Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Βαλαβάνη: Πρότυπο η Βουλγαρία για κυβέρνηση και τρόικα


«Το «νέο οικονομικό πρότυπο» κυβέρνησης και τρόικας σύμφωνα με το οποίο μετασχηματίζεται η σημερινή Ελλάδα είναι η Βουλγαρία», σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βάλαβάνη, σχολιάζοντας το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Σήμερα ξεκινά η εγκληματική διαδικασία ξεπουλήματος της ΔΕΗ και διάλυσης του βασικού μοχλού ενεργειακής δυναμικής της χώρας», αναφέρει η τομεάρχης Ενέργειας και Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, ενώ το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει «οι ευθύνες όσων υποκλίθηκαν στην πορεία απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τεράστιες». Για «σχέδιο ξεπουλήματος της μεγαλύτερης επιχείρησης του ελληνικού λαού», κάνει λόγο το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος»
«Και διαμοιράστηκαν τα ιμάτια αυτής…», αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βλαβάνη. «Χαρακτηριστικό της έκτασης της έλλειψης προσχημάτων είναι το γεγονός ότι προβλέπεται ο κατάλογος με το σύνολο των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ να τεθεί στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε η ίδια η ΕΕ να επιλέξει τα περιουσιακά στοιχεία, που θα απαρτίσουν τη νέα εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου 1 στους 3 πελάτες της ΔΕΗ, δηλαδή του 30% του πελατολογίου της , που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία υποχρεωτικά», τονίζει και συνεχίζει:
«Γίνεται έτσι φανερό ποιο είναι το «νέο οικονομικό πρότυπο» σύμφωνα με το οποίο μετασχηματίζεται η σημερινή Ελλάδα  παίρνοντας πλέον συγχαρητήρια τόσο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όσο και από διεθνείς οίκους: Η Βουλγαρία. Η γείτονα χώρα, ουσιαστικά πλέον πλήρως «αποστειρωμένη», με μηδαμινό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος και έχοντας πουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της, στέλνει στους πολίτες της μηνιαίους λογαριασμούς της - πλήρως απελευθερωμένης  - ηλεκτρικής ενέργειας ίσους με ένα μέσο μηνιαίο μισθό. Με αποτέλεσμα να τους βάζει στο δίλημμα, αν θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ή θα ταΐσουν τα παιδιά τους. Η Βουλγαρία, όχι τυχαία, είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης των 27».
«Ο λαός της χώρας μας, που σήμερα είναι τρίτη απ’ την άποψη της φτώχειας, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μπορεί να καταλάβει και από τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης γιατί αξίζει να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής: Πριν την πλήρη ληστρική διάλυση της χώρας, όσο ακόμα η Ελλάδα διαθέτει οικονομικά και παραγωγικά εργαλεία αναστροφής της συντελούμενης καταστροφής και εφαρμογής ενός σχεδίου πλήρους παραγωγικής και άλλης ανασυγκρότησης από μια αριστερή διακυβέρνηση ευαίσθητη στις λαϊκές ανάγκες για δουλειά και αξιοπρεπή ζωή, αντί για τις ανηλεείς «ανάγκες» διεθνών funds για μεγαλύτερα κέρδη», καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΕΛ: Ξεκινά η εγκληματική διαδικασία 
Η τομεάρχης Ενέργειας και Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως από «σήμερα ξεκινά η εγκληματική διαδικασία ξεπουλήματος της ΔΕΗ και διάλυσης του βασικού μοχλού ενεργειακής δυναμικής της χώρας». «Τα τρία βήματα αποτελούν τη σταδιακή παράδοση της εθνικής ενεργειακής κυριαρχίας σε "επενδυτές" που σαφέστατα θα μετατραπούν σε δυνάστες και θα μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία».
Η Ραχήλ Μακρή καλεί την κυβέρνηση «τώρα να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και να μην οδηγηθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια». «Η κυβέρνηση εκτός του ξεπουλήματος των πιο ουσιαστικών δομών της επιχείρησης επί πινακίου φακής, αφού η χρηματιστηριακή τιμή της επιχείρησης βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο, προχωρά και σε αλλαγή δεδομένων στον ΑΔΜΗΕ, όπου με την παραχώρηση της διοίκησης του σε ιδιώτη επενδυτή παραχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς όχι μόνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και την ενεργειακή εθνική κυριαρχία, αφού οι ιδιώτες θα διαχειρίζονται, θα παράγουν και θα ελέγχουν τα πάντα, καθιστώντας το κράτος αδιάφορο παρατηρητή και τους πολίτες έρμαια του κάθε "επενδυτή" που μπορεί και αύριο να έχει εθνικές καταβολές εχθρικές απέναντι στην πατρίδα μας».
Καταλήγοντας η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημειώνει πως «ο σχεδιασμός είναι απόλυτα πρόχειρος ή σκοπίμως έγινε πρόχειρος, ώστε να μην αναφέρονται οι ουσιαστικές λεπτομέρειες που θα διαμορφώσουν την παραχωρημένη ενεργειακή πολιτική της χώρας. Δεν διασφαλίζεται τίποτα, οι εργαζόμενοι μένουν στο περιθώριο χωρίς επιλογές και από την επόμενη ημέρα δεν εγγυάται για τίποτα. "Επενδυτές" δυνάστες σε μια πατρίδα "αποικία" με πολίτες "υπόδουλους"».
