Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Δέκα χιλιάδες συμβασιούχοι «γλίτωσαν» από την απόσυρση της διάταξης

Δέκα χιλιάδες συμβασιούχοι «γλίτωσαν» από την απόσυρση της διάταξης

Η ρύθμιση που θα επανέλθει μετά το Πάσχα θα επισπεύδει την εκδίκαση της κύριας προσφυγής.

Στην απομάκρυνση χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους βάσει προσωρινών διαταγών δικαστηρίων και εξακολουθούν να αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο, στόχευε η ρύθμιση που αποσύρθηκε τελικώς από το πολυνομοσχέδιο και αφορούσε την κατάργηση έκδοσης προσωρινών διαταγών από τα Μονομελή Πρωτοδικεία.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, μόνο στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.000 συμβασιούχοι οι οποίοι απασχολούνται και μισθοδοτούνται βάσει προσωρινών διαταγών που θα ισχύσουν πιθανώς για 4-5 χρόνια, δηλαδή μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή τους.

Πανελλαδικά ο σχετικός αριθμός εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 10.000. Οι συμβασιούχοι, εκμεταλλευόμενοι την παρατεταμένη χρονική ισχύ των προσωρινών διαταγών, όταν τελικώς συζητείται η κύρια προσφυγή τους στα δικαστήρια, διεκδικούν μονιμοποίηση, λέγοντας ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ζητούμενο από τη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να επανέλθει με άλλη διατύπωση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά το Πάσχα, είναι η απομάκρυνση ακριβώς αυτών των 10.000 συμβασιούχων που παραμένουν βάσει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων στο Δημόσιο και μισθοδοτούνται κανονικά, παρά το ότι η σύμβασή τους έχει λήξει.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που τελικώς αποσύρθηκε, οι προσφεύγοντες θα οδηγούνταν εκτός Δημοσίου και δεν θα αμείβονταν μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή. Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στη ρύθμιση που αποσύρθηκε: «Δεν επιτρέπεται με την προσωρινή διαταγή να διατηρείται σε ισχύ έννομη σχέση η οποία λύθηκε ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τροποποιήθηκε, ούτε να επιτραπεί η συνέχισή της». Η ρύθμιση περιελάμβανε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις αλλά και ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου είχε συζητηθεί η κύρια υπόθεση και εκκρεμούσε η έκδοση απόφασης.

Βάσει της ίδιας διάταξης, η έκδοση προσωρινής διαταγής θα ήταν δυνατή μόνο για να ρυθμιστούν απαιτήσεις που αφορούν «απαγόρευση διαθέσεως ή απαγόρευση μεταβολής της νομικής ή πραγματικής περιουσιακής κατάστασης, σε διαφορές με περιουσιακό αντικείμενο, καθώς επίσης η απαγόρευση πράξεων εκτελέσεως όταν επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση». Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα γινόταν εντός δύο ημερών από την προσφυγή. Μετά την έκδοση της προσωρινής απόφασης, η συζήτηση της κύριας προσφυγής θα προσδιοριζόταν εντός 30 ημερών, αλλιώς θα έπαυε αυτοδίκαια η ισχύς της διαταγής.

Κατά πληροφορίες, η διατύπωση της ρύθμισης που αναμένεται να επανέλθει μετά το Πάσχα δεν θα θίγει τις δικαστικές αποφάσεις και θα επισπεύδει την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, είτε με τον ορισμό χρονικού ορίου είτε προβλέποντας παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Της Εύας Καραμανώλη

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου