήταν η συκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων και του κοινωνικού κράτους ως αντιπαραγωγικών υπολειμμάτων ενός παλιού κόσμου.
Ο δεύτερος ήταν ο σταδιακός διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων: μεγάλα κομμάτια του σχεδιασμού κρατικών πολιτικών, ή της υλοποίησης ή και του ελέγχου αποδίδονταν στον ιδιωτικό τομέα ή στις στρατιές των ιδιωτικών συμβούλων, που κατά κυριολεξία συνιστούσαν μια δεύτερη παράλληλη δομή δίπλα στην κεντρική διοικητική δομή.
Μέσα από τον δυϊσμό αυτό επεκτεινόταν η ιδιωτικοποίηση του κράτους, ο έλεγχος των πολιτικών του από τα οικονομικά συμφέροντα, η υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Για να ενισχυθεί ο δυισμός αυτός χρειάστηκε βεβαίως και η συνεργασία ορισμένων τομέων του δημόσιου τομέα ή ορισμένων λειτουργών, με το αζημίωτο προφανώς, εξ’ ου και η διόγκωση της διαφθοράς σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της δημόσιας λειτουργίας.
Είναι όμως γνωστό, ότι η διαφθορά εντοπίστηκε στο δημόσιο τομέα εκεί ακριβώς όπου η δημόσια διοίκηση υποβαθμιζόταν και οι σχέσεις με τον ιδιωτικό παράγοντα γινόταν νεφελώδης.
Δεν έφταιγαν οι «κακοί δημόσιοι υπάλληλοι» προφανώς, όπως χρόνια τώρα θέλει η προπαγάνδα του συστήματος, αλλά ακριβώς η αναπηρία στην οποίαν καταδίκαζαν τον δημόσιο τομέα οι νεοφιλελεύθερες επιταγές.   
 Για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας Διοίκησης, στοχεύουμε :
  • Τον Απόλυτο εξοστρακισμό του κομματισμού.
Σαφής διάκριση της κυβερνητικής από τη διοικητική λειτουργία.
Διάλυση των κομματικών μηχανισμών του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων.
Δραστικός περιορισμός της στρατιάς των υψηλόβαθμων συμβούλων και των παράκεντρων εξουσίας, που παρακάμπτουν τις διοικητικές δομές του κράτους.
Την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.
Απόλυτη αναβάθμιση (επιστημονική, οικονομική, διοικητική, κοκ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, σε κεντρικό Ανεξάρτητο Στρατηγικό Σύμβουλο για την Οργάνωση και τη Στελέχωση του Κράτους σε όλα τα Επίπεδα.
Η αναβάθμιση των ρόλων των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που  θα επιτευχθεί με:
Εξασφάλιση σταθερής ενιαίας μόνιμης θέσης εργασίας για τους τομείς που καλύπτουν πάγιες και διαρκεί ανάγκες και ο περιορισμός προσλήψεων συμβασιούχων για αποκλειστικές και έκτακτες ανάγκες.
Ισχυροποίηση λειτουργικά του ΑΣΕΠ-Καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ – Καμία πρόσληψη εκτός του γνωμοδοτικού πλαισίου που θα παρέχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
Κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που εξυπηρετεί το διοικητικό σύστημα της χώρας
Μισθολόγιο- Βαθμολόγιο με βάση τη σταθερότητα, την απλότητα, την αναλογικότητα ανά κριτήριο (πχ χρόνος προϋπηρεσίας, τυπικά προσόντα, θέση ευθύνης).
Βασικός στόχος να δημιουργηθεί αίσθηση δικαίου που να κινητοποιεί τους εργαζόμενους
Αντικειμενικό, θωρακισμένο από παρεμβάσεις σύστημα κρίσεων για την ανάληψη θέσεων ευθύνης στο δημόσιο.  χωρίς μεταβατικές – προνομιακού – τύπου παρεμβάσεις.
Θεσμοθέτηση πειθαρχικού πλαισίου απλού, δημοκρατικού με αναλογικότητα ποινών.
Διαδικασίες που εξασφαλίζουν τον άμεσο αμερόληπτο χαρακτήρα τους, με σεβασμό στους κανόνες του νομικού μας πολιτισμού.
Επαναφορά και διεύρυνση των ασφαλιστικών, εργασιακών, συλλογικών δικαιωμάτων.
Πρέπει να αντιστρέψουμε το κλίμα, να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που δουλεύουν στο δημόσιο τομέα. Είναι δημόσιοι λειτουργοί που με την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή- κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Την Ορθολογική οργάνωση όλων των φορέων με βάση συγκεκριμένο μακρόπνοο σχεδιασμό και με αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης.
Συγκεκριμένος και σταθερός αριθμός υπουργείων, με πλήρως αποσαφηνισμένο πλέγμα αρμοδιοτήτων και όχι με βάση τις ανάγκες τακτοποίησης του πολιτικού προσωπικού κάθε κόμματος που αναλαμβάνει την κυβέρνηση της χώρας
Σταθερή διοικητική δομή
Επαναξιολόγηση του ρόλου και της λειτουργίας κάθε υπηρεσίας και ακριβής καθορισμός του έργου που καλείται να υλοποιήσει.
Την Ανάπτυξη των τομέων έρευνας και προγραμματισμού με την αξιοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού και της διεθνούς εμπειρίας.
Την Ενίσχυση και αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Με επαναθεμελίωση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ουσιαστική αναδιοργάνωση και συντονισμό των ελεγκτικών οργάνων με στόχο την πάταξη της κακοδιοίκησης, της σπατάλης πόρων, της διαφθοράς.
Η Βουλή θα είναι ο θεσμός που θα διεξάγει τον τελικό  συνολικό έλεγχο
Η ανατροπή του υπάρχοντος μοντέλου πρέπει να οδηγήσει στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολλών με το δημόσιο και τον αυξημένο έλεγχο για τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς.
Τη Θέσπιση μέτρων κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τον ουσιαστικό έλεγχο της κοινωνίας, ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση.
Η θεσμοθέτηση επιτροπών κοινωνικού ελέγχου, η ενδυνάμωση και ουσιαστική λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη, η υποχρέωση συμμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης προς τις αποφάσεις θεσμών ελέγχου και δικαστηρίων, η ενδυνάμωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποτελούν μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα. 
Άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη Διοίκηση
Με τη σταδιακή παροχή όλων των υπηρεσιών που το δημόσιο προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσω της χρήσης πληροφοριακών συστημάτων, εφόσον η φύση τους το επιτρέπει.
Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης δημοσίων υπηρεσιών, Ο.Τ.Α., οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, η εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις  ΤΠΕ, μέσω αναβαθμισμένων δομών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η ουσιαστική βελτίωση της πληροφόρησης των πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων δια μέσου της ηλεκτρονικής πύλης «ΕΡΜΗΣ», αλλά και μέσω δομών υποδοχής και ενημέρωσης για κάθε δημόσια υπηρεσία, είναι μερικές κομβικές παρεμβάσεις που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν.
Η άρση των επικαλύψεων στις αρμοδιότητες διαφόρων φορέων που δημιουργούν σύγχυση και ταλαιπωρούν τον πολίτη.
Η κατάργηση της πολυνομίας και η απλούστευση των διαδικασιών αποτελούν καίριας σημασίας μεταρρυθμίσεις.
Το καθεστώς πολυνομίας αποτελεί το πλαίσιο για τις πάσης φύσεως αυθαιρεσίες της διοίκησης και  παρεμβάσεις του πολιτικού προσωπικού στις διοικητικές λειτουργίες.
Η αντικατάσταση των πολυάριθμων, ασαφών, αντιφατικών πολλές φορές, νομοθετικών πλαισίων με ένα σαφές, καταληπτό από όλους νομικό-διοικητικό σύστημα θα αποτελέσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στις σχέσεις της με τους πολίτες.
Μεγάλη μείωση του κόστους στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό θα επιτευχθεί με το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης των ακινήτων του δημοσίου (εκποίηση, sale and lease back) και αξιοποίησή τους προκειμένου να στεγαστούν οι δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιόκτητα κτίρι

Τέταρτος Άξονας : η Νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Είναι προφανές ότι ο νέος Δημόσιος Τομέας, με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανατρέψει τη δυσπιστία και την αντιπαλότητα δύο περίπου αιώνων των πολιτών απέναντί του.
Πρέπει να καλλιεργηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν ο πολίτης είναι συμμέτοχος στη διοίκηση, αν μπορεί να την ελέγχει, αν είναι σίγουρος ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους, η παροχή υψηλού επιπέδου και ολοένα πιο διευρυμένων κοινωφελών υπηρεσιών και η έλλειψη ανοχής στη διαφθορά μικρής και μεγάλης κλίμακας, είναι τα βασικά στοιχεία του.
Αν καταλάβει ότι είναι πολίτης με δικαιώματα και υποχρεώσεις και όχι πελάτης που καταναλώνει καλές ή μετρίου επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτόν.
Το κράτος που εξυπηρετεί δημοκρατικά και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τους πολλούς, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την οικονομία, οι πολίτες θα το στηρίξουν.
Επομένως αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλά υπέρ του λαού αλλά προϋποθέτουν τη συμμετοχή του ίδιου του λαού.
Βέβαια η διάψευση των ελπίδων για ουσιαστικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα 40 περίπου χρόνια παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες έχουν μεγαλώσει τη δυσπιστία και τροφοδοτούν την αμφισβήτηση για τον Δημόσιο Τομέα.
Συναισθήματα που εκμεταλλεύονται με επιδέξιο τρόπο οι κήρυκες της υποβάθμισης του Δημοσίου και της θεοποίησης των ιδιωτικών συμφερόντων.
Εδώ όμως είναι που χρειάζεται η παρέμβαση των πολιτών, του λαού ώστε να επιβάλλει τις αναγκαίες αλλαγές.
Γιατί τελικά δε θα είναι η Αριστερά που θα φέρει τις αλλαγές, αλλά η διεκδίκηση για τις αλλαγές που θα φέρει την Αριστερή διακυβέρνηση.


Α. Τσίπρας: Τέσσερις δεσμεύσεις για Διοίκηση -Αυτοδιοίκηση


Τις κεντρικές προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση, παρουσίασε σήμερα στο Ναύπλιο,  ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρας.
Βασισμένοι σε 4 άξονες που απαντούν στην διαπίστωση ότι «το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε βαθιά κρίση» επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα νέο μοντέλο κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης με ξεκαθαρισμένες σχέσεις και αρμοδιότητες.
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών, παρά τα μεγάλα λόγια περί δήθεν επανίδρυσης ή εκσυγχρονισμού του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου.»
Άσκησε δριμύτατη κριτική για το ότι από «το 2010 επιχειρείται με συστηματικό – μνημονιακό τρόπο η επιβολή ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης με κύρια χαρακτηριστικά, την αποδυνάμωση – κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις,  την αναπαραγωγή των τοπικών και κεντρικών «καρτέλ» νομής της εξουσίας και του δημοσίου χρήματος.»
Η προσπάθεια αυτή κατά τον κ. Τσίπρας « έχει στόχο τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και της μεταφοράς κομβικών λειτουργιών του κράτους, μαζί με τους πόρους που τις συνοδεύουν, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Για αυτό προώθησε ένα νέο αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο, όχι για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά για να καθυποτάξει, να εκβιάσει και να διώξει υπαλλήλους
Σκληρή ήταν και η κριτική που άσκησε για την μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε διαμεσολαβητή της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. « Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια συρρικνώθηκε και η Αυτοδιοίκηση αφού ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» μετέτρεψαν έναν κατεξοχήν θεσμό άσκησης πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας και κοινωνικού ελέγχου, όπως η Αυτοδιοίκηση, σε «διοικητή» τοπικών υποθέσεων και διαμεσολαβητή της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Με τον «Καλλικράτη» οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μεταβλήθηκαν σε μια μικρογραφία του κεντρικού κράτους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι 4 άξονες των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

Ο Πρώτος Άξονας αφορά τη Δομή και τη λειτουργία του Κράτους: Το σχέδιο μας : Αποκέντρωση του Κράτους με ισχυρή Αυτοδιοίκηση
α) Το πιο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.
Στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς.
Το μέγεθος αυτής της αλλαγής να είναι τέτοιας έκτασης που θα ανατρέψει την παραδοσιακή συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, το οποίο από το 1830 διαμορφώθηκε ως ένα γραφειοκρατικό αντιδημοκρατικό μόρφωμα που καλλιέργησε σχέσεις δυσπιστίας και αντιπαλότητας με τους πολίτες.
  • Τα τρία επίπεδα διοίκησης της χώρας θα είναι ο Κεντρικός Τομέας, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.
Η Κεντρική Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση ως δύο διακριτοί πόλοι του ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος θα αποτελούν το Δημόσιο Τομέα που κοινό στόχο θα έχουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η αντίληψη ότι όλα προγραμματίζονται και αποφασίζονται στο κέντρο και η Αυτοδιοίκηση απλά υλοποιεί ως απλό εξάρτημα, πρέπει να ανατραπεί.
Η αποκέντρωση με αποτελεσματική διοίκηση – ισχυρή Αυτοδιοίκηση, η επικουρικότητα και ο δημοκρατικός προγραμματισμός είναι τα βασικά στοιχεία της προγραμματικής μας πρότασης.

