Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τους προβληματίζει ο λαός


Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι έρχεται και τέταρτο Μνημόνιο και ανησυχούν για τη μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Του Νίκου Σβέρκου
Το σχέδιο για τους επόμενους μήνες μορφοποιεί το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη πλέον την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα. Στην Κουμουνδούρου τα στελέχη εκτιμούν ότι «προετοιμάζεται νέο, τέταρτο Μνημόνιο, ενώ κυβέρνηση και τρόικα έχουν κρυφή ατζέντα μέχρι τον Ιούνιο». Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν φαίνεται να κινητοποιείται ο «λαϊκός παράγοντας», ακόμα και όταν υιοθετούνται μέτρα διαλυτικά για την κοινωνία, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μονιμοποίηση του χαρατσιού, ενώ στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κολλήσει το 27 με 30%.

Σκοπός του ηγετικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ισχυροποιηθεί το αντιμνημονιακό μέτωπο ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μετατοπισθεί η αντιπαράθεση από το «αριστερά – δεξιά» στο σχήμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η στόχευση οι προσυνεδριακές διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν χαρακτήρα «τοπικών πολιτικών γεγονότων», ενώ τον Μάιο η «πορεία προς τον λαό» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μεγάλες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Η πλειοψηφία της ηγεσίας πάντως δεν σκοπεύει να μπει σε έναν αέναο κύκλο εσωκομματικών αναζητήσεων σχετικά με το ευρώ. Οσο μάλιστα η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα θέτει το ζήτημα επανεξέτασης της θέσης για το ευρώ, εκμεταλλευόμενη τις σχετικές διεργασίες στο ΑΚΕΛ, τόσο η πλειοψηφία θα υπενθυμίζει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνεδρίασή της έχει αναλύσει διεξοδικά το ζήτημα. «Η εναλλακτική λύση δεν είναι ο εθνικός απομονωτισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση του οργάνου, ενώ προσέθετε ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει την περιοδεία σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με επόμενο σταθμό, σύμφωνα με το σχεδιασμό, την Ισπανία. Οι συνεργάτες τού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν ευχαριστημένοι από την έκβαση των συναντήσεων στην Πορτογαλία, οι οποίες θα μπορούσαν να αναγνωστούν και ως «πρόβα» της πολιτικής συμμαχιών που θα επιχειρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αφενός η συνομιλία με τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, μπορεί να φέρει ρήγματα και νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ η απεύθυνση σε συνδικαλιστικές οργανώσεις με αριστερή καταγωγή μπορεί να λειτουργήσει ως πρόπλασμα της κοινωνικής συμμαχίας που θα στηρίξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Οσο για το κάλεσμα στο ΚΚΕ, στο οποίο θα επιμείνει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της πλειοψηφίας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι ο Περισσός υψώνει συνεχώς τείχη, ενώ «η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή θα μπορούσε να εκληφθεί ως απάντηση σε προγραμματικές δηλώσεις του Τσίπρα ως πρωθυπουργού».
n.sverkos@efsyn.gr via http://www.efsyn.gr

Αφίσα και κάλεσμα του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την Πρωτομαγιά

«Η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία!»

Προσυγκέντρωση στην Αθήνα
10.30  στα Χαυτεία

Εργαζόμενε, εργαζόμενη/άνεργε, άνεργη
Αναρωτιέσαι καθημερινά:
Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζεται αυτή η βαρβαρότητα;
Πότε, επιτέλους, θα μπει τέλος σ’ αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη φρίκη, που χρησιμοποιεί ολόκληρους λαούς για πειραματόζωα, προκειμένου να εκτιναχθούν τα κέρδη των πολύ μεγάλων εταιρικών ομίλων και μιας χούφτας ολιγαρχών;
Πως θα γίνει η ανατροπή;
Πάνω από έναν αιώνα πίσω, το 1886, οι εργάτες του Σικάγου έδωσαν τις απαντήσεις με τους μαζικούς, ηρωικούς αγώνες τους. Τους αγώνες αυτούς, όπως και όλους τους εργατικούς αγώνες, τιμούμε την 1η του Μάη, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα.
Οι εργάτες του Σικάγου άνοιξαν με θυσίες το δρόμο της νίκης, κατακτώντας εργασιακά δικαιώματα που μέχρι χτες θεωρούνταν αυτονόητα.
Σήμερα, όμως, στην Ελλάδα των μνημονίων, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα τον ελληνικό λαό: ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, αυτοκτονίες, εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις στον «kαιάδα», ληστρική φοροεπιδρομή, «πετσόκομμα» μισθών και συντάξεων, σχολεία και νοσοκομεία που κλείνουν, ασθενείς χωρίς φάρμακα, παιδιά που πεινούν, το κοινωνικό κράτος σε πλήρη διάλυση και αποσύνθεση.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει και   4ο  (!) μνημόνιο, βάζοντας ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με τα νέα μέτρα: «χαράτσια», μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, νέα φοροεπιδρομή, εξαφάνιση των «απομειναριών» του εργατικού δικαίου και του κράτους πρόνοιας.
Απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική που «βομβαρδίζει» και «ακρωτηριάζει» τις ζωές μας ο μόνος νικηφόρος δρόμος είναι οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων.
Η Πρωτομαγιά του 2013 μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για μια άλλη πορεία στη χώρα, χωρίς μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις.
Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για την υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η χώρα.
Δίκτυο Συνδιακλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς
-Κάλεσμα σε μορφή pdf
-Αφίσσα σε μορφή pdf

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν προς έγκριση τα πρακτικά για Λιόσια και Φυλή!!!!!


Ολοκληρώθηκε η α’ φάση του διαγωνισμού για το εργοστάσιο του Γραμματικού - Έξι εταιρείες περνούν στη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου

Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός
- Ολοκληρώθηκε η α’ φάση του διαγωνισμού για το εργοστάσιο του Γραμματικού
- Έξι εταιρείες περνούν στη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου
Παρουσιάστηκε το σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΕΔΣΝΑ
Με την έγκριση του πρακτικού από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, ολοκληρώθηκε η α’ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό), με ΣΔΙΤ.
Στην επόμενη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου πέρασαν οι ακόλουθες 6 εταιρείες :

  • Ένωση Εταιρειών Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ – Ηλέκτωρ ΑΕ
  • Ένωση Προσώπων Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ – ΔΕΗ ΑΕ
  • ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
  • Ένωση Εταιρειών Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE
  • Ένωση Εταιρειών J & P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος
  • Novaera Hellas AE
Αποκλείσθηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας η εταιρεία Τοξότης ΑΕ και η Ένωση Προσώπων Ερέτβο ΑΕ – Δομοσπόρτ ΑΕ - Έγνων ΑΤΕ
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν προς έγκριση και των υπόλοιπων διαγωνισμών (Μονάδες Κερατέας, Λιοσίων, Φυλής), ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να σπάσουμε τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας. Στόχος μας είναι τα έργα να συμβασιοποιηθούν μέσα στο 2013 για να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 200 εκ. € και να πάψει η χώρα μας να είναι ουραγός στη διαχείριση των απορριμμάτων. Καλούμε την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να συμβάλλουν ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες και κυρίως να λυθούν τα προβλήματα με τα τεράστια χρέη του ΕΔΣΝΑ και των απαλλοτριώσεων».
Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκε το σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΕΔΣΝΑ. Όπως αποφασίστηκε το σχέδιο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου και θα τεθεί για διαβούλευση. Ακολούθως θα τεθεί εκ νέου στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία θα το εισηγηθεί για ψήφιση στο αρμόδιο όργανο που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο.
Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τον έλεγχο οικονομικής διαχείρισης και την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΕΣΔΚΝΑ για το 2011. Ο έλεγχος και η απογραφή θα συνεχιστούν και για το οικονομικό έτος 2012, έτσι ώστε ο ΕΔΣΝΑ να περάσει στην εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.

Του Στέλιου Ελληνιάδη Εμπιστευτικόν Εν Αθήναις τη 21η Απριλίου 2013 Στρατηγέ μου,

τα γεγονότα εις την Μανωλάδα εθορύβησαν τους εθνικόφρονας. Τι συμβαίνει επί του πεδίου των μαχών; Μας ξεφεύγει τόσο γρήγορα ο έλεγχος της καταστάσεως; Και καλά, τα παιδιά μας δικαιολογημένα έχασαν την ψυχραιμία τους μπροστά σε τόση μαυρίλα μαζεμένη και αποθρασυμένη, κι άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό. Ξέρουμε ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να ξεπαστρέψουμε τους ξένους, αναπήρους, χρονίως πάσχοντας, αδερφάς, κομμουνιστάς, δημοκράτας, χίπιδες, διανοουμένους, συνδικαλιστάς, αθιγγάνους, αρβανίτας, εβραίους, μουσουλμάνους, τούρκους, εαμοβούλγαρους,σκοπιανούς, πρόσφυγας, ρωσοπόντιους και όλους γενικώς τους παρεισάκτους. Αλλά αφού έγινε που έγινε η πράξη, δεν είναι πάρα πολύ ανησυχητικό ότι ενώ έριξαν τόσας σφαίρας από πολύ κοντινή απόσταση σε ένα μπουλούκι διακοσίων υπανθρώπων από το Μπάνγκλα Ντες, δεν κατάφεραν να σκοτώσουν ακαριαία ούτε έναν ρακένδυτο, εξασθενημένο από την ασιτία και άοπλο σκλάβο; Τόσο ανεκπαίδευτοι είναι οι άνδρες μας; Πώς θα προχωρήσουμε με τόσο ακατάλληλο δυναμικό; Ως επληροφορήθην, από την αστοχία τους, παρ’ ολίγον να σκοτωθούν μεταξύ τους!
Και λαβών αφορμήν από το ως άνω περιστατικό, στρατηγέ μου, σας προτείνω μιαν πιο ριζοσπαστικήν λύσην του προβλήματος της Μανωλάδος, αφού δεν είναι εισέτι ώριμαι αι συνθήκαι δια την τελικήν λύσην. Το σχέδιο μου είναι απλό και ρεαλιστικό, σε πλήρη αντιστοιχία με την ανωτερότητα της φυλής και της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας μας. Κατά πρώτον, με τον κατάλληλο θόρυβο εξωτερικά και τη συνεννόηση εσωτερικά με τον υπουργό κ. Δένδια, που συμπλέει μαζί μας έστω κεκαλυμμένα, θα εκδιώξουμε όλους τους ξένους υπανθρώπους από την Ηλεία, πράγμα εύκολο με τους προθύμους ομοϊδεάτας μας εις τα σώματα ασφαλείας. Εν συνεχεία, θα αναπληρώσουμε τας κενάς θέσεις εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας με δικά μας μέλη τα οποία υπακούουν τυφλά εις τας εντολάς σας. Οι αμοιβές τους θα είναι μικρότερες κι απ’ αυτές των μαύρων υπανθρώπων, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους τσιφλικάδες που μέχρι σήμερα ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ξένα χέρια στα χωράφια τους. Εν ανάγκη, και για να διευρύνουμε την επιρροή μας σε όλο αυτό τον κόσμο που στήριξε την επανάσταση της 21ης Απριλίου και ψήφισε υπέρ του Βασιλέως εις το κατάπτυστον δημοψήφισμα του 1974, τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα εργάζονται άνευ αμοιβής για όσο διάστημα κρίνουν ότι είναι αναγκαίο οι επιχειρηματίες της περιοχής. Εξάλλου, όπως ευφυώς έχει αποσαφηνιστεί, και οι είλωτες Έλληνες ήσαν, οπότε ουδέν πρόβλημα ηθικό και φυλετικό τίθεται. Επιπλέον, στρατηγέ μου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ισχύς μας θα αυξάνεται όσο θα αυξάνονται οι είλωτες, γι’ αυτό καλόν είναι να εκπαιδεύσουμε από τώρα τα μέλη και τους οπαδούς μας σ’ αυτό το μεγαλειώδες σχέδιο που θα εφαρμοστεί πλήρως μόλις καταλάβουμε την εξουσία. Για όσους εκδηλώσουν απορία ή δυσφορία, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους εξηγήσουμε ότι οι ένδοξοι αρχαίοι πρόγονοί μας προτιμούσαν δούλους από τη φυλή μας. Οι Σπαρτιάτες μπορεί να εκτέλεσαν μέχρι ενός όλους τους άνδρες που αιχμαλώτισαν μετά την άλωση των Πλαταιών κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, επούλησαν όμως όλες τις γυναίκες ως δούλες στη Σπάρτη και σε άλλες συμμαχικές τους πόλεις, πράγμα σύνηθες μεταξύ των Ελλήνων. Είναι δε ιστορικά τεκμηριωμένο ότι ούτε η Σπάρτη θα ήταν τόσο ισχυρή εάν δεν διατηρούσε με σιδηρά πυγμή αναλοίωτη την κατάσταση των ειλώτων. Γι’ αυτό, εμείς λατρεύουμε τους εμφυλίους πολέμους που αναδεικνύουν τη ρώμη της φυλής μας και απεχθανόμαστε όλους τους νερόβραστους φιλοσόφους, τραγωδούς, δημοκράτες και ειρηνιστές σαν τον Πλάτωνα, τον Ευρυπίδη, τον Περικλή και τον Αριστοφάνη που ζούσαν στην έκφυλη αθηναϊκή δημοκρατία, η οποία ενέπνευσε τον Διαφωτισμόν εις βάρος των βασιλέων, αυτοκρατόρων και δικτατόρων της εκκαθαρισμένης από μειάσματα ευρωπαϊκής ηπείρου χάριν της Ιεράς Εξετάσεως και ουκ ολίγων γενοκτονιών και εθνοκαθάρσεων που είχαν λάβει χώραν με αποκορύφωμα το πρόσφατον ναζιστικόν κλέος.
Σήμερα, σημαντικά βήματα γίνονται στην κατεύθυνση της πλήρους δικαιώσεως μας. Το κοινοβούλιο υποβαθμίζεται καθημερινώς από τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία, η αστυνομία δρα χωρίς φραγμούς υπακούοντας στα κελεύσματά μας, η οπλοφορία επιτρέπεται σιωπηρώς στους οπαδούς μας, οι νυχτερινές επιθέσεις των κομάντο μας δεν διώκονται, τα δικαστήρια αθώωνουν λόγω αμφιβολιών τα στελέχη μας, τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως που θα χρειαστούμε κατασκευάζονται και λειτουργούν ήδη από την τρικομματική κυβέρνηση και η κοινωνία χειραγωγείται ικανοποιητικά από τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχουν οι φιλικά διακείμενοι εις ημάς εργολάβοι, όπως φαίνεται από τας επιλογάς των εκλεκτών δημοσιογράφων Κασιμάτη, Κοττάκη, Πρετεντέρη, Τράγκα και πολλών άλλων.
Πιστεύοντας, στρατηγέ μου, ότι με τας προτάσεις μου συμβάλλω στην ταχύτερη και δραστικότερη επίτευξη των στόχων της Χρυσής Αυγής, παραμένω εις την διάθεσή σας και αναμένω εντολάς.
Μεθ’ υπολήψεως,
Αδόλφος Φιρερίδης
Απόγονος
παρασημοφορημένης
οικογενείας γερμανοτσολιάδων

Ο ΟΑΕΔ ανάβει (ξανά) φωτιές στην κυβέρνηση



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το "μήνυμα ενότητας" της κυβέρνησης, κατά τη δήλωση του πρωθυπουργού, η (προαναγγελθείσα) αποπομπή του Ηλ. Κικίλια από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ προκαλεί νέες τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν και η εξέλιξη αυτή ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη, ύστερα από τις αντιδράσεις των τελευταίων εβδομάδων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταγγέλλουν τον υπουργό Εργασίας για την πρωτοβουλία του και με σχεδόν πανομοιότυπο λόγο μιλούν για κινήσεις που δεν προάγουν το πνεύμα της κυβέρνησης συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε μέσω διαρροών "το λιγότερο άκομψη" την αποπομπή Κικίλια, προσθέτοντας ότι "δεν εξυπηρετεί την ενιαία λειτουργία και δεν προωθεί την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης".

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ, με επίσημη ανακοίνωση, επισημαίνει ότι "τέτοιου είδους κινήσεις δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης".

Στη θέση του κ. Κικίλια ορίστηκε ο Θ. Αμπατζόγλου, πρώην διοικητής του ΙΚΑ επί κυβέρνησης Ν.Δ. και νυν πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Διαβάστε ακόμη:
Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου νέος διοικητής του ΟΑΕΔ


Πηγή:

«Η τρόικα και η Μέρκελ καταστρέφουν την Ελλάδα»

Sarah-Wagenknecht
Δήλωση του ηγετικού στελέχους της, Sahra Wagenknecht, δημοσίευσε η γερμανική Αριστερά, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόλυση 15.000 υπαλλήλων στην Ελλάδα. Η Αριστερά επαναλαμβάνει την πλήρη αντίθεσή της με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την επιβληθείσα πολιτική λιτότητας:
«Τρία χρόνια μετά την έναρξη της επονομαζόμενης διάσωσης της Ελλάδας, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες είναι άνεργος και σχεδόν δύο στους τρεις νέους δεν έχουν δουλειά και προοπτική. Όποιος σε μια τέτοια κατάσταση επιβάλλει περικοπές και μαζικές απολύσεις, οδηγεί την χώρα οριστικά στην καταστροφή…
Το νέο πρόγραμμα περικοπών προβλέπει μεταξύ άλλων την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, όπως και μακρύτερο ωράριο για τους δασκάλους. Αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία ρεκόρ αντί να την μειώσει.
Αντ’  αυτού θα έπρεπε να γίνουν ξανά επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη σε κοινωνικές υπηρεσίες και στην οικολογική αναδόμηση, κάτι που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί χωρίς προβλήματα μέσω υψηλότερων φόρων και τελών στους εκατομμυριούχους.
Όμως, δυστυχώς, η τρόικα και η Καγκελάριος Merkel δεν ενδιαφέρονται για την διάσωση του πληθυσμού, αλλά γι’  αυτήν μεγάλων τραπεζών και κατόχων μεγάλης περιουσίας. Η Αριστερά προειδοποίησε για αυτά τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών εδώ και τρία χρόνια και θα τα αρνείται και εφεξής με συνέπεια».
Πηγη

Το ΠΑΣΟΚ φαλίριζε και ο ΓΑΠ έδινε 200.000 ευρώ


kosta rica… la vita e bella
Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση λάμβανε σκληρά μέτρα με σκοπό να εξοικονομηθούν χρήματα και το ΠΑΣΟΚ άφηνε απλήρωτους του εργαζομένους του λόγω έλλειψης χρημάτων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε dolce vita στην Κόστα Ρίκα. Τη… λυπητερή ύψους 200.000 ευρώ όμως δεν την πλήρωσε ο ίδιος, αλλά έφτασε στα χέρια του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Τη λυπητερή βρήκε στο γραφείο του ο κ. Βενιζέλος το Μάρτιο του 2012, όταν δηλαδή ανέλαβε χρέη προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου είχε ταξιδέψει στη Κόστα Ρίκα τον Ιανουάριο του ίδιου έτους για την ετήσια Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ανάλογο αίτημα για την κάλυψη εξόδων από το ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε και τον Απρίλιο του 2012 για να πάει ο ΓΑΠ σε σύνολο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Κειπ Τάουν. Κι όταν αντέδρασε ο Γιώργος του απάντησε : «Είναι προς τιμήν του ΠΑΣΟΚ ότι εκλέχτηκα και πάλι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς»

Της Παιδείας το Μνημόνιο

Της Παιδείας το Μνημόνιο

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Εκρηκτικό το κλίμα στην Παιδεία, που δέχεται επιπλέον συρρίκνωση

Ετοιμάζονται για απεργία οι καθηγητές,
πιθανόν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Δημόσια εκπαίδευση, 2013: χωρίς αναπληρωτές, χωρίς διορισμούς, με αύξηση ωραρίου, με σφαγιασμένο το μισθό τους, οι καθηγητές παίρνουν θέση μάχης με όπλο τους την απεργία. Οπλο που γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας βγάζει από το συρτάρι του ακόμη ένα χαρτί: νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
Τις εισηγήσεις των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης με τις υπό συγχώνευση σχολικές μονάδες μελετά ήδη ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, προκειμένου να προχωρήσει στην...
έκδοση υπουργικής απόφασης το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.
Οι εισηγήσεις των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που έγιναν έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, αφορούσαν περίπου 200 σχολεία στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα περισσότερα από αυτά στην περιφέρεια.
Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων είναι το «έσχατο μέτρο», όπως διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας θα περιμένει να δει το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων (αύξηση ωραρίου και πάγωμα στις προσλήψεις των αναπληρωτών) πριν ανακοινώσει τις νέες συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, η αύξηση του ωραρίου θα είναι τελικά δύο ώρες επιπλέον την εβδομάδα, για όλους τους καθηγητές, ανεξάρτητα από τα χρόνια υπηρεσίας. Η αρχική τροπολογία, που προέβλεπε από 2 έως 4 ώρες για όσους έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και γι' αυτό το λόγο τροποποιήθηκε προς το επιεικέστερο.
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ), που δημοσίευσε χθες η «Κ.Ε.», εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί κατά 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 11.795 θέσεις εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Πράγμα που σημαίνει ότι οι προσλήψεις σε αναπληρωτές δεν θα μειωθούν κατά 50%, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, αλλά θα είναι σχεδόν μηδενικές.
Υπάρχει πάντως κι ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, που λέει ότι θα γίνουν μέχρι 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών φέτος σε περιοχές όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου. Πρόκειται για το 30% των σχολικών μονάδων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, όπου ένας εκπαιδευτικός πρέπει να διανύσει τεράστιες αποστάσεις καθημερινά για να πάει στο πλησιέστερο σχολείο να καλύψει το ωράριό του.
Ενα ακόμη αρνητικό δεδομένο, που θα πρέπει να συνυπολογίσει για την κάλυψη των κενών τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας, είναι ο αριθμός συνταξιοδοτήσεων, που πέρσι ήταν 4.000. Η αύξηση του ωραρίου μάλιστα, σε συνδυασμό με την περικοπή του εφάπαξ επιπλέον κατά 10%, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών στην έξοδο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί για 5.000.
Στον αέρα οι Πανελλαδικές
«Ως έσχατο μέτρο» αντιμετώπιζε πριν από μια εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας και την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, και για το λόγο αυτό όλα τα στελέχη δήλωναν παντού ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί. Κι ας φαινόταν ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα, από τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, που προέβλεπε εξοικονόμηση 103 εκατομμυρίων ευρώ τις χρονιές 2013 και 2014 από τις μειωμένες προσλήψεις των αναπληρωτών.
Η αύξηση του ωραρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εκπαιδευτικούς. Είχαν προηγηθεί οι υποχρεωτικές μεταθέσεις. Μετά την τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους, με τη μέθοδο της δημιουργίας πλεονάζοντος προσωπικού, αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα θα δουν την πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση.
Το υπουργείο Παιδείας αιφνιδίασε με την κίνησή του αυτή το σύνολο των καθηγητών, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Το δ.σ. της ΟΛΜΕ συνεδριάζει εκτάκτως αύριο και δέχεται εισηγήσεις από παντού να κατεβάσει πρόταση για απεργία του κλάδου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Εάν η πρόταση αυτή περάσει, παραμονές του συνεδρίου της ΟΛΜΕ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου θα συμπέσουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ολες οι παρατάξεις των καθηγητών αναμένεται να τοποθετηθούν θετικά στην πρόταση για απεργία. Ακόμη και η ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, υπερέβη τη συνήθως πιο μετριοπαθή στάση της. «Το υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν από την ευαίσθητη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Αλλες δύο φορές στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά, με απεργία μέσα στις εξετάσεις. Το 1988, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου συνέπεσαν με τις εξετάσεις (προαγωγικές και εισαγωγικές), και το 1990, όταν υπήρξε σοβαρή απειλή για απεργία μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια διεξήχθησαν με καθυστέρηση τον Ιούλιο.
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ  από enet

Της Παιδείας το Μνημόνιο

Της Παιδείας το Μνημόνιο

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Εκρηκτικό το κλίμα στην Παιδεία, που δέχεται επιπλέον συρρίκνωση

Ετοιμάζονται για απεργία οι καθηγητές,
πιθανόν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Δημόσια εκπαίδευση, 2013: χωρίς αναπληρωτές, χωρίς διορισμούς, με αύξηση ωραρίου, με σφαγιασμένο το μισθό τους, οι καθηγητές παίρνουν θέση μάχης με όπλο τους την απεργία. Οπλο που γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας βγάζει από το συρτάρι του ακόμη ένα χαρτί: νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
Τις εισηγήσεις των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης με τις υπό συγχώνευση σχολικές μονάδες μελετά ήδη ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, προκειμένου να προχωρήσει στην...
έκδοση υπουργικής απόφασης το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.
Οι εισηγήσεις των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που έγιναν έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, αφορούσαν περίπου 200 σχολεία στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα περισσότερα από αυτά στην περιφέρεια.
Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων είναι το «έσχατο μέτρο», όπως διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας θα περιμένει να δει το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων (αύξηση ωραρίου και πάγωμα στις προσλήψεις των αναπληρωτών) πριν ανακοινώσει τις νέες συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, η αύξηση του ωραρίου θα είναι τελικά δύο ώρες επιπλέον την εβδομάδα, για όλους τους καθηγητές, ανεξάρτητα από τα χρόνια υπηρεσίας. Η αρχική τροπολογία, που προέβλεπε από 2 έως 4 ώρες για όσους έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και γι' αυτό το λόγο τροποποιήθηκε προς το επιεικέστερο.
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ), που δημοσίευσε χθες η «Κ.Ε.», εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί κατά 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 11.795 θέσεις εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Πράγμα που σημαίνει ότι οι προσλήψεις σε αναπληρωτές δεν θα μειωθούν κατά 50%, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, αλλά θα είναι σχεδόν μηδενικές.
Υπάρχει πάντως κι ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, που λέει ότι θα γίνουν μέχρι 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών φέτος σε περιοχές όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου. Πρόκειται για το 30% των σχολικών μονάδων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, όπου ένας εκπαιδευτικός πρέπει να διανύσει τεράστιες αποστάσεις καθημερινά για να πάει στο πλησιέστερο σχολείο να καλύψει το ωράριό του.
Ενα ακόμη αρνητικό δεδομένο, που θα πρέπει να συνυπολογίσει για την κάλυψη των κενών τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας, είναι ο αριθμός συνταξιοδοτήσεων, που πέρσι ήταν 4.000. Η αύξηση του ωραρίου μάλιστα, σε συνδυασμό με την περικοπή του εφάπαξ επιπλέον κατά 10%, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών στην έξοδο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί για 5.000.
Στον αέρα οι Πανελλαδικές
«Ως έσχατο μέτρο» αντιμετώπιζε πριν από μια εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας και την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, και για το λόγο αυτό όλα τα στελέχη δήλωναν παντού ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί. Κι ας φαινόταν ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα, από τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, που προέβλεπε εξοικονόμηση 103 εκατομμυρίων ευρώ τις χρονιές 2013 και 2014 από τις μειωμένες προσλήψεις των αναπληρωτών.
Η αύξηση του ωραρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εκπαιδευτικούς. Είχαν προηγηθεί οι υποχρεωτικές μεταθέσεις. Μετά την τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους, με τη μέθοδο της δημιουργίας πλεονάζοντος προσωπικού, αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα θα δουν την πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση.
Το υπουργείο Παιδείας αιφνιδίασε με την κίνησή του αυτή το σύνολο των καθηγητών, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Το δ.σ. της ΟΛΜΕ συνεδριάζει εκτάκτως αύριο και δέχεται εισηγήσεις από παντού να κατεβάσει πρόταση για απεργία του κλάδου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Εάν η πρόταση αυτή περάσει, παραμονές του συνεδρίου της ΟΛΜΕ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου θα συμπέσουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ολες οι παρατάξεις των καθηγητών αναμένεται να τοποθετηθούν θετικά στην πρόταση για απεργία. Ακόμη και η ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, υπερέβη τη συνήθως πιο μετριοπαθή στάση της. «Το υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν από την ευαίσθητη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Αλλες δύο φορές στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά, με απεργία μέσα στις εξετάσεις. Το 1988, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου συνέπεσαν με τις εξετάσεις (προαγωγικές και εισαγωγικές), και το 1990, όταν υπήρξε σοβαρή απειλή για απεργία μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια διεξήχθησαν με καθυστέρηση τον Ιούλιο.
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ  από enet

Της Παιδείας το Μνημόνιο

Της Παιδείας το Μνημόνιο

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Εκρηκτικό το κλίμα στην Παιδεία, που δέχεται επιπλέον συρρίκνωση

Ετοιμάζονται για απεργία οι καθηγητές,
πιθανόν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Δημόσια εκπαίδευση, 2013: χωρίς αναπληρωτές, χωρίς διορισμούς, με αύξηση ωραρίου, με σφαγιασμένο το μισθό τους, οι καθηγητές παίρνουν θέση μάχης με όπλο τους την απεργία. Οπλο που γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας βγάζει από το συρτάρι του ακόμη ένα χαρτί: νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
Τις εισηγήσεις των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης με τις υπό συγχώνευση σχολικές μονάδες μελετά ήδη ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, προκειμένου να προχωρήσει στην...
έκδοση υπουργικής απόφασης το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.
Οι εισηγήσεις των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που έγιναν έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, αφορούσαν περίπου 200 σχολεία στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα περισσότερα από αυτά στην περιφέρεια.
Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων είναι το «έσχατο μέτρο», όπως διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας θα περιμένει να δει το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων (αύξηση ωραρίου και πάγωμα στις προσλήψεις των αναπληρωτών) πριν ανακοινώσει τις νέες συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, η αύξηση του ωραρίου θα είναι τελικά δύο ώρες επιπλέον την εβδομάδα, για όλους τους καθηγητές, ανεξάρτητα από τα χρόνια υπηρεσίας. Η αρχική τροπολογία, που προέβλεπε από 2 έως 4 ώρες για όσους έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και γι' αυτό το λόγο τροποποιήθηκε προς το επιεικέστερο.
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ), που δημοσίευσε χθες η «Κ.Ε.», εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί κατά 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 11.795 θέσεις εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Πράγμα που σημαίνει ότι οι προσλήψεις σε αναπληρωτές δεν θα μειωθούν κατά 50%, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, αλλά θα είναι σχεδόν μηδενικές.
Υπάρχει πάντως κι ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, που λέει ότι θα γίνουν μέχρι 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών φέτος σε περιοχές όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου. Πρόκειται για το 30% των σχολικών μονάδων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, όπου ένας εκπαιδευτικός πρέπει να διανύσει τεράστιες αποστάσεις καθημερινά για να πάει στο πλησιέστερο σχολείο να καλύψει το ωράριό του.
Ενα ακόμη αρνητικό δεδομένο, που θα πρέπει να συνυπολογίσει για την κάλυψη των κενών τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας, είναι ο αριθμός συνταξιοδοτήσεων, που πέρσι ήταν 4.000. Η αύξηση του ωραρίου μάλιστα, σε συνδυασμό με την περικοπή του εφάπαξ επιπλέον κατά 10%, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών στην έξοδο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί για 5.000.
Στον αέρα οι Πανελλαδικές
«Ως έσχατο μέτρο» αντιμετώπιζε πριν από μια εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας και την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, και για το λόγο αυτό όλα τα στελέχη δήλωναν παντού ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί. Κι ας φαινόταν ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα, από τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, που προέβλεπε εξοικονόμηση 103 εκατομμυρίων ευρώ τις χρονιές 2013 και 2014 από τις μειωμένες προσλήψεις των αναπληρωτών.
Η αύξηση του ωραρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εκπαιδευτικούς. Είχαν προηγηθεί οι υποχρεωτικές μεταθέσεις. Μετά την τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους, με τη μέθοδο της δημιουργίας πλεονάζοντος προσωπικού, αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα θα δουν την πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση.
Το υπουργείο Παιδείας αιφνιδίασε με την κίνησή του αυτή το σύνολο των καθηγητών, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Το δ.σ. της ΟΛΜΕ συνεδριάζει εκτάκτως αύριο και δέχεται εισηγήσεις από παντού να κατεβάσει πρόταση για απεργία του κλάδου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Εάν η πρόταση αυτή περάσει, παραμονές του συνεδρίου της ΟΛΜΕ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου θα συμπέσουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ολες οι παρατάξεις των καθηγητών αναμένεται να τοποθετηθούν θετικά στην πρόταση για απεργία. Ακόμη και η ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, υπερέβη τη συνήθως πιο μετριοπαθή στάση της. «Το υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν από την ευαίσθητη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Αλλες δύο φορές στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά, με απεργία μέσα στις εξετάσεις. Το 1988, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου συνέπεσαν με τις εξετάσεις (προαγωγικές και εισαγωγικές), και το 1990, όταν υπήρξε σοβαρή απειλή για απεργία μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια διεξήχθησαν με καθυστέρηση τον Ιούλιο.
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ  από enet

Θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μια νέα σελίδα;

Οι πραγματικές προκλήσεις του υπό ίδρυση πολιτικού φορέα.Του Σπύρου Παναγιώτου*
Η προσυνεδριακή συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ με έναν τρόπο έχει ήδη ξεκινήσει. Το ερώτημα είναι αν η συζήτηση αυτή αλλά και το ιδρυτικό συνέδριο που θα ακολουθήσει θα αναμετρηθεί με τις πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις συγκρότησης ενός πολιτικού φορέα ικανού να εμπνεύσει, να συμβάλλει και να πραγματοποιήσει μια μετάβαση, με τομές και ρήξεις σε μια νέα Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη.
 
Έχουμε ανάγκη από ένα συνέδριο ουσίας. Ένα συνέδριο ανοιχτό στους εργαζόμενους και την κοινωνία, πραγματική δύναμη της ίδιας της μετάβασης. Κυρίως έχουμε ανάγκη να συζητήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να παίξουμε ρόλο και, σε αυτή την βάση, να συμφωνήσουμε μια πολιτική γραμμή και ένα σχέδιο.
Ζούμε, λοιπόν, σε συνθήκες καταστροφής, συντριβής της κοινωνίας, της οικονομίας της χώρας, σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα διαμορφώνονται συνθήκες έντασης όλων των γεωπολιτικών ζητημάτων στην περιοχή και ιδιαίτερα στοχευμένης επίθεσης ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των δύο εξελίξεων στην περιοχή μας θα είναι να ζήσουμε υπό την επίδραση περισσότερων τους ενός δυσμενών παραγόντων. Διάλυσης της κοινωνίας, ακραίας φτώχειας και συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων, αντιδημοκρατικών εκτροπών αλλά και συρρίκνωσης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δηλαδή σε συνθήκες πανεθνικής κρίσης και ήττας όσο οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού διαφεντεύουν την τύχη της χώρας.
Ένας φορέας, λοιπόν, που φιλοδοξεί να μετασχηματιστεί σε φορέα μετάβασης και ανατροπής και να αναλάβει μάλιστα την κυβέρνηση της χώρας θα κριθεί από τις απαντήσεις που θα δώσει στο σύνολο αυτών των προβλημάτων. Των προβλημάτων της κοινωνίας και όχι όσων εμείς ή κάποιοι από εμάς θα θέλαμε ή θεωρούμε σαν τις μεγάλες πολιτικές ή ιδεολογικές προκλήσεις της εποχής μας.
Συστηματική προετοιμασία
 
Η αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων προβλημάτων απαιτεί με τη σειρά της συστηματική προετοιμασία των πολιτικών όρων ενός σχεδίου μετάβασης και παράλληλα προετοιμασία του κόσμου στη βάση αυτού του σχεδίου. Έτσι, η «κατάργηση του Μνημονίου», η «διαγραφή του χρέους», η «επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης», το «καμιά θυσία για το ευρώ» πρέπει να συμπληρωθούν άμεσα με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας έξω από τις ράγες του μνημονίου, της διαπλοκής και του παρασιτισμού, στηριγμένο σε νέα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα, ικανού να πείσει για τη δυνατότητα να υπάρξουμε την επόμενη μέρα. Να συμπληρωθεί με τη διατύπωση ενός σχεδίου πολιτειακής επαναθεμελίωσης με πραγματική δημοκρατία έξω από τις ράγες του σημερινού πολιτικού συστήματος. Να συνοδευτεί με ένα σχέδιο μιας νέας εξωτερικής πολιτικής που θα δημιουργεί και αναθερμαίνει νέες και παλιές συμμαχίες, θα συγκροτεί συσπειρώσεις έξω από τα αποσταθεροποιητικά και φιλοπόλεμα σχέδια των ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη περιοχή.
Αυτές οι διαστάσεις-συμπληρώσεις του προγράμματος μας πρέπει με τρόπο πρωτότυπο και τολμηρό να τεθούν υπόψη των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός πολιτικού ρεύματος- κινήματος, υποκείμενου της μετάβασης και της αλλαγής. Ενός πολιτικού ρεύματος με συγκεκριμένη ταυτότητα που με αφετηρία την αντίθεση στο μνημόνιο θα θέτει στο επίκεντρο του αγώνα την ανεξαρτησία, της παραγωγική ανασυγκρότηση, την πραγματική δημοκρατία, βήματα χειραφέτησης των εργαζόμενων, μια νέα θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.
Αδιέξοδη πόλωση
 
Η αναγκαία συζήτηση και συμφωνία για αυτά θα καθιστούσαν το συνέδριό μας συνέδριο ουσίας. Με αυτή την έννοια, ο τρόπος που πολώνεται η συζήτηση στις γραμμές μας δεν βοηθά. Τα «κάτω» και «έξω», το «όχι στην Ε.Ε. και το ευρώ», η «συμμαχία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ» είναι λίγα, περιοριστικά, μη πειστικά, μια και δεν πασχίζουν να σχετιστούν με τις αναγκαίες πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις και δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη να εντοπιστεί το «αδύνατο σημείο του κρίκου» όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα σαν σημείο εκκίνησης βαθύτερων κοινωνικών μετασχηματισμών.
Με τον ίδιο τρόπο δεν βοηθούν οι βεβαιότητες ότι η επίλυση των προβλημάτων της χώρας μπορούν να αντιμετωπισθούν αποκλειστικά εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, με κάποια «επαναθεμελιώση» της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και αντιλαμβάνονται την αμφισβήτηση του παραπαίοντος ευρωπαϊσμού ως «δεξιά αντίληψη» ή τάση προς «εθνική απομόνωση». Το βασικό ερώτημα παραμένει: Προετοιμάζουμε το λαό και προετοιμαζόμαστε για μια ρήξη με την υπαρκτή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη; Ή έχουμε αυταπάτες για έναν εύκολο συμβιβασμό υπέρ μας;
Δεν μπορεί να προβληθεί μια πειστική γραμμή ούτε να χαραχθεί ένας δρόμος μετάβασης, επαναλαμβάνοντας ανιαρά όπλα και μεθόδους από τις αρνητικές παραδόσεις του παρελθόντος. Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση λύσεων για το σήμερα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με το τρόπο σκέψης και τα εργαλεία που είχαμε μέχρι τώρα.
Με αυτή την υποχρέωση καλείται να αναμετρηθεί το συνέδριό μας. Αυτό θα το καθιστούσε συνέδριο ουσίας.
* Ο Σπύρος Παναγιώτου είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Τα οργανωτικά ζητήματα, οι αντιλήψεις και η βάση

Του Τάσου Βαρούνη. Η συζήτηση για τα οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει.
Τόσο στην οργανωτική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, όσο και σε όποιες άλλες διαδικασίες γίνονται αυτό το διάστημα. Η συζήτηση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις για το τι πολιτικό φορέα θέλουμε. Ποια είναι μερικά βασικά ζητήματα;
 
Πρώτο, αν θα υπάρχει χώρος για να εκφραστεί ουσιαστικά η βάση του ΣΥΡΙΖΑ και τα νέα μέλη ή θα καταλήξουμε «λογικά» σ’ ένα συνέδριο στελεχών και οργανωμένων τάσεων. Εδώ υπάρχουν προτάσεις για ποσόστωση εκλογής για τα νέα μέλη και τη βάση του κόμματος, για όσους δεν συμμετέχουν σε θέσεις, όργανα και επιτελεία. Η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από πολλούς. Το αντεπιχείρημα ότι «αρκεί ο προσυνεδριακός διάλογος για να εκφραστεί η βάση» φανερώνει μια περιοριστική αντίληψη. Σύμφωνα με αυτή, δημοκρατία είναι η ελεύθερη διατύπωση γνώμης αλλά όχι και η πιο ενεργητική συμμετοχή στις αποφάσεις.
 
Δεύτερο, αν θέλουμε ένα μαζικό συνέδριο με πολλούς αντιπρόσωπους ή μια πιο στενή διαδικασία. Εδώ υπάρχουν διάφορες προτάσεις για το μέτρο εκλογής των αντιπροσώπων. Από το 1/10 μέχρι το 1/30. Το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνέδριο ουσίας με μεγάλο σώμα δεν στέκει. Φανερώνει φόβο και υποτίμηση για τον κόσμο που ακόμα προσδοκά από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ένα δογματισμό που συσχετίζει αυθαίρετα τον αριθμό των αντιπροσώπων με την παραγωγική και γόνιμη διαδικασία; Μια στρέβλωση ότι «πολιτική συζήτηση» είναι η συζήτηση κάποιων «πολιτικοποιημένων» στελεχών; Ή και μια άρρητη αποδοχή ότι είμαστε ευχαριστημένοι με τις μέχρι τώρα διαδικασίες του κόμματος;
 
Τρίτο, αν η πορεία προς το Συνέδριο θ’ αποτελέσει ένα σταθμό για τη μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την εγγραφή νέων μελών ή για την ακόμα μεγαλύτερη κατοχύρωση ομαδοποιήσεων στον «υπαρκτό» ΣΥΡΙΖΑ. Ο κίνδυνος άλωσης του κόμματος από αριβίστες ή από εγγραφές της τελευταίας στιγμής και αποκλειστικά για εκλογικούς σκοπούς δεν φαίνεται να αντιστοιχεί και τόσο στην πραγματικότητα. Μάλλον, ζούμε την αντίστροφη πορεία και άλλα προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε: Συνελεύσεις χωρίς μεγάλη συμμετοχή, «πάγωμα» αρκετών φίλων και μελών του κόμματος, στασιμότητα. Πρόβλημα που δεν είναι, βέβαια, μόνο οργανωτικό.
 
Τέταρτο, ακριβώς επειδή είναι κυρίως πολιτικά τα προβλήματα και οι λύσεις τους, για το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, που είναι αν το Συνέδριο θα βοηθήσει στην πολιτική ενοποίηση γύρω από μια κατεύθυνση και στην προετοιμασία για όσα έρχονται ή απλά θα καταγράψει εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Η δυναμική επανεμφάνιση του «Κανένα» στις δημοσκοπήσεις και κυρίως τα μηνύματα που έρχονται από παντού, αυτή την ανάγκη υποδηλώνουν: Για έναν ΣΥΡΙΖΑ ζωντανό φορέα της μετάβασης σε μια άλλη Ελλάδα, σε σύνδεση και με δεσμούς με τον κόσμο που παλεύει για την επιβίωση. Ένας τέτοιος φορέας χρειάζεται μπόλικη σκέψη, πρωτοτυπία και πλούτο σχετικά με τους τρόπους που θα οργανώνεται, θα λειτουργεί, θα αποφασίζει.
* Ο Τάσος Βαρούνης είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ,ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ-ΧΘΕΣ ΤΟΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ" ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 490ΕΥΡΩ


Ο Αντώνης Σαμαράς λίγες ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μέργου για τον κατώτατο μισθό δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μείωση του. «Το έχουμε πει! Ακόμα και ο Ολι Ρεν το είπε μόλις χθες. Βεβαίως και δεσμεύομαι...» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. 
RealNews 17-2-2013
ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ,ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ,ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 490 ΕΥΡΩ.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...
ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2013

Κούνια που σε κούναγε...

Κούνια που σε κούναγε...

Μόνο στραβοί και φοβισμένοι λειτουργούν όπως Εμείς.
Βολεμένοι σε καναπέδες...
αθροίζουμε κάθε μέρα τις κυβερνητικές αποτυχίες.
Αναμένουμε το επόμενο πακέτο μέτρων...
για να γονατίσουμε περισσότερο.
Παρακολουθούμε καθημερινά, φανφάρες, τυχοδιωκτισμούς 
και παραπληροφόρηση.
Κοκκοραμαχίες στη Βουλή, λεονταρισμοί στην T.V.

Ο καθένας επό Εμάς διαβεβαιώνει τον διπλανό του 
πως έρχονται χειρότερα.
Πως το τούνελ έχει μήκος...απροσμέτρητο.
Ανταλλάσσουμε καθημερινές εμπειρίες από τις τιμές στα super market.
" Σήμερα μού έφυγαν 70 ".
"Εχω και το φροντιστήριο του παιδιού".
" Ηρθε η ΔΕΗ ".
" Τί έκανες;; Βρήκες μεροκάματο;; ".
" Δεν πάτησε άνθρωπος στο μαγαζί ".
" Τον άλλο μήνα γεννάει η κυρά ".
"Φοβάμαι..θα με απολύσουν".
Διάλογοι καθημερινότητας.
 Φόβος και ανασφάλεια... 
Τ ρ ό μ ο ς.
Πέφτεις για ύπνο και προσεύχεσαι στις "εταίρους" να μας λυπηθούν!!
Ξυπνάς και εύχεσαι νάναι ευδιάθετη η τρικομματική Συμμορία!!
Επενδύεις στην Αναβολή
"Οσο πιο αργά μούρθει το μπιλιετάκι, τόσο καλύτερα"...σκέφτεσαι
Κούνια που σε κούναγε, καψερέ μου.
Οσο και να προσεύχεσαι, όσο και να παρακαλάς...την έχεις βαμμένη.
Και το μπιλιετάκι θα σου έρθει και το πρόσθετο πακέτο.
 Θα χάσεις κι άλλο από το μισθό σου. Τη σύνταξή σου
Τη δουλειά σου.
Ο τζίρος σου θα πέσει περισσότερο
Και νέους φόρους θα πληρώσεις κι άλλο θα ανέβουν οι τιμές.
...............................................
Για πόσο ακόμα θα περιμένουμε το Θαύμα;;!!
Πόσο ακόμα θα αρκούμαστε σε διαπιστώσεις;;
Πότε, επιτέλους, θα Ξεσηκωθούμε;;

Δεν υπάρχουν Σπάρτακοι. Αναρτήθηκε από Δημήτριος Ζ

Δεν υπάρχουν Σπάρτακοι.

Εχουν σηκωμένα τα μανίκια και δουλεύουν...
Νύχτα-μέρα. 24ωρα στη σειρά.
Στραγγίζουν τα νεοφιλελεύθερα μυαλά τους και καταλήγουν:

Πετσόκομμα μισθών,εισοδημάτων,επιδομάτων.
Αύξηση φορολογίας και χαράτσια.
Παραπάνω μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.
Απολύσεις παντού.Ανεργία παντού.
Μαγαζιά για κλείσιμο.Επιχειρήσεις για πούλημα.
Κουράστηκαν τα κοπρόσκυλα.
Πήραν και βοηθούς.Νέα κοπρόσκυλα.Νέα άλλοθι.
Συγκυβερνήτες Σφάχτες.
Συναινετικοί Δήμιοι.
ΟΛΑ για την Καρέκλα.Για το Χρήμα.Την Εξουσία.

Κι ΕΜΕΙΣ...Θεατές...Καρτεράμε...
Τι καρτεράμε, ωρέ;;
Να μας λυπηθούν οι Βάρβαροι Κατακτητές;;
Τα Γουρούνια;; Τα Λαμόγια;; Οι "εταίροι";; Οι τοκογλύφοι;;
Η Σιωπή Μας τους Λυτρώνει.
Τους ΒολεύειΤους Ενισχύει.

Τι καρτεράτε,ωρέ;;
Η Συναίνεση τους μαρτυράει ΦΟΒΟ.
Μας Τρέμουν.
Τρέμουν το Λαό.
Συνασπίστηκαν να μας Αντιμετωπίσουν!!

ΟΧΙ μούντζες και γιαούρτια.
Αντίσταση-Οργή-Φωνή...τα ΟΠΛΑ μας.

Πλατείες και Δρόμοι...η ΛΥΣΗ.

ΜΗΝ ΚΑΡΤΕΡΑΤΕ...ΣΠΑΡΤΑΚΟΥΣ!!
ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ...
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ...


(Επαναληπτικό αφιέρωμα στους...Σκλάβους!!).

Χτυποκάρδια στο θρανίο

Θόρυβος έχει προκληθεί μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Χωνί», σύμφωνα με το οποίο καθηγήτρια απολύθηκε από το Κολέγιο Αθηνών επειδή έπιασε τον γιο του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει. Αναμένεται διάψευση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ώστε να βεβαιωθούμε πως η είδηση είναι αληθινή.



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο γιος του Αντώνη Σαμαρά αντέγραφε από την Γιαδικιάρογλου που αντέγραφε από την Παπασταύρου.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό σε ποιο μάθημα αντέγραφε ο γιος του Αντώνη Σαμαρά, αν και υπάρχουν πληροφορίες πως αντέγραφε στην Παρασκευή Πίτσας.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν ζήτησε την απόλυση της καθηγήτριας αλλά, μόλις έμαθε πως ο γιος του αντέγραφε, ζήτησε από την διεύθυνση του Κολεγίου να τον κουρέψουν με την ψιλή, να του σκίσουν το παντελόνι και να τον περιφέρουν στους δρόμους του Ψυχικού για διαπόμπευση και παραδειγματισμό.
Εν τω μεταξύ, σάλο αναμένεται να προκαλέσει η είδηση πως η Ομάδα Αλήθειας αντέγραφε από τον Γκαίμπελς, αν και οι ίδιοι υποστηρίζουν πως διόρθωναν τα λάθη του Γκαίμπελς που ήταν σκράπας στην προπαγάνδα.

Ρουτίνα 29 Απρ, ’13 3:56 ΠΜ Εγραψε: Pitsirikos

Υπερψηφίστηκε χτες από τη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι Έλληνες έκαναν βόλτες στη λιακάδα, αποδεικνύοντας περίτρανα την ωριμότητά τους και την πεποίθησή τους πως όσα συμβαίνουν μέσα στη Βουλή δεν τους αφορούν καθόλου.
Ανάμεσα στα άλλα πολύ θετικά μέτρα, προβλέπεται μισθός που δεν θα ξεπερνάει τα 490 ευρώ, ενώ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών οι αποδοχές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ.
Τα 490 ευρώ θα είναι για τους τυχερούς, αφού, αν προσέξει κάποιος τη διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του Γιάννη Στουρνάρα, θα διαπιστώσει πως ο μισθός μπορεί να είναι και μικρότερος.
Θεωρητικά, ο νέος κατώτατος μισθός γίνεται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας – λες κι όλα τα υπόλοιπα είναι σύμφωνα με τον Νόμο –, και υποτίθεται ότι αφορά ανέργους, αλλά, με 27% ανεργία, σύντομα θα γίνει αντιληπτό πως αφορά τους πάντες• εκτός, βέβαια, από αυτούς που τον ψήφισαν και αυτούς που θα ουρλιάζουν στα ΜΜΕ πως είναι θετικό και αναγκαίο μέτρο.
Πριν από δυο μήνες, o Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί προσωπικά πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού αλλά το ξανασκέφτηκε ο άνθρωπος –και καλά έκανε-, αφού, άλλωστε, ο ίδιος είναι εντελώς διακοσμητικός και τις αποφάσεις τις παίρνει η Τρόικα, και τις πλασάρουν μετά στο πόπολο οι Πρετεντέρηδες και κάτι λουλούδες της Συγγρού.
Μαζί με τον μισθό κάτω από 490 ευρώ, προβλέπεται και μείωση των εργοδοτικών εισφορών –ως μέτρο ανάσχεσης τα ανεργίας-, οπότε είναι σίγουρο πως στο επόμενο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πως ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει και πίπες.
Δεν πειράζει, πάντως, αφού αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνουμε στο ευρώ, έστω κι αν στο τέλος δεν θα πληρώνεται κανείς.
Τα 490 ευρώ θα δίνονται στους εργαζόμενους σε χαρτονόμισμα των 500 ευρώ και αυτοί θα δίνουν ρέστα 10 ευρώ, για να κινείται το χρήμα και να ανέβει η αγορά.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα έχουν συνέχεια τον φόβο μην τους επιτεθεί κάποιος και τους κλέψει το 500άρικο, και αυτό θα τους κάνει να νομίζουν πως είναι καλοπληρωμένοι και προνομιούχοι.
Επίσης, είναι σημαντικό πως η γενιά των 700 ευρώ –για την οποία τόσος θόρυβος έγινε πριν λίγα χρόνια- μοιάζει πια με γενιά εφοπλιστών μπροστά στη σημερινή, και ακούς νέους ανθρώπους να λένε «ελπίζω μια μέρα να καταφέρω να βγάζω 700 ευρώ».
Έχει και τα καλά του το Μνημόνιο. Με κάνει να αισθάνομαι πλούσιος. Κροίσος.
(«…να μη δεσμεύσουμε τις ζωές μας στη στυγνή εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας.»)

Εκτροχιάστε τις Ιδιωτικοποιήσεις

Ντοκιμαντέρ παραγωγής INFOWAR για την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου. Απλά να προσθέσουμε ότι:


  • Τα στατιστικά της Ε.Ε. για τις ΔΕΚΟ και την περιουσία του δημοσίου δείχνουν έσοδα στον προϋπολογισμό ποσού 15,1 δις € για το 2011 ή 7 % του ΑΕΠ.
  • Οι ζημιές φυσικά και δεν ιδιωτικοποιούνται, αλλά καταγράφονται στο δημόσιο χρέος.
  • Ο ΟΣΕ είχε προμηθευτή την SIEMENS.
  • Τα χρέη του ΟΣΕ μπορούν να διαγραφούν ως παράνομα, σε περίπτωση που οφείλονται σε μίζες, κακοδιαχείριση ή σε άλλη εγκληματική πράξη.

Για να δείτε το ντοκιμαντέρ πατήστε ΕΔΩ

Γράφει ο Γιώργος Πάσογλου

Νομικά Ανάλατα http://nomika-analata.blogspot.com/2013/04/blog-post_8238.html#ixzz2Rsl5z8LE
https://www.facebook.com/groups/515819975096677
Follow us: @NomikaAnalata on Twitter

«ΝΑΙ και στα τρία!»

Πάμε λουκέτο 

Του Λάκη Μπέλλου  twitter.com/pamelouketo

Το «Ναι και στα τρία», που ήταν η απάντηση για όσους ψήφιζαν το «ένα πολυνομοσχέδιο» και τις «δύο τροπολογίες», απεικονίζει και χαρακτηρίζει τι ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ολοι λυπήθηκαν την Ολγα Κεφαλογιάννη που ήταν η πρώτη γυναίκα που έπρεπε να πει «Ναι και στα τρία», αλλά κατάφερε να πει διστακτικά «Ναι σε όλα» και να μην είναι σήμερα το διαφημιστικό τρέιλερ σε όλο τον κόσμο.

Ο Στουρνάρας, προκλητικός: «Ναι, στα τρία μας – πολυνομοσχέδιο και δύο τροπολογίες που έχουμε καταθέσει».

Το θέαμα στη Βουλή μπορεί να χαρακτηριστεί με έναν ή όλους τους παρακάτω χαρακτηρισμούς:
1. Τσίρκο
2. Παιδική χαρά
3. Προς Θεού, δεν ισχύει η γνωστή έκφραση «να καεί το μπιπ κ.λπ.»

Ο Στουρνάρας κατέθεσε μάλιστα και τροπολογίες μετά την ψηφοφορία.

Ο Σαμαράς τον κατάλαβε τον χαμό και δεν πήγε στη συζήτηση.Η απουσία του αποδόθηκε και στο ότι:
- Ηταν κατακουρασμένος από την Ολυμπία οδό.
- Εβλεπε την Μπεκατώρου στο ριάλιτι του ΑΝΤ1 με μεταμορφώσεις επωνύμων.
- Μιλούσε με τη Μέρκελ επί ώρες.
- Πιο συχνά πάει στην ελληνική Βουλή ο Τόμσεν.
Ο Βενιζέλος βέβαια περίμενε πώς και πώς να αρπάξει το μικρόφωνο στη Βουλή. Για πρώτη φορά μάλιστα χειροκροτήθηκε από όλους. Πιο πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μερικές φορές μιλούσε σαν τη Λουκά και προφήτευε διάφορα. Ηταν τόσο πειστικός μάλιστα που όταν μίλησε ο Στουρνάρας, μπήκε ξαφνικά στο πλάνο.

Απίστευτα πολλά τα πάσης φύσεως εκκαθαριστικά που θα στείλει η Εφορία. Δεν θα σταλούν μόνο στις ημερομηνίες 14 Μαΐου, 21 Ιουνίου, 15 Αυγούστου, 8 Σεπτεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου και τζόκερ 5 Δεκεμβρίου.

Το τούνελ στην Ολυμπία οδό το έδωσαν στα ΙΚΕΑ να το κάνει κομμάτια και να το συναρμολογήσουν στα Γιάννινα, για να γίνει κι εκεί φιέστα.

Το μεγαλύτερο σόου θα γίνει όμως στη Μύκονο. Τα καρντάσια Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης θα πάνε να φωτογραφηθούν με τις αδελφές Καρντάσιαν.

Χαμός με τον Καμμένο που αποχώρησε. Στιλιστικά είχε βάψει τα μαλλιά του με το χρώμα «50 αποχρώσεις του γκρι».

Ο Καραμανλής ήταν υπεραναλυτικός και ψήφισε «ΝΑΙ στα τρία. Κοντοσούβλι, σπληνάντερο, κοκορέτσι».

Ο Σαμαράς εμφανίστηκε σαν τη Στανίση στο τέλος. Μόνο λαμπάδα που δεν κρατούσε. Επρεπε όμως γιατί περνούσαν οι βουλευτές και τον προσκυνούσαν για το αποτέλεσμα.

……………………………………………………………..

Η σωστή απάντηση είναι «ΝΑΙ στα τέσσερα».

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 4147/2013.

     Αθήνα, 29 Απριλίου 2012

     Αριθμ. Πρωτ.: 417



      Προς: Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.




Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του Νόμου 4147/2013 «Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας” και άλλες διατάξεις» και δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 98/26-4-2013.

Αναλυτικά οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού είναι οι πιο κάτω:

Άρθρο 3: Επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων.

«Για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού από τα υπηρεσιακά συμβούλια των άρθρων 4 και 5 του Ν.3584/2007 (Α΄ 143) όπως ισχύουν, έως την εφαρμογή των πάγιων διατάξεων του άρθρου πρώτου του Ν.3839/2010 (Α΄ 51) για τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, εφαρμόζονται αναλογικά οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου πέμπτου του ίδιου νόμου».

Με τη διάταξη αυτή επεκτείνονται οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου πέμπτου του Ν.3839/2010, που καθορίζουν τον τρόπο επιλογής των Προϊσταμένων των Οργανικών Μονάδων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού μέχρι την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπει ο Ν.3839/2010 ενιαία για όλο το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

Άρθρο 5: Διάρκεια άδειας χωρίς αποδοχές υπαλλήλων Ο.Τ.Α.

«Στην παρ. 2 του άρθρου 58 του Ν.3584/2007 (Α΄ 143) αντί των λέξεων «δύο (2) ετών» τίθενται οι λέξεις πέντε (5) ετών».


Με την παρούσα ρύθμιση εξομοιώνεται ο χρόνος χορήγησης άδειας χωρίς αποδοχές για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν.3986/2011 για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ.

Άρθρο 13: Ρύθμιση για τους Δημοτικούς Παιδικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

«1. Η περίπτωση α΄ της παρ.2, του άρθρου 9 του Ν.4018/2011 (Α΄215) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«6α. Έως την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των Παιδικών και των Βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων ή μεταφέρθηκαν στους δήμους, ή συστήνονται εντός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου ή ως υπηρεσία του Δήμου και πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2014, θέση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επέχει η συστατική τους πράξη ή ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, εφόσον πρόκειται για υπηρεσία. Εντός της ίδιας περιόδου είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας Παιδικού ή Βρεφονηπιακού σταθμού από δήμο μετά την κατάργηση του οικείου Ν.Π.Δ.Δ.».
2. Στο τέλος της παρ. 14 του άρθρου 19 του Ν.4071/2012 (Α΄ 16) προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:
«Με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, καθορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών, με βάση πρότυπο κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος εκδίδεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε., της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και της Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέχρι τη σύνταξη νέων κανονισμών λειτουργίας, οι Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί εξακολουθούν να λειτουργούν με τους υφιστάμενους κανονισμούς.
Οι διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 12 του Ν.2880/2001 (Α΄ 9), καθώς και της παρ.4 του άρθρου 41 του Ν.3801/2009 (Α΄ 163), καταργούνται».

Με την παρ. 1 του άρθρου 13 καλύπτεται το πρόβλημα στη νόμιμη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ενώ με την παρ. 2 επικαιροποιείται η διαδικασία έκδοσης του Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, με βάση Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των εργαζομένων.

Άρθρο 14: Μετάταξη προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας σε αντίστοιχη υπηρεσία  Δήμου.

«Η παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν.3731/2008 (Α΄ 26) τροποποιείται ως εξής:
«Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί να μεταταγεί σε αντίστοιχη υπηρεσία Δήμου, αν δεν συμπληρώσει τουλάχιστον πενταετή υπηρεσία στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας».

Με τη διάταξη αυτή τροποποιείται το άρθρο 14 του Ν.3731/2008 σχετικά με την μετάταξη του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας από τα οχτώ (8) χρόνια στα πέντε (5) χρόνια σε άλλη υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου της επιλογής τους.

Άρθρο 15: Τροποποιήσεις του Ν.4024/2011.

«1. Το ενδέκατο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.4024/2011 (Α΄ 226) αντικαθίσταται ως εξής:
«Για τους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού η απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο σύμφωνα με τα άρθρα 48 και 176 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007, Α΄ 143), για τους Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού η απόφαση εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη».
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 20 του Ν.4024/2011 (Α΄ 226), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 45, παρ. 1 του Ν.4071/2012 (Α΄ 85), προστίθεται εδάφιο β΄ ως εξής:
«β. Οι αποφάσεις καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού δημοσιεύονται σύμφωνα με το άρθρο 79, παρ.4 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006)».
3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 20 του Ν.4024/2011 (Α΄ 226) καταργείται και το δεύτερο εδάφιο αναδιατυπώνεται ως εξής:
«Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ.17 του άρθρου 32 του Ν.3232/2004 (Α΄ 48) και της παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν.3205/2003 (Α΄ 297) με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου».

Με τη διάταξη αυτή η αρμοδιότητα έκδοσης των αποφάσεων καθιέρωσης της υπερωριακής εργασίας για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού προσαρμόζεται σε αυτά που προβλέπει ο Ν.3584/2007 όπως ισχύει.

Καθώς και ότι οι αποφάσεις καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού δεν δημοσιεύονται από την ισχύ του Νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) αλλά δημοσιεύονται με την ανάρτηση στο Δημοτικό Κατάστημα.

Άρθρο 16: Δημοσίευση αποφάσεων που αφορούν Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α Α΄ Βαθμού.

«1. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 10 του Ν.4071/2012 (Α΄ 85) καταργούνται.
2. Αποφάσεις που αφορούν στη σύσταση, τροποποίηση, συγχώνευση, λύση ή κατάργηση Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων και Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου λαμβάνονται σύμφωνα με τα άρθρα 226-270 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006). Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνονται με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Με τη διάταξη αυτή καθορίζεται η διαδικασία με την οποία κάθε απόφαση θα στέλνεται πριν την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. για έλεγχο στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να μειωθούν οποιαδήποτε καθυστέρηση και λάθη στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών.

Άρθρο 21 – παρ.3

«3α. Κατά την αληθή έννοια του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου 89 του Ν.3584/2007 (Α΄ 143) η προβλεπόμενη στη διάταξη αυτή προθεσμία του ενός (1) μήνα είναι ενδεικτική.
β. Πράξεις, εισηγήσεις και άλλα έγγραφα που έχουν υπογραφεί από τους προϊσταμένους που ορίζονται, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 100 του Ν.3584/2007 (Α΄ 143), καθώς και επιδόματα ευθύνης που έχουν καταβληθεί σε αυτούς μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου θεωρούνται ότι έχουν υπογραφεί και καταβληθεί νομίμως».

Με την τροπολογία αυτή δίνεται λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς Ο.Τ.Α. με τη χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης του άρθρου 18 του Ν.4024/2011, από τις πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με το έγγραφο αυτό, σας στέλνουμε και το Φ.Ε.Κ. του Ν.4147/2013 και παρακαλείστε για την ενημέρωση τόσο των υπηρεσιών όσο και των συναδέλφων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
        Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                                       Γιάννης Τσούνης