Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΦΡΙΛΑ

Σήμα κινδύνου για νέες μειώσεις συντάξεων εκπέμπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, λόγω της δεινής κατάστασης που έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της μεγάλης ύφεσης, της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας. 
Στην έκθεσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013, διαπιστώνει ακόμη ότι η επίθεση στην αγορά εργασίας με μειώσεις μισθών και θεσμικές ανατροπές στο πλαίσιο της συνταγής για «εσωτερική υποτίμηση» ήταν λανθασμένη, αφού δεν έλαβε υπόψη κρίσιμους παράγοντες, «υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική». 


Τονίζει επίσης ότι «εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας», αντίθετα -λέει- το επιθυμητό θα ήταν να εξετασθεί μείωση φορολογικών συντελεστών και δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών.

«Αναμφίβολα η προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι δύσκολη και η έκβασή της αβέβαιη. Αυτό οφείλεται πρώτον στην αρχική κλίμακα και τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των περιορισμών, στη βαθιά ύφεση που επηρεάζει τη δημόσια οικονομία μέσω των φόρων και της ανεργίας και στα εμπόδια – νομικά και πολιτικά- στα οποία προσκρούουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στην Έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «από κοινωνική άποψη ρόλο παίζει μια διάχυτη αίσθηση ότι τα βάρη της προσαρμογής δεν κατανέμονται δίκαια». 

Επίσης επισημαίνει ότι «η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω». 

SOS για συντάξεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέες μειώσεις στις συντάξεις κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του: «Η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.ά., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και σε ανατροφοδότηση της ύφεσης».

«Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ)» προσθέτει.

Η μείωση των μισθών δεν ωφέλησε την ανταγωνιστικότητα

Στη διαπίστωση ότι «οι μειώσεις μισθών δεν ωφέλησαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Όπως επισημαίνει η «εσωτερική υποτίμηση» που έγινε με μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.λπ., δεν είχε ως αποτέλεσμα μειώσεις στις τιμές των προϊόντων ή αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. 

«Η έμφαση που δόθηκε στην μείωση του κόστους εργασίας και τις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική».

Ουσιαστικά, εξηγεί η έκθεση, «υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία, ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακές ή/και μονοπωλιακές καταστάσεις)».

Όχι άλλη λιτότητα, μείωση φορολογίας και πάταξη φοροδιαφυγής

«Δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας» εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Αντίθετα επισημαίνει «το επιθυμητό θα ήταν βέβαια να εξετασθούν δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών και μείωση φορολογικών συντελεστών το 2013». 

Ειδικά για τον συντελεστή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις εστίασης τονίζεται ότι «αποτελεί πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, με δεδομένους τους κατά πολύ χαμηλότερους συντελεστές ανταγωνιστικών χωρών», αν και αναγνωρίζεται ότι λόγω των συνθηκών «δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στην εστίαση». 

Αντίθετα, όπως τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού «η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να διευκολύνει μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που λαβαίνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κατάσταση της εσωτερικής ζήτησης».

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2013

Πολιτικό Κοράκι: ΄Αραξε. Νο πρόμπλεμ!!

Όσο θα καρτεράμε από σοσιαλδημοκράτες του κώλου και 
συντηρητικά πουστράκια να μας λυπηθούν...
... όλο και χειρότερα θα παθαίνουμε.

Όσο θα καρτεράμε από την τρικομματική Συμμορία
 να σταματήσει  το...sex... 
αυτή θα χώνει το Λεπίδι τους πιο βαθιά... μέσα μας.

Όσο θα καρτεράμε το θαύμα... να μας λυπηθούν...
 οι συνταγματάρχες 
Αντωνάκης και Μπενιζέλος και ο Γενίτσαρος Κουβέλης...
...τόσοι πιο Βάρβαροι θα γίνονται.

Κι αν δεν βλέπουμε τανκς στους Δρόμους και τις Πλατείες...
...είναι γιατί δεν τα χρειάζονται.

Τρία χρόνια τώρα έμαθαν πόσο... όρνιθες είμαστε.
Πόσο εύπλαστοι και ξεχασιάρηδες.
Πόσο μαλάκες και μαζόχες.

Όσο θα καρτεράμε να μας "σώσουν" εκείνοι 
που μας οδήγησαν στην Καταστροφή...
 αυτοί γελούν και τρίβουν τα χέρια τους.

Διαμοιράζουν την Εξουσία.
Ρόλους και Μερίδια.
Θέσεις και Καρέκλες.
Κέρδη και Ζωές.

Όσο θα καρτεράμε να... αγαναχτήσουμε λίγο παραπάνω...
Να μεθύσουμε το Φόβο... να βρούμε Κουράγιο...
Αυτοί θα οργανώνουν Αποσπάσματα.
Εκτελεστικά.

Όσο θα καρτεράμε το... γείτονα...το σύντροφο ή τον Νέο...
 να ξεσηκωθούν πρώτοι και να ακολουθήσουμε ΕΜΕΙΣ...

Όσο θα καρτεράμε... Φωτισμένους Ηγέτες... 
ΕΜΕΙΣ θα γινόμαστε Παρανάλωμα.

Όσο θα καρτεράμε από άλλους να μπουν μπροστά...
...να Κρυφτούμε πίσω τους... (μη λαβωθούμε)...

Όσο θα καρτεράμε παθητικά...
...οι Πλατείες και οι Δρόμοι θα ‘ναι άδειοι.
Από τανκς και Πολίτες.

Πόλεμο έχουμε.
Ταξικό. Πολιτικό.
Σκληρό.
Γενικευμένο.

Πόλεμο έχουμε.
Ίσαμε σήμερα χάσαμε ΟΛΕΣ τις μάχες.
Κι αν ακόμα δεν πεθάναμε..., είναι γιατί χρειάζονται... 
...αιχμάλωτους, δούλους. 
ΟΛΑ ΚΑΛΑ...΄Αραξε...
Νο πρόμπλεμ!!

Η απεργία ως ανέκδοτο

Οι εκπαιδευτικοί εξετάζουν αν θα απεργήσουν στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων -αν και δεν πρόκειται να απεργήσουν-, η κυβέρνηση απειλεί με επιστράτευση για να «μην την πληρώσουν τα παιδιά» που θα δώσουν εξετάσεις για να καταντήσουν σκλάβοι που θα δουλεύουν -αν βρουν δουλειά- για 500 ευρώ ή θα φύγουν μετανάστες.
Ο υπουργός Παιδείας ζητάει από τους εκπαιδευτικούς «να βάλουν πλάτη», ώστε να συνεχιστεί το πισωκολλητό που πάει σύννεφο.
Το θέμα της απεργίας των εκπαιδευτικών είναι πολύ πιασιάρικο -και προσφέρεται για ύμνους στα εργατικά δικαιώματα- αλλά θα αντισταθώ γιατί δεν είναι δυνατόν μετά από τρία χρόνια Μνημόνιο να κάνουμε τους ανήξερους και να προσποιούμαστε σε κάθε απεργία πως ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα.
Όλοι ξέρουμε πως η απάντηση στη βαρβαρότητα είναι μία: Γενική απεργία διαρκείας.
Καθηγητές και μαθητές θα έπρεπε να κατέβουν μαζί στους δρόμους και να ζητήσουν να κατέβουμε όλοι.
Όλα τα άλλα είναι για ανόητους και ραγιάδες.
(Στις 19 Φεβρουαρίου έγραφα: «Απεργία! Ουάου!»)

Να απαγορευτούν συνταγματικά οι Πανελλαδικές

Ο γνωστός τηλεπωλητής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης προτείνει να απαγορευθεί συνταγματικά η απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Θέλω κι εγώ να κάνω μια πρόταση που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της απεργίας των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις.
Προτείνω να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Να απαγορευθεί συνταγματικά να γίνονται πανελλαδικές εξετάσεις.
Χωρίς πανελλαδικές, οι καθηγητές δεν θα μπορούν να κάνουν απεργία μέσα στις πανελλαδικές.
Στα πανεπιστήμια να πηγαίνουν μόνο οι γιοι και οι κόρες των πλούσιων.
Οι υπόλοιποι να πάνε στη Μανωλάδα να μαζεύουν φράουλες εθελοντικά ή να πάνε μετανάστες στο εξωτερικό.


Επίσκεψη κινητής οφθαλμολογικής μονάδας στο Δήμο Φυλής





ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ
Επίσκεψη κινητής οφθαλμολογικής μονάδας στο Δήμο Φυλής
Οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της NOVARTIS θα παρέχουν δωρεάν προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε άπορους, ανασφάλιστους και άνεργους συμπολίτες μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη».
Η σύγχρονα εξοπλισμένη κινητή οφθαλμολογική μονάδα των Γιατρών του Κόσμου έχει στόχο τον προληπτικό και
οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο.
Η οφθαλμολογική εξέταση απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά καθώς περιλαμβάνει και ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από σοβαρά και χρόνια οφθαλμολογικά προβλήματα.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου 2013 από τις 10.00 π.μ έως τις 15.00 μ.μ στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φυλής επί της οδού Αθηνών 31, Άνω Λιόσια.

Κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής τη Δευτέρα 13/5/13 λόγω ανεξέλεγκτη είσοδο τρίτων.




Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής από την ανεξέλεγκτη είσοδο τρίτων – Να λάβει άμεσα μέτρα η Κυβέρνηση ζητά ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός
Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου και στην εξυπηρέτηση των Δήμων της Αττικής έχουν προκληθεί τις τελευταίες δύο ημέρες από την παράνομη είσοδο αθιγγάνων και οικονομικών μεταναστών στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής.
Το φαινόμενο έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο ακόμη και τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο, τόσο η ασφάλεια των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, όσο και των ατόμων που εισέρχονται με στόχο τον προσπορισμό διαφόρων αντικειμένων, καθώς δρουν παράλληλα με
τις εργασίες που εκτελούνται στο ημερήσιο μέτωπο απόθεσης των απορριμμάτων.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ με την από 2-5-2013 ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός είχε δημόσια καλέσει τις αρμόδιες κρατικές αρχές να λάβουν μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων.  
Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε «Η κατάσταση στον ΧΥΤΑ έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς είναι τριτοκοσμικές. Άνθρωποι, απορριμματοφόρα, μπουλντόζες και σκουπίδια όλοι στον ίδιο χώρο με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Διαχείριση απορριμμάτων στον 21ο αιώνα υπό αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται. Η φύλαξη ενός δημόσιου χώρου όπως είναι ο ΧΥΤΑ από τέτοιου είδους αθρόες εισροές ατόμων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν δημόσιο φορέα, όπως ο ΕΔΣΝΑ. Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να τηρηθεί η έννομη τάξη και να δοθεί μια και καλή οριστική λύση».
Για λόγους ασφαλείας ο ΧΥΤΑ Φυλής θα παραμείνει κλειστός την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.

Νομικά Ανάλατα: Σηφουνάκης... διορίστε, εκλεγείτε, τελειώσατε!

Σηφουνάκης... διορίστε, εκλεγείτε, τελειώσατε!

Τί να πρωτοσχολιάσεις; Τί να πρωτοσκεφτείς; Ακόμα κάποιοι αναρωτιούνται πώς κατέληξε η χώρα αυτή στο κενό της αβύσσου...
ακόμα υπάρχει ένα 50% από τους ψηφοφόρους που με πρόσχημα την αποχή, το άκυρο και το λευκό δίνουν πάτημα στην επανεκλογή του... ακόμα υπάρχει ένα 30% που ψηφίζει με τα πελατειακά κριτήρια του παρελθόντος... ακόμα υπάρχουν ψηφοφόροι που εκλέγουν τον κο Σηφουνάκη!!!
Ανερυθρίαστα αποκαλεί τον συνομιλητή του κότα, ρε γελοίε, και πως έπρεπε να σκύβει, επειδή του διόρισε την γυναίκα!!! Η επιτομή του πολιτικού εσμού... δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που έρχονται στην δημοσιότητα τα ρουσφέτια του κου Σηφουνάκη. Και στο παρελθόν υπήρχαν δημοσιεύματα (δείτε εδώ), απλά σήμερα το ομολογεί ευθαρσώς και με υφάκι 40 "καρδιναλίων"... και το ομολογεί, ακριβώς επειδή δεν μπορεί, ούτε η Δικαιοσύνη να κινηθεί... αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν κάηκε ούτε με την επιστολή - ντοκουμέντο!!! Όπως δεν θα καεί ούτε με την κυνική ομολογία του... θα συνεχίσει να υπάρχει συμπληρώνοντας το παζλ της μεταπολίτευσης.
Δείτε το video (Πηγή)

Γράφει ο Κάντζος Αριστείδης

Νομικά Ανάλατα http://nomika-analata.blogspot.com/2013/05/blog-post_10.html#ixzz2SvDcHFlK
https://www.facebook.com/groups/515819975096677
Follow us: @NomikaAnalata on Twitter

"Υπερασπίσου το παιδί γιατί, αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα"




     ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ
Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους μας, τους μαθητές μας, τους γονείς τους και σε όλους τους πολίτες και ζητούμε τη στήριξη όλων σε έναν αγώνα που θα είναι δύσκολος, αλλά οφείλουμε να το δώσουμε! Η κυβέρνηση προκλητικότατα «αποφάσισε και διέταξε» στην αρχή των πασχαλινών διακοπών. Γνωρίζει καλά ότι αμέσως μετά αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και μόνο τότε είναι δυνατό να αντισταθούμε στην εγκληματική επίθεσή της. Δεν αντιδρούμε για 2 ώρες επιπλέον δουλειάς, όπως πολύ έντεχνα θέλουν να περάσουν στον κόσμο οι κάθε είδους βολεμένοι παραπληροφοριοδότες.  Παλεύουμε για:

  •  τα άδεια από εκπαιδευτικούς σχολεία που θα προκύψουν την επόμενη χρονιά

  •  τους χιλιάδες αναπληρωτές-ωρομίσθιους συναδέλφους μας που με την αύξηση του ωραρίου θα είναι άνεργοι, οι πρώτοι απολυμένοι στην εκπαίδευση

  •  να μη γίνουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων

  •  να καταργηθεί το αντισυνταγματικό κι αντιδημοκρατικό πειθαρχικό δίκαιο, που έχει κύριο στόχο τις απολύσεις και την τρομοκράτηση

  •  να μην περάσει η ψευδοαξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων

  • να μη γίνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα όσων εκπαιδευτικών «περισσεύουν» με τα μαγειρέματα της κυβέρνησης

  • να σταματήσει η διάλυση του δημόσιου σχολείου και της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες καθώς και η υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας!

Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Είναι μάχη επιβίωσης, αξιοπρέπειας και σεβασμού απέναντι στην κοινωνία και τους μαθητές μας. Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσει τον κλάδο σε κινητοποιήσεις με το ακόλουθο πρόγραμμα:
14/5: Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.
15/5: Γ. Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ για τη λήψη οριστικής απόφασης.
17/5: Ξεκινούμε, εφόσον αποφασιστεί από τον κλάδο, απεργία διάρκειας με τη μορφή της 24ωρης απεργίας για τις 17/5 και των 5ήμερων επαναλαμβανόμενων από 20/5 με ΓΣ στη λήξη του κάθε 5ημέρου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ αποφασίζει, αν δεν υπάρξει απόφαση από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, να συγκληθεί έκτακτη ΓΣ στις 14/5, ημέρα Τρίτη, για να παρθούν αποφάσεις μαζικά από τους συναδέλφους για τη μορφή και το χρόνο των κινητοποιήσεων.

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Στην δημοσιότητα δόθηκε ο "Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας" ο οποίος περιλαμβάνει οδηγίες για την πρώτη εφαρμογή του έργου «Σχεδιασμός Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας

erotimatologio dhmosion ipallilon

 

Απόσπασμα απο την σελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

 Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική Δημόσια Διοίκηση διέρχεται μια περίοδο εκτεταμένων αλλαγών, οι οποίες σηματοδοτούν τη μετάβαση από το παραδοσιακό βεμπεριανό μοντέλο στις ευέλικτες δομές και καινοτόμες διοικητικές πρακτικές των σύγχρονων δυτικών κρατών. Τόσο τα υποσυστήματα των δομών και των διαδικασιών όσο και τα υποσυστήματα του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής διοίκησης βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του συστημικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.
Σημαντική πτυχή της διοικητικής μεταρρύθμισης συνιστά η δημιουργία περιγραμμάτων θέσεων εργασίας σε όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα. Πρόκειται για ένα εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάλυση κάθε θέσης και των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο κάτοχός της, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοθεσία της δημόσιας οργάνωσης στην οποία ανήκει. Επομένως, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας επιδρούν θετικά στη λειτουργία της στελέχωσης, διευκολύνουν την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και συμβάλλουν στην ορθολογική οργάνωση και διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο προσανατολισμός των δημοσίων οργανώσεων σε μετρήσιμα αποτελέσματα συνδέεται άρρηκτα με το σχεδιασμό των θέσεων εργασίας.
Ο παρών Οδηγός αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο στο οποίο αποτυπώνεται η σημασία της κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, η σχετική μεθοδολογία και σειρά πρακτικών οδηγιών για τη δόμηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται υποδείγματα με έντυπα και συναφές ερωτηματολόγιο το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε φορέα προκειμένου να εξαχθεί η πρώτη πληροφορία για τη δημιουργία των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Οδηγός έχει διαχρονικό χαρακτήρα, δηλαδή η χρήση του είναι δυνατή κάθε φορά που οι οργανώσεις της δημόσιας διοίκησης χρειάζεται να σχεδιάσουν από την αρχή ή να ανασχεδιάσουν περιγράμματα θέσεων εργασίας και τις διοικητικές τους δομές.
Ο Οδηγός διαρθρώνεται ως εξής:
Εισαγωγή
Ενότητα 1: Ορισμοί-ωφέλεια
Ενότητα 2: Εφαρμογή του Οδηγού
Ενότητα 3: Μεθοδολογία
Παράρτημα 1: Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης της Θέσης Εργασίας
Παράρτημα 2: Έντυπο Περιγράμματος Θέσης Εργασίας
Παράρτημα 3: Παραδείγματα Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΑΠΟ ΕΔΩ

ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΟΥ;



http://www.lavriaki.gr/wp-content/uploads/2011/10/kanapes.jpg

Σκεφτόμουν τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, πόσα από αυτά με αφορούν…

Στο χώρο της υγείας - περίθαλψης, αλίμονο αν κάποιος έχει χρόνια ή ανίατη ασθένεια και δεν έχει χρήματα. Θα γίνει πειραματόζωο των γεννόσημων φαρμάκων στην καλύτερη περίπτωση και αν είναι τυχερός, μπορεί να κληρώσει το όνομά του για ένα κρεβάτι στην εντατική, όταν χρειαστεί. Δόξα σοι ο Θεός όμως, δεν έχω αρρώστους στον στενό κύκλο μου -έχω κάνει και συμφωνία με τον Θεό να μην αρρωστήσει κανείς.
Θα ιδιωτικοποιηθούν οι παροχές ύδρευσης, ευτυχώς δεν δουλεύω στην ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ ,κάπου θα βρω χρήματα να πληρώνω το νερό με αύξηση γύρω στα 150%-300%. Τι με νοιάζει εμένα αν θα απολυθεί κόσμος στο δημόσιο δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Άσε που δεν κατάφερα ποτέ να μπω. Μήπως να πάω τώρα, που θα πάρουν με 350-400€ και ανασφάλιστο; Ας τους απολύσουν!!! Εγώ σε μαγαζί  δουλεύω, θα τους χάσουμε από πελάτες και θα χάσω και εγώ την δουλειά μου; ΜΠΑ!
Και άλλες μειώσεις, πλην του δημοσίου και στον Ιδιωτικό τομέα από 15 Μαΐου, δε βαριέσαι δουλειά να υπάρχει «μάζευε κι ας είν’ και ρόγες» .
Μειώσεις στην Παιδεία, θα κλείσουν σχολεία; Ό,τι ήταν να μάθω το έμαθα, ευτυχώς παιδιά δεν έχω, δεν με αφορά ούτε αυτό. Δεν βρίσκω το λόγο, που θα πρέπει να ενωθούμε και να σταματήσει το «εγώ» και να γίνουμε «εμείς».  Θα πει κάποιος αυτό βολεύει τους κυβερνώντες. Ε, ΚΑΙ; Ο Σαμαράς το είπε, έρχεται η ανάπτυξη, ως γνωστόν ο λόγος του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ.
Επειδή όμως στεναχωριέμαι για τους γύρω μου και σιχάθηκα τους πολιτικούς σιγά μην πάω να ψηφίσω, να τους δώσω και αξία. Ποιός ο λόγος. 2.966.580 ψηφοφόροι αποφάσισαν για όλους μας, ας έχουν αυτοί τύψεις,  εγώ έχω καθαρή την συνείδηση μου.
Έχω άδικο πιστεύετε;
ΓΙΑΤΙ; ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΩ. 
 
Αναδημοσίευση ipalliloiidax.blogspot.gr

Επιστολή "δέσμευσης" στην τρόικα για 53.000 απολύσεις

Στο αέρα βρίσκονται 53.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

 

 απολύσεις     απομάκρυνση     δημόσίοι υπάλληλοι

 

Που κινδυνεύουν είτε να απολυθούν άμεσα είτε να απομακρυνθούν αρχικά από τη θέση τους... για να απολυθούν αργότερα! Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προς την τρόικα (με επιστολή που εστάλη στις 23/4/2013) ότι:

-θα απολυθούν 15.000 εργαζόμενοι (με πρόγραμμα υποχρεωτικής εξόδου),
-θα καταργηθούν τουλάχιστον 13.000 οργανικές θέσεις στο Δημόσιο (ώστε να απομακρυνθεί αντίστοιχος αριθμός εργαζόμενων), ενώ
-θα τεθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας (χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο απόλυσης) περίπου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο έγγραφο της τρόικας με τίτλο «Συμμόρφωση της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου για την υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ» που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία». Στην έκθεση περιγράφεται αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων από το Δημόσιο και αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κάθε ένα τρίμηνο, έως το τέλος του 2014, θα απολύονται 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι! Επίσης, έως το τέλος του 2013 θα έχουν μετακινηθεί 25.000 υπάλληλοι (με ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής απόλυσής τους), ενώ έως το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχουν καταργηθεί -σταδιακά- 13.000 οργανικές θέσεις σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι τριμηνιαίοι στόχοι για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις - απολύσεις (συμπεριλαμβανομένων και των απολύσεων από το καθεστώς κινητικότητας). Μέσα στο καλοκαίρι θα απολυθούν 2.000 άτομα, ενώ έως το τέλος του χρόνου οι απολύσεις θα φτάσουν τις 4.000. Στο τέλος του 2014, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα έχουν απολυθεί 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με προοπτική να αντικατασταθούν με νέους, που έχουν τα αναγκαία προσόντα και πτυχία.

Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα προκύψουν:

- Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους, που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
- Από τη δυνατότητα εθελούσιας εξόδου όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας.
- Από την αξιολόγηση που θα γίνει. Οσοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα, όσοι δεν έχουν προσληφθεί με τις τυπικές διαδικασίες κ.λπ. θα απομακρυνθούν.
Επίσης, στην έκθεση συμμόρφωσης η τρόικα αναφέρει ότι «οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν πάνω από 13.000 θέσεις που πρέπει να καταργηθούν έως το 2015». Δηλαδή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 13.000 τις θέσεις στο Δημόσιο (σε σύγκριση με το 2012), κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στις θέσεις αυτές θα απολυθούν και δεν θα αντικατασταθούν! «Το 70% του συνολικού στόχου (κατάργηση 9.100 θέσεων) να πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2013 και το 85% (11.050 θέσεις) μέχρι το τέλος του 2014» αναφέρει η τρόικα στην έκθεση.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης η τρόικα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση εντόπισε 19.000 εργαζομένους -σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς- οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας». Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετηθούν τουλάχιστον 12.500 άτομα σε κινητικότητα έως το τέλος Ιουνίου 2013, ενώ σωρευτικά, στο τέλος του χρόνου, ο αριθμός των υπάλληλων που θα «μετακινηθούν» θα φτάσει τους 25.000. Υπενθυμίζεται ότι όσοι εργαζόμενοι περάσουν σε κινητικότητα θα λαμβάνουν το 75% των τελευταίων βασικών αποδοχών τους στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή το ένα τρίτο του μισθού τους, στην περίπτωση των πειθαρχικά ελεγχόμενων. Επειτα από έναν χρόνο είναι πιθανό να απολυθούν!
 Στέλιος Κράλογλου

Πηγή dimokratianews.gr

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. :Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου για την επιχειρούμενη ολοκληρωτική διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, τη δρομολόγηση δεκάδων χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων και την ανάθεση σε ιδιώτες κοινωφελών υπηρεσιών που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» που δημοσιοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα και τέθηκε σε διαβούλευση.

Πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί να εξαπατηθεί η κοινωνία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις άμεσες απαιτήσεις της τρόικας και των δανειστών, οι οποίοι μιλούν σε καθημερινή βάση για δήθεν μεγάλο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό Δημόσιο Τομέα, αλλά και για το περίφημο «ταμπού» των άμεσων απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων «που πρέπει να σπάσει» !

Στην κατεύθυνση αυτή και επιστρατεύοντας κάθε όπλο από την αντισυνταγματική φαρέτρα, με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση, επιχειρείται:

1.Η κατάργηση Υπηρεσιών και η διευκόλυνση απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων, μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης Δημοσίων Υπηρεσιών ή μετατροπή των Δημοσίων Οργανισμών  από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ., με Προεδρικά Διατάγματα, χωρίς καν τον έλεγχο από τη Βουλή.

2. Η βίαιη ανατροπή της υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων αφού καταργείται το κριτήριο της εμπειρίας. Εισαγάγει αυθαίρετες διαδικασίες υπογραφής συμβολαίων ανάμεσα στις Διοικήσεις και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, βάσει δήθεν μετρήσιμων στόχων, χωρίς καν αυτοί να προσδιορίζονται. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν υπαλλήλους, ομήρους  για να διευκολύνουν τα σχέδια της για μεταφορά  αρμοδιοτήτων και πόρων του Δημοσίου σε ιδιώτες.


3. Η επαναφορά των διατάξεων του Ν.4093/2012, σχετικά με τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα, που θα οδηγήσουν σε απόλυση τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους τους επόμενους 18 μήνες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις αναρρωτικές άδειες, πέρα από τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί μια επιπλέον «δεξαμενή» υπαλλήλων που θα οδηγηθεί στην απόλυση.


Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο σχέδιο Νόμου που θα διαλύσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες και οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεχίσει τον αγώνα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για να ανατραπούν οι σχεδιασμοί αυτοί της κυβέρνησης.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Παρεμβάσεις ΠΕ: Ο κύβος ερρίφθη – Γενικός Απεργιακός Ξεσηκωμός!

paideia-kinανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές
Π ΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη!!!
Το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζοντας την πολιτική της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) της Ε.Ε. και  Δ.Ν.Τ. για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, του εξορθολογισμού και της ανταγωνιστικότητας προχωρά σε βίαιο σάρωμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπ/κών.
Η επίθεση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς είναι κοινή, αφορά όλες τις βαθμίδες της. Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος οφείλει να είναι κοινή σε περιεχόμενο και μορφές πάλης. Να προχωρήσουμε ανυπότακτα και ταξικά σ’ έναν αγώνα με χαρακτηριστικά διάρκειας και διακλαδικό συντονισμό για να υπερασπίσουμε την εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Είναι η ώρα της αναμέτρησης
Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε. θεωρούν ότι η πρόταση των Παρεμβάσεων Β’ βάθμιας και η εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17/6 και 5ημερη από τις 20/6 ανταποκρίνεται στους αναγκαίους αγώνες που πρέπει σύσσωμος ο κόσμος της μαχόμενης εκπαίδευσης να δώσει.
Σ΄ αυτό το πνεύμα οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε. δηλώνουν ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους, ώστε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να πορευτούν μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Προς τον σκοπό αυτό καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και των τοπικών συλλόγων να προχωρήσουν σε κοινό απεργιακό βηματισμό με την ΟΛΜΕ με την άμεση σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων και την  προκήρυξη ανάλογης απεργιακής κινητοποίησης.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει:
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί υπεράριθμοι… με την αύξηση του ωραρίου στη Β’ βάθμια
Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων του 3ου  μνημονίου νομοθετεί την αύξηση του ωραρίου στη Β/θμια. Η αύξηση αυτή συνεπάγεται 10 με 12 χιλιάδες απολύσεις και 4-5.000 υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπ/κών. Το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε την αύξηση  του ωραρίου μόνο για την Β/θμια,  ώστε να μη ανοίξει μέτωπο με όλη την εκπαίδευση.
Με την τακτική της τμηματικής αντιπαράθεσης επιδιώκει να διαιρέσει το εκπαιδευτικό κίνημα. Αυξάνει τώρα το ωράριο στην Β/θμια και προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή του μέτρου και στην Α/θμια ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
…με την προώθηση της αλλαγής της οργανικότητας των σχολείων
Παρόμοιο είναι και το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο που στους εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων προσπαθεί σε αυτή τη φάση να επιβάλλει τις απολύσεις μέσω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων χιλιάδων τμημάτων. Με μια πρωτοφανή εγκύκλιο στις αρχές Απριλίου, το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε με αριθμητικές αλχημείες να εξαφανίσει 10.000 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα! Διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μαθητών κάθε σχολείου δια 25, αποφάσισε ότι ένα 6θέσιο δημοτικό πρέπει να γίνει 5θέσιο και ένα 12θέσιο να υποβαθμιστεί σε 10θέσιο!!! Επιπλέον, για την πρωτοβάθμια πέρασε στο πολυνομοσχέδιο τη ρύθμιση για τη «λειτουργία επταθέσιων έως και ενδεκαθέσιων δημοτικών σχολείων καθώς και δημοτικών σχολείων άνω των δωδεκαθέσιων».
Η ρύθμιση φαίνεται αθώα αλλά δεν είναι. Στην ουσία  οδηγεί στην κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων με συγχωνεύσεις -καταργήσεις σχολείων και τμημάτων και αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έρχεται να δώσει νομική κάλυψη σε συγχωνεύσεις σχολείων και καταργήσεις τμημάτων, όπως για παράδειγμα 2 συστεγαζόμενων 10/θέσιων Δ.Σ. σε ένα 15/θέσιο, με την απώλεια φυσικά 5 τμημάτων-οργανικών θέσεων. Ο «εξορθολογισμός» των οργανικών θέσεων θα γίνει με συμπίεση του αριθμού των μαθητών, με ελάχιστο και όχι ανώτερο όριο τον αριθμό των 25 μαθητών και με την κατάργηση των χιλιάδων οργανικών θέσεων που αντιστοιχούν στα ολοήμερα.
Σ’ αυτό συνηγορεί και η πεισματική άρνηση του Υφυπουργού Παιδείας Παπαθεοδώρου στη συνάντηση στις 21/4 με τη ΔΟΕ να δεσμευτεί  ότι δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση των οργανικών θέσεων στο ολοήμερο. Κι εδώ οι προθέσεις είναι ολοφάνερες: να μειωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, και οι λειτουργικές δαπάνες μέσω των καταργήσεων σχολείων που θα ακολουθήσουν αυτό το σχέδιο.
Σκίτσο του Δερμεντζόγλου
Σκίτσο του Δερμεντζόγλου
Εκπαιδευτικοί νομάδες, με το Π.Δ. υποχρεωτικών μεταθέσεων
Ταυτόχρονα κατέθεσε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΣΤΕ, Π.Δ. για υποχρεωτικές μεταθέσεις τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο επικράτειας που αφορά και τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σ’ αυτό καθορίζει με σαφήνεια ότι οι εκπαιδευτικοί που θα κριθούν υπεράριθμοι και αυτοί που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ μετακινούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην περιφέρεια και σε όλη την επικράτεια.
Ενεργοποιείται έτσι η διάταξη που ψηφίστηκε με το μεσοπρόθεσμο (ν.4093/2012) για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι οι υπεράριθμοι, με  βάση τη «λογιστική» του ΥΠΑΙΘΠΑ, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας θα μετατεθούν υποχρεωτικά οπουδήποτε κρίνει η υπηρεσία! Απροκάλυπτη κατάργηση μ’ άλλα λόγια της οργανικής θέσης και του αμετάθετου στην εκπαίδευση! Η προοπτική αυτή δεν ακυρώνει απλά τον οικογενειακό προγραμματισμό αλλά κάθε έννοια εργασιακής προστασίας. Ο σύγχρονος δούλος έχει να διαλέξει ανάμεσα στην απόλυση και στη βίαιη μετακίνηση σε άλλο γεωγραφικό τόπο, παρατώντας ζωή, οικογενειακές υποχρεώσεις, παιδιά.
Μέχρι τέλη Μάη το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση της δημόσιας διοίκησης»
«Ωστόσο, [το σχέδιο μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης] δεν είναι αξιόπιστο, χωρίς περιορισμένες υποχρεωτικές απολύσεις, που θα επιτρέψουν την πρόσληψη νέου, μορφωμένου προσωπικού που θα πρέπει να αποτελέσει βασικό συστατικό στο σχέδιο για την αναβάθμιση του Δημόσιου τομέα. Το ταμπού κατά των υποχρεωτικών απολύσεων πρέπει να ξεπεραστεί».
Έκθεση ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, 6/5/2013
Το σχέδιο προβλέπει ξήλωμα του μισού δημοσίου και απολύσεις με υπουργικές αποφάσεις!!! Οι υπάλληλοι που θα «περισσεύουν» θα πετιούνται έξω με διαδικασίες αιφνίδιου θανάτου. Μέσα στο 2013 η κυβέρνηση θέλει να μπουν σε διαθεσιμότητα-απόλυση 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Τους μακροχρόνια ασθενείς τους επιφυλάσσουν Καιάδα! Δυσίατα νοσήματα θα τίθενται ακόμα και αυτεπάγγελτα σε διαθεσιμότητα ενός ή δυο ετών και μετά ακολουθεί η απόλυση. Εν ολίγοις στο σύγχρονο πολιτισμό της καπιταλιστικής κρίσης όποιος αρρωσταίνει, αλίμονό του,  τελειώνει!!!
Δούλοι του πειθαρχικού
Και για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία περί δουλείας, η κυβέρνηση κρατά ομήρους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, με ένα πειθαρχικό δίκαιο που εκβιάζει, υποτάσσει, απολύει. Η εξουσία καταδικάζει τον υπάλληλο σε αναγκαστική αργία γιατί εκκρεμεί ένα δικαστήριο λόγω διαμάχης του με το γείτονα του!!! Ονομάζει επίορκο και απαιτεί την απόλυσή του, τον αγωνιστή του κινήματος που καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του στη διαδήλωση!!!   
Νέα ήθη στους μισθούς
Έρχεται η ώρα του μόνιμου υπαλλήλου μειωμένου ωραρίου! Όχι δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Άρχισε η εφαρμογή του στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Ας μην ξεχνάμε ότι η Διαμαντοπούλου και η Χριστοφιλοπούλου είχαν επιχειρήσει να πληρώνονται οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ με βάση τις ώρες εργασίας και το απέτρεψε η αποφασιστική αντίδραση των ίδιων των  αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των συλλόγων ΠΕ με τις συγκεντρώσεις, την άρνηση υπογραφής συμβάσεων και τις επισχέσεις εργασίας. Σήμερα προσφέρεται δώρο στους σχολάρχες. Σειρά αύριο έχει το δημόσιο σχολείο;
Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει :
•    να δημιουργήσει τετελεσμένα σε χρόνο που πιστεύει ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν μπορεί να αντιδράσει.
•    ακολουθώντας τη λογική «διαίρει και βασίλευε» κλείνει το μάτι στους εκπαιδευτικούς της ΠΕ, ότι δήθεν θα μείνουν στο απυρόβλητο, παίζοντας με συντηρητικά αντανακλαστικά που καλλιέργησαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να καλλιεργούν και σήμερα οι ηγεσίες των κυβερνητικών παρατάξεων. Οι υπόγειοι πανηγυρισμοί της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ επειδή δήθεν τα μέτρα δεν αφορούν την Π.Ε. είναι θλιβεροί και άφρονες. Η λογική των εξαιρέσεων που καλλιέργησαν και τα προηγούμενα χρόνια έχει αποδειχθεί καταστροφική για των κλάδο.   Τίποτα δε δεσμεύει το Υπουργείο είτε στα πλαίσια ενός νέου πακέτου περικοπών είτε γιατί οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό δεν μπορούν να καλυφθούν με τα μερεμέτια που προωθεί, να επεκτείνει την αύξηση ωραρίου και στην Π.Ε. μέσα στο καλοκαίρι.
•    Ξεκινάει από αυτό που μπορεί να έχει άμεσα μεγαλύτερη λειτουργικότητα: δηλαδή η αύξηση του ωραρίου στη ΔΕ έχει άμεση απόδοση και λειτουργεί εύκολα. Αντίθετα στην ΠΕ η αύξηση ωραρίου για να έχει άμεσο αποτέλεσμα πρέπει να συνοδευτεί από συνολική αναδιάρθρωση του Δημοτικού Σχολείου. Βασική (αλλά όχι αξεπέραστη γι αυτούς) δυσκολία αποτελεί η άμεση αντιστοίχιση δασκάλου-τμήματος. Γι’ αυτό και έντονα πια ακούγονται τα σενάρια «γυμνασιοποίησης» των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Αυτό θα επιτρέψει τη σχεδιαζόμενη  κινητικότητα των εκπαιδευτικών με βάση το μάθημα και όχι το τμήμα.
Ένα είναι το απολύτως βέβαιο:
Τα μέτρα αυτά δεν είναι ούτε αποσπασματικά αλλά ούτε και τα τελευταία. Έρχονται να συμπληρώσουν την «αξιολόγηση», το νέο πειθαρχικό δίκαιο, τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, και στοχεύουν στην κατασκευή χιλιάδων «υπεραρίθμων» εκπαιδευτικών, που θα εξαναγκαστούν σε υποχρεωτικές μεταθέσεις-μετακινήσεις, όπως προβλέπει το Π.Δ. που δόθηκε στη δημοσιότητα, και  σε δεύτερο χρόνο σε απολύσεις μέσω της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων.
Η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προχωράει ολοταχώς το σχέδιο της για συρρίκνωση – διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Από τους 10.000 χιλιάδες αναπληρωτές που θα απολυθούν την επόμενη χρονιά μέχρι τους μόνιμους εκπαιδευτικούς με πολλά έτη υπηρεσίας οι οποίοι απομακρύνονται βίαια από τα σπίτια και τις οικογένειές τους μέσω των υποχρεωτικών μετακινήσεων.  
«Οι εκπ/κοί να βάλουν πλάτη» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας στις 8/5 μετά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ. Οι εκπ/κοί Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ εκπ/σης οφείλουμε να μην έχουμε αυταπάτες. Η κυβέρνηση υπηρετεί τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., φορτώνει την οικονομική κρίση στους εργαζόμενους και διαλύει το δημόσιο σχολείο. Οι εκπ/κοί σ’ όλες τις βαθμίδες οφείλουμε να συμπορευτούμε σ’ ένα πανεκπαιδευτικό αγώνα για να διαφυλάξουμε το δημόσιο, δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Να βάλουμε πλάτη για να αποκαλύψουμε στην ελληνική κοινωνία και στους γονείς τα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης για τον αφανισμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Δε χωράει καμία αυταπάτη, είμαστε μπροστά σ’ ένα κηρυγμένο πόλεμο που οφείλουμε να δώσουμε αν θέλουμε να μη γίνουμε ραγιάδες!!!
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013
www.paremvasis.gr  

Οι αδύναμοι μας φοβούνται…..

b672874dfd716ea6d70698b92b04727a_XLΔήλωση της Αγγελικής Φατούρου
Εκπροσώπου των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  στο ΔΣ της ΟΛΜΕ
ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ…
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
«α.  Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς.
β. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
γ. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών.Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους»
Δηλώσεις του Yπουργού Παιδείας σήμερα το μεσημέρι μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά
Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει την απεργία των καθηγητών ούτε μέσω της παραπληροφόρησης και της συκοφαντίας που έχουν εξαπολύσει τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια των ΜΜΕ.
Είναι φανερό ότι αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τους γνωστούς κοινωνικούς αυτοματισμούς για να καταστείλει την απεργία των καθηγητών
Είναι φανερό ότι αισθάνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, καθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο αποφασισμένη στο να δώσει τη μάχη.
Είναι φανερό ότι φοβάται μήπως το πράγμα ξεφύγει και από τη φαινομενική ακινησία «μια σπίθα ανάψει φωτιά στον κάμπο»…
Γι αυτό βγάζει το παραπάνω διάγγελμα και, για πρώτη μάλιστα φορά μετά τη μεταπολίτευση, η αστική –κατ’ όνομα- δημοκρατία και το πολιτικό προσωπικό της, με τις επικοινωνιακές και άλλες υποδείξεις της ΤΑΣΚ ΦΟΡ –η οποία υποδεικνύει και τα «νον πέιπερς» που φεύγουν το ένα μετά το άλλο αυτές τις μέρες από τα φοβισμένα-υπόδουλα και αναλώσιμα ανθρωπάκια που παριστάνουν την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας- δείχνοντας το πραγματικό τρομοκρατικό της πρόσωπο ετοιμάζεται να επιτάξει 85.000 καθηγητές πριν καν την κήρυξη της απεργίας!!!
Μπορεί η καταγκρεουργημένη από τα μνημόνια, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ κοινωνία, το εργατικό-λαϊκό κίνημα να ανεχθεί αυτές τις ενέργειες που συνδέονται με ένα νήμα με τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής;
Πιστεύει η κυβέρνηση και τ’ αφεντικά της  ότι με τις απανωτές επιστρατεύσεις σε κάθε κλάδο που αντιστέκεται θα περιφράξει τις κοινωνικές  θύελλες;
Το εκπαιδευτικό κίνηµα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι οφείλουν να σηκωθούν στις µύτες των ποδιών τους, να διαπεράσουν τα φράγµατα των µέσων µαζικής ενηµέρωσης, να συντρίψουν τη ρητορική τού άδικου λόγου και να ορθώσουν πύργο ατίθασο στη Σαλώµη των νεοβαρβάρων που ετοιµάζονται να περιφέρουν το κεφάλι της παιδείας προσφορά στους επιχειρηματίες της γνώσης.
   ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!
    ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!
    85.000  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14/5
   ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
   ΑΘΗΝΑ 10/5/2013, ώρα 8.30μμ

ΝΑΡ: Οι καθηγητές έχουν δίκιο. Να τους στηρίξουν όλοι οι εργαζόμενοι!


olme1Απεργία στις 15 Μάη και 5-ήμερη απεργία από τις 20 Μάη αποφάσισε η ΟΛΜΕ, απαντώντας στα σκληρά μέτρα των απολύσεων και υποχρεωτικών μεταθέσεων χιλιάδων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ήδη, τα παπαγαλάκια του συστήματος και της κυβέρνησης έχουν αρχίσει τη λυσασμένη επίθεση ενάντια στους καθηγητές. Στόχος τους να στρέψουν τους εργαζόμενους, κυρίως τους γονείς και μαθητές, ενάντια στους εκπαιδευτικούς. Γνωστή συνταγή: κοινωνικός αυτοματισμός, ατομισμός, υποταγή στον κυρίαρχο-πόλεμος με τον «διπλανό» μας. Αυτό θέλουν να πετύχουν με την μάυρη προπαγάνδα τους. Και αν δεν το πετύχουν, θα χρησιμοποιήσουν την γνωστή μέθοδο: καταστολή και επιστράτευση.
Αλήθεια, είναι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζουν οι τροικανοί-μνημονιακοί αστέρες της συγκυβέρνησης; Η αλήθεια είναι μία: Οι εκπαιδευτικοί ξεκινάνε την απεργία για να σώσουν το δημόσιο σχολείο απο τα αρπακτικά χέρια της τρόικας και της άθλιας συγκυβέρνησης. Τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ψηφίσει πρόσφατα η κυβέρνηση, θα σημάνουν πάνω απο 20.000 απολύσεις καθηγητών απο τα σχολεία. Η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί σ΄ αυτό το χρόνο, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, γιατί φοβάται την κλίμακα και τη δυναμική των αντιδράσεών των εκπαιδευτικών.
Ας μην υποκρίνεται λοιπόν ότι ενδιαφέρεται για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Φέτος, η αδιαφορία της κυβέρνησης για το αν θα κάνουν τα παιδιά μας μάθημα, ξεπέρασε κάθε όριο, όταν ακόμη και τον Δεκέμβρη σε πολλά σχολεία υπήρχαν κενά εκπαιδευτικών ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου. Τα σχολεία δουλεύουν εξαιτίας της προσφοράς των εκπαιδευτικών και όχι εξαιτίας της κυβέρνησης. Αν περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ το δημόσιο σχολείο θα διαλυθεί.
Η συγκυβέρνηση κατηγορεί τους καθηγητές ότι νοιάζονται μόνο για την αύξηση του ωραρίου και “κρατάνε όμηρους” χιλιάδες μαθητές. Λένε ψέμματα. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση του ωράριου μαζί με τις υποχρεωτικές μετατάξεις, τις συγχωνεύσεις των σχολείων, την αύξηση των μαθητών ανα τμήμα, θα σημάνει την απόλυση 10.000 εκπαιδευτικών και τον μαρασμό του δημόσιου σχολείου. Η αλήθεια είναι ότι για δεκαετίες οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν την Παιδεία στην τύχη της και τώρα ζητάνε τα ρέστα απο τους εκπαιδευτικούς. Δηλαδή, αν δεν απεργήσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο υπουργός θα χρηματοδοτήσει γενναία τη δημόσια εκπαίδευση για να καλύπτει τις στοιχειώδες λειτουργικές δαπάνες; Θα σταματήσουν να λιποθυμάνε οι μαθητές απο την ασιτία: Θα πάψουν εκπαιδευτικοί και μαθητές να στοιβάζονται σε μικρούς χώρους ανθυγιεινούς, και βρώμικους για να γίνει μάθημα; Θα χτιστούν νέα σχολεία;
Οι εκπαιδευτικοί και όλο το εργατικό κίνημα πάλεψαν στο παρελθόν για να έχουμε το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Η μάχη που δίνουν σήμερα για να μην περάσουν οι απολύσεις και η συρρίκνωση των σχολείων δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά όλων των εργαζομένων που χτυπιούνται από την ανεργία, τη διάλυση των εργασιακών κατακτήσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην επιλέξει την πιονικοποίηση του αγώνα των καθηγητών γιατί διαφορετικά θα βρεί μπροστά της όλο το εργατικό κίνημα.
Χρέος όλων των εργαζομένων, όλων των ταξικών δυνάμεων, αλλά και όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς είναι να σταθούμε στο πλευρό των απεργών καθηγητών για να ανατρέψουμε την άθλια κυβέρνηση και τα μέτρα της. Να μην επιτρέψουμε την απόλυση ούτε ενός εκπαιδευτικού, τη συγχώνευση κανενός σχολείου, τη σύμπτυξη κανενός τμήματος μαθητικής τάξης.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Απεργία αποφάσισε η ΟΛΜΕ, με αντίθετους τους συνδι...

Όπως ακούμε στο βίντεο που παραθέτουμε, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Παπαχρήστος αναγγέλλει την εισήγηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ στις κατά τόπους ΕΛΜΕ για πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μάη και πενθήμερη απεργία την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, από τις 20-24 Μάη. Είναι μια αντίδραση των εκπαιδευτικών για την κυβερνητική πρόθεση να μετακινήσει 4.000 μονίμων εκπαιδευτικών και την απόλυση 10.000 αναπληρωτών καθηγητών.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ απευθύνει πρόσκληση στο υπουργείο να μην επιμείνει στις προτάσεις του για να διεξαχθούν ομαλά οι πανελλαδικές εξετάσεις.



Την απόφαση για απεργία στηρίζουν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ εκτός του ΠΑΜΕ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα επιστράτευσης των εργαζομένων. Μια τέτοια κυβερνητική ενέργεια θα είναι κατήφορος και έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος υπογράμμισε.

BΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΓΙΑΤΙ Η MORGAN STANLEY ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ-ΟΜΟΛΟΓΑ

Η Morgan Stanley προτείνει στους πελάτες της να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και η Ελλάς γιορτάζει. Ανοήτως, δυστυχώς, γράφει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης στο protagon.
Tο άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη με τίτλο «Η αβάσταχτη γοητεία των ομολόγων»:
Η Morgan Stanley προτείνει στους πελάτες της να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και η Ελλάς γιορτάζει. Ανοήτως, δυστυχώς
Γιατί ανοήτως; Επειδή η συμβουλή της Morgan Stanley έχει λογική βάση μεν αλλά, παράλληλα, είναι καθ΄ όλα συμβατή με την πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βουλιάζει, εντείνοντας περισσότερο την κοινωνική καθίζηση. Να το πω διαφορετικά: Αν εργαζόμουν για τη Morgan Stanley, την ίδια συμβουλή θα έδινα στους πελάτες της (δηλαδή, να εντάξουν και κάποια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, για τρεις ή τέσσερις μήνες). Κι αυτό παρά τις μελανές μου προβλέψεις τόσο για την ελληνική όσο και για την Ευρωζωνική, εν γένει, οικονομία.

Το εύλογο ερώτημα που θα μου θέσετε είναι το εξής:
Η αυξημένη ζήτηση ομολόγων ενός κράτους, του οποίου τα ομόλογα μέχρι πρότινος δεν ήθελε κανείς, δεν σημαίνει και αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε αυτό το κράτος; Δεν σημαίνει ότι απομακρύνεται η περίπτωση κι άλλης πτώχευσης; Δυστυχέστατα στην περίπτωση της χώρας μας η αύξηση της ζήτησης των ομολόγων του δημοσίου δεν σημαίνει τίποτα τέτοιο. Μακάρι να σήμαινε κάτι τέτοιο!
Καταρχάς, να θυμηθούμε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εκδώσει ομόλογα από το περσινό PSI – τότε που εξέδωσε νέα ομόλογα (αγγλικού δικαίου) με τα οποία αντικατέστησε, με πολύ μικρότερη ονομαστική αξία, τα παλαιότερα ομόλογα που κουρεύτηκαν. Από την Άνοιξη του 2012, όταν εκδόθηκαν αυτά τα νέα ομόλογα, μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν τα ήθελε κανείς και η εμπορική αξία τους δεν ξεπέρναγε το 30% της ονομαστικής τους αξίας, καθώς όλοι γνώριζαν ότι θα κουρευτούν κι αυτά λόγω της μη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Όπερ και εγένετο τον Δεκέμβριο υπό τον ευφημισμό της «επαναγοράς χρέους».
Από τότε, μετά το δεύτερο de facto κούρεμα, έχουν μείνει σε ιδιωτικά χέρια ελάχιστα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου – βασικά στα χέρια κάποιων hedge funds και άλλων ταμείων που τα κρατάνε ως κερδοσκοπικά εργαλεία στην βάση της (σωστής) πρόβλεψης ότι το συντριπτικό ποσοστό του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πλέον μεταφερθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην τρόικα, η οποία θα επωμιστεί το τρίτο ελληνικό «κούρεμα».
Εν κατακλείδι, η πορεία των τιμών των ελληνικών ομολόγων (όσων λίγων έχουν απομείνει στους ιδιώτες) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πορεία του ελληνικού χρέους. Έτσι, οι αγορές έχουν κάθε λόγο από την μία να κρίνουν ότι τα εναπομείναντα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μια καλή αγορά (δεδομένων μάλιστα των χαμηλών τιμών τους) ενώ από την άλλη, την ίδια ακριβώς στιγμή, κατανοούν ότι το ελληνικό δημόσιο θα ξανα-πτωχεύσει (με νέα αναδιάρθρωση του χρέους του, το οποίο θα πλήξει, αυτή τη φορά, τους ευρωπαίους φορολογούμενους) και ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να φθίνει (ιδίως εν όψει της παταγωδώς αποτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών).
Θα με ρωτήσετε: Γιατί όμως θα συμβούλευα, όπως πράττει η Morgan Stanley, τους πελάτες μου (αν είχα τέτοιους!) να αποκτήσουν (για λίγους μήνες) ελληνικά ομόλογα ακόμα κι αν έχω δίκιο ότι η πορεία τους δεν σχετίζεται άμεσα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Ο λόγος είναι διττός:
Πρώτον, επειδή είναι σχεδόν απίθανο το Eurogroup να κάτσει να ασχοληθεί με ένα νέο κούρεμα αυτών των λίγων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια. Θα ήταν «πολύ κακό για το τίποτα». Θα σήμαινε σύγκρουση με αρπαχτικά hedge funds για να επιτευχθεί μια ανεπαίσθητη αλάφρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ακόμα, οι «αγορές» νιώθουν πολύ πιο σίγουρες κρατώντας στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα πτωχευμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης μετά το Νέο Κυπριακό – μετά την απόφαση του Eurogroup να κουρευτούν οι καταθέτες και να μην αγγιχτούν οι ομολογιούχοι.
Δεύτερον, η συντονισμένη ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία, Ελβετία και Ιαπωνία, μαζί με τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα (ουσιαστικά) μηδενικά επίπεδα των υπόλοιπων Κεντρικών Τραπεζών, έχει δημιουργήσει έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό: Τεράστια ρευστότητα (παραχθείσα από τις Κεντρικές Τράπεζες) και «εξευτελιστικά» επιτόκια. Έτσι, οι επενδυτές αγοράζουν οτιδήποτε «χαρτί» (π.χ. ελληνικά ομόλογα, junk bonds) βρουν που να τους αποδίδει ένα σοβαρό επιτόκιο – ή που να νομίζουν ότι κάποιοι άλλοι σαν αυτούς θα αγοράσουν σήμερα ή αύριο. Μέσα σε αυτή την ξέφρενη αγοραστική τους μανία, αγοράζουν και τα εναπομείναντα ελληνικά ομόλογα.
Το φαινόμενο της «αναβάθμισης των σκουπιδιών», την ώρα που η πραγματική οικονομία καταβαραθρώνεται, δεν αφορά βέβαια μόνο την Ελλάδα και τα ομόλογά μας. Είναι παγκόσμιο. Να πώς το περιέγραψε πριν μερικές μέρες ο Albert Edwards, αναλυτής της Societe General: «Η μεθυστική δύναμη της Ποσοτικής Χαλάρωσης (σημ. αναφέρεται στη νομισματική επέκταση εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών, πλην της ΕΚΤ) έχει ναρκώσει τους επενδυτές και τους έχει καταστήσει υποχείρια ενός οργίου τροφοδοτούμενου από το καύσιμο της ρευστότητας. Θα επαναλάβω της σκέψεις μου του 2007… Αυτό το σκεπτικό ρευστότητας δεν είναι τίποτα άλλο παρά «ψέματα, ασυναρτησίες, βλακείες, ακαθαρσίες και απόλυτες ανοησίες»… Η εξελισσόμενη ύφεση, ακολουθούμενη από γενικευμένο αποπληθωρισμό, θα οδηγήσει τελικά στην απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών με αποτέλεσμα οι Κεντρικές Τράπεζες να μην καταφέρουν να σταματήσουν την επανάληψη μιας κρίσης αποπληθωρισμού ιαπωνικού τύπου. Παράλληλα, οι αγορές θα συμπεριφέρονται με ενθουσιασμό, όπως και στην Ιαπωνία.»
Συμπερασματικά, όσοι ψάχνουν απεγνωσμένα για σημάδια ανάκαμψης, για το πολυπόθητο φως στο τούνελ, είναι φυσικό να χαρούν με τη συμβουλή της Morgan Stanley και την αύξηση της τιμής των ελληνικών ομολόγων. Η τραγωδία όμως είναι ότι η χαρά τους είναι καταδικασμένη να μετατραπεί σε απόγνωση όταν συνειδητοποιήσουν ότι βασίζεται σε παρανόηση της πραγματικότητας. Η αναβάθμιση των σκουπιδιών όχι μόνο δεν σηματοδοτεί ύφεση της Κρίσης αλλά οφείλεται στο βάθεμα της Ύφεσης. Δυστυχώς.
πηγή: iefimerida.gr
via kartesios.com

«Ωδή στα παπαγαλάκια»

Του Γιάννη Γιαννόπουλου, προέδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας 
Αυτοί που αφορίζουν τους καθηγητές και τάχα νοιάζονται για τους μαθητές μας, 
ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν η κυβέρνηση άφηνε τα σχολεία χωρίς καθηγητές, τους μαθητές χωρίς βιβλία, 
ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν παιδιά μεταφέρονταν σε καρότσες αγροτικών από γονείς για να πάνε στο σχολείο γιατί δεν γινόταν η δωρεάν μεταφορά των μαθητών, 
ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν χρόνια ολόκληρα μαθητές περνούσαν τα σχολική τους ζωή σε διαλυμένες λυόμενες αίθουσες, στη διπλοβάρδια, σε ακατάλληλα κτίρια, 
ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν οι αποσπάσεις ημετέρων σε γραφεία άσχετα με την εκπαίδευση δημιουργούσαν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, 
ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν το υπουργείο παραδεχόταν ότι ακόμα και τώρα στη λήξη του διδακτικού έτους οι μαθητές μας κάνουν λιγότερες από τις προβλεπόμενες ώρες σε κάποια μαθήματα γιατί «αδυνατεί» να προσλάβει αναπληρωτές,
ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ  όταν οι γονείς αναγκάζονταν να δίνουν χρήματα για πετρέλαιο στα σχολεία των παιδιών τους, αφού η κυβέρνηση έχει πετσοκόψει κατά 60% τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, 
ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ  όταν η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενισχυτική διδασκαλία, οι σχολικές βιβλιοθήκες σταμάτησαν να λειτουργούν επειδή αυτό προτάσσει η δημοσιονομική προσαρμογή,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν τα αθλητικά σχολεία καταργήθηκαν «εν μία νυκτί» αλλά τιμούν στα κανάλια  τους ολυμπιακούς αγώνες  του εμπορίου και του ντόπινγκ,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν όλα  τα μουσικά σχολεία της χώρας υπολειτουργούν, χωρίς εκπαιδευτικούς μουσικούς αλλά  χαιρετίζουν τους «διάσημους» μουσικούς όταν φέρνουν νούμερα στα κανάλια τους,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν χίλια σχολεία συγχωνεύονταν-έκλειναν, αναγκάζοντας μαθητές και μαθήτριες να ξυπνούν από τα χαράματα και να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ όταν το υπουργείο ζητούσε να μετρηθούν με τον πήχη οι αίθουσες διδασκαλίας υπολογίζοντας  1,5 τ.μ ανά μαθητή δηλαδή λιγότερο από  ότι τα αμνοερίφια  σε στάβλισμα που είναι 2 τ.μ/ζώο, για να στοιβάξει περισσότερους μαθητές στις τάξεις.

ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ  για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα υποσιτιζόμενων παιδιών στα σχολεία σαν αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής που διαλύει τις λαϊκές οικογένειες αλλά προβάλλουν τα συσσίτια με τα σάπια φρούτα του υπουργείου και τις φιέστες της Χρυσής Αυγής μόνο για έλληνες,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για  τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που αφιερώνουν δεκάδες ώρες για μαθήματα αλληλεγγύης σε μαθητές ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος και καταγωγής, για προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, πέρα από το σχολικό ωράριο, για πρόβες τα απογεύματα, Σάββατο, Κυριακές  με μοναδική αμοιβή το χαμόγελο των μαθητών τους,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για τους 12.000 αναπληρωτές  εκπαιδευτικούς που σε ένα μήνα από τώρα  θα γίνουν άνεργοι αορίστου χρόνου παρότι για σειρά ετών όργωναν απ’ άκρο σ’ άκρο την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του δημόσιου σχολείου,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για τους 10.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς που  τεχνητά θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες από την αύξηση του ωραρίου, θα μετατεθούν βίαια σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας  εγκαταλείποντας την οικογένεια τους και θα αποτελέσουν τη μαγιά για τις επόμενες απολύσεις του κυρίου Μανιτάκη,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για τις απολύσεις, την ανθρωποφαγία, τον ατομικισμό και τη χειραγώγηση που κρύβονται πίσω από την αξιολόγηση αλλά με συντονισμένη ιδεολογική ρύπανση προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για το νέο σχολείο της αγοράς,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για τη στημένη βιομηχανία επιόρκων που εξυπηρετούν το μοντέλο άμεσων απολύσεων της τρόικας  θέτοντας  σε «αυτοδίκαιη» αργία εκπ/κούς, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας  και στερώντας κάθε δικαίωμα υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς μας,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για την έκθεση της  UNESCO που αντιστοιχίζει 1 ώρα διδακτικού έργου ενός καθηγητή με 4 ώρες εργασίας γραφείου, ούτε ότι  στην Ελλάδα το διδακτικό ωράριο είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για την διδακτική προετοιμασία που απαιτείται, τη διόρθωση γραπτών, τις εφημερίες, τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη, τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουμε στο σχολείο ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για τους μισθούς της ντροπής  όταν  ο κατώτατος μισθός του έλληνα καθηγητή είναι το 19% του αντίστοιχου Λουξεμβούργιου, το 31% του Γερμανού ή το 45% του Ισπανού,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για τις  δαπάνες για τη δημόσια παιδεία που θα φτάσουν να είναι μόλις το 2,23 % του ΑΕΠ ποσοστό χαμηλότερο και από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ για τις πανελλαδικές εξετάσεις της ανεργίας που καταδικάζουν άμεσα  όλους τους αποφοίτους των καθηγητικών σχολών σε ισόβια ανεργία  αλλά και συνολικά τους νέους επιστήμονες σε μαζική μετανάστευση,

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ τέλος για όλα αυτά που ψηφίστηκαν στα μνημόνια της ντροπής που καταδικάζουν τη νέα γενιά που τάχα υπερασπίζονται, σε μισθούς κάτω από 450 ευρώ, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε ένα εφιαλτικό μέλλον.

Για όλα αυτά ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΝ και ούτε θα μιλήσουν ποτέ ξεκάθαρα, οι ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι των καναλαρχών–εργολάβων-τραπεζιτών-εφοπλιστών. Όταν αναγκάζονται να  μας δώσουν βήμα στα κανάλια τους, θα πνίξουν έντεχνα τις φωνές μας μέσα στη στημένη αρένα του σύγχρονου τηλεοπτικού «διαλόγου», για να απομείνει μόνο η δική τους φωνή, αυτή του ιεροεξεταστή για την αναγγελία της προαποφασισμένης καταδικαστικής απόφασης… Όποιοι αντιστέκονται, αρνούνται το νέο μεσαίωνα των μνημονίων και διεκδικούν,  θα σπιλώνονται, θα λοιδορούνται, θα τσακίζονται. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο μετρό, οι χαλυβουργοί, οι ναυτεργάτες, οι καθηγητές. Έχει αρχίσει λοιπόν συντονισμένα ο κοινωνικός κανιβαλισμός, θα κράζουν τα παπαγαλάκια στα δελτία των οκτώ των παράνομων καναλιών τους, θα πετούν λάσπη από τα ραδιόφωνά τους, θα στάζουν χολή οι πένες στις παλιοφυλλάδες τους. Όπλο τους η επικοινωνία, όπλο δικό μας να είναι η κοινωνία.

Όταν το δημόσιο σχολείο κατεδαφίζεται δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Δεν επιλέξαμε εμείς το χρόνο των αναγκαίων απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά η κυβέρνηση ποντάροντας στον εκβιασμό. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και με θάρρος θα απαντήσουμε μαζικά στους δρόμους του αγώνα, μαζί με όλους αυτούς που δεν στρέφονται ενάντια στους άλλους εργαζόμενους αλλά σε όσους σπέρνουν τη φτώχεια με τις πολιτικές τους, με αυτούς που ακόμα πιστεύουν στη  δημόσια παιδεία και στο ρόλο του εκπαιδευτικού. Για ένα σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, με υψηλής ποιότητας μόρφωση για όλα τα παιδιά, με παιδαγωγική αξιοπρέπεια και σταθερή εργασία.
left.gr

Τo σχέδιο του ΔΝΤ για την Παιδεία

Οι κλωνίσκοι του ναζισμού


Του Παντελή Μπουκάλα
Σαν να μας κλείνει η ιστορία το μάτι, για να υπαινιχθεί ή να προειδοποιήσει. Ή σαν να σηκώνει το χέρι της επιτιμητικά. Γιατί, ακόμα κι αν περιγελάς τις συμπτώσεις, δεν μπορείς να αδιαφορήσεις για τούτο το παιχνίδι της τύχης: Τώρα που αρχίζει, επιτέλους, στη Γερμανία η δίκη της νεoναζιστικής συμμορίας που δολοφόνησε εννιά μετανάστες 



(οκτώ Τούρκους κι έναν Ελληνα) και μία αστυνομικό, συνελήφθη στη Στουτγάρδη ένας ενενηντατριάχρονος φύλακας του Αουσβιτς που το όνομά του, Χανς Λίπσις, είναι τέταρτο στον φετινό κατάλογο καταζητουμένων εγκληματιών ναζί του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ. Και τις ίδιες μέρες, εδώ, ο τραμπουκισμός και η μισανθρωπία που μασκαρεύονται σε φιλανθρωπία, ξανάστησαν το σόου της «συμπαράστασης σε πενομένους», με κριτήριο όχι την πενία και την πείνα τους, αλλά το αν τρέχει ιχώρ στις φλέβες τους, όπως δα στις δικές τους.

Λοιπόν, η Ιστορία μπορεί να κλείνει το μάτι της ή να σηκώνει το χέρι αυστηρά, αλλά από μόνη της ούτε διδάσκει ούτε παραδειγματίζει. Αν στα εξήντα τόσα μεταπολεμικά χρόνια ο φύλακας του Αουσβιτς είχε νιώσει έστω μία φορά να τον τυραννούν οι τύψεις, αν έστω μία φορά δεν κοίμισε τη συνείδησή του λέγοντάς της ό,τι αμέτρητοι άλλοι ναζιστές, πως «εκτελούσε εντολές δίχως να ξέρει», ίσως εμφανιζόταν αυτοβούλως για να σώσει τα λείψανα της ψυχής του. Τώρα, υπέργηρος, περνάει στη δικαιοδοσία άλλων δυνάμεων, ουράνιων ή υποχθόνιων. Η πιθανή αργοπορημένη τιμωρία του από τη Δικαιοσύνη τον αφήνει παγερά αδιάφορο, όπως ήταν και όταν έβλεπε τις ατέλειωτες γραμμές των ανθρώπων που προορίζονταν για τις μηχανές της θηριωδίας.

Την πρώτη γενιά ναζιστών κοντεύει να την εξαλείψει ο χρόνος. Αλλά το αδιανόητο έχει ήδη συντελεστεί: Η ρίζα που όλοι πίστευαν ότι κάηκε οριστικά από την οικουμενική αποστροφή και καταφρόνια, ξανάδωσε τρισάθλιους καρπούς. Κι αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως σύνολο, και όχι ξεχωριστά η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ολλανδία κι όσες άλλες χώρες βλέπουν τα νεοναζιστίδια να δυναμώνουν. Θα περίμενε κανείς ότι δεν θα ξαναφύτρωναν στη Γερμανία· δεν θα τα άφηνε η ντροπή. Θα περίμενε επίσης ότι δεν θα ξανάβγαιναν στην Ελλάδα ή τη Ρωσία· δεν θα τους το επέτρεπε το αίμα των μαρτύρων. Και όμως. Ο κυκεώνας, το ποτό που κατασκευάζεται με υλικά τη λατρεία της δύναμης, το μέχρι φόνου ρατσιστικό μίσος, το πάθος για τον πιο βλακώδη αποκρυφισμό, διατηρεί τη μεθυστική του ισχύ, όσο βρίσκει μυαλά νηπίων.

Η πονηρία των ναζιστικών συμμοριών είναι να εκμεταλλεύονται τη δημοκρατία για να την πολεμήσουν. Και τέτοιου είδους πόλεμοι δεν κερδίζονται με νομικές απαγορεύσεις. Οσοι παρανομούν, να τιμωρηθούν. Είτε φονιάδες είναι είτε ψευτονταήδες που αλητεύουν καταχρώμενοι τη βουλευτική ασυλία. Αλλά, θέτοντας εκτός νόμου τα φιλοναζιστικά κόμματα, δεν θέτεις αυτόματα εκτός ατζέντας τις «ιδέες» τους, ηττημένες και περιφρονητέες.

Πηγή: Καθημερινή

Autodafe: 80 χρόνια από τότε που οι Ναζί έκαιγαν βιβλία


..και προφητικά ο Χάινριχ Χάινε έγραφε: «Εκεί όπου καίνε βιβλία, μία μέρα θα καίνε και ανθρώπους»






Aυτήν την Παρασκευή συμπληρώνονται 80 χρόνια από εκείνο το 'auto da fe', τη νύχτα που 20.000 βιβλία κατακάηκαν στη μανία των ναζί. Τα βιβλία των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της γερμανόφωνης διανόησης κατακαίγονταν σε ολόκληρη τη Γερμανία, καθώς, τέσσερις μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, οι ναζί επιχειρούσαν με αυτή τη σειρά των 'auto da fe' τον "πνευματικό αποκεφαλισμό" της χώρας.

Τα έργα αναπαλαίωσης της Οπερας του Βερολίνου έχουν καλύψει με σκόνη την πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο πλακόστρωτο της Μπέμπελπλατς για να θυμίζει το auto da fe. Ομως τα μάτια των περαστικών σταματούν στα λόγια του Χάινριχ Χάινε: "Εκεί όπου καίνε βιβλία, μία μέρα θα καίνε και ανθρώπους". Στην πλατεία αυτή, μπροστά στο κτίριο του Πανεπιστημίου Humboldt, 20.000 βιβλία ρίχτηκαν στην πυρά στις 10 Μαΐου 1933.

Μέχρι τις 11.00 το βράδυ, τα βιβλία των Σίγκμουντ Φρόιντ, Χάινριχ Μαν, Κουρτ Τουχόλσκι, Καρλ Κάουτσκι, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Εριχ Κέστνερ, Καρλ φον Οσιέτσκι, Εριχ Μαρία Ρεμάρκ, Φραντς Βέρφελ, Αρνολντ Τσβάιχ και Στέφαν Τσβάιχ είχαν γίνει στάχτη.

Η ανάμνηση του 'auto da fe', που επαναλήφθηκε σε 20 ακόμη πόλεις της Γερμανίας, παραμένει ζωντανή στην γυάλινη πλάκα στο πλακόστρωτο της πλατείας , μέσα από την οποία διακρίνεται κάτω από το έδαφος μία βιβλιοθήκη με άδεια ράφια, ένα έργο του ισραηλινού καλλιτέχνη Μίσα Ούλμαν που συμβολίζει αυτήν την πρόθεση του ξεριζώματος της καρδιάς της χώρας των ποιητών και το στοχαστών που κυριάρχησε στις πράξεις των ναζιστών φοιτητών.

"Περί τους 400 συγγραφείς χάθηκαν στις φλόγες, ανάμεσά τους το άνθος της λογοτεχνικής, επιστημονικής και πνευματικής κοινότητας της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης", εξηγεί η Ιρμελα φον ντερ Λύχε, καθηγήτρια Λογοτεχνίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Επρόκειτο για τον "πνευματικό αποκεφαλισμό της Γερμανίας", είχε πει η κοινωνιολόγος Χέλγκε Προς.

Η ενέργεια σκηνοθετήθηκε "ως τελετουργία", συνεχίζει η Ιρμελα φον ντερ Λύχε. "Αναψαν φωτιές, τα βιβλία έφθασαν με αμαξίδια υπό τους ήχους των ταμπούρλων... ιδιαίτερα λόγια προφέρθηκαν πριν ριχθούν στη φωτιά".

Το ίδιο βράδυ στο Βερολίνο, ο υπουργός Εκπαίδευσης του Λαού και Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς θα πει: "ο αιώνας του ακραίου εβραϊκού διανοουμενισμού τελείωσε και η γερμανική επανάσταση άνοιξε και πάλι τον δρόμο στο γερμανικό ον".

Αυτά τα auto da fe είναι η κατάληξη μίας ολόκληρης επιχείρησης "κατά του μη γερμανικού πνεύματος" που ενορχηστρώθηκε από τους φοιτητές. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου 1933, οι φοιτητές συνοψίζουν έτσι τον αγώνα τους: "Αγωνιζόμαστε υπέρ της καθαρότητας του πολιτισμού μας". Η επιχείρηση θεωρήθηκε συνέχεια της ημέρας μποϊκοτάζ των εβραϊκών καταστημάτων την 1η Απριλίου 1933.

Πολλοί από τους συγγραφείς που έγιναν στόχος των auto da fe είχαν ήδη φύγει από τη Γερμανία, αυτοεξορισμένοι μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στις 30 Ιανουαρίου 1933.

Η καύση των βιβλίων όμως έσπειρε τον τρόμο μεταξύ των συγγραφέων που είχαν καταφύγει στο Παρίσι, τη Βιέννη, την Πράγα, την Ελβετία, λέει η Ιρμελα φον ντερ Λύχε. "Από τη στιγμή εκείνη , κανείς δεν είχε πια ψευδαισθήσεις". Πέντε χρόνια αργότερα ήταν η σειρά της πυρπόλησης των συναγωγών κατά τη Νύκτα των Κρυστάλλων. Και μέχρι να φθάσει η Τελική Λύση, τα λόγια του Χάινριχ Χάινε δεν έφευγαν από τον νου κανενός από τους συγγραφείς των καμμένων βιβλίων.

Ο Εριχ Κέστνερ, συγγραφέας του "Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ", επέλεξε να παραμείνει στη Γερμανία, ξεκινώντας μία περιπέτεια εσωτερικής μετανάστευσης. Περιέγραψε με αυτά τα λόγια την κατάσταση αυτή της παθητικής αντίστασης των διανοουμένων: "Είμαστε ζωντανά πτώματα". Αλλοι θα αποφασίσουν την ακραία πράξη, όπως ο Στέφαν Τσβάιχ, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1942 στη Βραζιλία όπου είχε αυτοεξορισθεί.

Επιστήμονες, αρχιτέκτονες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι , "το σύνολο της επιστημονικής αριστείας που έδωσε στην προ του 1933 Γερμανία τόσα βραβεία Νόμπελ", σύμφωνα με τον ιστορικό Βέρνερ Τρες θα διαφύγουν μετά τα auto da fe. "Εκτοτε η Γερμανία δεν κατόρθωσε ποτέ να ξαναβρεί τη θέση που τής ανήκε πριν από το 1933", σύμφωνα με τον ερευνητή του Κέντρου Ιουδαϊκών-Ευρωπαϊκών Μελετών του Πότσνταμ.  (πηγή: aggelioforos.gr)

Kαι το σχετικό σημερινό δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε:

Το Ολοκαύτωμα των βιβλίων

Το 1933 η ναζιστική Γερμανία έζησε τον δικό της πνευματικό μεσαίωνα. Κυρίως φοιτητές έκαψαν βιβλία επιφανών γερμανών συγγραφέων. Ήταν το προοίμιο όσων θα ακολουθούσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ήταν σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια. Το βράδυ της 10ης  Μαΐου του 1933, 70.000  άνθρωποι μαζεύτηκαν στην πλατεία της Όπερας του Βερολίνου. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους, φοιτητές με κάρα και φορτηγά κουβαλούσαν χιλιάδες βιβλία, μεταξύ αυτών έργα επιφανών γερμανών συγγραφέων, ποιητών και φιλοσόφων για να τα κάψουν. Ο ναζιστής φοιτητής Χέρμπερτ Γκούτγιαρ, μόλις 23 χρονών, έβγαλε μια σύντομη ομιλία γεμάτη μίσος. «Παραδίδω στη πυρά ότι είναι αντιγερμανικό» είπε καταχειροκροτούμενος.



Φοιτητές με ναζιστικές στολές μεταφέρουν βιβλία...
 Φοιτητές με ναζιστικές στολές μεταφέρουν βιβλία...

Μπροστάρηδες οι φοιτητές
Το κάψιμο των βιβλίων οργανώθηκε από το ναζιστικό καθεστώς που ήθελε να «καθαρίσει» την πνευματική ζωή της ναζιστικής Γερμανίας από την «αντεθνική» ιδεολογία. 20.000 βιβλία συγγραφέων, όπως ο Χάινριχ Μαν, ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ ή ο Γιόαχιμ Τίνγκελνατς παραδόθηκαν στην πυρά. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε και σε άλλες γερμανικές πόλεις, κυρίως σε πόλεις με πανεπιστήμια. Εκεί οι φοιτητές είχαν «καθαρίσει» από καιρό τις δημόσιες βιβλιοθήκες από βιβλία συγγραφέων και δημοσιογράφων με «εχθρική» προς το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς ιδεολογία. Ανάμεσά τους ειρηνιστές, σοσιαλιστές και εβραίοι συγγραφείς.

Οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες, οι καθηγητές αλλά και ο φοιτητικός κόσμος δεν αντέδρασαν, ακόμη κι αν δεν συμμετείχαν ενεργά, σε αυτό που ο ξένος τύπος ονόμασε «Ολοκαύτωμα των Βιβλίων». Από την πυρά δεν γλύτωσαν ούτε τα βιβλία για παιδιά του Έριχ Κέστνερ, ο οποίος μάλιστα ήταν και αυτόπτης μάρτυρας της πυράς εκείνο το βράδυ στην πλατεία της Όπερας. «Βρισκόμουν μπροστά από το Πανεπιστήμιο, ανάμεσα σε φοιτητές, το άνθος του έθνους μας, με ναζιστικές στολές, και έβλεπα τα βιβλία μας να γίνονται παρανάλωμα του πυρός» έγραφε αργότερα.



...για να τα ρίξουν στην πυρά
 ...για να τα ρίξουν στην πυρά


Έξοδος ή «γύψος»

Οι αντιδράσεις στο εξωτερικό ήταν έντονες. Ο συγγραφέας Χάινριχ Χάινε, βιβλία του οποίου κάηκαν, έγραφε αργότερα κάτι που αποδείχθηκε προφητικό: «Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος θα κάψουν και ανθρώπους». Οι άνθρωποι του πνεύματος δεν μπορούσαν να μείνουν άλλο στη χώρα και έτσι άρχισε η έξοδος. Ο Τόμας Μαν, ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ και ο Λίον Φοϊχτβάνκερ γύρισαν τα νώτα τους στη ναζιστική Γερμανία. Στις χώρες της νέας εγκατάστασής τους άρχισαν να πολεμούν τους εθνικοσοσιαλιστές. Από το 1940 ο Τόμας Μαν, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, κατήγγειλε το ναζιστικό καθεστώς από το BBC. «Είναι μια φωνή προειδοποίησης. Το να σας προειδοποιώ είναι μια μοναδική αποστολή που μπορεί να αναλάβει απέναντί σας ένας Γερμανός» είπε από τις συχνότητες του βρετανικού σταθμού.

Όποιος δεν μπόρεσε να φύγει, όπως ο Έριχ Κέστνερ, μπήκε στο γύψο. Λογοκρισία και απαγόρευση έκδοσης των έργων του. Η πλειοψηφία των Γερμανών, ανθρώπων του πνεύματος και καθηγητών αποδέχθηκε σιωπηλά χωρίς καμιά αντίδραση την πυρά των βιβλίων, ορισμένοι μάλιστα την επιδοκίμασαν. Το πιο πικρό ήταν ότι στο κάψιμο της γερμανικής πνευματικής προσφοράς στην ανθρωπότητα συνέβαλαν με μεγάλο ενθουσιασμό φοιτητές.


(Marc von Lüpke-Schwarz / Ειρήνη Αναστασοπούλου -  Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη)

Ακούστε: το Ολοκαύτωμα των βιβλίων

Όλα αυτά αποτελούν μια απαραίτητη υπενθύμιση, τώρα που το φίδι ξανασηκώνει κεφάλι..

left.gr