β) Η Κεντρική Διοίκηση θα επικεντρωθεί στον καθορισμό των βασικών αναπτυξιακών στόχων, στην κατάρτιση και στο συντονισμό του γενικού οικονομικού προγραμματισμού, στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό κατανομής επενδύσεων, στη χάραξη κατευθυντηρίων γραμμών στα θέματα οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής κλπ πολιτικής.
Η βασική αρχή που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση (Κεντρική και Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες) είναι μικρότερες και επιτελικά προσανατολισμένες κεντρικές διοικήσεις και πολυπληθείς τοπικές υπηρεσίες, κοντά στον πολίτη.
γ) Η Αυτοδιοίκηση θα αναδιοργανωθεί ριζικά. Οι ανάπηροι θεσμικά και οικονομικά Δήμοι και Περιφέρειες διαχειρίζονται σήμερα μόλις το 2,8% του Α.Ε.Π. και 5,6% του συνόλου των δημόσιων δαπανών έναντι 17% και 33,1% αντίστοιχα του μ.ο. της Ευρώπης των 27 (στοιχεία της Ε.Ε. 2010).
Αυτό και μόνο δείχνει την πλήρη αποτυχία των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών.
Οι Περιφέρειες θα μεταβληθούν σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης.
Στόχος το σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών εθνικής εμβέλειας έργων, να υλοποιείται από τις περιφέρειες που θα πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στον γενικό δημόσιο σχεδιασμό.
Παράλληλα οι περιφέρειες θα συντονίζουν και θα συναποφασίζουν με τους Ο.Τ.Α τις παραγωγικές και κοινωνικές δράσεις της περιοχής τους.
Το ίδιο βέβαια πρέπει να συμβεί και με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πρέπει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να τα διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει άλλωστε στις χώρες της Ε.Ε.
Οι Δήμοι θα είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους. Η τοπική πολιτική εξουσία και διοίκηση που παρεμβαίνει και απαντά αποτελεσματικά στα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των τομέων που αφορούν κοινωνικές δράσεις – κοινωνική συνοχή, χωροταξία, περιβάλλον, χρήσεις γης, τοπική ανάπτυξη, σχέσεις διοικητικής μορφής δημοσίου – πολίτη, θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, στα πλαίσια του ενιαίου ισόρροπου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να καταργήσουμε τον «Καλλικράτη» και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα αρχιτεκτονική και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου και θα προβλέπει με ακρίβεια την κατανομή των απαιτούμενων πόρων και των αντίστοιχων επενδυτικών μέσων.
Η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα φέρει μπροστά στον ελληνικό λαό προς έγκριση μια νέα λεπτομερή μελέτη της εθνικής Επικράτειας, με στόχο οι νέοι Δήμοι που θα προτείνονται να δομούνται στη βάση οργανικών κοινωνικο-οικονομικών και πολιτιστικών ενοτήτων και να έχουν υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής.
Οι νέοι Δήμοι θα έχουν διακριτή ταυτότητα και θα είναι εύληπτες ενότητες, αναγνωρίσιμες, άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από την τοπική τους κοινωνία.
Ο σημερινός «συγκεντρωτισμός» του Καλλικράτη  θα αντικατασταθεί από χωρικές ενότητες που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία, η οποία θα εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων.
Στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ.χλμ, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετρ.χλμ περίπου.
Επομένως στόχος μας θα είναι η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, έτσι ώστε να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας.
Παράλληλα θα προωθηθεί μια εσωτερική αποκέντρωση των υπηρεσιών των δύο αυτών θεσμών έτσι ώστε οι δράσεις τους να είναι δημοκρατικές και ταυτόχρονα αποτελεσματικές.
Το σημερινό γραφειοκρατικό αδιέξοδο, η θεσμική σύγχυση, οι αρμοδιότητες που πάνε και έρχονται μεταξύ Κέντρου-Περιφέρειας-Δήμων, η επικοινωνιακού τύπου δήθεν συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), έχουν οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο.
Χρειαζόμαστε μια άμεση βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα αντιστρέψει εντελώς τους ρόλους μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών θεσμών.

Ο Δεύτερος Άξονας αφορά τη Δημιουργία Κοινωνικού Κράτους – τη  Παραγωγική Ανασυγκρότηση
Η δημιουργία ενός νέου Δημόσιου Τομέα θα πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ενταγμένες στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της χώρας.
  • Η αποτροπή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων κοινωφελών οργανισμών είναι πρώτη προτεραιότητα. Στη συνέχεια η αξιοποίησή τους προς όφελος της παραγωγικής ανάταξης της χώρας.
  • Η ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων κοινωφελών δημόσιων οργανισμών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους θα αποτελέσει κρίσιμη καμπή στην αναστροφή της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών.
  • Η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης είναι κομβικής σημασίας τόσο για την πολιτική αντίληψη της Αριστεράς όσο βέβαια και για την αναγκαία, για την ανάταξη της οικονομίας, κοινωνική συνοχή.
Η επιλογή για ενίσχυση της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας με αξιοποίηση από το δημόσιο όλων των πιθανών πόρων, όπως επίσης και των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης δεν αποσκοπεί μόνο στην ανακούφιση των πολιτών αλλά σηματοδοτεί και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καινούργιες μορφές κοινωνικής δράσης, για οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων.
  • Η παρέμβαση του Δημόσιου Τομέα στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση, μπορεί να εντοπισθεί με τρείς παρεμβάσεις:
ü  Με την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους έχοντες,
ü  Με το δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος,
ü  Με την αξιοποίηση όλων των πιθανών διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.).
Όλα αυτά προσανατολισμένα στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας με επιλεγμένους στόχους σε συγκεκριμένους τομείς, με βασικά θεσμικά εργαλεία την Κεντρική Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.
  
Ο Τρίτος Άξονας αφορά στη Δημοκρατική Αναδιάρθρωση – στην Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το νέο μοντέλο διοίκησης θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα και συνέπεια μια σειρά μέτρων.
Βασικός κοινός παρονομαστής αυτών των μέτρων θα είναι, για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, να αποδώσει και πάλι στον Δημόσιο Τομέα και στους χιλιάδες έντιμους και ικανούς ανθρώπους που τον στελεχώνουν ό,τι τους στέρησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας: την πρωτοβουλία στο σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και τον έλεγχο-αξιολόγηση των κρατικών πολιτικών.
Στρατηγικός στόχος των ν/φ πολιτικών, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπήρξε η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα.
Και αυτό έγινε με δύο τρόπους. Ο πρώτος ήταν η συκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων και του κοινωνικού κράτους ως αντιπαραγωγικών υπολειμμάτων ενός παλιού κόσμου.
Ο δεύτερος ήταν ο σταδιακός διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων: μεγάλα κομμάτια του σχεδιασμού κρατικών πολιτικών, ή της υλοποίησης ή και του ελέγχου αποδίδονταν στον ιδιωτικό τομέα ή στις στρατιές των ιδιωτικών συμβούλων, που κατά κυριολεξία συνιστούσαν μια δεύτερη παράλληλη δομή δίπλα στην κεντρική διοικητική δομή.
Μέσα από τον δυϊσμό αυτό επεκτεινόταν η ιδιωτικοποίηση του κράτους, ο έλεγχος των πολιτικών του από τα οικονομικά συμφέροντα, η υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Για να ενισχυθεί ο δυισμός αυτός χρειάστηκε βεβαίως και η συνεργασία ορισμένων τομέων του δημόσιου τομέα ή ορισμένων λειτουργών, με το αζημίωτο προφανώς, εξ’ ου και η διόγκωση της διαφθοράς σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της δημόσιας λειτουργίας.
Είναι όμως γνωστό, ότι η διαφθορά εντοπίστηκε στο δημόσιο τομέα εκεί ακριβώς όπου η δημόσια διοίκηση υποβαθμιζόταν και οι σχέσεις με τον ιδιωτικό παράγοντα γινόταν νεφελώδης.
Δεν έφταιγαν οι «κακοί δημόσιοι υπάλληλοι» προφανώς, όπως χρόνια τώρα θέλει η προπαγάνδα του συστήματος, αλλά ακριβώς η αναπηρία στην οποίαν καταδίκαζαν τον δημόσιο τομέα οι νεοφιλελεύθερες επιταγές.   
 Για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας Διοίκησης, στοχεύουμε :
  • Τον Απόλυτο εξοστρακισμό του κομματισμού.
Σαφής διάκριση της κυβερνητικής από τη διοικητική λειτουργία.
Διάλυση των κομματικών μηχανισμών του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων.
Δραστικός περιορισμός της στρατιάς των υψηλόβαθμων συμβούλων και των παράκεντρων εξουσίας, που παρακάμπτουν τις διοικητικές δομές του κράτους.
Την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.
Απόλυτη αναβάθμιση (επιστημονική, οικονομική, διοικητική, κοκ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, σε κεντρικό Ανεξάρτητο Στρατηγικό Σύμβουλο για την Οργάνωση και τη Στελέχωση του Κράτους σε όλα τα Επίπεδα.
Η αναβάθμιση των ρόλων των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που  θα επιτευχθεί με:
Εξασφάλιση σταθερής ενιαίας μόνιμης θέσης εργασίας για τους τομείς που καλύπτουν πάγιες και διαρκεί ανάγκες και ο περιορισμός προσλήψεων συμβασιούχων για αποκλειστικές και έκτακτες ανάγκες.
Ισχυροποίηση λειτουργικά του ΑΣΕΠ-Καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ – Καμία πρόσληψη εκτός του γνωμοδοτικού πλαισίου που θα παρέχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
Κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που εξυπηρετεί το διοικητικό σύστημα της χώρας
Μισθολόγιο- Βαθμολόγιο με βάση τη σταθερότητα, την απλότητα, την αναλογικότητα ανά κριτήριο (πχ χρόνος προϋπηρεσίας, τυπικά προσόντα, θέση ευθύνης).
Βασικός στόχος να δημιουργηθεί αίσθηση δικαίου που να κινητοποιεί τους εργαζόμενους
Αντικειμενικό, θωρακισμένο από παρεμβάσεις σύστημα κρίσεων για την ανάληψη θέσεων ευθύνης στο δημόσιο.  χωρίς μεταβατικές – προνομιακού – τύπου παρεμβάσεις.
Θεσμοθέτηση πειθαρχικού πλαισίου απλού, δημοκρατικού με αναλογικότητα ποινών.
Διαδικασίες που εξασφαλίζουν τον άμεσο αμερόληπτο χαρακτήρα τους, με σεβασμό στους κανόνες του νομικού μας πολιτισμού.
Επαναφορά και διεύρυνση των ασφαλιστικών, εργασιακών, συλλογικών δικαιωμάτων.
Πρέπει να αντιστρέψουμε το κλίμα, να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που δουλεύουν στο δημόσιο τομέα. Είναι δημόσιοι λειτουργοί που με την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή- κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Την Ορθολογική οργάνωση όλων των φορέων με βάση συγκεκριμένο μακρόπνοο σχεδιασμό και με αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης.
Συγκεκριμένος και σταθερός αριθμός υπουργείων, με πλήρως αποσαφηνισμένο πλέγμα αρμοδιοτήτων και όχι με βάση τις ανάγκες τακτοποίησης του πολιτικού προσωπικού κάθε κόμματος που αναλαμβάνει την κυβέρνηση της χώρας
Σταθερή διοικητική δομή
Επαναξιολόγηση του ρόλου και της λειτουργίας κάθε υπηρεσίας και ακριβής καθορισμός του έργου που καλείται να υλοποιήσει.
Την Ανάπτυξη των τομέων έρευνας και προγραμματισμού με την αξιοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού και της διεθνούς εμπειρίας.
Την Ενίσχυση και αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Με επαναθεμελίωση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ουσιαστική αναδιοργάνωση και συντονισμό των ελεγκτικών οργάνων με στόχο την πάταξη της κακοδιοίκησης, της σπατάλης πόρων, της διαφθοράς.
Η Βουλή θα είναι ο θεσμός που θα διεξάγει τον τελικό  συνολικό έλεγχο
Η ανατροπή του υπάρχοντος μοντέλου πρέπει να οδηγήσει στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολλών με το δημόσιο και τον αυξημένο έλεγχο για τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς.
Τη Θέσπιση μέτρων κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τον ουσιαστικό έλεγχο της κοινωνίας, ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση.
Η θεσμοθέτηση επιτροπών κοινωνικού ελέγχου, η ενδυνάμωση και ουσιαστική λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη, η υποχρέωση συμμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης προς τις αποφάσεις θεσμών ελέγχου και δικαστηρίων, η ενδυνάμωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποτελούν μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα. 
Άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη Διοίκηση
Με τη σταδιακή παροχή όλων των υπηρεσιών που το δημόσιο προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσω της χρήσης πληροφοριακών συστημάτων, εφόσον η φύση τους το επιτρέπει.
Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης δημοσίων υπηρεσιών, Ο.Τ.Α., οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, η εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις  ΤΠΕ, μέσω αναβαθμισμένων δομών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η ουσιαστική βελτίωση της πληροφόρησης των πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων δια μέσου της ηλεκτρονικής πύλης «ΕΡΜΗΣ», αλλά και μέσω δομών υποδοχής και ενημέρωσης για κάθε δημόσια υπηρεσία, είναι μερικές κομβικές παρεμβάσεις που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν.
Η άρση των επικαλύψεων στις αρμοδιότητες διαφόρων φορέων που δημιουργούν σύγχυση και ταλαιπωρούν τον πολίτη.
Η κατάργηση της πολυνομίας και η απλούστευση των διαδικασιών αποτελούν καίριας σημασίας μεταρρυθμίσεις.
Το καθεστώς πολυνομίας αποτελεί το πλαίσιο για τις πάσης φύσεως αυθαιρεσίες της διοίκησης και  παρεμβάσεις του πολιτικού προσωπικού στις διοικητικές λειτουργίες.
Η αντικατάσταση των πολυάριθμων, ασαφών, αντιφατικών πολλές φορές, νομοθετικών πλαισίων με ένα σαφές, καταληπτό από όλους νομικό-διοικητικό σύστημα θα αποτελέσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στις σχέσεις της με τους πολίτες.
Μεγάλη μείωση του κόστους στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό θα επιτευχθεί με το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης των ακινήτων του δημοσίου (εκποίηση, sale and lease back) και αξιοποίησή τους προκειμένου να στεγαστούν οι δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιόκτητα κτίρι

Τέταρτος Άξονας : η Νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Είναι προφανές ότι ο νέος Δημόσιος Τομέας, με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανατρέψει τη δυσπιστία και την αντιπαλότητα δύο περίπου αιώνων των πολιτών απέναντί του.
Πρέπει να καλλιεργηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν ο πολίτης είναι συμμέτοχος στη διοίκηση, αν μπορεί να την ελέγχει, αν είναι σίγουρος ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους, η παροχή υψηλού επιπέδου και ολοένα πιο διευρυμένων κοινωφελών υπηρεσιών και η έλλειψη ανοχής στη διαφθορά μικρής και μεγάλης κλίμακας, είναι τα βασικά στοιχεία του.
Αν καταλάβει ότι είναι πολίτης με δικαιώματα και υποχρεώσεις και όχι πελάτης που καταναλώνει καλές ή μετρίου επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτόν.
Το κράτος που εξυπηρετεί δημοκρατικά και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τους πολλούς, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την οικονομία, οι πολίτες θα το στηρίξουν.
Επομένως αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλά υπέρ του λαού αλλά προϋποθέτουν τη συμμετοχή του ίδιου του λαού.
Βέβαια η διάψευση των ελπίδων για ουσιαστικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα 40 περίπου χρόνια παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες έχουν μεγαλώσει τη δυσπιστία και τροφοδοτούν την αμφισβήτηση για τον Δημόσιο Τομέα.
Συναισθήματα που εκμεταλλεύονται με επιδέξιο τρόπο οι κήρυκες της υποβάθμισης του Δημοσίου και της θεοποίησης των ιδιωτικών συμφερόντων.
Εδώ όμως είναι που χρειάζεται η παρέμβαση των πολιτών, του λαού ώστε να επιβάλλει τις αναγκαίες αλλαγές.
Γιατί τελικά δε θα είναι η Αριστερά που θα φέρει τις αλλαγές, αλλά η διεκδίκηση για τις αλλαγές που θα φέρει την Αριστερή διακυβέρνηση.


Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες


Φύλαρχος: Ομιλία Λαφαζάνη στα Άνω Λιόσια, την Τετάρτη, 12 Ιο...

Φύλαρχος: Ομιλία Λαφαζάνη στα Άνω Λιόσια, την Τετάρτη, 12 Ιο...: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!  Η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Φυλής σ...

Ομιλία Λαφαζάνη στα Άνω Λιόσια, την Τετάρτη, 12 Ιουνίου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! 

Η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Φυλής σας καλεί 
την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 8 μ.μ, 
στην πλατεία Δημαρχείου στα Άνω Λιόσια σε πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ
Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

-Σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για την ανατροπή των μνημονίων! 
-Για δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, με την Αριστερά στην πρώτη γραμμή!

Dedousi Eleni: Ο Αλ. Τσίπρας στο Δίστομο: Χρέος μας η προστασία τ...

Dedousi Eleni: Ο Αλ. Τσίπρας στο Δίστομο: Χρέος μας η προστασία τ...: “ Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της κοινωνία...
“ Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της κοινωνίας από τους νοσταλγούς των Ναζί, αυτούς που ξεδιάντροπα σήμερα αμφισβητούν το ολοκαύτωμα, αύριο το Δίστομο και την εθνική αντίσταση ”

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Εξήντα εννιά χρόνια από την σφαγή του Διστόμου των 218 κατοίκων του ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι Διστομίτες τίμησαν σήμερα την μνήμη των νεκρών.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ιωάννης Πατσαντάρας είπε: "Δεν δύναμαι να καταλάβω ποιος ο λόγος που δεν διεκδικήθηκαν οι επανορθώσεις. Είναι μια διαχρονικά ανεξήγητη στάση, που εγείρει μομφές και ερωτηματικά".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε το σημερινό χρέος "να υψώσουμε ασπίδα προστασίας στην ιστορική μνήμα, που απειλείται από τους νέοκοπους νοσταλγούς των Ναζί και τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας". "Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της κοινωνίας από τους νοσταλγούς των Ναζί, αυτούς που ξεδιάντροπα σήμερα αμφισβητούν το ολοκαύτωμα, αύριο το Δίστομο και την εθνική αντίσταση".
Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαίωτο το αίτημα της απόδοσης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Κάνοντας λόγο και κοινωνικό ολοκαύτωμα εξέφρασε την απορία γιατί "η χώρα εμφανίζεται συνεπής προς τα χρέη των τραπεζών και την ίδια στιγμή δεν διεκδικεί το χρέος αυτό για τον ελληνικό λαό". Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την διεκδίκηση αυτού του χρέους.
Στην τελετή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης. Παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.

ΠΗΓΗ: avgi.gr via http://www.periodista.gr

Μ. Γλέζος: Ερώτηση στον ΥΠΟΙΚ για το Σκοπευτήριο Καισαριανής

Μ. Γλέζος: Ερώτηση στον ΥΠΟΙΚ για το Σκοπευτήριο Καισαριανής
Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα που έχει προκύψει με το Σκοπευτήριο Καισαριανής κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.
Στην ερώτησή του ο κ. Γλέζος καλεί τον υπουργό να διευκρινίσει σε ποιόν ανήκει ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου, καθώς και γιατί το ΥΠΟΙΚ συμπεριέλαβε στη «Λίστα Ακινήτων προς Πιθανή Αξιοποίηση» την συγκεκριμένη έκταση.


Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής»
Επειδή έχει δημιουργηθεί σύγχυση γύρω από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, διότι:
  1. Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο, κατόπιν προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ544/1978, επιτρέπεται να εγκαθίστανται αποκλειστικά κοινωφελείς λειτουργίες. Επιπλέον, με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ193/1984, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, «διότι στο χώρο αυτό εκτελέστηκαν πολλοί πατριώτες αγωνιστές κατά τους χρόνους της εθνικής αντίστασης». Επίσης, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, όπως αυτό καθορίζεται από το ν. 1515/1985, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής εντάχθηκε στους «υπερτοπικούς πόλους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών που εξυπηρετούν ολόκληρη την έκταση της πόλης».
  2. Η Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία δεν είχε την ευαισθησία να παραχωρήσει το χώρο στην Ιστορία με εγγυητή το δήμο Καισαριανής.
  3. Το 2005 ο Δήμος Καισαριανής με επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης προέβησαν σε κατάληψη του χώρου των εκτελέσεων και ανήγειραν μνημείο προς τιμή τους.
  4. Η ενέργεια της κατάληψης και της ανέγερσης του μνημείου επικυρώθηκε στις 24 Ιουνίου 2005 από το επίσημο κράτος σε ειδική τιμητική τελετή με παρουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του τότε Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού, του τότε Δημάρχου Καισαριανής Αθανασίου Μπαρτζώκα και εμού του ιδίου.
  5. Το κράτος ζήτησε το χώρο αυτό και τον ευρύτερο χώρο για την ανέγερση σχολικών κτιρίων , αλλά η Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία δεν τον παραχωρεί και η υπόθεση εκκρεμοδικεί.
  6. Όλως αιφνιδίως το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στη «Λίστα Ακινήτων προς Πιθανή Αξιοποίηση» έκταση 99 στρεμμάτων μέσα στην οποία βρίσκεται και ο ιστορικός χώρος.
  7. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στυλιανός Σταυρίδης, ισχυρίζεται ότι«πρόκειται για μια έκταση 90 στρεμμάτων - έναν όμορο χώρο ο οποίος συνορεύει με το Σκοπευτήριο - που δεν έχει περιέλθει ακόμη στο ΤΑΙΠΕΔ, επειδή αυτή τη στιγμή γίνεται ο νομικός έλεγχος του φακέλου» (Τα Νέα, 24/5/2013)

Ερωτάται, κατόπιν όλων αυτών, ο Υπουργός:
  1. Γιατί το υπουργείο οικονομικών συμπεριέλαβε στη «Λίστα Ακινήτων προς Πιθανή Αξιοποίηση» την έκταση του ιστορικού αυτού χώρου; Με ποιό δικαίωμα προέβη σε αυτή την ενέργεια εκποίησης του ιερού αυτού χώρου, της ιστορίας του και της ιδεολογίας της αντίστασης του ελληνικού λαού;
  2. Μπορεί ο Υπουργός να διευκρινίσει σε ποιόν τελικά ανήκει ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου; Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε, όχι μόνο να κατοχυρωθεί με αδιαμφισβήτητα νομικά στοιχεία η ιερότητα του χώρου, αλλά και να παραχωρηθεί από την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία ο όμορος χώρος που σήμερα περιλαμβάνει: α. Τα γραφεία της Εταιρείας, β. Τις εγκαταστάσεις σκοποβολής πυροβόλων όπλων μικρού βεληνεκούς (πιστόλια, τυφέκια, αεροβόλα όπλα), γ. Το νεοκλασσικό κτίριο και τη συνεχόμενη με αυτό παλαιά οικία, με σκοπό την ίδρυση μουσείου εθνικής αντίστασης αφιερωμένου στις εκτελέσεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μανώλης Γλέζος

Στη Βουλή το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου

Στη Βουλή το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου
Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να παραδοθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ το πόρισμα του ΣΔΟΕ που αφορά στα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων συγγενών του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει στις 8 το βράδυ.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι από το πόρισμα θα κριθεί ο χαρακτήρας των αδικημάτων που αποδίδονται στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη οι τρεις εξαδέλφες του κ. Παπακωνσταντίνου έχουν κληθεί να καταθέσουν εκ νέου στην επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη κλήτευση τους είχαν απαντήσει με γραπτό υπόμνημα.

Πηγή:skai.gr

Δ. Βίτσας: «Απόφαση χαράς και επιτυχίας η διάθεση όλων των δυνάμεων του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ»

Δ. Βίτσας: «Απόφαση χαράς και επιτυχίας η διάθεση όλων των δυνάμεων του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ»
Η ομιλία του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού στην ιστορική συνεδρίαση της ΚΠΕ την Κυριακή 9/6/2013




Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Να καταλήξει στην πρόταση του ΣΥΝ προς το πρώτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ όσον αφορά τα οργανωτικά του χαρακτηριστικά και να εφαρμόσει για τον ίδιο τον ΣΥΝ αυτή την απόφαση.


Η πλειοψηφική πρόταση της Π.Γ. προς την ΚΠΕ είναι η εξής: να συγκληθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ στις 15 και 16 Ιούνη 2013, να συζητήσει και να πάρει την παρακάτω απόφαση:


«Ο ΣΥΝ υπήρξε μια από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει με τον πιο ενεργητικό τρόπο σε όλη την ιστορική πορεία του και τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυσκολίες που συνάντησε, τα λάθη και οι αστοχίες έχουν την σφραγίδα του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ όντας ο ίδιος έκφραση της προσπάθειας για την ενιαία δράση και την ενότητα της Αριστεράς εργάστηκε με αυταπάρνηση για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μαζί με τις άλλες συνιστώσες και ανένταχτους αριστερούς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι σήμερα, όχι μόνο μια μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γερές βάσεις στην κοινωνία, αλλά η κύρια ελπίδα για να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή, ν’ ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής ανατροπής, να συγκροτηθεί κυβέρνηση της Αριστεράς, πάντα στη κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής. Σήμερα ο ΣΥΝ κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποφασίζει να διαθέσει όλες τις δυνάμεις του, τα μέλη του και τα περιουσιακά του στοιχεία στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όλες και όλοι αμέσως με την απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ γινόμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΣΥΝ, όπως και όλων των συνιστωσών που θα αποφασίσουν αντίστοιχα. Ο ΣΥΝ σταματά την λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

Είναι μια απόφαση που δεν μας δημιουργεί αισθήματα λύπης ή νοσταλγίας. Είναι μια απόφαση χαράς και επιτυχίας.

Αντίστοιχη είναι η επιλογή μας για την Νεολαία Συνασπισμού. Ήδη η νεολαία μας, στο τελευταίο Συνέδριο της, αποφάσισε να συμμετάσχει με τον πιο ενεργητικό και δημιουργικό τρόπο στη συγκρότηση οργάνωσης νέων ΣΥΡΙΖΑ. Η τελική απόφαση ανήκει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αλλά οι 83 συνελεύσεις νέων προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως προχωράμε με γρήγορα βήματα ώστε να ζωντανέψουμε με σύγχρονους όρους ένα νεολαιίστικο κίνημα που θα κουβαλά τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας αγώνων, αλλά θα ‘χει ένα επιπλέον στόχο και προσόν. Να νικήσει.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τα καταφέρνουμε. Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες που πριν από 20 χρόνια, αλλά και στη διάρκεια των 20 χρόνων του ΣΥΝ, συνεχώς προέβλεπαν τον πολιτικό θάνατο του ΣΥΝ, και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η στιγμή μιας ιστορικής αναδρομής αλλά μιας ιστορικής συνέχειας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα περιγράψει στο Διαρκές Συνέδριο τη πορεία και τα κομβικά σημεία της ιστορίας του ΣΥΝ. Είμαι σίγουρος πως πολλοί σ. θα γράψουν γι’ αυτή την Ιστορία, ήδη το πρώτο βήμα έχει γίνει. Είμαι σίγουρός πως όσοι ασχολούνται με την ιστορική επιστήμη θα γράψουν γι’ αυτό το κόμμα που στην αρχή συγκροτήθηκε ως πολιτική συμμαχία με βάση το κοινό πόρισμα ΚΚΕ – ΕΑΡ και προχώρησε (ενώ ήταν προϊόν διασπάσεων) ως ενιαίο κόμμα που κήρρυσε την ενότητα της Αριστεράς.

Είμαι σίγουρος πως πολλοί και πολλές θα σταθούν με έκπληξη απέναντι σ’ ένα κόμμα που παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις επιθέσεις που δέχθηκε, τα λάθη που το ίδιο έκανε, κατάφερε όχι μόνο να βρει τον βηματισμό του αλλά να ‘ναι καταλύτης για να εμπεδωθεί ως κυρίαρχη η ιδέα της ενιαίας δράσης και της ενότητας της Αριστεράς, να είναι καταλύτης στη συγκρότηση του πολιτικού μετώπου από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, να είναι καταλύτης στη συγκρότηση του αντιμνημονιακού, αντινεοφιλελεύθερου, δημοκρατικού μετώπου που επιχειρεί μια ιστορική πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα, ανατροπή για να ξαναχτίσουμε τη χώρα, για να πετύχουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες, για τους εργαζόμενους και την κοινωνία βαθιές ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Παρά τις δυσκολίες, παρά τις διαφωνίες, παρά ακόμα και τις συγκρούσεις βρίσκαμε πάντα τον τρόπο να προχωράμε ενωμένοι. Γιατί ο λόγος, γιατί ο στόχος είναι πάντα πιο δυνατός. Υπηρετούμε την ενότητα, γιατί υπηρετούμε το συμφέρον του κόσμου της εργασίας. Δένουμε την προσήλωση μας στα συμφέροντα των ανθρώπων, πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης, τη προσήλωση μας στη προστασία του περιβάλλοντος με την πιο αγνή αγάπη για τον τόπο, για την πατρίδα μας και όλα δένουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο με το διεθνιστικό μας καθήκον, την μαρξική επιταγή «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». 

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα καθήκοντα. Η κοινωνία αλλά και οι σύντροφοι και συντρόφισσες. σ’ όλο τον κόσμο κοιτάζουν προς εμάς. Μπροστά μας είναι το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Σήμερα και όχι αύριο χρειαζόμαστε και διεκδικούμε να κάνουμε όχι ένα οποιοδήποτε συνέδριο, αλλά ένα συνέδριο τομή.


Για ένα τέτοιο συνέδριο πρέπει όλοι και όλες να εργαστούμε, ένα συνέδριο που θα αναζωπυρώνει το πολιτικό μας σχέδιο και άρα θα δημιουργεί όρους ανατροπής. Που δεν θα αρκείται στην περιγραφή της καταστροφής που ζούμε αλλά θα επαναφέρει με όρους συμφωνίας με το λαό το σχέδιο μας για το πως τους σταματάμε, για το πως ξαναχτίζουμε την Ελλάδα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη.

Ένα συνέδριο έμπνευσης, που θα μετατρέπει την ελπίδα της ριζικής αλλαγής, την ελπίδα μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την κυβέρνηση της Αριστεράς, σε λαϊκό μαχητό στόχο.


Ένα συνέδριο που θα συγκροτεί το πολιτικό μας σχέδιο σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα του σήμερα και θα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ μας και με την κοινωνία.


Μέχρι σήμερα ζήσαμε πολλές μεταβατικές περιόδους με διαφόρων βαθμών ομοσπονδιακά μοντέλα του ΣΥΡΙΖΑ όπου η βάση προοδευτικά ενοποιούταν, πίεζε για παραπάνω δικαιώματα και κατακτούσε μικρά σχετικά δικαιώματα συναπόφασης και συνλειτουργίας μέσα σε μία εξελικτική πορεία. Σήμερα το συνέδριο δεν μπορεί να είναι η συνέχεια αυτής της ήπιας πορείας αλλά οφείλει να αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για την συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος, όπου όλα τα μέλη θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα.


Οι συνιστώσες μέχρι σήμερα βοήθησαν καθοριστικά στην συγκρότηση και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ίδιος. Χιλιάδες νέα μέλη εγγράφηκαν στο συλλογικό μας εγχείρημα και οι απαιτήσεις για να προχωρήσει το πολιτικό μας σχέδιο είναι εξαιρετικά αυξημένες. Στο συνέδριο αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο δέσμευσής μας.


Τα μέλη της κάθε συνιστώσας από την στιγμή που επιλέξει να λειτουργεί εντός ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλο μέλος, έτσι όπως θα ορίζει το καταστατικό μας. Καμία συνιστώσα δεν μπορεί να διατηρεί προνόμια για τον εαυτό της, δεν μπορεί να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της και τις συμμαχίες της, εκτός ΣΥΡΙΖΑ.


Με αυτή την έννοια η κάθε συνιστώσα οφείλει να αποφασίσει είτε την είσοδο των μελών της στο κόμμα, είτε την είσοδό της στο ενιαίο κόμμα μετασχηματιζόμενη σε τάση που της εξασφαλίζει μια πολιτική διακριτότητα, όπως και ένα επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας και δημοσιοποίησης της ιδιαίτερης άποψης της. Διαφορετικά μπορεί να επιλέξει την παραμονή της ως αυτόνομη οργάνωση διατηρώντας ένα στάτους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως τα μέλη της να αποτελούν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.


Η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη για κανέναν, αλλά είναι επί της ουσίας και το μέτρο της αποφασιστικότητας για την συγκρότηση ενός πραγματικά ενιαίου κόμματος, ενιαίου κόμματος των μελών.


Ένα κόμμα των μελών στις σημερινές συνθήκες οφείλει να έχει ως θεμέλιο τον συλλογικό τρόπο άσκησης πολιτικής μέσα στους μαζικούς χώρους, την πραγματική του σύνδεση με τα υποκείμενα της αντίστασης και την σχέση του με τα πληττόμενα τμήματα του πληθυσμού που κατά προτεραιότητα θέλει να εκφράσει.

Θέλουμε ένα κόμμα αποτελεσματικό ανοιχτό και μαζικό που θα βασίζεται στο πρώτο επίπεδο οργάνωσης των μελών, που τα διαφορετικά επίπεδα συγκρότησης θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, που τα όργανα θα επιτελούν το ρόλο τους, δεν θα αυτονομούνται και δεν θα αποτελούν απλά το πεδίο νομής της εξουσίας μεταξύ στελεχών που για χρόνια βρίσκονται στις ίδιες θέσεις.


Θέλουμε ένα κόμμα που η εσωτερική του δομή και λειτουργία θα είναι ταυτόχρονα και παράδειγμα δημοκρατίας και διαφάνειας, όπου οι αποφάσεις θα υλοποιούνται και τα συμπεράσματα από την δράση μας θα αποτελούν οδηγό για την ενδυνάμωση της παρέμβασής μας.


Θέλουμε ένα κόμμα που να ανταποκρίνεται στο ύψος των αξιών μας και στις απαιτήσεις του πολιτικού μας σχεδίου, που θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά και θα διαβουλεύεται δημοκρατικά, που θα δομείται με βάση τις ανάγκες και θα εξελίσσεται με βάση τις εξελίξεις στο κοινωνικό επίπεδο και τις προτεραιότητες που συλλογικά θέτει.


Τέλος, θέλουμε ένα κόμμα όπου οι ιδέες δεν θα ποινικοποιούνται, η διαφορετική άποψη θα προστατεύεται και θα αποτελεί πλούτο αλλά και ένα κόμμα με ενιαία και συλλογική λειτουργία με διακριτό και συμπαγές στίγμα, η οποία δεν θα φαλκιδεύεται μέσα από την μετατροπή των ιδεολογικών ρευμάτων σε αενάως αλληλοσυγκρουόμενους μόνιμους μηχανισμούς απλωμένους από την κορυφή μέχρι την βάση.


Η απόφαση της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ, η απόφαση του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ είναι το πρώτο βήμα.


Καλούμε όλες και όλους που θέλουν να συμβάλλουν στην ανατροπή, θέλουν να πάρουν ενεργό μέρος για να σταματήσουμε την καταστροφή, να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε την Ευρώπη, να κάνουν το αποφασιστικό βήμα.

Να πυκνώσουν τις Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσουν το δικό τους, μαζί με εκατοντάδες, χιλιάδες σημάδι στην ιστορία.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια
Του Ανδρέα Καρίτζη
Οι βασικοί προγραμματικοί πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα επιμέρους δέσμες έκτακτων μέτρων τα οποία αντιμετωπίζουν πτυχές της γενικευμένης πλέον φτώχειας και γενικότερα της υποβάθμισης της ζωής των λαϊκών τάξεων. Η ομάδα εργασίας για τα "άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια" έχει στόχο να συγκεντρώσει και να συστηματοποιήσει αυτές τις δέσμες μέτρων και να εμβαθύνει στην περαιτέρω επεξεργασία τους.

Για εμάς δεν πρόκειται για μια λίστα "ξεκομμένων" και πρόχειρων μέτρων, αλλά για έκτακτα μέτρα που εκπορεύονται από μια συνεκτική -ανταγωνιστική στη μνημονιακή λογική του κέρδους και του ανταγωνισμού- πολιτική όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε διάφορους κρίσιμους τομείς. Μιας πολιτικής που επιδιώκει όχι την εξαπάτηση των πολιτών εμφανιζόμενη ως "πανάκεια" και δουλειά των "ειδικών", αλλά μιας πολιτικής που επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών τόσο ως προς τη στοχοθεσία όσο και ως προς τα μέσα και τον τρόπο επίτευξής της. Μιας πολιτικής που διέπεται από τη λογική της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες.

Για τη μνημονιακή παράταξη, αν θα πεινάνε τα παιδιά στα σχολεία, αν θα μεταναστεύουν οι νέοι, αν θα έχουν φάρμακα οι συνταξιούχοι κ.ο.κ. πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από τις επενδυτικές επιλογές των οικονομικά ισχυρών. Όμως, η αντίληψη που θέλει να τοποθετήσει την ελληνική κοινωνία στο έλεος της οικονομικής ολιγαρχίας, πέρα από το ότι είναι απολύτως οπισθοδρομική, ακραία εκμεταλλευτική και συνέχεια της πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση, πέρα από το ότι δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσει στην επούλωση των πληγών (το αίτημα για ανταγωνιστικότητα είναι διαρκές και όχι στιγμιαίο). είναι ταυτόχρονα επικίνδυνη για το μέλλον του ελληνικού λαού διότι:

α) Ποτέ σε καιρούς κρίσης οι ιδιωτικές επενδύσεις και τα κριτήριά τους δεν έβγαλαν καμιά κοινωνία από το τέλμα (στο οποίο οι ίδιες την έριξαν).

β) Πάντα σε καιρούς κρίσης τα επενδυτικά κριτήρια των οικονομικά ισχυρών εκφυλίζονται στη λογική του "πλιάτσικου", της αναξιοπρεπούς εργασίας και της περιβαλλοντικής καταστροφής (η αντίληψη για την ανάπτυξη της κυβέρνησης συνάδει με αυτή τη λογική).

γ) Η ανάθεση της τύχης μιας κοινωνίας στις αρπακτικές διαθέσεις ολιγαρχών με ταυτόχρονη αποδυνάμωση των δημόσιων και κρατικών φορέων και υποδομών εγκυμονεί κινδύνους καθώς σε καιρούς κρίσης οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και διενέξεις αναζωπυρώνονται. Σε τέτοιες περιόδους οι λαοί που δεν έχουν έναν δικό τους στιβαρό, αποτελεσματικό και δημοκρατικό δημόσιο και κρατικό τομέα είναι και περισσότερο εκτεθειμένοι.

Συνεπώς η μνημονιακή παράταξη όχι μόνο ευθύνεται για την κοινωνική καταστροφή με τη μέχρι σήμερα πολιτική, όχι μόνο είναι υπόλογη για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική της για το μέλλον, αλλά κυρίως, σε ό,τι μας ενδιαφέρει εδώ σχετικά με τη φτώχεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια καθώς η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της δεν της επιτρέπει να κινητοποιήσει το δημόσιο, κρατικό και κοινωνικό δυναμικό (ανθρώπους, πόρους και δομές) προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αντιλαμβάνεται τη δημόσια πολιτική ως το κρίσιμο νευραλγικό κέντρο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής καταστροφής. Η δημόσια πολιτική νοείται ως ένα ευρύ πλέγμα δυνάμεων που περιλαμβάνει και την κρατική πολιτική. Η δημόσια πολιτική συνίσταται από δημοκρατικές διαδικασίες απόφασης και κριτήρια που βασίζονται στις ανάγκες και τις δυνάμεις του ελληνικού λαού.

Απέναντι σε μια κοινωνία παραιτημένη, ανειδίκευτη και έρμαιο στις ορέξεις των ολιγαρχών εμείς αντιπαραθέτουμε μια κοινωνία στιβαρή, με αυτοπεποίθηση και γνώσεις, η οποία στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στις δικές της δυνάμεις με δημοκρατικό τρόπο ικανοποιεί τις βασικές της ανάγκες και σχεδιάζει με ορθολογικό τρόπο το μέλλον της.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε αντίθεση με τη μνημονιακή παράταξη, είναι σε θέση να κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και πόρους, το σύνολο των δημόσιων, κρατικών και κοινωνικών δομών και εργαλείων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο μόνος που, αντί να λοιδορεί και να απαξιώνει τις ικανότητες του ελληνικού λαού, πιστεύει σε αυτές και εκπονεί μια πολιτική που βασίζεται σε αυτές. Ήδη πάνω από 3.000 άτομα συμμετέχουν στις προγραμματικές επεξεργασίες του και ο αριθμός διαρκώς μεγαλώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πιστεύει ότι η δημοκρατία είναι παραγωγική δύναμη γιατί ακριβώς ξεκλειδώνει και απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις και δεξιότητες της κοινωνίας, οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν την αντιμετώπιση της κοινωνικής καταστροφής.

Αντί ο ελληνικός λαός να ελεημονεί εγχώριους και ξένους ολιγάρχες και να εναποθέτει το μέλλον του στις αστάθμητες και αδιαφανείς "αγορές", μπορεί να στηριχθεί με σιγουριά στις ενδογενείς δυνατότητες του ίδιου και του τόπου του. Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική καταστροφή.

Πηγή: Αυγή

Από τον Συνασπισμό στον ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος για να ανοίξει ένας ακόμα μεγαλύτερος

Από τον Συνασπισμό στον ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος για να ανοίξει ένας ακόμα μεγαλύτερος
Συνεδρίασε την Κυριακή η ΚΠΕ του Συνασπισμού καταλήγοντας στην πρόταση του ΣΥΝ για την πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ομόφωνα εκφράστηκε η πολιτική βούληση των μελών της να διατεθούν όλες οι δυνάμεις και τα μέλη του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να εισηγηθεί την παρακάτω πρόταση στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ, το οποίο θα συγκληθεί στις 15-16 Ιουνίου 2013.

«Ο ΣΥΝ υπήρξε μια από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει με τον πιο ενεργητικό τρόπο σε όλη την ιστορική πορεία του και τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυσκολίες που συνάντησε, τα λάθη και οι αστοχίες έχουν την σφραγίδα του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ, όντας ο ίδιος εκφραστής της προσπάθειας για την ενιαία δράση και ενότητα της αριστεράς, εργάστηκε με αυταπάρνηση για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μαζί με τις άλλες συνιστώσες και ανένταχτους αριστερούς, να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι σήμερα, όχι μόνο μια μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γερές βάσεις στην κοινωνία, αλλά η κύρια ελπίδα για να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή. Να ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής ανατροπής. Να συγκροτηθεί κυβέρνηση της αριστεράς. Πάντα στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής.»

Ο ΣΥΝ κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αποφασίζει να διαθέσει όλες τις δυνάμεις του, τα μέλη του και τα περιουσιακά του στοιχεία στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Όλες και όλοι, αμέσως με την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, γινόμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΣΥΝ, όπως και όλων των συνιστωσών που θα αποφασίσουν αντίστοιχα.

Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους, όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.»

Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ μειοψήφησε η πρόταση του Αριστερού Ρεύματος, η οποία είναι:

1. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφασίζει να συγκαλέσει διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ στο τέλος του Σεπτέμβρη όπου εκεί θα τεθεί η πρόταση της ΚΠΕ για  αυτοδιάλυση του ΣΥΝ και  ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.

2. Η ΚΠΕ αποφασίζει, επίσης, την υποστήριξη μέσα στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ της θέσης για άμεσο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ  σε ένα  ενιαίο, μαζικό, ριζοσπαστικό, πολυτασικό κόμμα.

3. Ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστεί η αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών και η ένταξή τους στο ενιαίο κόμμα και για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα συμφωνηθεί να δοθεί μεταβατικό διάστημα.

Αλ. Τσίπρας: Κλείνουμε έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, για να ανοίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο και ακόμα πιο σημαντικό 

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι "ο Συνασπισμός ξεκίνησε με το όραμα της ενότητας της Αριστεράς και με το όραμα μιας νέας αριστερής ταυτότητας, ριζοσπαστικής, κινηματικής και βαθειά δημοκρατικής".

"Προχωρούμε στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, για να συγκροτήσουμε όλοι μαζί, σε ισότιμη πολιτική βάση και από κοινού με τον ανένταχτο κόσμο, το νέο ενιαίο φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς.


Ένα κόμμα δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενός εναλλακτικού δρόμου για τη χώρα. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη. 
Σχέδιο μας είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια", είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 












Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλ. Τσίπρα εδώ 

Δ. Βίτσας: Είναι μια απόφαση που δεν μας δημιουργεί αισθήματα λύπης ή νοσταλγίας, είναι μια απόφαση χαράς και επιτυχίας 

Στην ομιλία του ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού, κάλεσε όλους και όλες να εργαστούν "για ένα συνέδριο που θα αναζωπυρώνει το πολιτικό μας σχέδιο και άρα θα δημιουργεί όρους ανατροπής". "Ένα συνέδριο έμπνευσης, που θα μετατρέπει την ελπίδα της ριζικής αλλαγής, την ελπίδα μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την κυβέρνηση της Αριστεράς, σε λαϊκό μαχητό στόχο", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Δ. Βίτσα εδώ