Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΦΡΙΛΑ

Σήμα κινδύνου για νέες μειώσεις συντάξεων εκπέμπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, λόγω της δεινής κατάστασης που έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της μεγάλης ύφεσης, της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας. 
Στην έκθεσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013, διαπιστώνει ακόμη ότι η επίθεση στην αγορά εργασίας με μειώσεις μισθών και θεσμικές ανατροπές στο πλαίσιο της συνταγής για «εσωτερική υποτίμηση» ήταν λανθασμένη, αφού δεν έλαβε υπόψη κρίσιμους παράγοντες, «υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική». 


Τονίζει επίσης ότι «εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας», αντίθετα -λέει- το επιθυμητό θα ήταν να εξετασθεί μείωση φορολογικών συντελεστών και δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών.

«Αναμφίβολα η προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι δύσκολη και η έκβασή της αβέβαιη. Αυτό οφείλεται πρώτον στην αρχική κλίμακα και τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των περιορισμών, στη βαθιά ύφεση που επηρεάζει τη δημόσια οικονομία μέσω των φόρων και της ανεργίας και στα εμπόδια – νομικά και πολιτικά- στα οποία προσκρούουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στην Έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «από κοινωνική άποψη ρόλο παίζει μια διάχυτη αίσθηση ότι τα βάρη της προσαρμογής δεν κατανέμονται δίκαια». 

Επίσης επισημαίνει ότι «η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω». 

SOS για συντάξεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέες μειώσεις στις συντάξεις κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του: «Η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.ά., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και σε ανατροφοδότηση της ύφεσης».

«Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ)» προσθέτει.

Η μείωση των μισθών δεν ωφέλησε την ανταγωνιστικότητα

Στη διαπίστωση ότι «οι μειώσεις μισθών δεν ωφέλησαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Όπως επισημαίνει η «εσωτερική υποτίμηση» που έγινε με μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.λπ., δεν είχε ως αποτέλεσμα μειώσεις στις τιμές των προϊόντων ή αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. 

«Η έμφαση που δόθηκε στην μείωση του κόστους εργασίας και τις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική».

Ουσιαστικά, εξηγεί η έκθεση, «υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία, ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακές ή/και μονοπωλιακές καταστάσεις)».

Όχι άλλη λιτότητα, μείωση φορολογίας και πάταξη φοροδιαφυγής

«Δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας» εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Αντίθετα επισημαίνει «το επιθυμητό θα ήταν βέβαια να εξετασθούν δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών και μείωση φορολογικών συντελεστών το 2013». 

Ειδικά για τον συντελεστή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις εστίασης τονίζεται ότι «αποτελεί πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, με δεδομένους τους κατά πολύ χαμηλότερους συντελεστές ανταγωνιστικών χωρών», αν και αναγνωρίζεται ότι λόγω των συνθηκών «δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στην εστίαση». 

Αντίθετα, όπως τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού «η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να διευκολύνει μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που λαβαίνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κατάσταση της εσωτερικής ζήτησης».

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου