Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι φράουλες ανήκουν σε αυτόν που τις μαζεύει

Οι φράουλες ανήκουν σε αυτόν που τις μαζεύει



[ … ] Η φράουλα είναι ένα από τα κατεξοχήν προϊόντα που οι οικονομολόγοι ονομάζουν, εντάσεως εργασίας. Με απλά λόγια για το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής της, ευθύνεται η εργασία που χρειάζεται.
Είναι επίσης ένα ευπαθές προϊόν με πολύ μικρή σεζόν και πολύ συγκεκριμένες κλιματικές προτιμήσεις. Για την ακρίβεια αγαπά τα ηπειρωτικά κλίματα ελαφρώς πιο βόρια της ελλάδας. Και τότε γιατί σκατά η ελλάδα και η ισπανία εξάγουν φράουλες? Μα γιατί βάση του συνθήματος όλα τα φρούτα όλες τις εποχές, η σεζόν της φράουλας στην ελλάδα έρχεται νωρίτερα από τη σεζόν της πραγματικής φράουλας. Α ναι ξέχασα να σας πω. Αν είστε από τη βόρια ελλάδα ή αν έχετε φάει φράουλες της κεντρικής ευρώπης στην εποχή τους, θα ξέρετε ήδη πως η φράουλα μανωλάδας έχει τόση σχέση με φράουλα, όσο η ντομάτα ολλανδίας έχει σχέση με ντομάτα [ … ]
Απόσπασμα από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο του Techie Chan(1) με τίτλο «Οι φράουλες ανήκουν σε αυτόν που τις μαζεύει».
Διαβάζοντας το κείμενο έπεσα πάνω σε μια μικρή έρευνα της Λαμπρινής Θωμά στο ‘The press Project’(2) όπου μπορεί κανείς να αποκτήσει μια εικόνα για τις πρακτικές τύπου Μανωλάδας που εφαρμόζονται από τους (πιο πολιτισμένους από εμάς) Ευρωπαίους γείτονες, αλλά και τους υπηκόους της πέραν του Ατλαντικού οπερετικής υπερ-δημοκρατίας …
[ … ] Στην ισχυρή Γερμανία της ανάπτυξης,(3) πάλι, έχουμε περιπτώσεις όπως των Ρουμάνων εργατών που εργάζονταν ως οικοδόμοι σε μεγάλες κατασκευές στην Φρανκφούρτη για ένα (1) ευρώ(4) την ώρα και που ο εργολάβος τους παρακράτησε τα διαβατήρια και τους έβαλε να υπογράψουν ότι εργάζονται ως «αυτοαπασχολούμενοι», δηλαδή χωρίς ασφάλιση ή οποιαδήποτε κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ― είναι ο κανόνας για ανειδίκευτους μετανάστες, σε βαθμό που η Γερμανική συνδικαλιστική ομοσπονδία DGB(5) ξεκίνησε πρόσφατα το πρόγραμμα «Δίκαιη κινητικότητα», για να προωθήσει τη δικαιότερη αντιμετώπιση των μεταναστών εργατών.
Δούλος, το Επάγγελμα του Μέλλοντος
Τίποτα από όσα τραγικά είδαμε τις τελευταίες μέρες, και δυστυχώς θα ξαναδούμε, δεν είναι ελληνικό. Είναι η παγκόσμια βάρβαρη όψη του καπιταλισμού. Φαινόμενο της “ελεύθερης αγοράς” των σκλαβωμένων ανθρώπων. Οι δουλειές που κάνουν οι παράνομοι μετανάστες, δεν είναι δουλειές που θα έκανε κάποιος άλλος με τα ίδια χρήματα και τις ίδιες συνθήκες. Είναι δουλειές που δε θέλει κανείς να κάνει, γιατί είναι δουλεία και κανείς ηθελημένα δε γίνεται δούλος (εξαιρείται η κυβέρνηση). Όσο για τη φράουλα, αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς τομείς εκμετάλλευσης και σύγχρονης δουλείας(6) παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα(7) [ … ]
Απλώς κάνετε κλικ στα links. Αξίζει !

Syriza – Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην πορεία για την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, βρίσκεται στην Πορτογαλία όπου, με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, συμμετείχε στην καθιερωμένη πορεία μνήμης. Κατά τη διάρκεια της πορείας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Πριν από τριάντα εννιά χρόνια η δημοκρατία επέστρεψε στην Πορτογαλία. Λίγο μετά, επέστρεψε στην Ισπανία.  Σήμερα, τριάντα εννιά χρόνια μετά, χρειάζεται μια μεγάλη, ριζική αλλαγή στον ευρωπαϊκό Νότο:
Η επιστροφή της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Η κοινή πάλη των λαών για μια νέα Μεσογειακή Άνοιξη, που θα διώξει τα βάρη της λιτότητας από τους λαούς, θα βγάλει τους λαούς από αυτό τον ολισθηρό και αδιέξοδο δρόμο των μνημονίων και θα ξαναφέρει τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.
 Το μήνυμα της σημερινής παρουσίας μας εδώ είναι ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου μπορούν να νικήσουν, εάν καταφέρουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Έχουμε κοινές ρίζες, κοινή διαδρομή, πρόσφατη κοινή ιστορία και μπορούμε να έχουμε και κοινό μέλλον, αγώνων και επιτυχιών.
Αυτό που χρειάζεται είναι να βγούνε στο προσκήνιο, όχι μόνο τα κόμματα της αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Όπως στην Ελλάδα, έτσι, πολύ σύντομα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενδεχομένως και στην Ιταλία, να ωριμάσουν οι συνθήκες για μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Για μια μεγάλη, δημοκρατική αλλαγή που θα φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες των λαών».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/04/2013

Syriza – Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα για την σημερινή ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την Νέα Δομή Δυνάμεων

Η σημερινή ενημέρωση προς τους βουλευτές – μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν εκτενής και ενδιαφέρουσα. Διήρκησε, μάλιστα, μαζί με τις παρεμβάσεις όλων σχεδόν των συμμετεχόντων, περίπου επτά (7) ώρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα αξιολογήσει τις εξαγγελίες με πληρότητα όταν θα παραλάβουμε και γραπτό κείμενο, κάτι το οποίο ζητήσαμε ήδη από τον κ. Υπουργό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Προς το παρόν επισημαίνουμε ότι
(α) η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής δεν εξαντλεί την προβλεπόμενη υποχρέωση, που ρητά ορίζει η παρ. 6 του άρθρου 72 του Νόμου 3883/2010 με βάση την οποία «πριν τη λήψη της απόφασης της παραγράφου 1 (δηλ. απόφαση ΚΥΣΕΑ) ενημερώνεται πλήρως και διατυπώνει τη γνώμη της η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής». Στην σημερινή συνεδρίαση δεν κρατήθηκαν πρακτικά και δεν κατεγράφη τελική γνώμη επί της πρότασης από τους βουλευτές και τα κόμματα. Ως εκ τούτου, η από το νόμο προβλεπόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής εκκρεμεί.
(β) αλγεινή, τέλος, εντύπωση προκάλεσε σε όλους μας το γεγονός ότι ενώ η ενημέρωση και η συνεδρίαση έγιναν με βάση κανόνες τήρησης απορρήτου, εν τούτοις τα κύρια σημεία του σχεδίου της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων δημοσιεύτηκαν ήδη σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα και σε διάφορες ιστοσελίδες. Επομένως, το αίτημά μας για παράδοση σε όλα τα μέλη της Επιτροπής γραπτού κειμένου δεν μπορεί με κανένα επιχείρημα να το απορρίψει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αναμένουμε.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    25/4/2013

Syriza – Αγροτικά φωτοβολταϊκά : το Ελντοράντο που έγινε εφιάλτης

Αγροτικά φωτοβολταϊκά : το Ελντοράντο που έγινε εφιάλτης

Αγροτικά φωτοβολταϊκά : το Ελντοράντο που έγινε εφιάλτης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχε καταθέσει εγκαίρως τις ενστάσεις του για τον τρόπο που προωθήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γεωργική γη, κατά προτεραιότητα και με δήθεν ευνοϊκούς όρους για τους αγρότες, δημιουργώντας τους προσδοκίες για ένα «νέο Ελντοράντο».
Τελικά το Ελντοράντο, όπως αποδεικνύουν και οι σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, αφορά μόνο τις εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ  και τις τράπεζες.
Η εκχώρηση στον όμιλο Πειραιώς της ΑΤΕ, της οποίας η θυγατρική ΑΤΕ leasing που είχε εγκρίνει και αναλάβει τη χρηματοδότηση των περισσότερων αγροτικών φ/β, καθώς και οι μεγάλες καθυστερήσεις στη σύναψη συμβάσεων συνέβαλαν στο να καταλήξουν  τα επιτόκια δανεισμού σε υπέρογκα ποσά.
Η προωθούμενη οριζόντια αύξηση της ειδικής εισφοράς «αλληλεγγύης» επί του τζίρου στο 32-35% και η αναστολή στη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης,  ωθούν τους αγρότες στην απόγνωση. Τα νέα μέτρα δεν αποσκοπούν μόνο σε πρόσθετη οικονομική αφαίμαξη χάριν των δανειστών, αλλά και στην εκκαθάριση του κλάδου από τους αγρότες, προκειμένου να συγκεντρωθεί το σύνολο των εγκατεστημένων μονάδων στους μεγάλους ομίλους του κλάδου.
Σαν ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υποστηρίζουμε την προώθηση των ΑΠΕ στην πρωτογενή παραγωγή και τη σταδιακή απεξάρτηση της γεωργίας από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά είμαστε  ριζικά αντίθετοι στην θυσία  της παραγωγικής γεωργικής γης στα συμφέροντα των επιχειρήσεων του κλάδου των ΑΠΕ.
Η στοιχειώδης υποχρέωση της μνημονικής συγκυβέρνησης και ιδίως της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠΕΚΑ, είναι να διασφαλίσουν  τους αγρότες που παραπλάνησαν και ενέπλεξαν σε αυτή την περιπέτεια, και να αποτρέψουν την ολοσχερή οικονομική καταστροφή τους.
26/04/2013
Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Syriza – Κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για αναπήρους και θύματα πολέμων

Κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για αναπήρους και θύματα πολέμων

Αθήνα, 25 Απριλίου 2013
   Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς:  τους κ. κ. Υπουργούς   – Οικονομικών
-Εθνικής Άμυνας
-Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για αναπήρους και θύματα πολέμων
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της πολιτικής αναλγησίας απέναντι σε κοινωνικές ομάδες αναξιοπαθούντων πολιτών. Με το Νόμο 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222), πλέον γνωστός ως μνημόνιο 3, καταργείται μια διευκόλυνση προς μια κοινωνική ομάδα που θυσιάστηκε στο βωμό της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Τα περίπτερα και τα κυλικεία σε δημόσια κτήρια δεν είχαν δοθεί χαριστικά στους “σακάτηδες” των μαχών και στα μέλη των οικογενειών τους. Το προνόμιο αυτό δόθηκε συμπληρωματικά αφού το ανέκαθεν φτωχό Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να χορηγεί αναπηρικές συντάξεις ικανές να καλύψουν τις αυξημένες βιοτικές ανάγκες των αναπήρων – θυμάτων πολέμου.
Τα πρώτα περίπτερα παραχωρήθηκαν σε τραυματίες – αναπήρους πολέμου το 1899. Η μέριμνα αυτή συνεχίστηκε ανελλιπώς μέχρι και το έτος 2008, με το Ν. 3648/2008, καθώς η πολιτεία μεριμνούσε για τους ανάπηρους – θύματα πολέμου – και για τις οικογένειές τους, ώστε να διαβιούν πενιχρά μεν αλλά με αξιοπρέπεια.
Οι κυριότεροι Νόμοι 1324/49, 1044/71 και 1043/80 κατοχύρωναν το δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου στους Αναπήρους Πολέμου, τα Θύματα Πολέμου και μετά τον θάνατό τους το κληρονομικό δικαίωμα το είχε η σύζυγος των αποθανόντων Αναπήρων Πολέμου και οι άγαμες θυγατέρες ή διαζευγμένες (αλλά χωρίς ατομικό εισόδημα).
Με τον Ν. 3648/2008 εντάχθηκαν στην κατηγορία της αποκατάστασης οι Ανάπηροι Ειρηνικής Περιόδου του Αμάχου Πληθυσμού, οι αγωνιστές της Κύπρου και, εφόσον δεν υπήρχαν τέτοιοι, το ευεργέτημα επεκτάθηκε στην κατηγορία των Πολυτέκνων και των ΑΜΕΑ.
Πάντοτε όμως προηγούντο οι Ανάπηροι και τα Θύματα Πολέμου με τη νομοθεσία της διαδοχής των προστατευόμενων μελών τους. Με τον τελευταίο Νόμο 4093/12 όλα τα ανωτέρω καταργούνται.
Σήμερα, ενώ διατηρείται το προνόμιο των ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.μ.Ε.Α) και των πολυτέκνων στο 30% των θέσεων περιπτέρων και κυλικείων, το υπόλοιπο 70% υπάγεται στη συνήθη διαδικασία των δημοπρασιών υπό τους όρους της σχετικής διακήρυξης, για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα δέκα χρόνια.
Δυστυχώς, η Διοίκηση δεν προχώρησε ούτε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (που προέβλεπε ο ίδιος Νόμος 4093/2012) μέσα στην προθεσμία των τεσσάρων μηνών (μέχρι τις 12 Μαρτίου 2013) για την εισαγωγή εξαιρέσεων υπέρ των αναπήρων και των θυμάτων πολέμου.
Η στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους ανάπηρους πολέμου είναι βαθιά προσβλητική. Αγνοεί το γεγονός της προσωπικής και οικογενειακής θυσίας των Αναπήρων – Θυμάτων Πολέμου για την Πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο. Απαξιεί τις μεγάλες αυτές θυσίες στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους και της πρόσκαιρης – δήθεν – εξοικονόμησης μερικών χιλιάδων ευρώ.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
- Προτίθεται η κυβέρνηση να εκδώσει το προβλεπόμενο από τον ίδιο το Ν. 4093/2012 Προεδρικό Διάταγμα ώστε να εξαιρέσει ποσοστό της κατανομής των αδειών περιπτέρων και κυλικείων από τη διαγωνιστική διαδικασία του πλειστηριασμού υπέρ των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, αποκαθιστώντας την αναγκαία κρατική μέριμνα απέναντι σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκος Βούτσης
Σοφία Σακοράφα
Όλγα Γεροβασίλη
Αφροδίτη Σταμπουλή

Υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

25.04.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
  • Υγείας
  • Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου»
Σε μεγάλη υποβάθμιση κινδυνεύει να μπει το Νοσοκομείο της Σύρου, λόγω της ενδεχόμενης κατάργησης 11 θέσεων ιατρών από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου. Οι θέσεις αυτές αφορούν νευραλγικούς τομείς λειτουργίας του νοσοκομείου (καρδιολογία, παθολογία, παιδιατρική, ψυχιατρική, οδοντιατρική κ.ά.), και η κατάργηση τους θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους καθώς και σε πολλαπλάσιους χιλιάδες επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου, τόσο της Σύρου, όσο και των γύρω νησιών Τήνου, Μυκόνου κλπ.
Τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι πολλά και αρκετά από αυτά έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας. Ωστόσο, πρόσφατα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις που δημιουργούνται με τις αποφάσεις για μείωση του ιατρικού προσωπικού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένα καρδιολογικό τμήμα νοσοκομείου που πρέπει να εξυπηρετήσει πλέον των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, να έχει δύο καρδιολόγους, διότι δεν μπορεί ένας γιατρός να δουλεύει μέρα νύχτα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον παιδίατρο, καθώς και με τη θέση του ψυχιάτρου, όπου εξυπηρετεί δεκάδες περιστατικά από Τήνο, από Μύκονο από άλλα νησιά, καθώς και τις ανάγκες ιατρικής πραγματογνωμοσύνης που προκύπτουν από τις δικαστικές υποθέσεις. Τη στιγμή που γίνεται αγώνας να υπάρξει θέση ενδοκρινολόγου στη Σύρο για να μη φεύγουν οι Κυκλαδίτες στην Αθήνα, καταργείται αυτή η σημαντική θέση, καθώς και η θέση γαστρεντερολόγου. Στον ίδιο τόνο κινούνται και οι ανακοινώσεις των γιατρών του νοσοκομείου Σύρου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, καθώς και άλλων τοπικών φορέων, που προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας αιρετών του Δήμου, της Περιφέρειας και του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υποσχέθηκε να «παγώσει» την κατάργηση των θέσεων ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο, ενώ πρόσφατα σε απάντηση Επίκαιρης Ερώτησής μας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι έχει «θωρακίσει» υγειονομικά το Αιγαίο με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των νησιών.
Ταυτόχρονα όμως, γνωστοποιήθηκε ότι, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης ενέκρινε μόλις 160 από τις 600 προσλήψεις μονίμων γιατρών που ζήτησε το υπουργείο Υγείας για ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικότερα, με απόφασή του προσλαμβάνονται 150 ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμών και ειδικοτήτων καθώς και 9 γιατροί σε προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν τα σοβαρά κενά στις Κυκλάδες, όπως δεσμευόταν ο υπουργός Υγείας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  1. 1.      Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να επανεξεταστεί άμεσα ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου Σύρου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου των Κυκλάδων, ώστε να καλύπτει πραγματικά τις υγειονομικές ανάγκες των νησιωτών, καθώς και των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα νησιά των Κυκλάδων;
  2. 2.      Πώς θα αντιμετωπίσουν τα τραγικά κενά ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Σύρου, αλλά και γενικότερα στις Κυκλάδες, όπως προκύπτουν μετά την περικοπή των προσλήψεων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης;


Ο ερωτών  βουλευτής

Συρμαλένιος Νικόλαος


Διαχείριση υδάτων του ποταμού Καλαμά και αντιμετώπιση των πλημμυρών σε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις

Διαχείριση υδάτων του ποταμού Καλαμά και αντιμετώπιση των πλημμυρών σε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις

25.4.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ                                    

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: Διαχείριση υδάτων του ποταμού Καλαμά και αντιμετώπιση των πλημμυρών
σε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις.

Οι κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενες συνεχείς πλημμύρες του ποταμού Καλαμά, στην περιοχή Νεράιδας-Κορύτιανης-Βρυσέλλας του Νομού Θεσπρωτίας, όπου μεγάλος όγκος νερού εκτονώνεται,  μεταφέροντας συχνά και λύματα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών. Αυτά τα φαινόμενα πιθανά δεν είναι άσχετα και με τη διαχείριση του οικοσυστήματος της  λίμνης Παμβώτιδας. Ιδιαίτερα μετά τον περιορισμό του ζωτικού χώρου της λίμνης κατά το 1/3 (αποξήρανση), και την τεχνική παρέμβαση στο Πέραμα ώστε να διοχετεύονται τα νερά της λίμνης μέσω της τάφρου Λαμψίστας στον Καλαμά, φαίνεται ότι τα παραπάνω φαινόμενα έχουν ενταθεί.

Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών στην πλειονότητά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι εκφράζουν την απελπισία και την αγωνία για την επιβίωσή τους γιατί βλέπουν ότι δεν μπορούν ούτε καν να πάρουν παραγωγή από τα κτήματα και τα περιβόλια τους εξ’ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.

Το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού του ποταμού πρέπει κατά την γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς της (δήμους, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση) συνολικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των αναγκών τους και όχι με γνώμονα το συμφέρον επιχειρηματιών και ανωνύμων εταιρειών.

Ένα από τα προβλήματα που εντοπίζεται από τους κατοίκους είναι ότι το φράγμα του Ραγίου που κατασκευάστηκε ως αρδευτικό, αλλά από την ανώνυμη εταιρεία που το διαχειρίζεται χρησιμοποιείται με προτεραιότητα ως υδροηλεκτρικό, πιθανά αποτρέπει το συχνό άνοιγμα των θυροφραγμάτων ώστε να μπορέσει να αποστραγγιστεί ο κάμπος.

Επιπλέον οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν  με το σχεδιαζόμενο φράγμα στην θέση Αβαρίτσα που φαίνεται ότι  θα προσθέσει προβλήματα στον πολύπαθο Καλαμά, στο όνομα δήθεν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. 1.      Πως ακριβώς γίνεται η διαχείριση των νερών της Παμβώτιδος που εκρέουν στον Καλαμά. Συνδέεται η εκτόνωση των υδάτων της Λίμνης με πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή;
  2. 2.      Πως ακριβώς γίνεται η διαχείριση του φράγματος του Ραγίου και τι αποτέλεσμα θα είχε η πρόταση των κατοίκων της περιοχής να μένουν ανοιχτά τα θυροφράγματά του τους μήνες από Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο; Τί μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος;

  1. 3.       Έχει μελετηθεί ο ρόλος και οι επιπτώσεις  στη συνολικότερη διαχείριση των νερών του ποταμού από ενδεχόμενη παρέμβαση με φράγμα στον ποταμό Καλαμά στην θέση Αβαρίτσα ή κάπου αλλού ;

  1. 4.      Με ποιο τρόπο μπορούν να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες (για 3η συνεχή χρονιά); Υπάρχει δυνατότητα να αναλάβει το κράτος το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που ζητά η ΔΕΗ από τους χρεωμένους ΤΟΕΒ της περιοχής και να επανασυνδεθεί το ρεύμα ώστε να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια;


Ο Ερωτών βουλευτής

Χρήστος Μαντάς

Μείωση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία του ν. Λέσβου

Μείωση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία του ν. Λέσβου

25.04.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Μείωση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία του ν. Λέσβου
Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τους περιφερειακούς διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Ως εκ τούτου, ζητείται η μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που στο νομό Λέσβου μεταφράζεται σε μείωση 130 οργανικών θέσεων.
Εάν υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του υπουργείου, θα σημάνει ταυτόχρονα αύξηση του διδακτικού ωραρίου, υποχρεωτικές μετακινήσεις, νέες συγχωνεύσεις στις σχολικές μονάδες και πολυπληθέστερα τμήματα.
Ο ακριτικός μας νομός έχει ήδη πληγεί από τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων επί υπουργίας της κ. Διαμαντοπούλου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων και την συνεπακόλουθη υπερσυγκέντρωση μαθητών στα εναπομείναντα, διογκώνοντας τα προϋπάρχοντα κτηριακά προβλήματα, δυσχεραίνοντας το έργο των εκπαιδευτικών και υποβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης.
Για τον ίδιο λόγο, οι αποστάσεις που καλούνται οι μαθητές να καλύψουν για να πάνε στο σχολείο τους φαίνεται ολοένα να μεγαλώνουν και μάλιστα στο νησί της Λέσβου, όπου κυριολεκτικά κάθε μήνα οι επαγγελματίες οδηγοί που αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους “τραβάνε φρένο”, αφού μένουν συστηματικά απλήρωτοι.
Δίπλα στην άγρια περικοπή των κουτσουρεμένων δαπανών για την Παιδεία, την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, τη φτωχοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους και το ψαλίδι στις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων ως συστατικά μέτρα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, παρατηρήθηκε φέτος μια άνευ προηγουμένου αδιαφορία κάλυψης των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Στα παραπάνω προστίθενται η απαξίωση από την κυβέρνησή σας της ειδικής αγωγής, ο αυξανόμενος ρυθμός μαθητικών διαρροών, το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται να μορφώσουν τους μαθητές με μισθούς πείνας και υπό το καθεστώς τρομοκρατίας που συστηματικά καλλιεργείτε με την προωθούμενη αξιολόγηση και μια σειρά ακόμα προβλημάτων που στο νομό μας εντείνονται και πολλαπλασιάζονται λόγω της νησιωτικής του φύσης.
Μετά από αυτά, καμία εντύπωση δεν θα έπρεπε να σας προξενούν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των κατοίκων της Λέσβου, οι καταλήψεις σχολικών κτηρίων, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, το γεγονός ότι πολλοί φορείς αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου τάσσονται απέναντι στους σχεδιασμούς του υπουργείου σας.
Επειδή τέτοιου είδους ρυθμίσεις προωθούν ένα σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων
Επειδή αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας η μέριμνα για την πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της παιδείας
Επειδή το σχολείο αποτελεί χώρο πολιτισμού και καλλιέργειας ήθους, που στην ακριτική επαρχία είναι πραγματικό κύτταρο ζωής
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. 1.    Με ποια κριτήρια διαπιστώνεται αυξημένη οργανικότητα στα σχολεία του νομού Λέσβου;
  2. 2.    Ποια είναι σύμφωνα με το υπουργείο σας η αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ποιοτική λειτουργία της εκπαίδευσης;
  3. 3.    Σκοπεύετε να προβείτε σε μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών στο νομό Λέσβου είτε των 130 που πρότεινε το υπουργείο σας είτε των 42 που αντιπρότεινε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου είτε οποιαδήποτε άλλη;
  4. 4.    Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου το κλείσιμο ή η συγχώνευση σχολικών μονάδων στο νομό Λέσβου;
  5. 5.    Στο πλαίσιο της δήθεν ορθολογικής διαχείρισης και της εξοικονόμησης πόρων που ευαγγελίζεστε, λάβατε υπόψη το κόστος μεταφοράς των μαθητών;
  6. 6.    Πόσα ήταν τα κενά σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την τρέχουσα σχολική χρονιά στο νομό Λέσβου; Πότε και πώς καλύφθηκαν;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Ζερδελής

Συνέντευξη του Π.Σκουρλέτη εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στον Real FM (Ν. Χατζηνικολάου)

Συνέντευξη του Π.Σκουρλέτη εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στον Real FM (Ν. Χατζηνικολάου)

-       Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας το σχόλιό σας για την γνωστή πλέον και πολυσυζητημένη κόντρα ανάμεσα στον κ. Μανιτάκη και τον κ. Ρουπακιώτη και επίσης για την απόσυρση της ρύθμισης για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ..

Νομίζω ότι και τα δύο αυτά είναι ενδεικτικά σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

-       Βλέπω σήμερα και στην ΑΥΓΗ να μιλάει η εφημερίδα για κρυφή ατζέντα. Πιστεύετε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα, κρυφή συμφωνία, να το πω έτσι, κυβέρνησης τρόικας; ..

Νομίζω ότι υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να προωθήσει τελικά κάποια στιγμή τέτοιου είδους μέτρα, τη μείωση δηλαδή κατά 35% των συντάξεων  στον ΟΑΕΕ, αλλά και να δούμε τι πραγματικά σκέφτεται στο ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά αυτός είναι ένας τρόπος για να προωθηθούν οι απολύσεις. Ο οποίος όμως είναι ένας βάρβαρος τρόπος γιατί ουσιαστικά καταργεί την ίδια τη δικαστική εξουσία. Πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική ρύθμιση.

-       Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ζούσαμε συχνά το φαινόμενο κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν προσληφθεί για ειδικό σκοπό, και βέβαια δεν μιλάμε για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ σε ότι αφορά τους συμβασιούχους.. είναι γνωστό ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν από το ΄74 μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., χρησιμοποιούσαν τον θεσμό των συμβασιούχων για να προωθούν και τους κομματικούς φίλους, τα στελέχη, τους εκλεκτούς εν πάση περιπτώσει της παράταξης. Και ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο να  εμφανίζεται μετά τη λήξη του έργου για το οποίο προσλήφθηκαν να εμφανίζεται μια καθυστέρηση  δικαστικής εκκαθάρισης του θέματος και να συνεχίζει το δημόσιο και ο φορολογούμενος να πληρώνει επί χρόνια ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν έργο.

Θα το επεξέτεινα αυτό που λέτε…

-       Εκεί δεν υπάρχει ένα θέμα.. μια  ανηθικότητα πολιτική;…

Θα σας πω.. Δεν ήταν μόνο το θέμα των συμβασιούχων που πολλές φορές αποτελούσε έναν τρόπο για να οικοδομούνται οι πελατειακές σχέσεις. Συνολικά το δημόσιο αντιμετωπιζόταν ως τέτοιο.  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η καταπολέμηση αυτής της παθογένειας, της στρέβλωσης θα πρέπει να γίνει με μια ισοπεδωτική προσέγγιση και ουσιαστικά δια της συρρίκνωσής του. Διότι τέτοιου είδους πλευρές δεν αναδεικνύονται αυτή τη στιγμή. Δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση να ξαναχτίσουμε κάτι από την αρχή. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να το γκρεμίσουμε, να το βγάλουμε από τη μέση. Αυτό συμβαίνει με το δημόσιο.

-       Πάντως από την άλλη τη μεριά βγήκαμε όλοι, και εσείς αλλά και η πλειονότητα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, καταδικάζοντας την τροπολογία Μανιτάκη. Ωστόσο αυτό που σας λέω είναι ένα υπαρκτό θέμα και είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Δηλαδή κάτι δεν πρέπει να πούμε και γι αυτό; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;…

Να δούμε λοιπόν πώς θα γίνει πιο γρήγορη στη λειτουργία της και πιο αποτελεσματική η δικαιοσύνη.  Αλλά δεν θα πρέπει όμως να υιοθετήσουμε ρυθμίσεις οι οποίες βάλουν ευθέως κατά του Συντάγματος. Άλλωστε διάβασα σήμερα μια δήλωση του κ. Ρουπακιώτη, όπου λέει ότι αν γίνει αυτό, δεν αφορά μόνο τις περιπτώσεις κάποιων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, αλλά θα επεκταθεί και θα ισχύσει και για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή θα πρόκειται για μια συνολική ανατροπή στα ζητήματα της δικαιοσύνης και στον τρόπο λειτουργίας της. Και νομίζω ότι είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Θεωρώ λοιπόν ότι και αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι αυτές οι δύο συγκεκριμένες τροπολογίες εκ των οποίων η μία αποσύρθηκε και η άλλη θα επανέλθει μετά το Πάσχα…

-       Δεν μου απαντήσατε όμως αν πιστεύετε ειλικρινά ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα;…

Ναι. Βεβαίως…..

-       Το πιστεύετε;…

..  Αυτό σας είπα. Ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και ότι όλα όσα λέγονται αυτή τη στιγμή περί μιας νέας εποχής ή εν πάση περιπτώσει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου ξεκινήματος για την οικονομία, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ίσα-ίσα θεωρώ ότι ούτως ή άλλως είναι δεσμευμένη αυτή η κυβέρνηση μέσα από την υπογραφή των ρητρών αυτόματης ενεργοποίησης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του μνημονίου. Άρα το θέμα των νέων μέτρων, ενός τέταρτου μνημονίου θα το έλεγα εγώ, θα έρθει και θα έρθει στις αρχές του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούνιο.

-       Με το γεγονός ότι η κυβέρνηση επανεκκινεί τα έργα των αυτοκινητοδρόμων και γενικώς τα δημόσια έργα, συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Μπορεί από εκεί να υπάρξει ελπίδα για εκ νέου τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ή όχι;..

Αν αναφέρεστε στη χθεσινή φιέστα, αντιλαμβάνεται κανείς τη σκοπιμότητά της…

-       Γιατί το λέτε φιέστα;…

Να σας πω.. Διότι, όταν βλέπεις μια εικόνα, να συνωστίζονται μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης ο πρωθυπουργός, ο κ. Βενιζέλος και διάφορα άλλα γνωστά πρόσωπα από το παρελθόν, δεν νομίζω ότι δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας.
Εκείνο το οποίο είναι πραγματικότητα γύρω από την υπόθεση της επανεκκίνησης είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πάρουν περί τα 340 εκατομμύρια ως αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Τώρα το θέμα των συμβάσεων, των όρων ενός αξιόπιστου χρονοδιαγράμματος και μιας τελικά συνέχειας σε σχέση με την υλοποίηση  των αυτοκινητοδρόμων, είναι αδιευκρίνιστα.

-       Εδώ ένας ακροατής μας…. μου λέει, πες στον κ. Σκουρλέτη ότι περιμένουμε προτάσεις και όχι γενικότητες. Η απάντηση που σου έδωσε για το θέμα των συμβασιούχων που παρέμεναν επί χρόνια με δικαστική εκκρεμότητα και τους πλήρωνε ο φορολογούμενος χωρίς να προσφέρουν έργο, ήταν μια απάτη …πολύ γενική… Πρέπει να μας πει πιο συγκεκριμένα τι σκέφτονται να κάνουν εκείνοι στο δημόσιο τομέα…

Εμείς θυμόσαστε ότι κατά καιρούς και για τα ζητήματα των συμβασιούχων είχαμε πει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με έναν πιο ριζικό και μόνιμο τρόπο. . Δηλαδή αν δεν εισαχθεί η έννοια της οργάνωσης και της διοίκησης στο δημόσιο έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, τότε όλα αυτά τα πράγματα χρησιμοποιούνται έτσι ακριβώς για να αναπαράγουν σχέσεις κομματικής πελατείας.
Δεν είναι λοιπόν πιστεύω οι συμβασιούχοι ο καλύτερος τρόπος για να καλύπτεις ανάγκες, πέρα από περιπτώσεις εποχιακών κ.λπ Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια καταγραφή πεδίων που απουσιάζει το δημόσιο. Θέλετε να σας αναφέρουμε κάποια πράγματα τα οποία εξαφανίζονται;… Να μιλήσουμε για παιδικούς σταθμούς, για τη βοήθεια στο σπίτι, να μιλήσουμε για το περιβάλλον, για τις ακτές, για την προστασία των δασών αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία; Δεκάδες πράγματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο χώρο που συνιστούν επενδύσεις ουσιαστικά. Είναι επενδύσεις και για το μέλλον και για το παρόν. Τα οποία εξαφανίζονται. Είτε παραδίδονται στους ιδιώτες, είτε εξαφανίζονται σε σχέση με την παρουσία του δημοσίου.
Άρα λοιπόν εδώ χρειάζεται ένα σχέδιο ριζικής επαναθεμελίωσης του κράτους. Αυτό δεν χωράει μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο, δεν είναι στην προτεραιότητα αυτού του σχεδίου. Εδώ υπάρχει η λογική του πάση θυσία μείωση του δημοσίου, πάση θυσία μείωση κάποιων δαπανών για να εμφανίσουμε ένα εικονικό τελικά πλεόνασμα το οποίο είναι λογιστικό μέγεθος και όχι πραγματικό.

-       Πάντως η χρεοκοπία του κράτους μας οδήγησε στη σημερινή κρίση σε μεγάλο βαθμό…

Δεν θα συμφωνήσω. Διότι το φαινόμενο και η ουσία της σημερινής κρίσης ξεφεύγει από το να είναι μια μονοδιάστατη σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Μιλάμε για μια δομική κρίση ενός μοντέλου…

-       Δηλαδή εσείς δεν βλέπετε ότι υπήρξαν χονδροειδείς σπατάλες σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες από το ΄74 μέχρι σήμερα;..

Υπήρχε ένα πάρτι και ένα φαγοπότι…

-       Σ’ αυτό αναφέρομαι. Αυτό όμως ήταν στον κρατικό τομέα κυρίως και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό…

Αυτό ήταν μια έκφραση ενός φαύλου δικομματικού πολιτικού συστήματος το οποίο είχε και άλλους παίκτες.. Είχε τον πολιτικό παράγοντα.. είχε τα ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα και τα ΜΜΕ.

-       Ναι, αλλά εδώ κατηγορείται από πολλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει αγκαλιάσει στην ουσία ένα μεγάλο κομμάτι από το ΠΑΣΟΚ του ΄80, ότι έχει αγκαλιάσει δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι από το κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ..

Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα Πώς είναι δυνατόν να εγκαλείς κάποιον για κάτι που είχες κάνει ο ίδιος και να το χρεώνεις σε κάποιον ο οποίος θέλει να το αλλάξει. Δεν στέκει. Είναι πολύ αδύναμο νομίζω επιχείρημα.

26/4/2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κκ. Υπουργούς - Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
-Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού


Σε αυτοδίκαιη αργία απειλείται να τεθεί ο δάσκαλος Σ.Γ., διευθυντής Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, που είχε συλληφθεί μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2012, όπου συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε γίνει στη Λάρισα ενάντια στα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το Μνημόνιο και έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε εξαθλίωση.
Ο δάσκαλος καταδικάστηκε τότε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας (1381/2012) σε 8μηνη φυλάκιση –με τριετή αναστολή- για αντίσταση κατά της αρχής, καταθέτοντας έφεση η οποία εκκρεμεί να εκδικαστεί στο αρμόδιο Δικαστήριο στις 24.10.2013. Με βάση εκείνη την καταδίκη, που σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται με το εκπαιδευτικό έργο ή την υπηρεσία του, αφενός παραπέμπεται στο Α’ Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με το Ε.Π.33/19.04.2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Α’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για «ανάρμοστη για υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», όπως προβλέπεται από το νέο Πειθαρχικό Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4057/2012), ενώ αφετέρου περιλαμβάνεται στον ονομαστικό κατάλογο των εκπαιδευτικών που απειλούνται να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία ως επίορκοι, σύμφωνα με την ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Ζ.3. ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ του Ν. 4093/2012, λόγω ακριβώς της παραπομπής του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Όμως και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει,  είναι προφανές ότι με καμία έννοια και με κανένα τρόπο δεν τεκμαίρεται «ανάρμοστη συμπεριφορά». Επίσης, διαχωρίζοντας την ποινική από την πειθαρχική δίωξη ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε ποινή ακόμη και αν δεν έχει τελεσιδικήσει η ποινική υπόθεση, που είναι ή υποτίθεται ότι είναι η αιτία παραπομπής του Δημόσιου Υπάλληλου και στην προκειμένη περίπτωση του εκπαιδευτικού Σ.Γ. Όμως, καμιά ποινική υπόθεση δεν μπορεί να παράγει αποτέλεσμα αν δεν έχει τελεσιδικήσει.  Η δε πειθαρχική κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» δεν ορίζει ποια είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, η οποία δεν ταιριάζει με την εικόνα του Δημοσίου Υπάλληλου. Μ’ αυτή  την γενική και αόριστη κατηγορία «τσουβαλιάζονται» υπάλληλοι που μπορεί να έχουν μια αντιδικεία με έναν ιδιώτη, υπάλληλοι με πολιτική δράση, συνδικαλιστές, επιδειξίες κτλ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είχε τοποθετηθεί και το Μάρτιο του 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής, διά του ειδικού αγορητή του, υποστηρίζοντας ότι «η περίφημη “ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας” είναι κάτι το νεφελώδες, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυστυχώς, για πολλές περίεργες περιπτώσεις αυτή την περίεργη εποχή που ζούμε, ενώ δε διευκρινίζεται ποιες περιπτώσεις στοιχειοθετούν αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά».
Η δίωξη του εν λόγω δασκάλου είναι δίωξη φρονηματικού χαρακτήρα, ενώ στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να δώσει το μήνυμα και σε άλλους εργαζομένους ότι πλέον, η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όσων αντιστέκονται.
Παρότι η συμμετοχή σε πράξεις διαμαρτυρίας απέναντι  στην κοινωνική βαρβαρότητα και την μνημονιακή πολιτική είναι ούτως ή άλλως καθήκον του κάθε πολίτη πρόκειται επιπλέον για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα φόβου, που δεσμεύει τον καθένα, καθώς αφορά στην καθημερινότητα των εργαζομένων, ακόμη και εκτός του χώρου εργασίας τους.
Επειδή η κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» είναι εντελώς ασαφής και αυθαίρετη.
Επειδή ο εν λόγω δάσκαλος είναι η 3η –τουλάχιστον- γνωστή περίπτωση εκπαιδευτικού που παραπέμπεται σε Πειθαρχικό με την ίδια κατηγορία.
Επειδή είναι σαφές ότι τόσο ο Ν. 4057/2012 όσο και ο Ν. 4093/2012 επιδιώκουν την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας.
Επειδή είναι ολοφάνερο ότι το καθεστώς επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν σιωπηλά και υποταγμένα τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Επειδή ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας επιχειρεί να ποινικοποιήσει κάθε κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Επειδή αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της μόνο με φοβισμένους, υπάκουους, με στρατιωτική πειθαρχία δημοσίους υπαλλήλους.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. 1.      Ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίστηκε «ανάρμοστη» η συμπεριφορά ενός πολίτη που συνελήφθη σε μια διαμαρτυρία;
  2. 2.      Τί θέση παίρνουν για το γεγονός ότι, ενώ η αντίσταση κατά της αρχής δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού, μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση του εν λόγω εκπαιδευτικού;
  3. 3.      Τί θέση παίρνουν απέναντι στην, φρονηματικού χαρακτήρα, δίωξη του δασκάλου και διευθυντή ΣΜΕΑΕ της Λάρισας για παιδιά με ΔΑΔ;
  4. 4.      Θα αποσύρουν άμεσα τις επίμαχες διατάξεις των Νόμων 4057/2012 και 4093/2012, που αφορούν στην αυτοδίκαιη αργία δημοσίων υπαλλήλων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη
Δημήτρης Γελαλής
Αναστάσιος Κουράκης
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Γιάννης Αμανατίδης
Νάντια Βαλαβάνη
Τζένη Βαμβακά
Δημήτρης Γάκης
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Κωστής Δερμιτζάκης
Μαρία Διακάκη
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Θοδωρής Δρίτσας
Παναγιώτα Δριτσέλη
Κώστας Ζαχαριάς
Γιάννης Ζερδελής
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Μαρία Κανελλοπούλου
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Χρήστος Καραγιαννίδης
Βασιλική Κατριβάνου
Χαρά Καφαντάρη
Δημήτρης Κοδέλας
Σταύρος Κοντονής
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Βασίλης Κυριακάκης
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Νίκος Μιχαλάκης
Κώστας Μπάρκας
Μαρία Μπόλαρη
Ευγενία Ουζουνίδου
Στάθης Παναγούλης
Γιώργος Πάντζας
Θανάσης Πετράκος
Σοφία Σακοράφα
Στέφανος Σαμοΐλης
Γιάννης Σταθάς
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δημήτρης Στρατούλης
Μαρία Τριανταφύλλου
Θεανώ Φωτίου
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισσαβόνα, με τον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο,

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισσαβόνα, με τον Γενικό Γραμματέα του  Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο,

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, τον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Σεγκούρο, και νομίζω ότι είναι πλέον κοινή διαπίστωση των περισσότερων δυνάμεων στον Ευρωπαϊκό Νότο ότι το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο και ότι με αυτή την πολιτική οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση.
Παρά τις επιμέρους διαφορές μας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να έχουμε ένα ανοικτό διάλογο, διότι η συνεργασία των χωρών του Νότου και των πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση εξόδου από την κρίση είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είναι αλλιώς όταν μια χώρα είναι αντιμέτωπη σε δεκαεπτά και αλλιώς όταν πολλές χώρες μαζί, ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Και η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση πια, όχι ίσως στο βαθμό που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, αλλά κι εδώ έχουν τεράστια προβλήματα. Το ίδιο αντιμετωπίζουν και στην Ισπανία. Στην Ιταλία βρίσκονται μπροστά σε πολιτικά αδιέξοδα.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο διχασμός ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη των πλεονασμάτων του Βορρά και της κοινωνικής διάλυσης στο Νότο. Το μέλλον της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη και πρέπει οι λαοί αυτό να το διεκδικήσουν.».
26/04/2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΠΙΔ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΠΙΔ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ


Αντεργατική ρύθμιση, που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη και κατατίθεται στη Βουλή.


Πρόκειται για τη ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων με τις παραπάνω συμβάσεις, που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία καταργούνται.

Έως σήμερα υπήρχε, θεωρητικά, η πρόβλεψη από τον ν. 4093/2012 ότι οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ, που είχαν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ακόμη και με την πρόβλεψη του ν. 4093/2012 οι πιθανότητες για μετακινήσεις των υπαλλήλων υπό κατάργηση φορέων ήταν περιορισμένες.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, προβλέπεται ότι όσοι υπάλληλοι τιμωρηθούν με την ποινή του υποβιβασμού ή της οριστικής παύσης από τα πρωτοβάθμια συμβούλια θα μπορούν να προσφύγουν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προβλέπεται ότι οι πειθαρχικές αποφάσεις δεν θα ανακαλούνται.

Σημειώνεται ότι στο θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας, προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στα πειθαρχικά συμβούλια και συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις.

Ακόμη προβλέπεται ότι η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών (αντί για τρεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα). Η διαδικασία θα ξεκινά με την κλήση σε απολογία του πειθαρχικώς ελεγχόμενου υπαλλήλου στον προϊστάμενό του, πριν ακόμη παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο.http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2013

Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΘ

Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΘ


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ s.apostolakis@eleftherotypia.net
Μετά το χρυσό της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και του Εβρου, μετά το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο μεγαλοεργολάβος και εκδότης Γ.Μπόμπολας φαίνεται πως έχει βάλει στο μάτι και το νερό της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 51% και αργότερα του 23% των μετοχών του Δημοσίου που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. 
Σύμφωνα με τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ και την κίνηση «SOSτε το νερό», αυτή τη στιγμή, ως μοναδικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της ΕΥΑΘ φαίνεται η γαλλική εταιρεία SUEZ, η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την εταιρεία του Γ. Μπόμπολα ΑΚΤΩΡ.


Η SUEZ έχει το 5,4% της ΕΥΑΘ και μέσω της ΑΚΤΩΡ διαχειρίζεται το βιολογικό καθαρισμό και το διυλιστήριο νερού για λογαριασμό της εταιρείας ύδρευσης. Σύμφωνα με την κίνηση «SOSτε το νερό», στη διακήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ΕΥΑΘ αναφέρεται ότι έπειτα από τρία χρόνια ο «μεγάλος» επενδυτής θα αποχωρήσει, αφού δώσει την τεχνογνωσία στον «μικρό».

Δηλαδή στην ΑΚΤΩΡ, η οποία έτσι θα παραμείνει μόνη της να διαχειρίζεται το νερό, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλων των δήμων του νομού που υδροδοτούνται από το δίκτυό της. Ακόμη θα διαχειρίζεται την αποχέτευση όλων αυτών, το βιολογικό καθαρισμό όλων των δήμων και θα έχει το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ.

Μια άλλη εταιρεία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΥΑΘ, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν το διατηρεί, είναι η επίσης γαλλική VEOLIA, μέσω της MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Στην κίνηση «SOSτε το νερό» συμμετέχει και η «Κίνηση 136», η ομάδα πολιτών που σκοπεύει να συγκεντρώσει τα χρήματα ώστε να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξαγοράς της ΕΥΑΘ προκειμένου να παραμείνει στα χέρια των Θεσσαλονικέων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δήμοι της πόλης σχηματίζουν ένα ισχυρό μέτωπο με αποφάσεις και ψηφίσματά τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ενώ ο ένας μετά τον άλλο τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ. Η κίνηση «SOSτε το νερό» διοργανώνει την ίδια μέρα εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ (Εγνατίας 127), για να μη γίνει στη Θεσσαλονίκη ό,τι και στη Βολιβία, που η διαχείριση του νερού ανήκε σε ιδιωτική εταιρεία και απαγορεύτηκε με νόμο στους κατοίκους να συλλέγουν το νερό της βροχής για να το πίνουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2013

ΌΤΑΝ Ο ΆΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ «ΑΘΩΟΣ»….ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΌΤΑΝ Ο ΆΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ «ΑΘΩΟΣ»….ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


«Συγχαρητήρια τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλλαν με συνέπεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δικαίωσαν έτσι το πλούσιο έργο, το οποίο τα 5 τελευταία χρόνια έχουμε παράξει, ένα έργο βέλτιστο, νόμιμο, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον…».
Αυτό δήλωνε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στις 14 Ιανουαρίου του 2005, ημέρα που η Εξεταστική που είχε συσταθεί για τα εξοπλιστικά, εξέδιδε το πόρισμά της και αποφαινόταν πως υπάρχουν μεν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τέτοιες ώστε να στηθεί, για τον «Ωραίο Μπρούμελ» του κινήματος, Ειδικό Δικαστήριο. Αυτή βασικά ήταν η θέση της πλειοψηφίας, γιατί το πόρισμα της Χαριλάου Τρικούπη (τότε) ήταν ακόμη ηπιότερο!


Είδα και ξαναείδα τη δήλωση του Άκη σήμερα, περίπου 10 χρόνια μετά… Και τα όσα είπε αλλά και τη σημειολογία που εξέπεμπε η στάση του σώματος και οι εκφράσεις του.

Ο άλλοτε κραταιός πολιτικός “επιτελάρχης” του ελληνικού Πενταγώνου, ο πιο λαοφιλής υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την ημέρα έδειχνε, ναι, ικανοποιημένος, αλλά έχανε και τα λόγια του, τον ειρμό του! Απέφευγε να κοιτάξει στα μάτια τον τηλεοπτικό φακό, όπως ο άνθρωπος που κρύβει σκοτεινά μυστικά και προσπερνά το βλέμμα σου για να μη φανούν τα φαντάσματα που είναι φωλιασμένα μέσα του. Ωστόσο, ακόμη και με αυτή την απλανή ενατένιση στο άπειρο, κατάφερε να εκπέμψει δύο μηνύματα.

Το ένα από αυτά επιχειρεί να το επικοινωνήσει και σήμερα...
Ποιο είναι αυτό; Ότι στο στόχαστρο δεν βρέθηκε ο ίδιος, αλλά συνολικά το ΠΑΣΟΚ! Προσπάθησε, και προσπαθεί να επικοινωνήσει, πως ο χειρισμός του στο θέμα των εξοπλιστικών ήταν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ελήφθη από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. και επικυρώθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο της εποχής… Έτσι, με αυτό τον τρόπο, βάζει στο κάδρο των ευθυνών συνολικά την κυβέρνηση Σημίτη και τους συντρόφους του υπουργούς.
Όμως, η πραγματικότητα αποτυπώνει ότι στο εδώλιο για να απολογηθεί για για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των TORM1, βρίσκεται ο ίδιος και μόνον… Ότι το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία -που τελεσφόρησε μόλις το 2008, τρία χρόνια δηλαδή μετά το πέρας της Εξεταστικής, με το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης να προβάλει ισχυρά εμπόδια- έφερε στο φως ευρήματα που δείχνουν πως η ρωσική “DRUMILAN” φρόντισε να καταλήξει στον Άκη «μαύρο χρήμα», ύψους περίπου 25 εκατ. δολαρίων.

Το δεύτερο σημείο που με «τσίγκλησε» ήταν αυτό που ευχαριστούσε από βάθος καρδίας τους συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ για την υποστήριξη τους στην Εξεταστική!
Ναι, βέβαια. Είναι κανόνας ένα κόμμα να προσπαθεί να «βγάλει λάδι» σύντροφό του, όχι για… ανθρωπιστικούς, αλλά για μικροπολιτικούς λόγους! Αλλά και πάλι, το ύφος του κ. Τσοχατζόπουλου ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας, με έπεισε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμηθώ…
Ομολογώ δεν ήταν εύκολο, έχουν περάσει και 10 χρόνια από την ημέρα που συστάθηκε η Εξεταστική για τα εξοπλιστικά, για να αρχίσει να ξετυλίγεται δικαστικά το κουβάρι της... "μίζας", αλλά ευτυχώς υπάρχουν τα πρακτικά της εποχής!
Γιατί είναι άλλο να θυμάσαι πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος «μπέρδεψε» με τηλεφωνικούς αριθμούς παρακαλώ (!), τους λογαριασμούς της “DRUMILAN” -μέσω (και) της οποίας γίνονταν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα και με το σημερινό κατηγορητήριο- κι άλλο να ξαναδιαβάζεις λέξη-λέξη τη γραμμή υπεράσπισης βασικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Επιτροπή και να βλέπεις βήμα-βήμα πώς άπλωσαν πάνω του πέπλο προστασίας. 
Διάλεξα ένα μικρό απόσπασμα, που νομίζω αποτυπώνει ανάγλυφα το κλίμα, από τα πρακτικά της Εξεταστικής, αρχές Γενάρη του 2005.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Ν.Δ).: Αυτές οι εταιρείες είναι κάτοχοι λογαριασμού, εφάνη στην αποδεικτική διαδικασία...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ( ΠΑΣΟΚ): Και ουδέν πολιτικό πρόσωπο είναι αναμεμιγμένο και θα το δείξει αυτό το μέλλον.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Γιατί βιάζεστε; Σας αναφέρω από την Εξεταστική Επιτροπή, κύριε Λοβέρδο, μια λεπτομέρεια πολλά σημαίνουσα: Όταν πρωτοανακαλύφθηκε ο αριθμός έσπευσε ο κ. Βενιζέλος -γνωστός χιουμορίστας, άλλωστε- να πει, για να απαξιώσει το θέμα, ότι αυτό μοιάζει με αριθμό τηλεφώνου.
Ε, δεν είναι αριθμός τηλεφώνου. Είναι λογαριασμός της "DRUMILAN"...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Δοκιμάσατε να πάρετε τηλέφωνο;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ...ο οποίος ακολουθεί υπόγειες διαδρομές, όπως παραδείγματος χάρη...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ πήρα τηλέφωνο και βγήκε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ...Είναι ύψους 21 εκατ. δολαρίων. Φθήνιες!
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιους αφορούν αυτά, κ. Πολύδωρα; Πάλι υπόνοιες;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ρε, πού πήγαν τα λεφτά, αυτό είναι το ερώτημα και άσε τις σοφιστείες!
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό;

Αθάνατο πολιτικό σύστημα!
Σήμερα αποφαίνονται πως «ο Άκης είναι ντροπή»!
Βολικό! 
Βλέπετε, ο Άκης σήμερα είναι πολιτικά «νεκρός», ο Βαγγέλης-πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας -ένας «πρώην» του ΠΑΣΟΚ -πρόεδρος δικού του κόμματος, και φυσικά δεν είναι οι μόνοι που τον βάζουν σε πολιτική «καραντίνα»!

Πάω στοίχημα πως κανείς δεν πήρε το μάθημα, το σκοτεινό πρόσωπο της πολιτικής δεν έβαλε ποτέ ούτε ένα στρώμα… make up, για να δείξει έστω και λίγο πιο διαυγές, λιγότερο ανήθικο, πιο φωτεινό, λιγότερο άρρωστο!
Μία ιστορική ευκαιρία έχει το πολιτικό σύστημα για να κάνει την αυτοκάθαρσή του: Να σταματήσει να καλύπτεται πίσω από τον νόμο της ατιμωρησίας, τον κατάπτυστο νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών, και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση -που θα ξεκινήσει από τη Βουλή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές- ομόφωνα να ψηφίσει υπέρ της κατάργησής του! Να μπει, επιτέλους, ένα τέλος στην παραγραφή των αδικημάτων και, πλέον, οι πολιτικοί να λογοδοτούν ενώπιον του φυσικού δικαστή, όπως ο κάθε απλός πολίτης.
Θα τολμήσουν, άραγε;

Αυτό το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος αποτέλεσε και τη βάση ώστε η νομική ομάδα του Άκη Τσοχατζόπουλου να υποστηρίξει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο και, άρα, ο πελάτης τους είναι αθώος!
Όμως, από το 2011, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών -το οποίο εκδόθηκε όταν αντίστοιχο θέμα είχε θέσει ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης- η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως ακόμη κι αν εξαλειφθεί το αξιόποινο της δωροδοκίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι έγκλημα διαρκές και δεν παραγράφεται!

Ο πρώην "Ωραίος Μπρούμελ" του ΠΑΣΟΚ, εμβληματική μορφή της Μεταπολίτευσης και παραλίγο πρωθυπουργός -ας μην το ξεχνάμε- έπαιξε όλα τα χαρτιά του κι έχασε!
Τουλάχιστον στη συνείδηση των πολιτών, έχει χάσει οριστικά!
της Ευαγγελίας Τσικρίκα
Η Ευαγγελία Τσικρίκα είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια στην τηλεόραση του “Alpha”
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=24019
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2013

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


Τροπολογία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή και έφερνε σημαντικές αλλαγές στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών, αποσύρθηκε χθες, Πέμπτη, μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.


Με την τροπολογία προωθείτο η ίδρυση νέων συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών ανά νομό, ενώ άλλαζε και ο τρόπος εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων με την εισαγωγή ενιαίου ψηφοδελτίου. Η τροπολογία, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών, αρχικά είχε ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα κατατεθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, μεταφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο, με την εκτίμηση ότι έτσι θα περάσει συναινετικά, αν και δεν αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση.

Το ΠΑΣΟΚ που ενημερώθηκε πρώτο αντέδρασε έντονα. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέλαβε να επικοινωνήσει για το θέμα με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο, και να τον ενημερώσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να τη στηρίξει. 

Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ. 

Το αποτέλεσμα ήταν η τροπολογία να αποσυρθεί, χωρίς αυτή τη στιγμή κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα επανέλθει.

Την αντίθεση της στις αλλαγές που δρομολογούνται έχει εξαρχής εκφράσει με παρεμβάσεις της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Τοπικές ενώσεις αστυνομικών εξέδωσαν, μάλιστα, ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες, καταγγέλλοντας τις συγκεκριμένες διατάξεις «ως ωμή παρέμβαση στη συνδικαλιστική λειτουργία και δράση μας». 

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία σε ό,τι αφορά τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων «καθιερώνεται το γεωγραφικό κριτήριο (ανά νομό) αντί του υπηρεσιακού κριτηρίου που ίσχυε μέχρι σήμερα για το σχηματισμό τους».

Επιπλέον προβλέπεται ότι «η εκλογή των οργάνων και αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα γίνεται μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι». 

Με βάση τα προβλεπόμενα στην σχετική ρύθμιση «κάθε εκλογέας θα μπορεί να θέσει αριθμό σταυρών ίσο με το 1/3 του αριθμού των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής ή των αντιπροσώπων. Σε περίπτωση κλάσματος, ο επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών στρογγυλοποιείται στον αμέσως προηγούμενο ακέραιο. Εκλέγονται κατά σειρά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής ή των αντιπροσώπων».

Επιπλέον, αναφορικά με τις ενώσεις αναφερόταν ότι ιδρύεται σε «κάθε νομό μία ένωση αστυνομικών υπαλλήλων μέχρι και τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου και σε κάθε περιφέρεια (ΟΤΑ β' βαθμού μία ένωση αξιωματικών ως πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Έτσι προβλέπεται:

Μέλη των οργανώσεων αυτών μπορούν να είναι μόνο όσοι υπηρετούν στα όρια του Νομού ή της Περιφέρειας, αντίστοιχα.
Οι αξιωματικοί δύνανται, αντί της ένωσης αξιωματικών, να γίνονται μέλη της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων.
Οι ανθυπαστυνόμοι δύνανται αντί της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων να γίνονται μέλη της ένωσης αξιωματικών.
Κάθε αστυνομικός υπάλληλος δικαιούται να είναι μέλος μόνο της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του Νομού ή της Περιφέρειας όπου υπηρετεί.
Σε περίπτωση μετάθεσής του σε άλλο Νομό ή σε άλλη Περιφέρεια διαγράφεται υποχρεωτικά από τη συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας ήταν μέλος και δικαιούται να εγγραφεί στη συνδικαλιστική οργάνωση του νομού ή της Περιφέρειας στην οποία μετατίθεται.

Η υποχρέωση διαγραφής δεν ισχύει αν η μετάθεση έγινε για λόγους εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο αποσύρθηκαν για να ενταχθούν, όπως αποδείχθηκε, στο πολυνομοσχέδιο και μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, εν αγνοία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2013

Ο ΘΥΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Ο ΘΥΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ


Καθώς κλείνουν τρία χρόνια από το Μνημόνιο, οι επετειακές ανασκοπήσεις δίνουν και παίρνουν, όπως είναι φυσικό. Τρία χρόνια μετά, ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αντί να προβούμε σε μια ακόμα επισκόπηση του «κακού που μας βρήκε», να δούμε ξανά αυτά τα τρία χρόνια, μέσα από τα μάτια του μέσου Γερμανού.

Διαβάζοντας τα ευρήματα του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου, παρατηρούμε μια θεαματική άνοδο του ποσοστού των Γερμανών πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε και τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους ως προς την ευρωπαϊκή κρίση. (Εκεί που το 2007 μόνον το 36% δήλωνε έλλειψη εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γερμανίας, πέρσι, το 2012, το ποσοστό αυτό μετετράπη σε πλειοψηφία της τάξης του 59%.) Σε συνδυασμό με τη δημιουργία του νέου ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος (Εναλλακτική για τη Γερμανία), καθώς και της όλο και πιο έντονης καμπάνιας από το Ifo του κ. Sinn και την Bundesbank του κ. Weidemann εναντίον της διάσωσης της Ευρωζώνης μέσα από μια πραγματική τραπεζική ενοποίηση, είναι πασιφανές ότι απομακρύνεται επικίνδυνα η προοπτική της απαραίτητης πολιτικής και οικονομικής συνεννόησης μεταξύ της γερμανικής ηγεσίας και της υπόλοιπης (ελλειμματικής) Ευρώπης.


Μερικές μέρες μετά την υπογραφή του Μνημονίου 1, τον Μάιο του 2010, σε άρθρο εδώ στο protagon με τίτλο «Ο Θυμός της Γερμανίας», είχα χαρακτηρίσει τη δανειακή εκείνη συμφωνία «τιμωρητική» απέναντι στην Ελλάδα. Και αναρωτιόμουνα: «Μας αξίζει μια τέτοια τιμωρία; Μπορεί. Τουλάχιστον ο μέσος Γερμανός έτσι νομίζει. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα. Το ερώτημα τίθεται αλλιώς: Αξίζει στον μέσο Γερμανό το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εκδικητικής τιμωρίας; Νομίζω πως όχι. Έχει εργασθεί πολύ σκληρά ο μέσος Γερμανός για να του πρέπει μια Κρίση σαν αυτή που θα έρθει αν η κυβέρνησή του επιμείνει να μας επιβάλει τις Νέες Βερσαλλίες».

Τρία χρόνια μετά είναι πλέον γενικώς αποδεκτό, ακόμα και για τους ιθύνοντες του ΔΝΤ, ακόμα και για τον κ. Τόμπσεν, ότι η δανειακή συμφωνία του Μαίου του 2008, και οι όροι που την ακολούθησαν, όντως εμπίπτει σε αυτό που ένας φίλος οικονομολόγος εδώ στην Αμερική ονομάζει Βιβλική Διαχείριση Κρίσης (Biblical Crisis Management) – δηλαδή μια αυστηρή, τιμωρητική πολιτική που, εν τέλει, αποτυγχάνει (σύμφωνα με τα δικά της τα κριτήρια) να σταθεροποιήσει την κοινωνική οικονομία των οποίων τους πολίτες τιμωρεί παραδειγματικά. Αυτό που δεν είναι πασιφανές, αλλά που νομίζω ότι ισχύει, είναι ότι, πράγματι, ο μέσος Γερμανός είδε τη ζωή του να χειροτερεύει λόγω των «τιμωρητικών» Νέων Βερσαλλιών που πρωτο-επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και που, κατόπιν, επεκτάθησαν σε μεγάλο τμήμα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου, ο μέσος Γερμανός βρέθηκε στο μάτι μιας συστηματικής οικονομικής επιδείνωσης. Μπορεί η ανεργία στη Γερμανία να κρατιέται, προς το παρόν, χαμηλά, αλλά το ποσοστό των εργαζόμενων-πτωχών (δηλαδή εργαζόμενων που βρίσκονται κάτω από το επίσημο γερμανικό όριο της φτώχειας – που δίδεται ως το 60% του μεσαίου εισοδήματος) αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 82%! Έτσι, οι σκληρά εργαζόμενοι Γερμανοί είτε βιώνουν πρωτοφανή οικονομική στενότητα είτε βλέπουν συναδέλφους τους, φίλους τους, να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα χωρίς κρατικά επιδόματα. Παράλληλα, βλέπουν τις υπηρεσίες υγείας τους να πλήττονται από μεγάλες δόσεις κρατικής λιτότητας (καθώς η κυβέρνηση πασχίζει, στο πλαίσιο της αυτο-επιβολής αυστηρών δημοσιονομικών στόχων), και τα δημόσια σχολεία τους να υστερούν, την ώρα που ακούν από την τηλεόραση και διαβάζουν στην Bild για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που πηγαίνουν ως δάνεια στις χώρες και στις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Φυσικό είναι, υπό αυτές τις συνθήκες, ο μέσος Γερμανός να μη θέλει να ακούσει για χαλάρωση της αυστηρής αντιμετώπισης εκείνων τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τα δεινά του – τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς. Κι όποιος Γερμανός πολιτικός ή οικονομολόγος καταφερθεί εναντίον αυτών των Νέων Βερσαλλιών, χάνει αμέσως την εμπιστοσύνη του γερμανικού κοινού.

Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το SPD, δεν τολμά να δηλώσει (παρά μόνο κεκλεισμένων των θυρών) ότι συμφωνεί με όσους εξ ημών επιχειρηματολογούν υπέρ ευρωομολόγων, υπέρ μιας πραγματικής τραπεζικής ενοποίησης, υπέρ ενός ευρωζωνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Κόμματα και πολίτες εγκλωβίζονται σε μια ισορροπία κατεστημένων στρεβλών απόψεων που αποκλείουν την οποιαδήποτε συζήτηση για γενναία βήματα προς ορθολογικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές τράπεζες κάνουν πάρτυ λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης (βλέποντας τα κεφάλαια των αποταμιευτών της Περιφέρειας να ρέουν προς αυτές) ενώ το γερμανικό κράτος ποτέ του δεν μπορούσε να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια.

Κάπως ετσι, το default της γερμανικής κοινής γνώμης δεν είναι άλλο από την εμμονή στη γενικευμένη λιτότητα και στην κάθετη άρνηση οποιασδήποτε δημιουργίας μηχανισμού ανακύκλωσης των γερμανικών πλεονασμάτων που είναι απαραίτητος τόσο για τη διατήρηση και αναπαραγωγή τους, όσο και για τη διάχυσή τους σε πλατύτερα στρώματα της (χειμαζόμενης) γερμανικής κοινωνίας. Το χειρότερο είναι ότι όσο περισσότερους Γερμανούς εγκλωβίζει η ισορροπία αυτή στη (σχετική) φτώχεια, τόσο περισσότερο ενισχύεται, καθιστώντας ακόμα πιο δυσχερή την απόδραση του γερμανικού λαού από τη λογική των Νέων Βερσαλλιών που καταστρέφουν την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, πλήττοντας ταυτόχρονα τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο.

Αν αναφέρομαι ξανά και ξανά στη Συνθήκη των Βερσαλλιών (κάτι που έκανα για πρώτη φορά το 2010), το κάνω (α) επειδή ο παραλληλισμός με τα δικά μας ευρωζωνικά Μνημόνια είναι πολύ χρήσιμος και διαφωτιστικός, και (β) επειδή ο μέσος Γερμανός θα έπρεπε να μπορεί να καταλάβει το παράδοξο που ελλοχεύει σε μια τέτοιου είδους και φύσης Συνθήκη. Σημασία δεν είχε, τότε, μετά το πέρας του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, αν οι Γερμανοί άξιζαν να τιμωρηθούν συλλογικά για τον πόλεμο. Σημασία είχε, όπως προειδοποίησε ο Keynes τους Βρετανούς και τους Γάλλους νικητές, ότι η «τιμωρητική» Συνθήκη των Βερσαλλιών τελικά θα αποδεικνυόταν μπούμερανγκ για εκείνους (αγγλογάλλους) που την επέβαλαν με σκοπό την τιμωρία των Γερμανών. Όπως έγραφα σε εκείνο το άρθρο πριν από τρία χρόνια: «Από τη μία, οι Επανορθώσεις ποτέ δεν βοήθησαν τους νικητές αρκετά ενώ, από την άλλη, είχαν εφιαλτικά αποτελέσματα στη Γερμανία, την οικονομική ζωή της οποίας αφαίμαξαν τόσο που ο Χίτλερ βρήκε εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο να σπείρει τα δηλητηριασμένα κηρύγματά του. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το γεγονός ότι μια μεγάλη βιομηχανική χώρα αναγκάστηκε να εισάγει όλο και λιγότερα αγαθά από τη Γαλλία και τη Βρετανία, αποσταθεροποίησε τη βιομηχανία των δύο Ευρωπαίων νικητών. Την αποσταθεροποίησε τόσο που όταν "χτύπησε" το 1929, το χτύπημα ήταν ακόμα πιο επώδυνο».

Κάτι αντίστοιχο ισχύει σήμερα στη Γερμανία και εξηγεί τους λόγους που ο μέσος Γερμανός υποφέρει πολύ περισσότερο τα τρία τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιβολής των Μνημονίων στην Περιφέρεια, από όσο του «άξιζε» να υποφέρει – από όσο «χρειαζόταν» να υποφέρει. Για να πάρουμε μια ιδέα του πόσο βασίζεται η γερμανική βιομηχανία, από την οποία εξαρτάται η διαβίωση του μέσου Γερμανού εργαζόμενου, το 2012, η Γερμανία παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα €27 δισ. με χώρες από τις οποίες εισάγει ενέργεια – Ρωσία, Λιβύη και Νορβηγία. Παράλληλα, είχε έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο της τάξης των €4,7 δισ. και €11,7 δισ., αντίστοιχα, με την Ιαπωνία και την Κίνα. Συνολικά, το γερμανικό εμπορικό έλλειμμα απέναντι στις υπόλοιπες πλεονασματικές (εξαγωγικές) χώρες (εκτός ΕΕ) έφτασε, για το 2012, τα €43,4 δισ. Και πώς κάλυψε αυτό το εμπορικό έλλειμμα; Το κάλυψε μέσω ενός γιγαντιαίου εμπορικού πλεονάσματος της τάξης των €54.6 δισ. που είχε με τις... ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ιρλανδία). Με άλλα λόγια, οι καθαρές εξαγωγές της Γερμανίας, σε χώρες που η επικρατούσα στη Γερμανία «ισορροπία απόψεων» θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν στον Προκρούστη των Νέων Βερσαλλιών, μειώνοντας την αγοραστική τους δύναμη, ήταν εκείνες που κάλυψαν (με τις αγορές τους γερμανικών εξαγωγών) ολόκληρο το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας προς την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Λιβύη, αφήνοντας μάλιστα ένα υπόλοιπο €11,2 δισ. το οποίο βοήθησε τη Γερμανία να καλύψει μεγάλο μέρος των μεταβιβάσεων των γερμανικών βιομηχανικών θηρίων (π.χ. τη VW-Audi) προς τις θυγατρικές και τους προμηθευτές τους στην Τσεχία-Σλοβακία (€3,4 δισ.) και την Ολλανδία (€15 δισ.).

Το 2013, τι θα απογίνει αυτός ο ισολογισμός; Δεδομένου ότι οι Νέες Βερσαλλίες επιφέρουν μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελλειμματικών χωρών, σε βαθμό που κόβει την ανάσα, από πού θα βρει η γερμανική βιομηχανία τη ζήτηση που απαιτεί ώστε να κρατηθεί πλεονασματική (για να μη χρειαστεί να προβεί σε απολύσεις); Από την Κίνα; Ήδη έχουμε εμφανή στοιχεία που δείχνουν μεγάλη πτώση των γερμανικών εξαγωγών στην Κίνα για το 2013. Από την Ιαπωνία; Αδύνατον, δεδομένης της επιθετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας του Τόκυο η οποία ρίχνει το γιεν. Από την Αμερική; Και πάλι η απάντηση μοιάζει αρνητική καθώς το δολάριο τείνει προς τα κάτω ως αποτέλεσμα της χαλαρής πολιτικής της Fed σε αντιδιαστολή με τη συστηματικά σκληρή πολιτική της ΕΚΤ.

Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι η τιμωρητική πολιτική εναντίον των ελλειμματικών Ευρωπαίων, που πρωτο-εφαρμόστηκε πριν τρία χρόνια στην Ελλάδα και επεκτείνεται στην Ευρωζώνη μέρα με τη μέρα (παρά τα λόγια του αέρα του κ. Μπαρόζο), η πολιτική που ονομάζω -τρία χρόνια τώρα- «Νέες Βερσαλλίες», θα πλήξουν κι άλλο, πολύ χειρότερα, τον μέσο, σκληρά εργαζόμενο Γερμανό – στον οποίο εξαρχής άξιζε καλύτερη τύχη. Κι όσο η νέα δυστυχία των νεόπτωχων Γερμανών γίνεται πιο εμφανής στη Γερμανία και τροφοδοτεί όλο και πιο πολύ την έφεση προς ακόμα αυστηρότερη τιμωρητική πολιτική απέναντι στους ελλειμματικούς λαούς, τόσο πιο μικρά θα είναι τα περιθώρια για μια ορθολογική λύση της Κρίσης του Ευρώ. Μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος για την Ευρώπη – Βόρεια ή Νότια, ελλειμματική ή πλεονασματική. 
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=24021

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2013

ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΝΙ!!!

ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΝΙ!!!

Η διαπλοκη και η αναξιοκρατια σε ολο της το μεγαλειο.
Συμφωνα με αποκλειστικο ρεπορταζ της εφημεριδας το Χωνι,που θα κυκλοφορησει την Κυριακη στα περιπτερα (Σαββατο απογευμα στο κεντρο της Αθηνας),"σχολειο" απελυσε τη καθηγητρια...που επιασε το γιο του Αντωνη Σαμαρα να αντιγραφει.
Ποια ειναι αυτη, που τολμησε και εκανε κατι τετοιο, στο γιο του πρωθυπουργου μας;
Ολες οι σπαρταριστε πληροφοριες στην εντυπη εκδοση της εφημεριδας.
Ετσι για να καταλαβετε ποσο για τον πουτσο ειμαστε.
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2013