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «οι ευθύνες όσων υποκλίθηκαν στην πορεία απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τεράστιες», υποστηρίζοντας πως οι ρυθμίσεις αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ προωθούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
«Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, στην κατεδάφιση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς με γνώμονα το κέρδος και με κίνδυνο πλημμελούς συντήρησής του, στη λεηλασία των λιγνιτικών αποθεμάτων και του υδάτινου δυναμικού της χώρας».
«Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το σχέδιο δημιουργίας της μικρής ΔΕΗ, η οποία αφήνει σημαντικό μερίδιο αγοράς σε έναν ισχυρό ανταγωνιστή, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαπάλη ΗΠΑ - Γερμανίας για τον έλεγχο του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης του ελληνικού λαού»
Για «σχέδιο ξεπουλήματος της μεγαλύτερης επιχείρησης του ελληνικού λαού», κάνει λόγο το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος» σε ανακοίνωσή του. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: 
Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, που έδωσε σήμερα το σχέδιο ξεπουλήματος και εκχώρησης της περιουσίας του Ελληνικού λαού, θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1950 στο όνομα του Δημόσιου συμφέροντος, με σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, η οποία μέσα από την εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων θα έκανε το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη και μάλιστα στη ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΤΙΜΗ.
Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων θα πρέπει να γνωρίζει ότι πριν το 1950 υπήρχαν 400 ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα …. κατ΄επιλογήν !!!
Από τότε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ -αξιοποιώντας τους φόρους του Έλληνα πολίτη αλλά και την περιουσία των Εργαζόμενων, περιουσία η οποία ως γνωστό είναι ενσωματωμένη στα Πάγια της επιχείρησης (άρθρο 34, Ν.2773/99)- κατάφερε να ηλεκτροδοτήσει ολόκληρη την επικράτεια, παρέχοντας το αγαθό της Η/Ε από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο, από το πιο απομακρυσμένο χωριό στο πιο ακριτικό νησί και μάλιστα ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Η τρικομματική κυβέρνηση οφείλει πια να πει την αλήθεια στον Έλληνα καταναλωτή. Ότι δηλαδή, όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε αποκρατικοποίηση στην Ενέργεια, έγινε μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος υπέστη κατακόρυφη αύξηση. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στην Ελλάδα.
Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη θα πρέπει να γνωρίζει ότι στις τοπικές κοινωνίες, η ΔΕΗ δύναται να δραστηριοποιείται σε Ορυχεία και Σταθμούς Παραγωγής, ακριβώς επειδή είναι μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Δεν αποδέχονται κοινωνίες να μετεγκατασταθούν και να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους προκειμένου να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες αεριτζήδες.
Η κυβέρνηση των τριών εταίρων θα πρέπει να γνωρίζει ότι τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Φλώρινας έχουν ομόφωνες αποφάσεις κατά του σχεδίου αποκρατικοποίησης (ξεπουλήματος) της ΔΕΗ, ενώ αναμένονται άμεσα και οι αποφάσεις των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Πελοποννήσου.
Ενδεικτικά, η κυβέρνηση, που εμφανίζεται σαν «σωτήρας» της ΔΕΗ, θα πρέπει να απαντήσει:
-Με ποιόν τρόπο θα υποχρεώσει τους εργαζόμενους να μετακινηθούν στη νέα «μικρή ΔΕΗ» ή μήπως αντί μετακίνησής τους μεθοδεύει την απόλυσή τους;
-      Με ποια διαδικασία θα υποχρεώσει τους Έλληνες καταναλωτές να προμηθεύονται ρεύμα από τη νέα εταιρεία;
-      Ποιος θα παρέχει ρεύμα στο μη διασυνδεδεμένο Νησιωτικό Σύστημα/Σύμπλεγμα;
-      Θα υποχρεώσουν τη «μικρή ΔΕΗ» να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή που θα της επιφέρει ζημίες, όπως γίνεται σήμερα με τη ΔΕΗ Α.Ε. και τις εταιρίες Αλουμίνιον, ΛΑΡΚΟ κλπ (που παίρνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ);
Κύριοι της Κυβέρνησης, το σχέδιο που καταθέσατε είναι το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας για να κερδοσκοπήσουν οι αεριτζήδες σε βάρος των καταναλωτών και μας μεταφέρει στην προ του 1950 εποχή.
     Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δηλώνει ότι μαζί με το σύνολο των εργαζομένων και με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού λαού, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει το ξεπούλημα, καθώς ΔΕΝ νομιμοποιείστε –δεν έχετε καν την κυβερνητική νομιμοποίηση- για να προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια, αφού είστε υποχρεωμένοι να περάσετε το σχέδιο από το Εθνικό κοινοβούλιο, όπως έχετε δεσμευτεί.
     Σε διαφορετική περίπτωση, σε τίποτα δε θα ξεχωρίζετε από αυτούς που «διαχειρίζονταν» την τύχη της χώρας την περίοδο 1967-1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου